Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στο 36ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στο 36ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ
από τον Θανάση Φωλιά.
  
   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλημέρα.

   Ερχόμαστε σήμερα σε ένα συνέδριο μετά από μια μεγάλη απεργία, όπου είχαμε ένα ανελέητο χτύπημα εναντίον εργαζομένων από τα MAT και από την κατοχική κυβέρνηση της χώρας.

   Θα πρέπει όλους μας εδώ μέσα να μας προβληματίσουν αυτές οι πρακτικές και να τις καταδικάσουμε.

   Όσον αφορά εμάς δεν θα μας φοβίσουν  και στο δρόμο θα σπάσουμε τον τρόμο.

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι:

   Πέρασε ένας  χρόνος από όταν το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός σαν νέος Τσολάκογλου με δεκανίκια του το ΛΑΟΣ και την Ντόρα με συνειδητή επιλογή υπογράφοντας το μνημόνιο παρέδωσαν τη χώρα στο ΔΝΤ και στο 4ο Ράιχ.

   Οι αποκαλύψεις του Στρος-Καν αποδεικνύουν αυτό που έχουμε από την αρχή καταγγείλει, ότι δηλαδή στόχος του Μνημονίου δεν ήταν η αποτροπή της επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας, όπως ισχυρίζεται ακόμη και τώρα η κατοχική κυβέρνηση, αλλά η ανελέητη λεηλασία των μισθών και των συντάξεων και η κατάλυση όλων των εργασιακών κατακτήσεων του προηγούμενου αιώνα για χάρη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

   Αυτά είναι κοινός τόπος, δηλαδή τώρα λίγο πολύ όλοι τα δέχονται και όσο περνάνε οι μέρες ακόμα και οι πιο κυβερνητικοί και δουνοτούδες δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα.

   Μια ωμή πραγματικότητα όπου ο λαός βγαίνει στο περιθώριο και τη φτώχεια και η εργατική τάξη βγαίνει στο περιθώριο και τη ζητιανιά.

   Αν διαβάσετε το δόγμα του ΣΟΚ θα καταλάβετε ότι όπου μπήκε το ΔΝΤ εφαρμόζει ακριβώς την ίδια «πετυχημένη» συνταγή.

   Όμως δεν θα συνέβαιναν όλα αυτά αν υπήρχε πολιτικό κίνημα της αριστεράς το οποίο θα αντιστεκόταν και θα αμφισβητούσε όλη αυτή τη βαρβαρότητα κυβέρνησης και ΔΝΤ και θα καλούσε το λαό σε αντίσταση και ανατροπή αυτής της κυβέρνησης.

   Δυστυχώς βλέπουμε όμως ότι όλοι αυτοί, η Αλέκα, ο Αλέξης, ο Αλέκος, και τα κόμματα της αριστεράς λένε διάφορα μπαρμπούτσαλα και λόγια, ενώ στην ουσία όμως συζητάνε, συναντιούνται και κατ’ ιδίαν και σε  επίπεδο πολιτικών αρχηγών. 

Άρα νομιμοποιούν όλα αυτά τα μέτρα ανεξάρτητα αν λένε ότι διαφωνούν.

   Δεν θα πείραζε και αυτό ακόμα και αν η αριστερά είναι τέτοια που είναι αν είχαμε αυτόνομο συνδικαλιστικό κίνημα.

   Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι, ότι μαζεύαμε τόσα χρόνια δεκαετίες ολόκληρες και κατακτούσαμε ορισμένα πράγματα για να μπορεί ο εργαζόμενος να είναι με ψηλά το κεφάλι και ιδιαίτερα εμείς εδώ στον ΟΤΕ, μέσα σε ένα μικρό διάστημα τα σάρωσαν και τα σαρώνουν όλα.

   Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε συνδικάτα δεν έχουμε ηγεσίες βρισκόμαστε σε καθεστώς όχι μόνο ήττας αλλά οπισθοχώρησης και μάλιστα βίαιης οπισθοχώρησης.  

Άρα θα ακολουθήσουνε πολύ σκληρά μέτρα και εδώ στον ΟΤΕ.

            Ήδη οι γερμανοί αρχίσανε να κόβουν και να ράβουν, να καταργούν και να μην αφήνουν τίποτε όρθιο.

   -Ξεκίνησαν με τις πρώτες  310 απολύσεις στην Cosmote και στον Γερμανό.

   -Με το αποφασίζωμεν και διατάσωμεν, άλλαξαν και αύξησαν το ωράριο, κατάργησαν το επίδομα οδήγησης και τα πούλμαν στο μέγαρο.

