Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στην 35η Γ.Α.Σ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ από τον Κώστα Αχτσόγλου.

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλημέρα.

   Η σημερινή 35η συνέλευση κατά τη γνώμη μας πραγματοποιείται βεβιασμένα (προφανώς κρύβοντας σκοπιμότητες, καρέκλες κ.λ.π.) αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του σωματείου μας γίνεται κατακαλόκαιρο όταν οι μισοί εργαζόμενοι στον ΟΤΕ βρίσκονται σε άδειες.

    Γιατί δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση πέρα από τις καρέκλες που κάποιοι φοβούνται μην  χάσουν και προσπαθούν να πιάσουν τους άλλους στον ύπνο, που να δικαιολογεί αυτή την βιασύνη για την Γ.Α.Σ και τις εκλογές στο σωματείο.

   Όταν βαδίζεις με τέτοιες λογικές πως θα πας να αντιμετωπίσεις τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων. Γι αυτό συνεχώς χάνουμε εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις γιατί πάντα οι ηγεσίες των σωματείων κοιτούσαν πρώτα το προσωπικό και ατομικό τους συμφέρον και όχι το συλλογικό. 

   Η σημερινή συνέλευση μας βρίσκει σαν εργαζόμενους μετά από 7 μνημονιακά χρόνια με τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα να συνεχίζουν να κτυπιούνται αλύπητα, με τον ΟΤΕ να έχει πουληθεί ολοκληρωτικά μαζί με όλο τον δημόσιο πλούτο ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΥΑΘ, Αεροδρόμια, Λιμάνια κ.λ.π. από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και με τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος να παρακολουθούν σαν θεατής τις εξελίξεις.

   Μπορεί να έχουμε γίνει κουραστικοί να επαναλαμβάνουμε ότι αν υπήρχε στοιχειωδώς ένα ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα είχε περάσει. Ούτε στην χώρα γενικότερα με τα μνημόνια κ.λ.π. ούτε στον ΟΤΕ. Όμως αυτή είναι η αλήθεια ότι το συνδικαλιστικό κίνημα εκφυλίστηκε.

   Η σημερινή 35η Γ.Α.Σ θα πρέπει να είναι απολογιστική για ολόκληρη την τριετία.

   Σ’ αυτή την τριετία λοιπόν είχαμε:

  • Το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του ΟΤΕ.
  • Την περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας με τις διαφορές εθελούσιες και με την νέα που ήδη ανακοινώθηκε, χωρίς αυτές οι θέσεις να αναπληρωθούν όπως δεσμευόταν η διοίκηση, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και αλματώδη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
  • Καθηλωμένους τους μισθούς για μια ακόμη τριετία και το χειρότερο εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.
  • Την απαξίωση και συνεχή υποβάθμιση των τεχνολόγων μηχανικών που προέρχονται από τον ΟΤΕ και την αντικατάστασή τους από θέσεις ευθύνης με διάφορους κολλητούς και ημέτερους από την αγορά.
  • Την εργολαβοποίηση και το outsourcing να κτυπάνε κόκκινο με ένα μεγάλο μέρος του τεχνικού έργου με το consolidation να περνάει στους εργολάβους.
  • Τις ευθύνες της διοίκησης με το vectoring που αντί να κάνουν επενδύσεις κοιτούσαν τα κέρδη και τα μπόνους παραδίνοντας το μισό δίκτυο στις άλλες εταιρίες με άμεσο αντίκτυπο σε συνδυασμό με το consolidation οι θέσεις εργασίας μας να κινδυνεύουν.

   Είχαμε απολύσεις με το άρθρο 13 καθώς επίσης και ομαδικές απολύσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Αττικής με τη συναίνεση μάλιστα της διαπαραταξιακής ομάδας, όπου παραμονή πρωτοχρονιάς απέλυσαν τους 8 από τους 9 εργαζόμενους στο πολιτιστικό και  αφήνοντας το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ σχεδόν ένα χρόνο τώρα χωρίς κυλικεία, αντικαθιστώντας τους εργαζόμενους με μηχανήματα «κουλοχέρηδες» και χωρίς μέχρι σήμερα κανένας να ενδιαφέρεται. 

