Ξεπούλησαν τα κλιμάκια & το έκρυψαν από τους εργαζόμενους!!!

Ξεπούλησαν τα κλιμάκια

και το έκρυψαν από τους εργαζόμενους!!!

   Φαινόταν απίστευτο ακόμα και σε μας που τους ξέρουμε καλά. Δεν πιστεύαμε ότι μπορούσαν να φτάσουν μέχρι εκεί, κι όμως…..

   Οι εξωνημένοι εργατοπατέρες που έσυραν τους εργαζόμενους να κάνουν αγωγές για να «διεκδικήσουν» δικαστικά τα κλιμάκια αποδεικνύοντας ότι είναι ανίκανοι να υπογράψουν Σ.Σ.Ε που να τα κατοχυρώνουν…. απέδειξαν ότι είναι ικανοί να τα ξεπουλήσουν.

   Υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την οποία κατάργησαν τα κλιμάκια!

   Όλοι μαζί διαπαραταξιακά και ενώ πρόβαλαν τον έμμισθο δικηγόρο της COSMOTE, της ΠΕΤ-ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ και μάζευαν τα 75αρια από τους συναδέλφους για να κάνει αγωγές…..

   Την ιδία ώρα με την σύμφωνη γνώμη του –κρυφά και στα μουλωχτά- υπέγραφαν την Σ.Σ.Ε. που τα καταργούσε!!!

   Συγκεκριμένα, στην τελευταία Σ.Σ.Ε. χωρίς καν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, έβαλαν ένα όρο με τον οποίο ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ όπως ίσχυε και ήταν δομημένη πάνω από 50 χρόνια και όριζε με σαφήνεια την μισθολογική εξέλιξη του κάθε εργαζόμενου.

   Πρόσθεσαν δηλαδή τον παρακάτω όρο με τον οποίο κατάργησαν –για παλιούς και νέους- την αυτόματη αναπροσαρμογή των κλιμακίων: 

 Α.  ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ

Ο όρος 2 της από 10.06.1999 Ε.Σ.Σ.Ε. και το δεύτερο εδάφιο του όρου 1 της από 23.12.2014 Ε.Σ.Σ.Ε., κατά το μέρος που ορίζει πως προσαυξάνεται η κάθε μισθολογική βαθμίδα έναντι της προηγούμενης, καταργούνται.

   Δηλαδή καταργούν τους δύο όρους που ίσχυαν στις προηγούμενες Σ.Σ.Ε. και βάση των οποίων υπήρχε αυτόματη αναπροσαρμογή των κλιμακίων.

  Τον όρο που ίσχυε για τους παλιούς:

Σ.Σ.Ε.   1999

Καθεμία από τις επόμενες της εισαγωγικής μισθολογικές βαθμίδες, μέχρι και της 5ης, προσαυξάνεται έναντι της προηγούμενης της κατά 2%. Από την 6η  μέχρι και τη  12η μισθολογική βαθμίδα, η προσαύξηση ορίζεται σε  2,5%.  Από την  13η  μέχρι και την  17η ,  η προσαύξηση ορίζεται σε  2%.  

   Και τον όρο που αφορούσε τους νέους:

Σ.Σ.Ε.   2014

Κάθε μια από τις μισθολογικές βαθμίδες  Α  έως και  ΣΤ  διανύεται επί τρία έτη, ενώ  κάθε μια από τις μισθολογικές βαθμίδες  Ζ  έως και  Θ  διανύεται επί 6 έτη, εφαρμοσμένης της διάταξης του άρθρου  5, Κεφάλαιο  Γ  του ΕΚΠ-ΟΤΕ.  Τα μικτά ποσά καθεμιάς από τις μισθολογικές βαθμίδες  Β  έως  Ε  προσαυξάνονται κατά  4%  έναντι της προηγουμένης τους,  ενώ τα μικτά ποσά καθεμίας από τις μισθολογικές βαθμίδες ΣΤ  έως και  Θ,  κατά  7%. Ομοίως κατά 7% προσαυξάνεται και το μικτό ποσό της 1ης μισθολογικής βαθμίδας έναντι της Θ.  

                                

   Δηλαδή, ενώ μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος κάθε δύο για τους παλιούς και τρία ή τέσσερα χρόνια για τους νέους έπαιρνε ένα κλιμάκιο και αύξηση του μισθού του, τώρα για να πάρει κλιμάκιο κάθε φορά θα πρέπει να υπογραφεί Σ.Σ.Ε.

