Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στο 33o συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Συνέδριο ΟΜΕ-ΟΤΕ  Μάης 2008

Φασάκης Σταύρος

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστός υπηρέτης του διεθνούς κεφαλαίου, σήμερα κάνει τσαλιμάκια στους Αμερικανούς για το σκοπιανό, παίζει με τους Ρώσους στο ενεργειακό, ξεπουλάει στους Γερμανούς την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, ξεπουλάει σε Κινέζους & Άραβες τα λιμάνια και ταυτόχρονα, δέχεται το φλερτάρισμα των Γάλλων, από τον «Θεσσαλονικιό» Σαρκοζί που προωθεί τα δικά του συμφέροντα.

 Μερικοί νομίζουν, διαδίδουν και πιστεύουν ότι η ΝΔ “παίζει” Ευρωπαϊκά, ότι αναπτύσσεται ο Ευρωπαϊκός άξονας κόντρα στους Αμερικανούς.

Ο στρουθοκαμηλισμός τους όμως δεν τους αφήνει να δουν ότι όλοι μαζί ΕΕ & ΗΠΑ ενωμένοι στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επεκτείνουν τις αγορές τους, δημιουργούν κράτη προτεκτοράτα και όλοι μαζί τρομοκρατούν παγκόσμια τους λαούς: ΙΡΑΚ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΙΡΑΝ, ΚΟΣΟΒΟ, ΣΕΡΒΙΑ, ……. 

Επιμέρους ιδιαιτερότητες και αντιθέσεις πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν όμως όλοι τους είναι ενωμένοι στην καθυπόταξη όσων αντιστέκονται.

Η εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μείωση του εργασιακού  κόστους που ξεκίνησε από το ΕΣΣΕΝ το 1995, οριστικοποιήθηκε και ψηφίστηκε το 2002 στο Μάασριχτ, συνεχίζεται και εξειδικεύεται σ όλες τις επόμενες συνόδους των ηγετών της ΕΕ, είναι η κυρίαρχη πολιτική στη χώρα μας, είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική του κεφάλαιου.

 Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ χθες και της ΝΔ σήμερα συνεχίζουν την ίδια πολιτική, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, στο ασφαλιστικό, στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, στο ξεπούλημα της κρατικής περιούσιας ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Ολυμπιακή, Τράπεζες, Λιμάνια.

Από κοντά και ο ΣΥΝ που ψηφίζει αυτές της πολιτικές στην ΕΕ αλλά εδώ χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τα αποτελέσματα της πολιτικής που ο ίδιος στήριξε.

     Αυτή ακριβώς η πολιτική

  • Πιέζει τους εργαζόμενους πανευρωπαϊκά, σε χαμηλότερα μεροκάματα.
  • Πιέζει για απαλλαγή των εργοδοτών από την ασφαλιστική εισφορά και προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση.
  • Αυξάνει την ανεργία.
  • Προωθεί «την απελευθέρωση των αγορών» όπως λένε την παράδοση στο κεφάλαιο ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Ολυμπιακή, Τράπεζες, ΕΥΔΑΠ, ΛΙΜΑΝΙΑ.
  • Κάνει πράξη την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.
  • Προωθεί την ιδιωτικοποίηση & εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας.

 Βεβαίως όλα αυτά, είναι η παγκοσμιοποίηση, οι νόμοι της αγοράς, η ανταγωνιστικότητα, η αύξηση των κερδών, ο εκσυγχρονισμός, έννοιες που στηρίζουν πολιτικά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και πολλές φορές ο ΣΥΝ.

Όμως δεν μπορούν σήμερα να κλαψουρίζουν για τα αποτελέσματα των έργων τους και των πολιτικών τους. Αυτοί που επέβαλαν την εθελουσία και το ξεπούλημα της μονιμότητας, αυτοί που παρέδωσαν τον ΟΤΕ στους Γερμανούς, αυτοί που ψηφίζουν τα διάφορα εκσυγχρονιστικά σενάρια στην Ευρωβουλή, αυτοί που είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αυτοί που είναι υπέρ της ιδιωτικής υγείας,

Σήμερα

η όρεξη του κεφαλαίου έχει ανοίξει για τα καλά, όταν βλέπει μια ΓΣΕΕ ταξικά συμβιβασμένη να κάνει πολιτική επιβίωσης των στελεχών της μέσα από το θεσμικό τους ρόλο για την στήριξη του συστήματος, μακριά και έξω από τους εργαζόμενους που λένε ότι εκπροσωπούν.

