Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στην 34η Σ.Α της ΠΕΤ-ΟΤΕ απο τον Δημήτρη Φαρακλιώτη.

   «Kοιτάξτε τι γίνεται έξω». «Καλά είμαστε εδώ». «Τι κι αν μας κόψουν λίγο το μισθό, απολύσεις να μη γίνουν». «Να σώσουμε το τομάρι μας, μπρός στην επίθεση της τρόικας, και ύστερα βλέπουμε».

   Αυτά καλλιεργούνται από διάφορα παπαγαλάκια της διοίκησης,  μα και διάφορες παρατάξεις.

   Βάζοντας όμως το κεφάλι στην ασφάλεια της άμμου σαν την στρουθοκάμηλο,

  • Δεν βλέπουμε ότι σκοπός τους είναι να χτυπιέται ο ένας κλάδος μετά τον άλλο, χωρίς να υπάρχει συντονισμένη αντίδραση.
  • Δεν βλέπουμε ότι όταν όλα γύρο μας ισοπεδώνονται, δεν θα αργήσει να έρθει και η σειρά μας.
  • Δεν βλέπουμε πως διαδραματίζεται μια παγκόσμια επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, για όλο και μεγαλύτερη  συσσώρευση κέρδους. Μια προσπάθειά  του να ξεπεράσει την κρίση που το ίδιο δημιούργησε,  φορτώνοντας τη στην πλάτη των λαϊκών μαζών. Έτσι δημιουργεί φθηνή εργατική δύναμη, χωρίς εργατικά  δικαιώματα, βγάζοντας κέρδος ακόμα κι απ’ την κρίση του.

   Δεν είναι τυχαίο ότι στα τελευταία χρόνια της κρίσης οι έλληνες εκατομμυριούχοι αυξηθήκαν και οι δισεκατομμυριούχοι  αύξησαν τα κέρδη τους.

   Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ενώ οι γερμανικές τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν με την κρίση του νότου, το εισόδημα του μέσου γερμανού μειώνεται.

   Θα γινόντουσαν όλα αυτά αν απέναντί τους τρόικα, κυβερνήσεις και εργοδοσίες  είχαν ένα ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα;

   Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, εκφυλισμένες, αφήνουν κάθε κλάδο να χτυπιέται μόνος του, αντί να συντονίσουν μαζικούς αγώνες και κινητοποιήσεις, για την ανατροπή αυτής της μνημονιακής  πολιτικής.

   Το έχουμε ξαναπεί: φανταστείτε αυτές τις σκόρπιες εικοσιτετράωρες, να γίνονταν μαζεμένες;… δεν θα περνούσε κανένα μέτρο και θα έπεφτε η κυβέρνηση. Πως όμως να ανατρέψουν την κυβέρνησή τους τα παλικάρια της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ;

   Τη μνημονιακή αυτή πολιτική εφαρμόζει και η διοίκηση της D.T.  Τα τεράστια κέρδη της σιγά μην τα επενδύσει. Σιγά μην ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, όταν η ανεργία στους νέους είναι πάνω από 60%. Αντίθετα μειώνει τις σταθερές θέσεις εργασίας, αντικαθιστώντας στο ελάχιστο το παλιό προσωπικό, με νέο μέσο της δουλεμπορικής ΟΤΕ PLUS κ.λ.π.,  με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα και δίνοντας όλο και περισσότερο έργο σε εργολάβους.

   Το Success Story Σαμαρά – Τσαμάζ όμως καλά κρατεί. Δύο φορές σε τέσσερεις μήνες εξήγγειλαν την ίδια επένδυση και τις νέες θέσεις εργασίας που αυτή δημιουργεί. Από κοντά τα κανάλια να θριαμβολογούν και να εξυμνούν την επιτυχημένη αποκρατικοποίηση  του ΟΤΕ.

   Που είναι όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της συστημικής αριστεράς (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τρεις βουλευτές που προέρχονται από τον χώρο του ΟΤΕ) για να αναδείξουν το τι πραγματικά συμβαίνει στον ΟΤΕ; Ότι δώσαμε έναντι πινακίου φακής την κότα με τα χρυσά αυγά και μας δίνουν κουτσουλιές;

   Θυμάστε τι ευαγγελίζονταν όταν πουλούσαν τον ΟΤΕ;

  • Νέες επενδύσεις. (ξεπουλάνε θυγατρικές στα βαλκάνια, δορυφόρο, κλείνει 300 εμπορικά καταστήματα, βγάζει ακίνητα στο σφυρί).
  • Νέες θέσεις εργασίας έλεγαν (ουδέν σχόλιο).
  • Φτηνά τιμολόγια (για να κλείσεις ραντεβού στον ΕΟΠYΥ χρεώνεσαι ροζ τηλέφωνο).