   Είναι λοιπόν προφανές ότι μετά το «πάγωμα» των κλιμακίων, τα οποία τώρα διεκδικούμε δικαστικά, με την ισχύουσα Σ.Σ.Ε. ουσιαστικά «κλειδώθηκε» οποιαδήποτε αύξηση των μισθών την οποία μέχρι σήμερα παίρναμε.

   Πάνω σ’ αυτούς τους όρους -που κατάργησαν- διεκδικούσαμε έστω δικαστικά τα αναδρομικά τα οποία μας έκοψε αυθαίρετα η διοίκηση του ΟΤΕ.

   Και ενώ φέραμε και αναλύσαμε διεξοδικά και με στοιχεία αυτό το τεράστιο θέμα τόσο στα δυο τελευταία Δ.Σ της ΟΜΕ-ΟΤΕ (στο τελευταίο μάλιστα παρουσία και του νομικού συμβούλου από τον οποίο ζητήσαμε εξηγήσεις και ποτέ δεν πήραμε) όσο και στο πρόσφατο Δ.Σ της ΠΕΤ-ΟΤΕ και στην 39η Σ.Α της ΠΕΤ-ΟΤΕ και περιμέναμε την στοιχειώδη αντίδραση των υπολοίπων παρατάξεων, αυτό που τελικά εισπράξαμε ήταν η εκκωφαντική σιωπή όλων, δικηγόρου, παρατάξεων και συνέδρων!

   Συμπερασματικά:  Οι κυβερνήσεις με τα μνημόνια κατάργησαν την ωρίμανση και ενώ τώρα ωριμάζουν οι συνθήκες για να καταργηθεί αυτός ο μνημονιακός νόμος (6/ΠΥΣ 2012), αυτοί ήρθαν μ’ αυτόν τον κατάπτυστο όρο που έβαλαν στην Σ.Σ.Ε, να συνεχίσουν τα μνημόνια εις το διηνεκές.

   Η σιωπή όμως δεν είναι πάντα χρυσός, είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν.

Είναι ηλίθιοι ή ξεπουλημένοι;

   Δεν ήξεραν τι υπέγραφαν;  Ο δικηγόρος τους δεν ήξερε; Τους ενημέρωσε ή ούτε αυτός δεν κατάλαβε τι νομικά προβλήματα παράγει αυτός ο όρος της Σ.Σ.Ε;

   Και αν τους ενημέρωσε κι αυτοί υπέγραψαν γιατί δεν ενημέρωσε τους χιλιάδες εργαζόμενους που τον πληρώνουμε;

   Ήξεραν;  Κατάλαβαν;  Συνειδητά το έκαναν;  Τι κάνουν;  Στρώνουν τα τελευταία χιλιόμετρα του δρόμου για να μπορέσει η εργοδοσία της D.T να ολοκληρώσει την τελευταία φάση διαλύοντας εργασιακά τους εργαζόμενους;

  • Για να τους οδηγήσουν απελπισμένους με παγωμένους μισθούς να αποδράσουν προς την ανεργία με την τελευταία «εθελούσια» που είναι έτοιμη να εξαγγείλει;
  • Για να διαλύσουν κάθε οργανωτική δομή στέλνοντας τους τεχνικούς σε εξωτερική δουλεμπορική εταιρεία όπως έχουν δρομολογήσει;

   Την ίδια ώρα που βγαίνουν στα κανάλια με τον δικηγόρο τους και δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι «ο ΟΤΕ δεν τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις με τα κλιμάκια» ενώ ξέρουν ότι οι ίδιοι τα κατάργησαν;

   Περιμένουμε απαντήσεις κι εμείς και πολύ περισσότερο όλοι οι εργαζόμενοι.

ΑΣΕ

Αθήνα: 13-03-2019

   Υ.Γ:  Μας έκανε εντύπωση  ότι πολλά στελέχη τους δεν είχαν ιδέα για το θέμα. Ούτε αυτούς τους ενημέρωσαν;  Εξυπακούεται ότι ούτε την ΑΣΕ ενημέρωσαν γι’ αυτή την μεθόδευση, ούτε οι συνδικαλιστές ούτε ο δικηγόρος.

Διαβάστε Επίσης

ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Αύριο απεργούμε για εμάς, για την Ελλάδα, για τα παιδιά μας. Αύριο βγαίνουμε ξανά στους …