Ανακοίνωση για τις εκλογές στο Πολιτιστικό Αττικής 2015.

Εκλογές Πολιτιστικού Κέντρου Αττικής 30-03 έως 03-04 -2015

Πολιτιστικό για τους εργαζόμενους
ή Ι.Χ κάποιων εργατοπατέρων;

    Συναδέλφισσες – φοι:
    Η μνημονιακή συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ–ΝΔ) καταποντίστηκε στις πρόσφατες εκλογές αλλά τα παραρτήματά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο Πολιτιστικό Κέντρο ζουν και βασιλεύουν.

   Όσο περνάνε οι μέρες φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι αν δεν αναβαθμιστεί το εργατικό κίνημα και δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας εμείς οι εργαζόμενοι, καμιά λύση και καμία ελπίδα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

   Σήμερα είναι ευκαιρία για το πολιτιστικό κίνημα να αποκτήσει άλλα πιο αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά μιας και ο πολιτισμός είναι ο τομέας που πλήγηκε πιο πολύ τα τελευταία μνημονιακά χρόνια με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να είναι έρμαιο στην ασχήμια των τηλεοπτικών καναλιών χωρίς άλλη πολιτιστική διέξοδο.

   Γι’ αυτό οι πολιτιστικοί σύλλογοι, όπως ο δικός μας είναι πολύ περισσότερο αναγκαίοι σήμερα από ποτέ. Μπορούν να παράξουν αλλά και να διαδώσουν πολιτισμό υψηλής αξίας έτσι ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να συμμετέχει αλλά και να διεκδικεί τον πολιτισμό που του αξίζει. Πρέπει να μπορεί, εκτός από το να παρακολουθεί τα πολιτιστικά δρώμενα να παράγει και ο ίδιος πολιτισμό ξεδιπλώνοντας τις ιδιαίτερες κλίσεις του.

   Όμως είμαστε ευχαριστημένοι από το πολιτιστικό κέντρο (Π.Κ) Αθήνας όπως λειτουργεί σήμερα;

   Εκπληρώνει τους παραπάνω στόχους;

   Κατά τη γνώμη μας όχι, δεν είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί η παραταξιοποίηση, ο καριερισμός και οι εκφυλιστικές διαδικασίες αυτών που ως τώρα είχαν την κύρια ευθύνη για τη λειτουργία του Π.Κ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) δεν επέτρεψαν στο σύλλογο να ανοιχτεί περισσότερο στους συναδέλφους, να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους, να τους βοηθήσει να διεκδικήσουν ένα ανώτερης ποιότητας και πιο λαϊκό πολιτισμό.

   Είδαμε από την αρχή να σχηματίζεται ένα προεδρείο από ετερόφωτους και να μεταφέρουν τα παζάρια που κάνουν οι εργατοπατέρες στα σωματεία και στην ΟΜΕ-ΟΤΕ μέσα στο πολιτιστικό κέντρο.

   Αντιγράφοντας τις μεθόδους της μνημονιακής συγκυβέρνησης σχημάτισαν αντίστοιχο προεδρείο και μοιράστηκαν όλες τις θέσεις η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ («ΔΑΣΚΕ» ονόμαζαν το μόρφωμα αυτό οι ίδιοι χαριτολογώντας), αποκλείοντας για πρώτη φορά όλες τις άλλες παρατάξεις από το Προεδρείο μετατρέποντας το πολιτιστικό σε Ι.Χ μαγαζί!

   Είδαμε, εκτός από την βασική στρατηγική του Π.Κ που εδώ και χρόνια είχε την πρακτόρευση φτηνής ποιότητας μπουζουκομάγαζων, και γραφείων ταξιδιών και επανειλημμένως την αίθουσα του Π.Κ να μετατρέπεται σε “μπουζουκομάγαζο και κλαρινιομάγαζο ” για προσωπική διαφήμιση και προβολή του ανεκδιήγητου προέδρου που εκτός από ασφαλιστής πασάρεται και ως διοργανωτής πανηγυριών και λοιπών εκδηλώσεων.