   Τι καλύτερο επιχείρημα από αυτό του ΟΤΕ, απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις του ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κ.λ.π.;

   Συνάδελφοι άλλη μια χρονιά πέρασε επιβεβαιώνοντας το κάθε πέρσι και καλύτερα.  Άλλη μια χρονιά το σωματείο μας έμεινε παρατηρητής των εξελίξεων.

   Η διοίκηση κομμάτι κομμάτι υλοποιεί  την στρατηγική που έχει οραματιστεί και την παρακολουθούμε αμέτοχοι.

   Με την υπογραφή της σύμβασης και της μείωσης του μισθού μας κατά 11%, κάποιοι είπαν ότι διασφαλίζουμε εργασιακή ειρήνη. Η διοίκηση όμως συνεχώς την παραβιάζει και την καταστρατηγεί.

  • Κατάργησε για παράδειγμα 4.000 θέσεις εργασίας.
  • Καθιέρωσε τις προσλήψεις μέσω ΟΤΕ plus και όχι μέσω ΟΤΕ.
  • Δημιούργησε τη χωματερή της ΟΤΕ – Τ.V. για τους ανεπιθύμητους.
  • All to all με απώτερο στόχο την κατάργηση των ειδικοτήτων και τις εξειδίκευσης.
  • Εντατικοποίηση, WFM, παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, εκβιασμοί.

   Εργασιακή ειρήνη κατά τ’ άλλα.

   Όμως μην ανησυχείτε. Το σωματείο τα βλέπει όλα αυτά, τα παρακολουθεί με αίσθημα ευθύνης, πάει σε διάλογο με την διοίκηση – άμα αυτή το δεχτεί – και θέτει αγωνιστικά και υπεύθυνα τους προβληματισμούς του. Και το έργο συνεχίζεται προς το χειρότερο. Γι’ αυτό εμείς καταψηφίζουμε τον απολογισμό.

   Πέρυσι υπογράφηκε και νέα συλλογική σύμβαση όπου δώσαμε ελαφρά τη καρδία αλλαγές στον κανονισμό μεταθετότητας και στο πειθαρχικό δίκαιο.

   Κάποτε το 2005 με την πρώτη εθελουσία δώσαμε – μάλλον έδωσαν – ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ, ελαφρά τη καρδία τη μονιμότητα των νέων ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Από τότε οι νεοπροσλαμβανόμενοι μπαίνουν στον ΟΤΕ με άλλα δικαιώματα.

   Αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους τότε κλαίνε σήμερα με κροκοδείλια δάκρυα για την κατάντια του ΟΤΕ, με υπαλλήλους πολλών ταχυτήτων.

  Κλαίνε για τους ΟΤΕπλασήτες που οι ίδιοι δημιούργησαν και υπόσχονται αγώνες γι’ αυτούς. Είναι πολλά τα ψηφαλάκια βλέπετε.

   Έτσι και σήμερα η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ, οι ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ υπέγραψαν αυτή την ανώδυνη παραχώρηση στη διοίκηση. Ακόμα και η ΕΣΚ ψήφισε λευκό.

   Η Διοίκηση δεν είναι κορόιδο. Τον κανονισμό μεταθετότητας και το πειθαρχικό δίκαιο τα ήθελε και τα πήρε.

   Εμείς θα τα βρούμε μπροστά μας αύριο και κάποιοι θα κλαίνε πάλι με δάκρυ κροκοδείλιο. Παρόμοια είναι και η σύμβαση για το Stand by που ενώ πανηγυρίζατε ότι εξασφαλίζει τις βάρδιες, κατέληξε στο να τις καταργήσει, αξιοποιώντας τη μείωση του προσωπικού.

   Κάποιοι αυτή την άρνηση της ΑΣΕ να συμπλεύσει μαζί τους στα παιχνίδια της διοίκησης την ονομάζουν ανευθυνότητα, εμείς υπεύθυνη στάση.

   Ζορό μας χαρακτηρίζουν ειρωνικά, εμείς λέμε καλύτερα Ζορό τιμωροί της γερμανικής διοίκησης παρά λοχίες Γκαρθία, λακέδες και συνεργάτες των γερμανών.

   Συνάδελφοι πιστεύουμε ότι τα ζητήματα πρέπει να λύνονται συνδικαλιστικά, μέσα στο σωματείο. Όταν όμως συναντάμε μπροστά μας τον τοίχο της αδιαφορίας και της άρνησης που υψώνουν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας, καταφεύγουμε και σε άλλες δράσεις.