   -Με τεθωρακισμένα φυλάκια, κάμερες παντού και με κολάρο που φοράνε στους εργαζόμενους του μεγάρου  μετατρέπουν στην ουσία το μέγαρο σε ένα σύγχρονο Άουσβιτς.

   -Με το  ξεπούλημα και του υπόλοιπου 15 με 20 %. πολύ γρήγορα θα έχουμε την πλήρη Γερμανοποίηση του ΟΤΕ με ότι αυτό συνεπάγεται.

  Εμείς επανειλημμένα έχουμε επισημάνει ότι:

Το 4ο Γερμανικό Ράιχ δεν έρχεται, είναι εδώ!

   Και  μας προκαλούν ευθέως συνάδελφοι. Είδατε δεν το έχουν σε τίποτε να αφαιρούν εισόδημα από όλους εμάς, να απολύουν εργαζόμενους με 700 και 800 ευρώ όπως έγινε με τους  310 συναδέλφους μας στην Cosmote  και την ίδια ώρα να μοιράζουν στα διάφορα λαμόγια,  καναλάρχες και άλλους, εκατομμύρια σε διαφημίσεις και να ξοδεύουν εκατομμύρια σε πολυτελή συνέδρια για να περνάνε καλά αυτοί και οι κολλητοί τους. 

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι:

   Η ίδια επίθεση προηγήθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ.

   Απολύσεις στην Windκαι την Vodafon. Απολύσεις και επιβολή ατομικών συμβάσεων μείωσης μισθού στην Intracomκ.λ.π.

   Ο κλάδος αιχμή των νέων τεχνολογιών, με τεράστια κερδοφορία για πάνω από δυο δεκαετίες, προκειμένου να κρατήσει και να αναπτύξει την κερδοφορία του πετάει στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που τόσα χρόνια ξεζούμιζε!

   Και ενώ θα περίμενε κανείς η αντίδραση των συνδικάτων του κλάδου, του ΟΤΕ και της Cosmote απέναντι στο στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου να ήταν άμεση και δυναμική, για μια ακόμη φορά, όχι μόνο δεν αντέδρασαν άμεσα και δυναμικά αλλά έδωσαν στη διοίκηση το χρόνο που χρειαζόταν ώστε να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο των συναδέλφων της ΚΟΣΜΟΤΕ να δεχτούν τις απολύσεις σαν εθελουσία και να εφαρμόσει τις αυθαίρετες και μονομερείς της αποφάσεις !

Στοχευμένα συνάδελφοι ξεκίνησαν από την Cosmote τις απολύσεις.

   Ξεκίνησαν από εκεί γιατί εκεί υπήρχε ο μεταλλαγμένος συνδικαλισμός και κυριαρχούσε η ιδεολογία του LIFESTYLEκαι του συνεργάτη.

   Μέχρι σήμερα κάναμε υπομονή και δεν μιλήσαμε περιμένοντας έστω την ύστατη στιγμή μήπως συνειδητοποιήσετε το τσουνάμι που έρχεται στους εργαζόμενους του ΟΤΕ αλλά και σε ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας,  αλλά μάταια.

Το παιγνίδι ήταν στημένο και από πριν ξεπουλημένο.

   Αυτό δείχνει η μέχρι σήμερα στάση σας με τις 2 σκόρπιες 24ωρες  στις 4 και 18 του Μάρτη που έγιναν μόνο και μόνο για ξεκάρφωμα.

Κανένας συντονισμός με τους άλλους κλάδους καμία δυναμική αντίδραση.

   Αυτό που επιδίωκαν οι γερμανοί εργοδότες, τους το δώσατε στο πιάτο.

   -Νομιμοποίησαν τις απολύσεις που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι με το πιστόλι στον κρόταφο και απογοητευμένοι από την προδοτική στάση σας και της  ΟΜΕ και της Cosmote.

   Ενώ και το οκτάωρο  και την κατάργηση του επιδόματος οδήγησης το πέρασαν χωρίς να ανοίξει μύτη.

   Είχατε 2 μήνες περιθώριο για να αντιδράσετε στις μονομερείς αποφάσεις τις διοίκησης για το οκτάωρο και το επίδομα οδήγησης και δεν κάνατε τίποτε.

   Ακόμη και στις 2 Μάη την μέρα που είδατε τον Τσαμάζ για το ωράριο και σας είπε προκλητικά και ευθαρσώς ότι δεν το παίρνει πίσω και δεν τον ενδιαφέρει αν πάτε δικαστικά. 

   Φτύνοντας σας κανονικά παρόλο που εσείς μόλις ανέλαβε τον καλέσατε και τον τραπεζώσατε σε μυστικό δείπνο στο πολιτιστικό.