   Είδαμε την υποκρισία από όλες τις (άλλες) παρατάξεις στο να γίνει Καταστατική ΓΑΣ, με βασικά θέματα: α) Εκλογή Συνταξιούχων στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου. β) Αλλαγή της παρωδίας που ονομάζεται ΓΑΣ σε Γενική Συνέλευση όλων των μελών.

   Είδαμε το περιοδικό να έρχεται στα σπίτια μας τα Χριστούγεννα και μέσα να έχει τους τουριστικούς προορισμούς του καλοκαιριού!

   Είδαμε τις τιμές των κιλικίων τόσο στο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ όσο και στο ίδιο το πολιτιστικό αντί να μειώνονται να αυξάνονται με αποτέλεσμα το νερό, ο καφές, η μπύρα κ.λ.π να πουλιούνται ακριβότερα και από τα μαγαζιά της γύρω περιοχής!

   Είδαμε καταγγελίες με αιχμές για οικονομικές ατασθαλίες μέσα από την ίδια παράταξη (ΠΑΣΚΕ) όπου η υπεύθυνη του εκδρομικού Τούλα Μπελίτση κατήγγειλε τον πρόεδρο Ν.Κασόλα αλλά μετά από πρόταση μομφής από την ΑΣΕ τα ξαναβρήκαν και διατήρησαν τον ίδιο πρόεδρο για όλη την τριετία!

   Με ποια άραγε ανταλλάγματα; (Να σημειωθεί ότι η πρόταση μομφής δεν στηρίχτηκε ούτε από την ΕΣΚ!)

   Τώρα κατεβαίνουν με δυο διαφορετικά ψηφοδέλτια, σε άλλο ο πρόεδρος και σε άλλο η υπεύθυνη του εκδρομικού για να ψηφοθηρήσουν και να τα ξαναβρούν στο επόμενο προεδρείο.

   Έχουν διαφορές μεταξύ τους; Και βέβαια έχουν, έχουν διαφορετικούς καθοδηγητές.

   Η μια ομάδα καθοδηγείται από το κόμμα του Γιωργάκη, η άλλη από την ομάδα του Μπένυ.

   Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με τον πολιτισμό, με τις ανάγκες των εργαζόμενων για ζωή, ψυχαγωγία και διασκέδαση;

   Συναδέλφισσες – φοι:
   Μέσα σ’ αυτό το νοσηρό περιβάλλον (που όλοι τα βλέπαν και κανείς δεν μιλούσε) η ΑΣΕ προσπάθησε να χαράξει το δικό της αυτόνομο δρόμο μιας άλλης πορείας, πολιτιστικής δημιουργίας και αισθητικής.

   Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπός μας (Νάσος Αργυρίου) υπεύθυνος τριών τμημάτων, ορειβασίας, υπολογιστών και αεροβικής με αξιολογότατη δράση και επιτυχία, κάτι που μαρτυρά και η μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων στα τμήματα αυτά, όπως επίσης και ο άλλος μέχρι πρότινος εκπρόσωπός μας, (Κωστής Κωνσταντάκης) υπεύθυνος των τμημάτων ποδηλασίας και ιστιοπλοΐας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για τα τμήματα.

   Τον ίδιο καλύτερο εαυτό τους έδωσαν και οι δύο νέοι εκπρόσωποι της ΑΣΕ στο Δ.Σ, η Μαρία Σκαφίδα και ο Μαρίνος Μπότσας στο λιγοστό χρόνο που είχαν από τη στιγμή που ανέλαβαν αντικαθιστώντας τους δυο προηγούμενους στα πλαίσια της εναλλαγής που εφαρμόζουμε σαν συσπείρωση στα προεδρεία.

   Από την άλλη βέβαια αναγνωρίζουμε ότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά που θέλουμε και ονειρευόμαστε για το χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.

   Παρόλα αυτά δεν σταματήσαμε στιγμή να αγωνιζόμαστε και να προσπαθούμε.

   Όπως προαναφέραμε όμως, σ’ αυτή μας την προσπάθεια λίγες φορές βρήκαμε μέσα στο συμβούλιο «συμμάχους» για να συμπορευτούμε.

