Η κεντρική τοποθέτηση της ΑΣΕ στην 39η Σ.Α της ΠΕΤ-ΟΤΕ από τον Λάμπρο Καστρινάκη.

  Συναδέλφισες και συνάδελφοι καλησπέρα:

   Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην 39η Γενική Συνέλευση του σωματείου μας μετά από 8 μνημονιακά χρόνια, που παρά τους αγώνες που έγιναν δεν καταφέραμε να βάλουμε ένα φρένο και να αντισταθούμε και πρέπει επιτέλους να βγάλουμε και μείς οι ίδιοι τα συμπεράσματά μας και να προβληματιστούμε για τις απανωτές ήττες τις οποίες δεχόμαστε

   Όπως αποδεικνύεται περίτρανα καμιά κυβέρνηση δεξιά ή αριστερή δεν μπορεί να εκπροσωπεί τους πόθους και τις αγωνίες αυτών που παράγουν.

   Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική και όσο εμείς θα παραμένουμε αδρανείς, τόσο θα πλουτίζουν οι πλούσιοι και θα φτωχαίνουν οι φτωχοί. Η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης θα βαθαίνει, η εργοδοσία θα αποθρασύνεται κι άλλο.

   Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν έρχεται, είναι ήδη εδώ. Με μισθούς πείνας, δουλειά χωρίς δικαιώματα, ανεργία, πλήρης αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίηση, ανασφάλεια κ.λ.π.

   Έναν εργασιακό μεσαίωνα τον οποίο βιώνουμε ήδη όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ από την γερμανική εργοδοσία της D.T.

   Η εντατικοποίηση, η εργοδοτική αυθαιρεσία και η τρομοκρατία κτυπάει κόκκινο. Η μαύρη εργασία, οι εργολαβίες και το outsourcing κυριαρχούν. Τα εργατικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα με αποκορύφωμα τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου Γιώργου Ξανθάκη στο Λασίθι. 

   Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε μια χρεοκοπημένη εταιρεία αλλά σε μια εταιρεία που στην πιο βαθιά κρίση του συστήματος εμφανίζει τεράστια κερδοφορία και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 20 εταιρειών με την μεγαλύτερη κερδοφορία στην χώρα και τελευταία να ανακοινώνει όχι απλά κέρδη αλλά κέρδη δεκαετίας.

   Μπορεί λοιπόν τα νούμερα να δείχνουν κέρδη αλλά τα κέρδη δεν τα καρπωνόμαστε εμείς, ούτε ότι όλοι μαζί είμαστε ένα όπως παραπλανητικά διαφημίζουν.

   Από την μια είμαστε όλοι εμείς οι χιλιάδες  εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής που μοχθούμε καθημερινά στα καταστήματα με τα σπαστά ωράρια, στα τεχνικά τμήματα με τα μονοπρόσωπα συνεργεία και τα αυξανόμενα εργατικά ατυχήματα και συνεχείς στόχους για πωλήσεις, στα call centers στα νέα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, με μισθούς πείνας, με συνεχή εντατικοποίηση κ.λ.π. που παράγουμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο.

   Και από την άλλη είναι οι χρυσοκάνθαροι του διευθυντικού κατεστημένου και όλος αυτός ο παρασιτισμός των 2.000 διευθυντών και προϊσταμένων που απομυζούν την μερίδα του λέοντος του περιβόητου εργασιακού κόστους.

   Αυτή είναι η πραγματικότητα στον σημερινό ΟΤΕ της D.T.

   Μιας και σήμερα έχουμε τον ετήσιο απολογισμό του σωματείου ας δούμε αναλυτικά τι είχαμε την χρονιά που πέρασε και τι έγινε.

Την χρονιά που διανύσαμε από τις εκλογές μέχρι και σήμερα είχαμε:

  • Την αλματώδη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων (ΑΝΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ) με τελευταίο και θανατηφόρο τον θάνατο του συναδέλφου στο Λασίθι.
  • Αυτοκίνητα να κλειδώνουν εν κινήσει με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Ακομμάτιστου συναδέλφου από την Τρίπολη ο όποιος παρόλο ότι είναι μέλος του Δ.Σ της ΟΜΕ-ΟΤΕ το απέκρυψε, τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξη του.
  • Όλο και περισσότερο έργο να δίνεται σε εργολάβους μέσω του consolidation και του @YourService.
  • Την κοινοποίηση από την διοίκηση για την εφαρμογή από φέτος του νέου κατάπτυστου αξιολογίου και τα Job Families.
  • Την εντατικοποίηση, το συνεχές τρέξιμο για τους στόχους και τις πωλήσεις να χτυπάνε κόκκινο.
  • Τις 3 απολύσεις των συναδέλφων μας στην Καλλιθέα, στην Νίκαια και στις αποθήκες της Πάρνηθας.
  • Και φυσικά την υπογραφή από την ομοσπονδία της νέας κατάπτυστης Σ.Σ.Ε με την οποία συνεχίζεται ο διαχωρισμός των εργαζομένων παλιών και νέων, οι όποιες πενιχρές αυξήσεις να είναι σε κουπόνια και σε αντάλλαγμα όλων αυτών έδωσαν τους 9 μισθούς, τις άδειες ασθενείας και την αυτόματη αναπροσαρμογή των κλιμακίων, καταργώντας στην ουσία τα κλιμάκια και την μισθολογική εξέλιξη όπως ήταν δομημένη πάνω απο 50 χρόνια!!! Στρώνοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τα job families και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, φεύγοντας από το αρχικό διεκδικητικό πλαίσιο που μιλούσε για μια ενιαία Σ.Σ.Ε στον όμιλο, ενιαίο ωράριο και ουσιαστικές αυξήσεις σε όλους.

   Το ευτράπελο με την υπογραφή αυτής της κατάπτυστης Σ.Σ.Ε και την ουσιαστική κατάργηση των κλιμακίων είναι ότι, υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του νομικού μας συμβούλου στην Ομοσπονδία, ενός συμβούλου που από την μια γνωμοδοτεί και «αγωνίζεται» για την δικαστική διεκδίκηση των κλιμακίων και από την άλλη γνωμοδοτεί για την κατάργηση τους!!! 

   Εμείς απαιτούμε να παρθεί πίσω με νέα Σ.Σ.Ε αυτό το άρθρο.

   Συναδέλφισες και συναδελφοι: 

   Όλα αυτά που προηγήθηκαν και βιώνουμε μόνο τυχαία δεν είναι γιατί από καιρό εμείς φωνάζαμε ότι οι ηγεσίες έχουν εκφυλιστεί και σας καλούσαμε να απεμπλακείτε από αυτές τις κομματικές παρατάξεις που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν και να ενισχύσετε το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ αλλά όλοι σας μπαίνατε υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια σεντόνια αυτών των παρατάξεων, αποδεχόσασταν όλα αυτά, αλλά κυρίως στηρίζατε και συνεχίζετε να στηρίζετε αυτόν τον εκφυλισμό.

   Παρόλο που η  ΔΑΚΕ από το 2006 είχε το σωματείο στα χέρια της, σαν να μην τρέχει τίποτε, λες και όλα πήγαιναν ρολόι και όλα ήταν μαγικά, πήγατε στις εκλογές και την βγάλατε με απόλυτη αυτοδυναμία επιβραβεύοντας όλη αυτή την συνδικαλιστική καμαρίλα και σαπίλα του συνδικαλιστικού κινήματος που έναντι ευτελών ανταλλαγμάτων (απαλλαγές εργασίας δωρεάν αυτοκίνητα και βενζίνες, διορισμοί συγγενών κ.λ.π.) έχουν ξεπουλήσει τα πάντα στην γερμανική εργοδοσία μετατρέποντας το ιστορικό και μαχητικό σωματείο της ΠΕΤ-ΟΤΕ σε καθαρά εργοδοτικό.

    Η μόνη τους ατάκα σε όλα τα Δ.Σ είναι: Πλειοψηφία είμαστε και κάνουμε ότι θέλουμε!!!

   Εμείς σε όλα τα Δ.Σ και σε όλες τις εκτελεστικές προσπαθούσαμε να βάζουμε θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους και να δούμε πως θα τα επιλύσουμε αλλά απέναντι μας βρίσκαμε πάντα έναν τοίχο από την αυτοδύναμη ΔΑΚΕ και το δεκανίκι τους, τους ακομμάτιστους.

   Συγκεκριμένα:

   –Για τα απανωτά εργατικά ατυχήματα σε όλα τα Δ.Σ βάζαμε θέμα να συζητήσουμε και να πάρουμε μέτρα για να προστατέψουμε τους συναδέλφους επιβάλλοντας παντού τα διπλά συνεργεία. Η απάντηση που παίρναμε ήταν ότι τα έχουμε πει τα έχουμε ξαναπεί και με το έτσι θέλω δεν το έβαζαν ούτε καν θέμα για συζήτηση.