   Αυτά σε γενικές γραμμές αντιμετωπίσαμε και βιώσαμε αυτή την τριετία που μας πέρασε και με τα σωματεία και την ομοσπονδία να κάνουν τον τροχονόμο της εργοδοσίας.

  Για όλα αυτά καθημερινά οι συνάδελφοι στους χώρους δουλειάς αναρωτιούνται, τα σωματεία και η ομοσπονδία που είναι τι κάνουν γιατί δεν αντιδρούν. Όμως αυτές τις ηγεσίες τόσο στα σωματεία όσο και στην ομοσπονδία οι ίδιοι τους ψήφισαν και στις προσεχείς εκλογές μπορούν να τους αλλάξουν.

   Στα θετικά της ένωσης γιατί σε σχέση με τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου που ήταν εντελώς ανύπαρκτα είχαμε κάποιες δράσεις, άσχετα αν είχαν αποτέλεσμα ή όχι, θα πρέπει να επισημάνουμε:

  α) Το ξεκίνημα της διεκδίκησης των κλιμακίων.

  β) Την παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας Ν.Ιωνίας.

  γ) Οι ανακοινώσεις που βγάλαμε τόσο για την συνδικαλιστική δίωξη του προέδρου της ΠΕΤ-ΟΤΕ Κέρκυρας Γ.Τριβυζά όσο και για τις 3 απολύσεις.

   Όμως όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δεν τις παλέψαμε μόνοι μας σαν Ένωση μέχρι τέλους αφήνοντας την τελική πρωτοβουλία στην ΟΜΕ-ΟΤΕ.

   Το ίδιο έγινε και με τα κλιμάκια. Ενώ υποτίθεται ξεκινήσαμε πρώτοι την διεκδίκηση για το ξεπάγωμα των κλιμακίων αφήσαμε την πρωτοβουλία στην ΟΜΕ η οποία αντί να ξεκινήσει κινητοποιήσεις αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στείλει τους συναδέλφους στους δικηγόρους -λες και δεν μπορούσαν να πάνε μόνοι τους- και να περιμένουν μετά από 5 χρόνια τι θα πουν τα δικαστήρια!!!

   Για όλα αυτά εμείς σαν ΑΣΕ  δεν έχουμε μείνει απλά στις διαπιστώσεις αλλά έχουμε κάνει δεκάδες δράσεις οι οποίες είναι γνωστές στους συναδέλφους και ευρύτερα στην κοινωνία μέσα από δημοσιεύματα και παρεμβάσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με τελευταία δράση μας την συμμετοχή μας στο ρεπορτάζ του VICE για τις υποκλοπές στην Ελλάδα.

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι:

   Μπροστά μας εκτός από τις εκλογές στη ένωση μας που θα αναδείξουν την νέα ηγεσία για την επομένη τριετία το σοβαρότερο και πιο ουσιαστικό και που απασχολεί όλους τους συναδέλφους είναι η υπογραφή της νέας Σ.Σ.Ε.

   Όπως είναι ήδη γνωστό η ΟΜΕ-ΟΤΕ ξεκίνησε την διαπραγμάτευση με την διοίκηση του ΟΤΕ για να υπογραφεί η καινούργια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) που θα καθορίζει δηλαδή τις αμοιβές μας για όλους τους εργαζόμενους από 01-01-2018.

   Η διαδικασία αυτή καταλαβαίνετε πόσο σοβαρή είναι γιατί θα καθορίσει τις αμοιβές μας και τις εργασιακές μας σχέσεις για την επόμενη τριετία.

   Όλοι λοιπόν πρέπει να ενημερωθούμε, να συμμετέχουμε και να επιβάλουμε μια Σ.Σ.Ε με αμοιβές αντίστοιχες με τις σύγχρονες ανάγκες μας.