Μετά την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ της ντροπής, ο ΣΕΒ απαιτεί την απελευθέρωση των απολύσεων, χωρίς καταβολή αποζημίωσης και την κατάργηση κάθε μορφής σταθερών εργασιακών σχέσεων και έπεται η συνέχεια. 

Στην ολομέτωπη επίθεση του κεφάλαιου όσοι θέλουν να αντισταθούν.

  • Πρέπει να αποφασίσουμε και να συμφωνήσουμε ότι δεν πάει άλλο.
  • Πρέπει να οργανωθούμε απέναντι στην επίθεση αυτή και να αντεπιτεθούμε διεκδικώντας όσα μας ανήκουν στην εργασία, στην ξεκούραση, στην υγεία, στον πολιτισμό, στην παιδεία.
  • Με στρατηγικούς στόχους ξεκαθαρισμένους και συμφωνημένους.
  • Με τακτικές και μορφές πάλης που θα έχουν προοπτική νίκης.
  • Με ενότητα στη βάση των εργαζομένων.
  • Με άμεση και ζωντανή ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Με εργατική δημοκρατία, εργατικό πολιτισμό και αποφασιστικές Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων. Χωρίς ανάθεση σε κάποιους σωτήρες.
  • Με εργατική αλληλεγγύη και συντονισμό.

Με ένα τέτοιο πλαίσιο μπορούμε να πετύχουμε νίκες για τους εργαζόμενους.

  • Όχι άλλες απεργίες για την τιμή των όπλων.
  • Όχι άλλες απεργίες για να δικαιολογούν κάποιοι τον ρόλο τους στα πλαίσια του συστήματος.

 Στον ΟΤΕ ο ρόλος του συνδικαλισμού και των  συνδικάτων δεν τελείωσε και δεν τελειώνει επειδή άλλαξε το Management.

Αυτό που πρέπει να τελειώσει οριστικά  είναι η πέμπτη φάλαγγα στις γραμμές μας, όλων όσων:

  • Βοήθησαν στην απεργοσπασία στην Cosmote, ΟΤΕ-ΝΕΤ & ΟΤΕ. 
  • Συμφωνούσαν σχεδόν πάντοτε με την εργοδοσία, συνδικαλιστές της ΕΕΤΕ & άλλοι.
  • Προπαγάνδιζαν, στήριξαν και ψήφισαν την εθελουσία.
  • Βοήθησαν την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων
  • Προπαγάνδιζαν, στήριξαν και ψήφισαν να παμε οικειοθελώς στο ΙΚΑ.
  • Βοήθησαν με την στάση τους την παράδοση του ΟΤΕ στους Γερμανούς.

Για να πετύχουμε μικρές και μεγάλες νίκες, η λύση δεν είναι οι ξεχωριστές πλατείες, είναι η ενότητα των εργαζόμενων στην βάση, στους χώρους δουλειάς, ο αγώνας όλων των εργαζομένων, για τα μικρά αλλά και τα μεγάλα προβλήματα, σήμερα, σ’ αυτές τις συνθήκες.

Η παραπομπή της λύσης “όταν μας ψηφίσετε, όταν ενισχυθεί το κόμμα, όλα θα λυθούν στον σοσιαλισμό”, έχει την ίδια θεοκρατική αντίληψη των ιερατείων όλων των θρησκειών που λύνουν όλα τα προβλήματα μετά θάνατον στον παράδεισο.

Το κομματικό συμφέρον και η κομματική σκοπιμότητα, δεν λύνουν τα εργατικά προβλήματα, η ανάθεση της λύσης σε σωτήρες, η εκχώρηση των δικαιωμάτων μας σε αντιπροσώπους δεν είναι η λύση.

Η λύση θα έλθει μέσα από την αυτοοργάνωση των εργαζομένων, με άμεση δημοκρατία, εργατικό πολιτισμό, με ΓΣ, με ενεργούς εργαζομένους,

Μακριά από τους πολικάντιδες πολιτευτές και βουλευτές.