   Απεναντίας τις περισσότερες φορές δεχτήκαμε βρώμικο πόλεμο, ιδιαίτερα από την πλειοψηφούσα παράταξη της ΠΑΣΚΕ και από τις δύο εκδοχές της, (Πολιτιστική Αλλαγή και ΠΑΔΚ) και τη σύμμαχό της ΔΑΚΕ που το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η εξασφάλιση θέσεων στο προεδρείο.

   Ειδική μνεία αξίζει να γίνει και στην υποκρισία της ΕΣΚ καθ’ όλη την προηγούμενη τριετία.

   Επιλέγοντας να είναι αντίθετοι, ακόμη και σε προτάσεις μας που ουσιαστικά συμφωνούσαν μαζί μας, όπως για παράδειγμα η πάγια τοποθέτησή μας για κατάργηση της ΓΑΣ και η καθιέρωση, σαν κυρίαρχο όργανο, της Γενικής Συνέλευσης για όλα τα μέλη μας.

   Γιατί άραγε συνεχίζουν να κατεβάζουν ψηφοδέλτιο με αντιπροσώπους στη ΓΑΣ αφού λένε ότι είναι και αυτοί αντίθετοι και γιατί δεν στήριξαν την πρόταση μομφής που καταθέσαμε κατά του πρόεδρου;

   Συνάδελφοι, εμείς όσο μας το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα Π.Κ ενεργών εργαζομένων χωρίς κομματάρχες και διαμεσολαβητές και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και του αθλητισμού.

   Τα επόμενα τρία χρόνια το Π.Κ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια φιλόξενη και ευεργετική όαση για τους 2.500 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

   Έχουμε χιλιάδες πρωτοπόρες ιδέες, ορμή και αποφασιστικότητα.

-Πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του Π.Κ στη νεολαία που ασφυκτιά σ’ ένα μίζερο και αντιδραστικό περιβάλλον που κυριαρχούν μερικές δεκάδες “κολλητών” της γνωστής παρέας κυρίως συνταξιούχων και το έχουν μετατρέψει σε καφενείο όπου επιβάλλεται η τηλεοψία δια ροπάλου.

-Πρέπει να φυσήξει ένας νέος άνεμος ανεξαρτησίας δημιουργίας και αναζητήσεων χωρίς αποκλεισμούς, σκοπιμότητες και εξαρτήσεις.

-Να μορφωνόμαστε, να αθλούμαστε, να διασκεδάζουμε και να αγωνιζόμαστε!

-Να πολεμάμε και να τραγουδάμε!

•  Για ένα Πολιτιστικό Κέντρο Ζωντανό και ανοικτό σε όλους!

•  Για ένα Πολιτιστικό Κέντρο Πραγματικό Κύτταρο Δημιουργίας!

•  Για ένα Πολιτιστικό Κέντρο Κυψέλη Πολιτισμού και Αθλητισμού!

   Εμείς σ’ αυτό το πλαίσιο στις επερχόμενες εκλογές, ζητάμε την ψήφο των συναδέλφων και ελπίζουμε αυτή τη φορά να μας δώσετε μεγαλύτερη δύναμη για να σπάσουμε επιτέλους το σάπιο κατεστημένο που έχει μετατρέψει το πολιτιστικό κέντρο σε Ι.Χ!

   Συναδέλφισσα, φε:  Ρίξε γροθιά στο σάπιο κατεστημένο!

Ψήφισε ΑΣΕ

Συντονίσου μαζί μας!

Αθήνα: 23-03-2015

Υ.Γ: Προσοχή… Ψηφίζουμε μόνο στο άσπρο ψηφοδέλτιο για Δ.Σ του Π.Κ.
Δεν ψηφίζουμε για αντιπροσωπευτική συνέλευση, διεκδικούμε Γενική Συνέλευση των ίδιων των μελών.

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΕΡΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ;

Και να που η ηγεσία της ΓΣΕΕ άνοιξε για λίγο το μάτι από το λήθαργο …