   Πρέπει να ξέρουμε όμως ότι:

  1. Η εργοδοσία υπογράφει δύο Σ.Σ.Ε, μια με τον ΟΤΕ και μια με την Cosmote. Έτσι δίνει μερικά ψίχουλα στον ένα κλάδο και τα κόβει από τον άλλο.
  2. Οι συμβάσεις αυτές αφήνουν έξω ένα μεγάλο κομμάτι εργαζόμενων που δουλεύουν σε θυγατρικές του ΟΤΕ π.χ E-value κ.λ.π. ή άλλων εργαζόμενων που δουλεύουν για τον ΟΤΕ σαν καθαρίστριες, φύλακες, εργαζόμενοι εργολάβων σε έργα του ΟΤΕ κ.λ.π. Ούτε γι’ αυτούς υπογράφει Σ.Σ.Ε η ΟΜΕ-ΟΤΕ. Έτσι η εργοδοσία καταφέρνει να εκβιάζει, να μειώνει μισθούς και να δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους διαφόρων εταιρειών θυγατρικών του ΟΤΕ και μη οι οποίοι όμως συνολικά δουλεύουν για την ίδια εταιρεία!
  3. Τα τελευταία χρόνια το λεγόμενο μάνατζμεντ του ΟΤΕ δηλαδή από υποδιευθυντή και πάνω αμείβονται με τεράστιους, μισθούς, μπόνους κ.λ.π. που καμία σχέση δεν έχουν με τους μισθούς του παραγωγικού προσωπικού που μοχθεί καθημερινά εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη για την επιχείρηση.
  4. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια έχει αποδεχτεί και συνυπογράψει διαφορετικά μισθολόγια για κατηγορίες εργαζόμενων νέους, παλιούς, πρώην θυγατρικών (OTEplus) κ.λ.π. που επιτείνουν τους διαχωρισμούς και την πολυδιάσπαση.

   Όλα αυτά μαζί έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα ανισοτήτων που σήμερα είναι η ευκαιρία να αντιδράσουμε και να υποχρεώσουμε την διοίκηση να υπογράψει μια ΣΣΕ που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ανεξάρτητα από το σε ποια εταιρεία δουλεύουν.

   Σαν ΑΣΕ οι θέσεις μας για την νέα Σ.Σ.Ε είναι ξεκάθαρες.

   Διεκδικούμε:

  • 1.000€ βασικό κατώτερο μισθό για όλους τους εργαζόμενους μόνιμους, συμβασιούχους, μερικής απασχόλησης κ.λ.π. που δουλεύουν για τον όμιλο ΟΤΕ. Απαιτούμε και επιμένουμε να εξασφαλίσουμε μισθούς που να μπορούμε τουλάχιστον να επιβιώσουμε.
  • Κανένας μισθός για κανέναν δεν θα υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.
  • Μια Σ.Σ.Ε που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν για τον ΟΤΕ με ενιαίο μισθολόγιο (του παλιού ΟΤΕ πριν τις περικοπές) για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου.
  • Την Επαναφορά των κλιμακίων και όλων των επιδομάτων που αυθαίρετα μας έκοψε η διοίκηση, όπως π.χ το επίδομα οδήγησης, λογαριασμό νεότητας κ.λ.π.
  • Την Αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των πτυχίων.
  • Την Χορήγηση φοιτητικών αδειών σε όλους τους εργαζόμενους που σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Την Ένταξη στο ΙΚΑ στις ειδικότητες και στα Β.Α.Ε.
  • Την κατάργηση του άρθρου 13 που δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να απολύει όποιον θέλει.

   Παρόλο που ο ΟΤΕ έχει τεράστια κερδοφορία όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων που μας έκοψαν τους μισθούς οι διοικούντες επικαλούνται ότι με τα μνημόνια θα μειωθούν κι άλλο τα εισοδήματα εργαζόμενων και συνταξιούχων και συνεπώς και τα κέρδη τους και ότι από την νέα Σ.Σ.Ε πρέπει να μας δίνουν λιγότερα… γιατί δεν βγαίνουν!

   Αυτούς τους τεράστιους μισθούς και τα τεράστια κέρδη του ΟΤΕ τους τρέφουν εργαζόμενοι τεχνικοί με 500€, τηλεφωνητές με 350€ και μια στρατιά χιλιάδων «μαύρων» εργατών του ΟΤΕ  που δουλεύουν σε κάθε είδους εργολαβίες.