   Θα αναφέρω για παράδειγμα κάποιες από τις δράσεις μας που σίγουρα οι περισσότεροι γνωρίζετε:

  • Εναντιωθήκαμε στην εθελούσια που μειώνει τις σταθερές θέσεις εργασίας.  Ενημερώσαμε την κοινωνία με δελτίο τύπου το οποίο δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες
  • Δημοσιεύσεις στον Τύπο, τοπικό ή Αθηναϊκό και προσφυγές στις επιθεωρήσεις εργασίας σε Βόλο, Αθήνα κλπ για να σταματήσει η επαναφορά των συνταξιούχων και να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας μας.
  • Για τη διάλυση του συγκροτήματος καλωδιακών Αττικής ψηφίσαμε και στηρίξαμε την απεργία. Προτείναμε καταλήψεις σε σημαντικά κτίρια και το Μέγαρο για να συναντήσουμε την άρνηση των άλλων παρατάξεων (απούσα η ΕΕΤΕ και η ΟΜΕ, κρατάνε δυνάμεις για μελλοντικούς αγώνες)
  • Για να διασφαλίσουμε τις ειδικότητές μας καταθέσαμε ονομαστικές καταγγελίες στο ΙΚΑ για την υπόθεση των υπαλλήλων γραφείων, μιας και το σωματείο δεν κινητοποιήθηκε μετά την αποκάλυψή μας και κάναμε δημοσιεύσεις στον Τύπο.
  • Προσφύγαμε σε νομικούς μιας και το σωματείο δεν είναι πρόθυμο να σταματήσει την κατάργηση των ειδικοτήτων στους Η/Μ, Η/Π, Ρ/Η και το All to all. Οι νομικοί μας διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει βλαπτική μεταβολή και φτιάχτηκε υπόμνημα για να το καταθέτουν οι συνάδελφοι στις υπηρεσίες τους.
  • Το ίδιο και με την ΟΤΕ-TV, βλαπτική μεταβολή και εξώδικο στον ΟΤΕ.
  • Για τους αυταρχισμούς των προϊσταμένων προσφύγαμε στις επιθεωρήσεις εργασίας σε Αθήνα, Κρήτη, Βόλο, Κέρκυρα, Γιάννενα κ.λ.π.
  • Για το αξιολόγιο, ανακοίνωση και υπόμνημα από νομικό για να το καταθέτουν οι συνάδελφοι που διαφωνούν με αυτό.
  • WFM, ένα χρόνο και ακόμα οι μετρήσεις για την ακτινοβολία. Η διοίκηση κάνει τη δουλειά της οι μετρήσεις που θα έκανε το σωματείο που είναι;; Πάει ένας χρόνος και ακόμα η διοίκηση να καταδεχθεί να συζητήσουμε όπως είχε δεσμευτεί, για την λειτουργία του WFM στη δουλειά μας. Η πρότασή μας για το κλείσιμο των laptops αλλά δουλεύοντας κανονικά όπως παλιά, μέχρι να αναγκαστεί η διοίκηση να προσέλθει στο τραπέζι, δεν εισακούσθηκε.
  • Με δελτίο τύπου τέλος που δημοσιεύθηκε σε αρκετές εφημερίδες, καταγγείλαμε τη μεταφορά νεκρών καλωδίων χαλκού, εκτός Ελλάδος στη Γερμανία.

   Αυτά ήταν μερικά από τη δράση της ΑΣΕ. Ας μας πουν τι έκαναν οι άλλοι, όχι στα λόγια αλλά με συγκεκριμένες πράξεις.

Οι αριστερές πάλι παρατάξεις πόσες επερωτήσεις έκαναν στη Βουλή οι βουλευτές των κομμάτων τους για τα τεκταινόμενα στον γερμανικό ΟΤΕ;;  Σε πόσες επιθεωρήσεις πήγαν;;

   Συνάδελφοι γκρινιάζετε για την κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος, εσείς όμως στηρίζετε τους νεκροθάφτες του. Αυτές τις ηγεσίες στηρίζετε.

