Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στην 8η Γ.Α.Σ του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ από τον Παντελή Αθανασία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλημέρα.

Η σημερινή 8η αντιπροσωπευτική συνέλευση πραγματοποιείται σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή για όλους τους εργαζόμενους της χώρας και για όλους εμάς του ομίλου ΟΤΕ, εν μέσω διεργασιών για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά και με πολλά προβλήματα που μας ταλανίζουν καθημερινά να διογκώνονται και να αυξάνονται συνεχώς.

   Μετά από μια μακρά και συνεχιζόμενη περίοδο μνημονιακής διακυβέρνησης, η οποία απλά αλλάζει χέρια και όπως είναι προφανές, η αλλαγή κομμάτων και προσώπων στην κυβέρνηση δεν έχει επιφέρει καμία αλλαγή στην επιβολή τέτοιων πολιτικών, είμαστε δέσμιοι μιας κατάστασης στην οποία τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα μειώνονται συνεχώς.

   Παράλληλα ο όμιλος ΟΤΕ έχει πουληθεί ολοκληρωτικά μαζί με όλο τον δημόσιο πλούτο της χώρας (ΔΕΗ- ΕΥΔΑΠ-ΛΙΜΑΝΙΑ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ κ.λ.π.) ενώ συγχρόνως εμείς οι εργαζόμενοι που παράγουμε τον πλούτο αυτό βιώνουμε την ολοένα και αυξανόμενη οικονομική ύφεση καθημερινά.

   Δυστυχώς όμως, για το σύνολο των κοινωνικών, εργασιακών, πολιτικών και οικονομικών συνθηκών δεν είναι μόνο τα κόμματα που συναινούν αλλά και οι εκφυλισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (συνέχεια των κομματικών ηγεσιών τους) που δεν θέλουν να στηρίξουν τις αξίες της εργασίας και εξαντλούνται στην συντεχνιακή μιζέρια και τα μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντα.

   Είναι ηλίου φαεινότερο πως ένα ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα θα απέβλεπε μόνο σε ενέργειες που εκφράζουν τη συλλογική εκπροσώπηση και προστασία των εργαζομένων σε όλους τους τομείς και επ’ ουδενί λόγο δεν θα ήταν υποχείριο όργανο στα χέρια κάποιων που δημιούργησαν και δημιουργούν, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν πρακτικές που οδήγησαν τόσο στην  κοινωνική εξαθλίωση όσο και στον εργασιακό μεσαίωνα που εδραίωσαν και στον όμιλο ΟΤΕ.

   Έναν εργασιακό μεσαίωνα τον οποίο βιώνουμε ήδη όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ από την γερμανική εργοδοσία της D.T.

   Η εντατικοποίηση, η εργοδοτική αυθαιρεσία και η τρομοκρατία κτυπάει κόκκινο. Τα εργατικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα. Η μαύρη εργασία, το outsorsing και οι εργολαβίες κυριαρχούν.

   Το τελευταίο διάστημα ξαναγεμίζουν τα καταστήματα και τα τεχνικά τμήματα με εργαζόμενους των 400 ευρώ από τις δουλεμπορικές εταιρείες Cosmote Ε-value, Mellon, Man Power κ.λ.π.

   Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε μια χρεοκοπημένη εταιρεία αλλά σε μια εταιρεία που στην πιο βαθιά κρίση του συστήματος εμφανίζει τεράστια κερδοφορία και κατέχει την 3η θέση μεταξύ των 20 εταιρειών με την μεγαλύτερη κερδοφορία στην χώρα και τελευταία να ανακοινώνει όχι απλά κέρδη αλλά κέρδη δεκαετίας.

   Η σημερινή 8η  Γ.Α.Σ θα πρέπει να είναι απολογιστική για ολόκληρη την τριετία.

