Στο ίδιο έργο θεατές….. (ή μάλλον σε χειρότερο). Ανακοίνωση για τον ΠΑΣΕ-ΟΤΕ του Παντελή Αθανασιά.

Στο ίδιο έργο θεατές…..

(ή μάλλον σε χειρότερο)

   Τις τελευταίες εβδομάδες είμαστε αυτόπτες μάρτυρες της κατάληξης ενός τραγέλαφου, ως αποτέλεσμα της συνυπευθυνότητας των προσώπων που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΣΕ ΟΤΕ.

     Η απραξία του ΠΑΣΕ ΟΤΕ στα προβλήματα που ταλανίζουν τον εργασιακό μας βίο είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά παρούσα.

     Καμία αντίδραση, καμία ενέργεια για τις συμπεριφορές ανωτέρων – υπευθύνων σε κάθε χώρο εργασίας και ιδιαίτερα σε τηλεφωνικά κέντρα και καταστήματα.

     Καμιά αντίδραση, καμιά ενέργεια για την εντατικοποίηση της εργασιάς, τις απλήρωτες υπερωρίες , την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας.

     Καμία αντίδραση, καμία ενέργεια καταγγελίας σε Ανεξάρτητες Αρχές και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

     Καμία αντίδραση, καμία ενέργεια….. Τ Ι Π Ο Τ Α.

     Και σαν να μην έφτανε η ολοκληρωτική απουσία του σωματείου, το ληκτικό σημείο του κατήφορου είναι η απόφαση που πάρθηκε, «να ζητηθεί» (το «να απαιτηθεί» και μόνο ως φράση δεν έχει καμία συνάφεια με τον ΠΑΣΕ ΟΤΕ των τελευταίων ετών στην ίδια πρόταση) από τη διοίκηση, λύση για τους εργαζόμενους – συναδέλφους της δουλεμπορικής e-value, με τη μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

      Απόφαση που εμμέσως πλην σαφώς αποτελεί είδος υποτιμητικού χαρακτηρισμού για τους συναδέλφους της e-value (κ.κ. του συμβουλίου του ΠΑΣΕ : θεωρείτε πως οι συνάδελφοι είναι αφελείς;).

     Αλήθεια, γιατί τίθεται το θέμα αυτή την στιγμή; Ο φαύλος κύκλος των ενοχών; ΟΧΙ. Ο φαύλος κύκλος των ΨΗΦΩΝ; ΝΑΙ. Προφανώς εκτός από τη παντελή απουσία του ΠΑΣΕ, δεν υπάρχει και ίχνος αξιοπρέπειας, αφού απευθύνεται ξαφνικά (;) σε συναδέλφους που κατα πλειοψηφία δεν είναι μέλη του σωματείου και σε άλλους που είναι μέλη, ΑΥΤΟΥΣ δηλαδή που για τους ίδιους ψηφοθηρικούς σκοπούς στο πρόσφατο παρελθόν τους έριξε στον εργασιακό μεσαίωνα της e-value (από αυτόν της oteplus).

     Και στο δια ταύτα συνάδελφοι και συναδέλφισσες πως θα γίνει αυτό; Με ανακοινώσεις; Με παρακάλια προς τη διοίκηση; Ή φτάνει μόνο να το διαλαλούνε τα παπαγαλάκια σας στους χώρους εργασίας; Υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να υλοποιηθεί από εσάς ένα τέτοιο εγχείρημα; Πως είναι δυνατόν ο ΠΑΣΕ να εξουσιοδοτεί την ΟΜΕ να προβεί σε ενέργειες για συλλογική σύμβαση εργασίας συναδέλφων (εργαζομένους για εσάς σύμφωνα με τη στάση σας όλα αυτά τα χρόνια, συναδέλφους για εμάς) οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν είναι μέλη του σωματείου (πλην των εξαπατημένων από εσάς συναδέλφων στα τηλεφωνικά κέντρα) και ανήκουν και σε εταιρία με διαφορετικό ΑΦΜ; Και γιατί δεν το είχατε κάνει ήδη αυτό και με την oteplus;

     ΑΝ πραγματικά νοιάζεστε για τους συναδέλφους, και όπως κάποιοι από εσάς διατείνονται ότι είναι πολύ εύκολο να βρεθεί κάποιο ικανό πλαίσιο για την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης, ΓΙΑΤΙ δεν απαιτείτε να εξασφαλιστούν και αυτοί μέσα από τη συζήτηση για τη δική μας συλλογική σύμβαση εργασίας, της οποίας η τελική απόφαση πλησιάζει;

     Σε ότι αφορά τη συλλογική σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση από την πλευρά της ομοσπονδίας για το τι θα διεκδικήσουν οι διαπραγματευτές από την πλευρά των εργαζομένων. Ακόμα και στο συμβούλιο της ΟΜΕ ΟΤΕ προ λίγων ημερών, μας ενημερώσανε για το τι ζητά η διοίκηση (((!))) και ότι από την πλευρά των εργαζομένων θα ζητήσουν (η λέξη διεκδίκηση δεν υπάρχει στο λεξικό τους) γενικά και αόριστα μια αύξηση.