   Για παράδειγμα πως θα διεκδικήσει αυξήσεις ο γ.γ. της ΟΜΕ στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ όταν στην τηλεόραση του Χατζηνικολάου για να στριμώξει τον Τσίπρα είπε ότι οι ΟΤΕτζήδες είμαστε οι καλύτερα αμειβόμενοι, βάζοντας μπροστά το κέρδος της ΝΔ και αφήνοντας τους εργαζομένους να κουρεύονται;;;;

   Συνάδελφοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως μπροστά μας έχουμε μια διοίκηση που στο βωμό του κέρδους δεν διστάζει να διαλύσει τις υποδομές των τηλεπικοινωνιών της χώρας, να λεηλατεί τους μισθούς, να κόβει τα επιδόματα, να βάζει βαθειά το χέρι στο λογαριασμό νεότητας, να μας ξεζουμίζει στη δουλειά παραβιάζοντας καθημερινά την εργατική νομοθεσία. Μια διοίκηση που δεν χρειάζεται να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο γιατί ξέρει πως ότι θέλει το παίρνει χωρίς αντίσταση.

   Συνάδελφοι το σχέδιο δράσης διαφέρει ελάχιστα από το περυσινό και από τα παλαιότερα. Μένει στα ωραία λόγια και δεν βάζει δεσμεύσεις ούτε μεθόδους για την υλοποίησή του. Μπορεί να μην το ψηφίζουμε αλλά το παλεύουμε περισσότερο από κάποιους που το ψηφίζουν.

   Στις τοποθετήσεις σας που θα ακολουθήσουν ας μπει ο προβληματισμός για το πώς θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα και ας μην μείνει για ακόμα μια φορά, γράμμα κενό.

   Εμείς σαν ΑΣΕ λέμε:

   Για την οριστική τακτοποίηση και ένταξη των συναδέλφων μας από τις δουλεμπορικές θυγατρικές στον ΟΤΕ προτείνουμε:

1.   Το Δ.Σ της ΠΕΤ-ΟΤΕ να συναντηθεί άμεσα με τη διοίκηση του ΟΤΕ με σκοπό να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την οριστική ένταξη όλων των εργαζομένων από τις θυγατρικές εταιρείες στον ΟΤΕ  και ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και το πτυχίο τους, να ενταχτούν στο αντίστοιχο μισθολογικό κλιμάκιο του ΟΤΕ.

   Επειδή η διοίκηση μπορεί να αρνηθεί και οι συνάδελφοι δεν γίνεται να ενταχτούν στον ΟΤΕ μόνο με ευχές και παρακάλια, χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες όσες φορές τους προτείναμε αρνηθήκανε.

     Συγκεκριμένα στο τελευταίο Δ.Σ στις 13 Γενάρη της ΟΜΕ-ΟΤΕ με θέμα την OTEplus προτείναμε:

       α.  Να πάμε στην ΑΔΑΕ σαν ΟΜΕ και να καταγγείλουμε τον ΟΤΕ ότι χρησιμοποιεί ενοικιαζόμενους εργαζόμενους από θυγατρικές αντί κανονικούς δικούς του τεχνίτες  κάτι που κάναμε εμείς σαν ΑΣΕ και έχουμε απόφαση της ΑΔΑΕ γι’ αυτό που λέει ότι πρέπει να είναι μόνο βοηθοί.

      β. Να πάμε στις επιθεωρήσεις εργασίας καταγγέλλοντας τον ΟΤΕ για δουλεμπόριο και για χρησιμοποίηση υπάλληλων των θυγατρικών σε δικές του υπηρεσίες και αναγκάζοντας τον να έχει παντού διπλά συνεργεία κάτι που κάναμε εμείς στην Αθήνα στον Βόλο κ.λ.π..

       γ. Με ανακοινώσεις και δελτία τύπου κάτι που και πάλι κάναμε εμείς σαν ΑΣΕ,  να κάνουμε γνωστό στην κοινωνία τη μεθόδευση της εργοδοσίας να προσλαμβάνει μέσα από δουλεμπορικές και να τους χρησιμοποιεί σαν κανονικούς εργαζόμενους του ΟΤΕ.

      δ. Να κάνουμε καταλήψεις στο Δ.Μέγαρο και στην OTEplus αν χρειαστεί και απεργίες και να μην σταματήσουμε αν δεν ενταχτούν όλοι οι συνάδελφοι στον ΟΤΕ και να κλείσουν όλες οι δουλεμπορικές του ΟΤΕ.

   Αυτά προτείναμε εμείς και τα ξαναπροτείνουμε σήμερα σαν ΠΕΤ-ΟΤΕ και είμαστε ανοιχτοί σε οποιοδήποτε άλλη πρόταση με δράση για την οριστική τακτοποίηση των συναδέλφων μας.