 Επιγραμματικά την  τελευταία τριετία στον όμιλο ΟΤΕ είχαμε:

  • Το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του ΟΤΕ.
  • Την περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας με τις διαφορές εθελούσιες δίχως αναπλήρωση των θέσεων.
  • Το κλείσιμο 3 ακόμα καταστημάτων.
  • Εντατικοποίηση της εργασίας και αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
  • Καθηλωμένους τους μισθούς για μια ακόμη τριετία και πλέον όχι μόνο εργαζόμενους 3 μισθολογικών ταχυτήτων αλλά πολλαπλών ταχυτήτων με την εκ νέου πρόσληψη ενοικιαζόμενων εργαζομένων  από τρίτες εταιρείες.
  • Αύξηση του outsourcing (εργολαβίες) που σε συνδυασμό με το vectoring και το consolidation  έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας αφού ένα μεγάλο μέρος του έργου μας περνάει στους εργολάβους και σε άλλες εταιρείες.
  • Απολύσεις με το άρθρο 13 καθώς και ομαδικές απολύσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Αττικής και μάλιστα από συνδικαλιστές.

   Απέναντι σε όλα αυτά, τα σωματεία και η ομοσπονδία είχαν να επιδείξουν μια πρωτοφανή απραξία με αποτέλεσμα ακόμα και συνάδελφοι που βοήθησαν και στήριξαν με την ψήφο τους αυτές τις ηγεσίες, απορούσαν για την μηδενική αντίδραση των εκπροσώπων τους.

   Σε ότι αφορά του σωματείου μας του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ είναι ολοφάνερο ότι τα τελευταία 3 χρόνια δεν έχει να επιδείξει καμία δράση. Πέρα από ανούσιες και ανέξοδες διαπιστώσεις δεν προχώρησε σε καμία καταγγελία στις επιθεωρήσεις εργασίας σχετικά με τις απλήρωτες υπερωρίες και την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας (Διοικητικό Μέγαρο, κτίριο Παιανίας, καταστήματα, λοιπούς χώρους εργασίας) ούτε για τα σκαμπό και τον φυσικό αερισμό και φωτισμό στα καταστήματα, ούτε για τις κάμερες που μας σημαδεύουν παράνομα.

   Εμείς σαν ΑΣΕ για τις απλήρωτες υπερωρίες και τις παραβιάσεις ωραρίου προσφύγαμε σε αρκετές επιθεωρήσεις εργασίας (στο Ίλιο, στην Αγία Παρασκευή, στο Περιστέρι κ.λ.π. ) κάναμε δημοσιεύματα στον τύπο ενώ για τα σκαμπό και τον φυσικό αερισμό και φωτισμό στα καταστήματα μετά από συνεχείς προσφυγές στις επιθεωρήσεις εργασίας στείλαμε την διοίκηση του ΟΤΕ στα δικαστήρια και αναγκάζεται να αλλάξει επιτέλους τα σκαμπό.

   Αντίστοιχες δράσεις κάναμε και για τις κάμερες στα καταστήματα, στο Μέγαρο και στο νέο κτίριο στην Παιανία όπου προσφύγαμε επανειλημμένως στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και περιμένουμε την απόφασή της.

   Παρόλο που επιβάλλεται από τον θεσμικό του ρόλο το σωματείο δεν βρέθηκε στους χώρους εργασίας και ειδικότερα στα τηλεφωνικά κέντρα για να σπάσει την τρομοκρατία που επιβάλουν οι υπεύθυνοι και οι προϊστάμενοι και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας που δεινοπαθούν καθημερινά. Όλοι μιλάτε για τρομοκρατία και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα call centers και δεν κάνετε τίποτε για να σπάσει αυτή η τρομοκρατία.

   Και ξέρετε γιατί δεν κάνετε γιατί τους προϊσταμένους που επιβάλουν αυτή την τρομοκρατία τους έχετε υποψηφίους στα ψηφοδέλτια σεντόνια που κατεβάζετε και ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς εσείς επιβάλετε αυτή την τρομοκρατία.

   Το σωματείο δεν αποφάσισε ούτε μια φορά να προκηρύξει απεργία για τα μέλη του σχετικά με το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων τις Κυριακές, ειδικά και μετά την απόφαση του ΣΤΕ στην αρχή του έτους που το κρίνει αντισυνταγματικό, ώστε να δώσει την ευκαιρία στους συναδέλφους να αντιδράσουν. Ούτε έκανε κάποια σημαντική παρέμβαση για το σπαστό ωράριο, την μετακίνηση των εργαζομένων στα αποκεντρωμένα κτίρια του ομίλου ή την αναπλήρωση των θέσεων εργασίας.