   Αν εξαιρέσουμε το παράδοξο, ότι δηλαδή περισσότερος χρόνος αφιερώθηκε στο τι θέλει η διοίκηση και όχι στο ποιες θα είναι οι διεκδικήσεις μας, το αίτημα της γενικής και αόριστης αύξησης είναι προσβλητικό για όλους αυτούς τους συναδέλφους που βρίσκονται, όπως και εγώ, στις δύο μικρότερες  μισθολογικά βαθμίδες.

     ΑΝ δεν το έχετε καταλάβει κ.κ. διαπραγματευτές ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ με τις προσχηματικές δικαιολογίες του τύπου διαφορετικές εταιρίες (oteplus, ΟΤΕ), διαφορετικά ΑΦΜ εργοδοσίας.

     ΚΑΝΕΝΑ μικρό ή μεγάλο πλειοψηφικά ποσοστιαίο εκλογικό αποτέλεσμα ΔΕΝ σας δίνει ΟΥΤΕ το δικαίωμα να μιλάτε αόριστα για αυξήσεις τη στιγμή που απαιτούμε άμεση εξίσωση μισθών και ωραρίων, ΟΥΤΕ το δικαίωμα να ηγηθείτε μια διαπραγμάτευσης που διαφαίνεται ότι αντί για ουσιαστικές και ισότιμες διεκδικήσεις ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ του ομίλου , στόχος σας είναι η συνέχιση των ανισοτήτων που βιώνουμε και μάλιστα δίνοντας άλλοθι στη διοίκηση με την υπογραφή σας λόγω της συνδικαλιστικής σας ιδιότητας.

     ΔΕΝ έχετε το δικαίωμα. ΔΕΝ σας δίνουμε το δικαίωμα. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ να μας γνωστοποιήσετε τις ακριβείς προθέσεις σας.

     Συνάδελφοι και συναδέλφισσες ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας· κάποιοι και κάποιες δεν έχουν ούτε τις δυνάμεις ούτε τις ικανότητες να διαπραγματεύονται υπεύθυνα τα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα, ενώ άλλοι ενεργούν προς ιδίον όφελος. Ας επιφορτιστούνε άλλοι με το βάρος των αιτημάτων μας και την υλοποίηση αυτών. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε την κατάσταση. Είναι τόσο απλό.

        Στα πλαίσια αυτής της κατάστασης, απόρροια των εργασιακών και κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που βιώνουμε καθημερινά, η πραγματοποίηση οποιασδήποτε μεταβολής και η μετουσίωσή της σε ένα δίκαιο και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων σας. Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε για τις βασικές αξιώσεις μας, όπως η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τα ίδια δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους (συμπεριλαμβανομένων αυτών στην e-value και των λοιπών δουλεμπορικών) που παράγουν έργο για τον Όμιλο, η άμεση εξίσωση μισθών.

      Έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσής μας είναι η δράση της ΑΣΕ σε βάθος χρόνου 33 ετών και ιδιαίτερα στο πρόσφατο παρελθόν, με καταγγελίες σε Ανεξάρτητες Αρχές, με ντοκυμαντέρ στο δίκτυο Vice, με έμπρακτη στήριξη στους συναδέλφους που «ταλαιπωρούνται» από τη διοίκηση λόγω των δίκαιων διεκδικήσεων τους κ.α.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε. Δεν συνθηκολογούμε. 

Παντελής Αθανασιάς (ΤΕΚ Ζωγράφου)

ΑΣΕ

Αθήνα 18 – 10 – 2017

 

     Υ.Γ. : 1 : Σχετικά με την εφικτότητα των μισθολογικών αυξήσεων, υπάρχει εκτενέστερη αναφορά σε παλιότερη ανακοίνωσή μας.

     Υ.Γ. : 2 : Μετά και το τελευταίο κρούσμα γενικόλογης λασπολογίας, μερικές ώρες μετά το συμβούλιο της ΟΜΕ ΟΤΕ καλό θα ήτανε τα πρακτικά να βγαίνουν άμεσα, ίσως και την επόμενη μέρα. Δεν χρειαζόμαστε εξωτερικό συνεργάτη γι’ αυτό. Γραμματεία έχουμε.

     Υ.Γ. : 3 : Για να προλάβω εκ νέου τους λασπολόγους, δουλεύω στα καταστήματα ΟΤΕ 11 έτη (8 ως υπάλληλος oteplus), είμαι εγγεγραμμένος στο σωματείο του ΠΑΣΕ, λαμβάνω μέρος στο συμβούλιο της ΟΜΕ 1η φορά και για την συμμετοχή μου αυτή ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΜΙΑ οικονομική παροχή (το εκκαθαριστικό μισθοδοσίας μου είναι διαθέσιμο στον οποιονδήποτε).

     Υ.Γ. : 4 : Για τις δράσεις της ΑΣΕ σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα μας.

Διαβάστε Επίσης

ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Αύριο απεργούμε για εμάς, για την Ελλάδα, για τα παιδιά μας. Αύριο βγαίνουμε ξανά στους …