    -Για το έργο που φεύγει στους εργολάβους με το consolidation και το @YourService, προτείναμε επανειλημμένως να πάμε να πιάσουμε ανεπίβλεπτους εργολάβους, να πάμε στην ΑΔΑΕ, στην Βουλή, να κάνουμε συνέντευξη τύπου ενημερώνοντας την κοινωνία αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

   -Για τα αυτοκίνητα που σβήνουν εν κινήσει και κλειδώνουν τα τιμόνια, παρόλο που πήραμε ομόφωνη απόφαση να βγάλουμε ανακοίνωση και να καταγγείλουμε την διοίκηση ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους αυτή η ανακοίνωση δεν βγήκε ποτέ, γιατί προφανώς θα ενοχλούσε την διοίκηση.

   -Για το νέο κατάπτυστο αξιολόγιο που βάζει προσωπική στοχοθεσία και ετοιμάζει τις επόμενες απολύσεις προτείναμε να πάρουμε θέση σαν σωματείο και να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να το αποτρέψουμε. Η απάντηση που παίρναμε ήταν, είναι θέμα της ΟΜΕ και όχι αποκλειστικά δικό μας.

    -Για τα κλιμάκια, από την πρώτη στιγμή προτείναμε να τα διεκδικήσουμε συνδικαλιστικά και όχι να τρέχουμε σε δικηγόρους και σε δικηγορικά γραφεία και να περιμένουμε τον κάθε δικηγόρο και τον κάθε δικαστή αν θα βγάλει θετική ή αρνητική απόφαση.

   Γενικά την χρονιά που πέρασε ότι θέμα ήταν που ενοχλούσε την διοίκηση δεν το άγγιζαν καν. Έφτασαν στο σημείο να βάλουν για πρώτη φορά για τα χρονικά της ΠΕΤ-ΟΤΕ σε πρόγραμμα 4 εβδομάδων μέσα σε 2 εβδομάδες ταυτόχρονα όλες σχεδόν τις γενικές συνελεύσεις στην επαρχία για να μην μπορέσουν πρακτικά όλες οι μικρότερες παρατάξεις να παραστούν και να ακουστούν. 

Αυτή είναι η δημοκρατία τους.

   Στο ίδιο μοτίβο με την κεντρική διοίκηση της ΠΕΤ-ΟΤΕ ήταν σχεδόν όλες οι τοπικές διοικούσες. Καμία παρέμβαση καμία καταγγελία στις τοπικές επιθεωρήσεις εργασίας για τα μονά συνεργεία, καμία σύλληψη ανεπίβλεπτου εργολάβου κ.λ.π. 

   Μόνο οι τοπικές διοικούσες του Βόλου, της Κέρκυρας και των Χανίων επί προεδρείας της ΑΣΕ ήξεραν να καλούν την Επιθεώρηση εργασίας και να πιάνουν εργολάβους; Οι άλλες δηλαδή δεν αντιμετώπιζαν και δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα;

  Η μόνη τους «δράση» σαν σωματείο σε εισαγωγικά ήταν η ενασχόληση τους για την αλλαγή του καταστατικού λες και το καταστατικό φταίει που δεν έχουμε δράσεις ένα καταστατικό το οποίο δεν θα αλλάξει ούτε φέτος και η κάρτα μέλους της ΠΕΤ-ΟΤΕ που έβγαλαν και την μοιράζουν όπως μοίραζαν οι αποικιοκράτες στους ιθαγενείς χάντρες και καθρεφτάκια για να τους πάρουν την γη.

   Αντί να μειώσουν τις μηνιαίες εισφορές όλων των μελών κατά 2 ευρώ (σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της ΟΜΕ-ΟΤΕ ) και να ανασάνουν κάπως οι συνάδελφοι αφού αυτά τα χρήματα δεν καταβάλλονται πλέον στην ΟΜΕ και μένουν στο σωματείο, μοιράζουν μια κάρτα μέλους η οποία αφορά και καλύπτει μόνο τα μέλη της Αττικής και μια ατζέντα και ξεμπέρδεψαν.