   Αντιθέτως έλαμψε δια της απουσίας του βοηθώντας στην δημιουργία κλίματος ανισοτήτων μεταξύ των εργαζομένων και εργασιακών συνθηκών άλλης εποχής.

   Αντί να παρέχει νομική κάλυψη στους συναδέλφους που είτε απολύθηκαν, είτε είναι ξεκρέμαστοι στα καταστήματα εδώ και 10 μήνες αφού δεν τους έχει αποσταλεί για υπογραφή η σύμβασή τους και ζουν με τον φόβο της μετακίνησής τους προς οποιαδήποτε υπηρεσία, αναλώνεται μέσω ανακοινώσεων σε ανέξοδες ρητορείες για την ισονομία μεταξύ των εργαζομένων, είτε σε ψηφοθηρικές και μόνο υποσχέσεις για την συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στην e-value, το ίδιο δηλαδή που είχατε κάνει και με την oteplus που τάξατε στους συναδέλφους μονιμοποίηση τους γράψατε προεκλογικά στο σωματείο, τους πήρατε την ψήφο και μετά τους πετάξατε στην e-value.

   Επειδή λέτε συνέχεια ότι σας κάνουμε κριτική και ότι έχετε δράσεις θέλουμε να μας πείτε έστω μια δράση που κάνατε. Πέστε μας λοιπόν μια ουσιαστική δράση που κάνατε αυτή την τριετία και γιατί θα πρέπει οι συνάδελφοι να σας ξαναψηφίσουν.

   Όλα αυτά όταν σαν Ενωτικό είχατε την απόλυτη πλειοψηφία και τον απόλυτο έλεγχο του σωματείου.  Δυστυχώς δεν είσαστε μόνο εσείς σαν Ενωτικό που δεν κάνατε δράσεις αλλά και οι άλλες παρατάξεις ήταν στο ίδιο μοτίβο χωρίς καμία ουσιαστική δράση και ούτε μια καταγγελία σε καμία επιθεώρηση εργασίας. Το μόνο που κάνατε όλοι μαζί ήταν διαπιστώσεις, διαπιστώσεις, διαπιστώσεις!!!

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

   Μπροστά μας εκτός από την  καθημερινότητα και τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουμε έχουμε τη υπογραφή της νέας Σ.Σ.Ε. Είναι εύκολα κατανοητό ότι η διαπραγμάτευση που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ της ΟΜΕ-ΟΤΕ και της διοίκησης είναι μια διαδικασία εξόχως σημαντική αφού θα καθορίσει τις μισθολογικές απολαβές και τις εργασιακές μας  σχέσεις για τα επόμενα χρόνια.

   Υποχρέωση όλων μας είναι η συνεχής ενημέρωση και η συμμετοχή ώστε να επιβάλουμε  μια συλλογική σύμβαση εργασίας σε πλήρη αντιστοιχία με τις ανάγκες μας.

  Πρέπει να ξέρουμε όμως ότι:

  1. Η εργοδοσία υπογράφει δύο Σ.Σ.Ε, μια με τον ΟΤΕ και μια με την Cosmote. Έτσι δίνει μερικά ψίχουλα στον ένα κλάδο και τα κόβει από τον άλλο.
  2. Οι συμβάσεις αυτές αφήνουν έξω ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων που δουλεύουν σε θυγατρικές του ΟΤΕ π.χ E-value κ.λ.π. ή άλλων εργαζόμενων που δουλεύουν για τον ΟΤΕ σαν καθαρίστριες, φύλακες, εργαζόμενοι εργολάβων σε έργα του ΟΤΕ κ.λ.π. Ούτε γι’ αυτούς υπογράφει Σ.Σ.Ε η ΟΜΕ-ΟΤΕ. Έτσι η εργοδοσία καταφέρνει να εκβιάζει, να μειώνει μισθούς και να δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους διαφόρων εταιρειών θυγατρικών του ΟΤΕ και μη οι οποίοι όμως συνολικά δουλεύουν για την ίδια εταιρεία!
  3. Τα τελευταία χρόνια το λεγόμενο μάνατζμεντ του ΟΤΕ δηλαδή από υποδιευθυντή και πάνω αμείβονται με τεράστιους, μισθούς, μπόνους κ.λ.π. που καμία σχέση δεν έχουν με τους μισθούς του παραγωγικού προσωπικού που μοχθεί καθημερινά εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη για την επιχείρηση.
  4. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια έχει αποδεχτεί και συνυπογράψει διαφορετικά μισθολόγιαγια κατηγορίες εργαζόμενων νέους, παλιούς, πρώην θυγατρικών (OTEplus) κ.λ.π. που επιτείνουν τους διαχωρισμούς και την πολυδιάσπαση.