2     Δεν θα υπογραφεί καμία ΣΣΕ αν δεν εμπεριέχει τον όρο ότι ο βασικός μισθός όλων των εργαζομένων που απασχολεί ο ΟΤΕ θα είναι όσο είναι το πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο των εργαζομένων του ΟΤΕ που ορίζεται από τη ΣΣΕ του 2011 και η οποία θα επανέλθει το 2015, δηλαδή τα 1008 ευρώ της Υ.Ε  κ.ο.κ.

   Για τα προβλήματά μας γενικά θα πρέπει το Δ.Σ της ΠΕΤ-ΟΤΕ να προκαλέσει άμεσα συνέντευξη τύπου και να καλέσει όλα τα κανάλια, εφημερίδες, μπλοκ κ.λ.π. στις οποίες να καταγγείλει:

   α)  Tην πολιτική της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, την αποανάπτυξη που έφερε με τα ξεπουλήματα των θυγατρικών στα βαλκάνια, του δορυφόρου της Hellas Sat, το κλείσιμο 300 και πλέον καταστημάτων και τη συρρίκνωση των τεχνικών τμημάτων, το χάσιμο 6.000 και πλέον σταθερών θέσεων εργασίας και την αντικατάσταση μέρος αυτών (περίπου 700 στα δυο χρόνια) με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και με μισθούς πείνας μέσα από τις δουλεμπορικές θυγατρικές Oteplus, E-Value, OTEglobe κ.λ.π.

   β) Την ΑΔΑΕ για την στρουθοκαμηλική τακτική οποία εφαρμόζει, αφήνοντας την  Deutsche Telekom να απασχολεί ενοικιαζόμενους εργαζόμενους μέσα από τις δουλεμπορικές θυγατρικές και να τους παρουσιάζει σαν κανονικούς εργαζομένους του ΟΤΕ.

   γ) Την Deutsche Telekom και τη διοίκηση του ΙΚΑ με τον περιβόητο διοικητή του και πρώην πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ Ροβέρτο Σπυρόπουλο που εξακολουθούν με διάφορα τερτίπια να κρατάνε ασφαλισμένους όλους τους τεχνικούς του ΟΤΕ σαν υπάλληλους γραφείου και να μην τους εντάσσουν στις ειδικότητες και στον κλάδο που έχουν με αποτέλεσμα, πολλοί εργαζόμενοι και μέλη μας να χάνουν τα Β.Α.Ε και αφήνοντας ανενόχλητη την D.T να παίζει παιγνίδια με ISO ζητώντας από τους τεχνικούς που δουλεύουν χρόνια να αποδείξουν αν είναι τεχνικοί.

   Σήμερα οι πολιτικές των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου είναι η κατάργηση οτιδήποτε συλλογικού και ιδιαίτερα των συλλογικών συμβάσεων.

   Επειδή φέτος θα πρέπει να υπογράψουμε νέα ΣΣΕ εμείς προτείνουμε ενιαία ΣΣΕ σε όλο τον όμιλο. Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι μυστικές διαπραγματεύσεις και τα τετελεσμένα. Πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να γίνουν κοινωνοί των αποφάσεων και των δράσεων. Γι’ αυτό άμεσα θα πρέπει ως σωματείο να ξεκινήσουμε διαδικασία γενικών συνελεύσεων σε όλη την Ελλάδα και την Αττική. Μέσα σε αυτές οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για το διεκδικητικό πλαίσιο, τις κόκκινες γραμμές και τους αγώνες αν χρειαστεί.

   Όσον αφορά το οργανωτικό θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε υπέρ ενός σωματείου στον όμιλο ΟΤΕ και μιας κλαδικής ομοσπονδίας.

   Συνάδελφοι, στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε ότι βρώμικο υπάρχει και ενωμένοι να παλέψουμε μέσα από ένα ανεξάρτητο, αδέσμευτο, αλληλέγγυο, ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που οι αποφάσεις για όλα τα ζητήματα θα παίρνονται μέσα από γενικές συνελεύσεις. Για να μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το αύριο.

Αν δεν τους σταματήσουμε, δεν θα σταματήσουν.

Ότι κατάφερε το συνδικαλιστικό κίνημα, το κατάφερε με αγώνες.

Με αγώνες ξαναλέω, που κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε.

 

[youtube]Insert video URL or ID here//www.youtube.com/watch?v=rfSz1nFEMqk&feature=share&list=UUXyIKav6Bt64Gg7llsyCLTw&index=6[/youtube]

 

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΕΡΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ;

Και να που η ηγεσία της ΓΣΕΕ άνοιξε για λίγο το μάτι από το λήθαργο …