   Σας ρωτάμε λοιπόν ξεκάθαρα, είσαστε ικανοποιημένοι από την δουλειά και τις απολαβές στον σημερινό  ΟΤΕ σε σχέση με παλιότερα  και από την δράση των σωματείων;

   Η απάντηση φυσικά είναι ΟΧΙ γι αυτό όλοι (ειδικά οι νέοι) ούτε γράφονται στα σωματεία και σε κάθε εθελουσία θέλουν να φύγουν. Μάλιστα στην τελευταία αν δεν έβαζε πλαφόν η διοίκηση θα είχαν φύγει οι μισοί νέοι.

   Τότε γιατί συνάδελφοι εξακολουθείτε να τους ψηφίζετε δίνοντας τους μάλιστα τεράστια ποσοστά που μαζί ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ αγγίζουν το 70% στην ΠΕΤ-ΟΤΕ και το 85% στην ΟΜΕ-ΟΤΕ; Τότε γιατί διαμαρτύρεστε; Μήπως διαμαρτυρόμενοι θεωρείτε ότι δεν είσαστε συνένοχοι ειδικά όσοι ήσασταν υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια σεντόνια αυτών των παρατάξεων;

    Θα αναρωτηθείτε πολλοί ότι καλά τα λέτε αλλά εσείς τι κάνατε για όλα αυτά. Εμείς λοιπόν σαν ΑΣΕ για όλα τα παραπάνω δεν μείναμε μόνο στις τοποθετήσεις μας, στις προτάσεις που είχαμε στα Δ.Σ και στις καταγγελίες μας τις οποίες και αναφέραμε και παραπάνω αλλά για την επίλυσή τους έχουμε κάνει συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες είναι γνωστές στους συναδέλφους.

   Συναδέλφισες και συνάδελφοι:

   Μπροστά μας την νέα χρονιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία η διοίκηση τα έχει βάλει ήδη στο τραπέζι.

   Ζητήματα όπως είναι η εκχώρηση του τεχνικού έργου σε εργολάβους, τα Job Families (τα οποία συμφωνήθηκαν ήδη μεταξύ διοίκησης και διαπραγματευτικής ομάδας), η τηλεργασία που προσπαθούν να υπογράψουν και να μας επιβάλουν Διοίκηση και ΟΜΕ-ΟΤΕ, το νέο αξιολόγιο με την προσωπική στοχοθεσία και την στοχοποίηση των συναδέλφων και φυσικά η υπογραφή στο τέλος του χρόνου της νέας Σ.Σ.Ε.

   Επειδή αυτά που μας ετοιμάζουν δεν είναι απλά διάλυση εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίηση στην εργασία και δόσιμο περισσότερου έργου σε εργολάβους, αλλά μας περιμένει καθαρά ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας με αυταρχισμούς, τιμωρίες και ανεργία, πρέπει να δούμε πως θα συσπειρωθούμε και πως τους σταματήσουμε.

    Εμείς για μια ακόμη φορά, κάνουμε έκκληση προς όλους εσάς τους απλούς συνέδρους αλλά και προς όλους τους εργαζόμενους και μέλη της ΠΕΤ-ΟΤΕ και σας καλούμε να παραμερίστε όλους αυτούς που τρέχουν όλοι μαζί διαπαραταξιακά, κομματιαστοί και ακκομάτιαστοι, συναλλάσσονται  με την διοίκηση για ίδιον όφελος και μοιράζονται τα δώρα της και να ‘ρθείτε μαζί μας να παλέψουμε για την αξιοπρέπεια μας και να πάρουμε την ζωή μας πίσω, μέσα από ένα ανεξάρτητο και αδέσμευτο συνδικαλιστικό κίνημα που οι αποφάσεις για όλα τα ζητήματα θα παίρνονται μέσα από γενικές συνελεύσεις και όχι στα κομματικά γραφεία.

  Επειδή για μας ο συνδικαλισμός δεν είναι επάγγελμα αλλά στάση ζωής, εμείς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο που πορευόμαστε 35 χρόνια τώρα, στον δρόμο του αγώνα.

   Όσον αφορά τις προτάσεις μας σχετικά με το πρόγραμμα δράσης της νέας χρονιάς που διανύουμε και τις θέσεις για την νέα Σ.Σ.Ε αυτές θα τις αναλύσουμε διεξοδικά αύριο στο πρόγραμμα δράσης.

Διαβάστε Επίσης

ΑΣΕ-ΟΤΕ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ CTS 2024

Η περίοδος πριν από την 24η Μαΐου 2024, ημέρα των εκλογών του σωματείου μας (Σωματείο …