Σαν ΑΣΕ οι θέσεις μας για την νέα Σ.Σ.Ε είναι ξεκάθαρες.

Διεκδικούμε:

  • 1.000€ βασικό κατώτερο μισθό για όλους τους εργαζόμενους μόνιμους, συμβασιούχους, μερικής απασχόλησης κ.λ.π. που δουλεύουν για τον όμιλο ΟΤΕ. Απαιτούμε και επιμένουμε να εξασφαλίσουμε μισθούς που να μπορούμε τουλάχιστον να επιβιώσουμε.
  • Κανένας μισθός για κανέναν δεν θα υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.
  • Μια Σ.Σ.Ε που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν για τον ΟΤΕ με ενιαίο μισθολόγιο (του παλιού ΟΤΕ πριν τις περικοπές) για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου.
  • Την Επαναφορά των κλιμακίων και όλων των επιδομάτωνπου αυθαίρετα μας έκοψε η διοίκηση, όπως π.χ τον λογαριασμό νεότητας κ.λ.π.
  • Την Αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των πτυχίων.
  • Την κατάργηση του άρθρου 13 που δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να απολύει όποιον θέλει.
  • Καμία συγκατάβαση στα παράλογα αιτήματα της διοίκησης.

    Μπορούμε να επιβάλουμε τους όρους μας σήμερα; και να κατακτήσουμε μια Σ.Σ.Ε που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας;

   Η απάντηση είναι καταφατική. ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

   Αρκεί να το θέλουμε και να αρχίσουμε ένα ευέλικτο και παρατεταμένο αγώνα με τους παραπάνω στόχους.

   Η αρχή έγινε ήδη με την επιτυχημένη 48ωρη απεργία που είχε την καθολική συμμετοχή όλων των συνάδελφων στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην διοίκηση.

   Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι όλα αυτά που προηγήθηκαν και βιώνουμε μόνο τυχαία δεν είναι γιατί από καιρό εμείς φωνάζαμε ότι οι ηγεσίες έχουν εκφυλιστεί και σας καλούσαμε να απεμπλακείτε από αυτές τις κομματικές παρατάξεις που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν και να ενισχύσετε το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ αλλά όλοι σας μπαίνατε υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια σεντόνια αυτών των παρατάξεων, αποδεχόσασταν όλα αυτά, αλλά κυρίως στηρίζατε και συνεχίζετε να στηρίζετε αυτόν τον εκφυλισμό μετατρέποντας τον ΠΑΣΕ από σωματείο εργαζομένων σε σωματείο προϊσταμένων αφού οι 9 στους 27 του Δ.Σ είναι προϊστάμενοι τμήματος!!!

   Μιας και μπροστά μας έχουμε τις εκλογές στο σωματείο είναι επιτακτική ανάγκη ως εργαζόμενοι να αποβάλουμε την δουλοπρέπεια και την φοβία μας και να απομακρύνουμε άμεσα όλους εγκάθετους τοποτηρητές των εκάστοτε κομματικών ηγεσιών και τους προϊσταμένους από τα συνδικαλιστικά μας όργανα.

   Μόνο τότε μέσα από έναν ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό θα επιτύχουμε όλα τα παραπάνω.

    Εμείς σ’ αυτό τον δρόμο σας καλούμε. Για να σταματήσει επιτέλους ο ΠΑΣΕ-ΟΤΕ να είναι ένα σωματείο προϊσταμένων και να ξαναγίνει σωματείο εργαζομένων.

Διαβάστε Επίσης

ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Αύριο απεργούμε για εμάς, για την Ελλάδα, για τα παιδιά μας. Αύριο βγαίνουμε ξανά στους …