Μακριά από τον πολιτισμό και την ενημέρωση που μας επιβάλουν με το χαζοκούτι.

Μακριά από τους εργατοπατέρες κομματικούς και εργοδοτικούς. 

Η νεολαία λεει γλαφυρά για τα παραπάνω: Αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι, Αλήτες λέρες εργατοπατέρες, αντίσταση αλληλεγγύη αυτοοργάνωση ενάντια στη λογική της ανάθεσης,

          Συνάδελφοι, είμαστε όλοι στο στόχαστρο

  • Το ΣΚ μπορεί και θα ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του.
  • Δρόμος δεν υπάρχει αν δεν τον ανοίξουμε παλεύοντας.

 Η επαίσχυντη συμφωνία της εθελουσίας και η παράδοση του ΟΤΕ στους Γερμανούς, άνοιξαν τις πύλες της κολάσεως για όλες τις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο.

Τα εργασιακά δικαιώματα στις ΔΕΚΟ, ήταν και είναι ο Φάρος και η ελπίδα για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Η πάλη των εργαζομένων, ήταν και είναι η διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ σε όλους τους εργαζόμενους, κόντρα στον κοινωνικό αυτοματισμό που θέλουν να βάλουν σε εφαρμογή, Κυβέρνηση, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ.

 Για μας, η αυτοοργάνωση και η ανεξάρτητη δράση μας είναι μονόδρομος  ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ – ΔΕΚΟ & ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

  • Για σταθερή και μόνιμη εργασία, χωρίς συμβασιούχους, χωρίς απολύσεις.
  • Για αξιοπρεπή μισθό, ώστε να ζούμε από μια εργασία.
  • Για ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες των ΔΕΚΟ.
  • Για ένα ενιαίο ταμείο ασφάλισης όλων των ΔΕΚΟ, με αναβάθμιση και ένταξη του ΙΚΑ σ’ αυτό.
  • Για δωρεάν δημόσια παιδεία και υγεία.
  • Για πολιτισμό και ξεκούραση.

Μπορούμε αν θέλουμε ακόμα και τώρα να νικήσουμε.

Ο αγώνας των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, έχει ευρύτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Για να νικήσουμε, πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα ένα παρατεταμένο αγώνα, για:

  1. Την αποτροπή της παράδοσης-ξεπουλήματος του ΟΤΕ στη DT. Με στρατηγικό στόχο, ένα κοινωνικό ΟΤΕ 100% δημόσιο με εργατικό έλεγχο.
  2. Την επαναφορά του ΓΚΠ για όλο τον όμιλο.
  3. Μεταθετότητα, ο κανονισμός που ισχύει στον ΟΤΕ να υπογραφεί και να επεκταθεί για τον όμιλο ΟΤΕ.
  4. Σταθερές θέσεις εργασίας, χωρίς συμβασιούχους & μερική απασχόληση, χωρίς απολύσεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  5. ΣΣΕ  για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου. Μισθός σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας και την δουλειά που κάνει ο καθένας. Κατώτερο μισθό 1400 ευρω με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Κατάργηση του αξιολόγιου.
  6. Προσλήψεις προσωπικού τώρα, για να γίνονται όλες οι δουλειές του ΟΤΕ από εργαζόμενους δικούς του και όχι από εργολάβους,
  7. Διεκδίκηση όλων των μεροκάματων της απεργίας.

Συνάδελφοι,   Σφυρηλατούμε την ενότητά μας και αντιστεκόμαστε.

  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ που θέλουν να μας επιβάλουν Κυβέρνηση-Αντιπολίτευση – ΕΕ, με την αρωγή του κομματικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που δρα σαν πέμπτη φάλαγγα μέσα στο εργατικό κίνημα.
Όσοι πιστοί προσέλθετε…… 
Οι άλλοι συνεχίστε να ανάβετε κερί
στο αφεντικό, στο κόμμα, στον πολιτευτή ή σε όποιον νταβατζή επιθυμείτε.

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΕΡΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ;

Και να που η ηγεσία της ΓΣΕΕ άνοιξε για λίγο το μάτι από το λήθαργο …