Καταγγέλλουν και απεργούν. Δημοσίευμα της Εφ. των Συντακτών για την 48ωρη απεργία στον ΟΤΕ.

Καταγγέλλουν και απεργούν

 

Με κεντρικό αίτημα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, με απόφαση της κεντρικής ομοσπονδίας ΟΜΕ-ΟΤΕ. 

Στο στόχαστρο της κριτικής τής ομοσπονδίας, στην οποία εντάσσονται τα 6 σωματεία του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην Deutsche Telekom, είναι οι προκλητικές μισθολογικές και εργασιακές αντιθέσεις που επικρατούν στον όμιλο, ο οποίος παραμένει από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, με 11.000 εργαζομένους, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας. 

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΟΜΕ-ΟΤΕ, στον συλλογικό απολογισμό των θέσεων εργασίας οι ριγμένοι είναι το μόνιμο προσωπικό, που συρρικνώνεται διαρκώς, ενώ αντίθετα γιγαντώνονται οι εργολαβικές εταιρείες και η ενοικιαζόμενη εργασία.

Ταυτόχρονα παραμένουν υπερβολικά πολλές οι θέσεις μάνατζερ και προϊσταμένων (αντιστοιχεί ένας μάνατζερ ανά 5 εργαζομένους!), ενώ προκλητικές θεωρούνται οι αμοιβές και τα μπόνους στελεχών, ύστερα από 6 χρόνια διαδοχικών μισθολογικών μειώσεων.

Παράλληλα καταγγέλλουν φαινόμενα ευνοιοκρατίας, με διορισμό «κολλητών» σε θέσεις ευθύνης, ενώ αντίθετα απαξιώνονται εργαζόμενοι που δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία τους. 

Με σύνθημα «Φτάνει πια! Ο ιδρώτας μας δεν θα γίνει το πορτοφόλι τους» καλούν σήμερα στις 10.00 το πρωί σε συγκέντρωση στο Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών του ΟΤΕ στην3ης Σεπτεμβρίου και σε πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Αύριο στις 10.00 θα συγκεντρωθούν στο Μέγαρο του ΟΤΕ στην Κηφισίας, διεκδικώντας «υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών, ενιαίο ωράριο και διασφάλιση των θέσεων εργασίας». 

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τη διοίκηση για στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών, ύστερα από διαμαρτυρίες εργαζομένων, ειδικά σε τεχνικά τμήματα και θυγατρικές εταιρείες του ομίλου, ότι δέχονται αφόρητες πιέσεις και εκφοβισμό από στελέχη για να μην απεργήσουν. 

Επιπτώσεις

Ενδεικτικά των επιπτώσεων της ιδιωτικοποίησης είναι τα ερωτήματα που θέτει η συνδικαλιστική παράταξη ΑΣΕ-ΟΤΕ:

«Το ξέρετε ότι έχουμε 2.000 προϊσταμένους σε 10.000 εργαζομένους και το επίδομα θέσης είναι πολύ πάνω από τον βασικό μισθό συναδέλφων τεχνικών, διοικητικών κ.ά. τους οποίους προσλαμβάνουν σε δουλεμπορικές και θυγατρικές του ΟΤΕ(…) Το ξέρετε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ έχει ετήσιες αποδοχές 1.433.670 ευρώ, δηλαδή 4,5 φορές πάνω από τον μισθό της Μέρκελ και 17,5 φορές τον μισθό του Ελληνα πρωθυπουργού (…), ένας γενικός διευθυντής 1,5 φορά τον μισθό της Μέρκελ και ο απλός διευθυντής 1,2 φορά τον μισθό του πρωθυπουργού;». 

Παράλληλα η ΑΣΕ-ΟΤΕ σημειώνει ότι οι σταθερές θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά 7.000 και έχουν αντικατασταθεί με εργολαβικούς, ανασφάλιστη και μερική εργασία των 250 και 400 ευρώ, ότι το μισθολογικό κόστος έχει συμπιεστεί στο μισό, από 658 εκατ. ευρώ το 2011 στα 308 εκατ. σήμερα, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 200% τα εργατικά ατυχήματα.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Διαβάστε Επίσης

Πως ν’ αφήσεις την καρέκλα και την κουτάλα όταν ΕΔΩΣΕΣ τόσα για να τα αποκτήσεις;

Πως ν’ αφήσεις την καρέκλα και την κουτάλα όταν ΕΔΩΣΕΣ τόσα για να τα αποκτήσεις; …