   Για να αυξήσουν κι άλλο τους προκλητικούς μισθούς τους, ζήτησαν να κοπεί η άδεια μητρότητας κατά 3 μήνες, τα πετσοκομμένα εφάπαξ και οι άδειες ασθενείας!!!

 Ε λοιπόν ΟΧΙ!

   Αν δεν «βγαίνουν», να πληρώσει η υπερτιμημένη και παχυλά αμειβόμενη υπηρεσιακή νομενκλατούρα.

   Αν δεν «βγαίνουν», γιατί μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις της εργαζόμενης κοινωνίας, μια είναι η λύση. Αυτό που έκανε ο Ford  στην Αμερική δύο αιώνες πριν, που πλήρωνε ένα δολάριο την ώρα στους εργαζόμενους για να μπορούν να είναι καταναλωτές και να μπορεί να τους πουλάει τα αυτοκίνητα που παρήγαγε.

   Ανεβάστε λοιπόν τους μισθούς των εργαζόμενων της εταιρείας σας, πράγμα που θα έχει πολλαπλασιαστική επίδραση σε άλλους κλάδους και στην οικονομία, για να αυξηθούν τα κέρδη σας.

   Πάντως εμείς σαν εργαζόμενοι έχουμε χρέος να τραβήξουμε μπροστά.Το οφείλουμε σε μας, στις οικογένειές μας και ευρύτερα στο εργατικό κίνημα.

   Γιατί αν γονατίζουμε εμείς και υποκύπτουμε, τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα μικροαφεντικά μαγαζάτορες κ.λ.π.

   Καλούμε την ΟΜΕ-ΟΤΕ και όλες τις παρατάξεις που δρουν μέσα σ’ αυτή, να σταματήσουν τα παιγνιδάκια και τις συναλλαγές.

   Είμαστε δυνατοί, έχουμε τεράστιες και σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες και δεν ανεχόμαστε τον εμπαιγμό, την απαξίωση και την χωρίς όρια εκμετάλλευση που επιβάλει  το γερμανικό μονοπώλιο και οι διευθυντές του στην Ελλάδα.  

   Ενωμένοι, με συγκροτημένους και ευέλικτους αγώνες μπορούμε και οφείλουμε νικήσουμε.

   Επιβάλλοντας πρώτα απ’ όλα να σεβαστεί η D.T το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, την  προστασία του απορρήτου που έχει γίνει σουρωτήρι με το περιβόητο consolidation, την τήρηση του ωραρίου που παραβιάζεται σε βασικά κτίρια του σημερινού ΟΤΕ και όλης της εργατικής νομοθεσίας.

   Μπορούμε να επιβάλουμε τους όρους μας σήμερα; και να κατακτήσουμε μια Σ.Σ.Ε που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας;

   Η απάντηση είναι καταφατική.

ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

   Αρκεί να το θέλουμε και να αρχίσουμε ένα ευέλικτο και παρατεταμένο αγώνα με τους παραπάνω στόχους.

   Κλείνοντας, επειδή θα μπούμε σε μια προεκλογική περίοδο που κάνεις δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΑΣΕ και τον Θανάση Φωλιά για την εμπιστοσύνη και στήριξη που μου έδειξαν καθώς επίσης και τους συναδέλφους που στηρίζουν και πλαισιώνουν αυτή την παράταξη, το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο και τον ίδιο τον πρόεδρο για την τιμή που μου έκαναν να με τοποθετήσουν  Οργανωτικό γραμματέα της Ένωσης και επειδή κάποιοι θα βάλουν ξανά υποψηφιότητες και θα εκλεγούν να δώσουν ένα πραγματικό αγώνα,  ο κόσμος αυτό θα το εισπράξει και θα είναι πραγματικά δίπλα τους για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ.

   Σας ευχαριστώ    

Διαβάστε Επίσης

ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Αύριο απεργούμε για εμάς, για την Ελλάδα, για τα παιδιά μας. Αύριο βγαίνουμε ξανά στους …