   Μετά από αυτή την πρόκληση αντί η απάντηση στον Τσαμάζ για το ωράριο να ήταν μια και μοναδική.

   Να καλέσετε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το νόμιμο ωράριο  που έχουμε κατακτήσει 50 χρόνια τώρα.

   Εσείς ακόμη και τότε πετάξατε την μπάλα στην εξέδρα  στέλνοντας  επιστολή στους συναδέλφους ζητώντας υπογραφές για τα αυτονόητα.

   Ενώ και στα νέα μέτρα ασφαλείας στο μέγαρο και στην προσπάθεια της διοίκησης να δημιουργήσει  ρουφιάνους και γερμανοτσολιάδες, η αφωνία σας ήταν εκκωφαντική.

   Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο πρόεδρος και ο γραμματέας θεωρώντας την Ομοσπονδία τσιφλίκι τους δεν δίστασαν να προβούν ακόμη και σε συνδικαλιστικό πραξικόπημα.

   Γράφοντες στα παλιά τους τα παπούτσια το καταστατικό πήγαν και υπέγραψαν τα κίνητρα αποχώρησης και τη χρηματοδότησητου ΟΠΑΚΕ, ενώ δεν είχαν καμία εξουσιοδότηση από την Ε.Ε και το Δ.Σ της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

   Ακόμη και στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο που όφειλαν να το φέρουν για επικύρωση ακόμη και χθες δεν το έφεραν.    

   Να σας θυμίσω τα λόγια του Μέτερνιχ που είχε πει σε ανάλογη περίπτωση:

Αυτό είναι κάτι περισσότερο από έγκλημα,  είναι λάθος!

   Η ΟΜΕ –ΟΤΕ δεν είναι ιδιοκτησία του Προέδρου και του Γραμματέα για να τη διαχειρίζονται όπως θέλουν.

   Όλα αυτά την ώρα που δεν έχει υπογραφεί ΣΣΕ και που η διοίκηση σαρώνει τα πάντα κερδίζοντας τεράστια ποσά και με τις απολύσεις και με την επιμήκυνση του ωραρίου και με την κατάργηση επιδομάτων, και έχοντας μπροστά μας την πλήρη παράδοση του ΟΤΕ στο γερμανικό κεφάλαιο.

   Τρέξατε και πήρατε τα ψίχουλα που σας πέταξε η διοίκηση αφήνοντας στη διοίκηση όλο το ψωμί.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι:

   Η ΑΣΕ και όταν η γερμανική διοίκηση στις 28 Φλεβάρη εξέδωσε το πρώτο έκτακτο ανακοινωθέν αλλά  και μετά στις 2 Μάη που ο Τσαμάζ αρνήθηκε να πάρει πίσω το ωράριο και για την αποτροπή της περαιτέρω πώλησης του ΟΤΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για δράση όπως:

-Να καταλάβουμε άμεσα όλα τα κτίρια της Cosmote και στρατηγικής σημασίας κτίρια του ΟΤΕ και να τα περιφρουρούμε με βάρδιες.

-Να μην αποχωρίσουμε από κει και να μη σταματήσουμε τον αγώνα αν δεν παρθεί πίσω και η τελευταία απόλυση, εθελούσια ή μη και όλο το πακέτο μέτρων του ΟΤΕ.

-Συντονισμό του αγώνα με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αλλά και  με όλους τους κλάδους που αντιμετωπίζουν απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

   Οι εργατοπατέρες όμως που αποτελούν την ηγεσία της ΟΜΕ  όπως φαίνεται άλλα είχαν αποφασίσει και συμφωνήσει ερήμην των εργαζομένων με τη Γερμανική διοίκηση.

   Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν τολμάτε να αναρτήσετε πανό που θα απαιτεί δημόσιες τηλεπικοινωνίες για το λαό και έξω η D.T από τον ΟΤΕ.

   Ακόμη και τώρα που η κατοχική κυβέρνηση εξήγγειλε την πλήρη παράδοση του ΟΤΕ στο γερμανικό κεφάλαιο , ακόμη και τώρα σκόπιμα δεν αποφασίζετε και δεν εξαγγέλλετε αγώνες  γιατί κατά τη γνώμη μας έχετε συνθηκολογήσει.

   Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η αδράνεια σας, όταν η ΔΕΗ έχει ήδη εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις από την πρώτη ημέρα εξαγγελίας της κυβέρνησης για ξεπούλημα της ΔΕΗ.    

Τώρα πια δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε κανέναν

   Όσο και να θέλετε να κρυφτείτε βάζοντας το κεφάλι στην άμμο σαν την στρουθοκάμηλο δεν θα τα καταφέρετε γιατί με την δική σας συνεργασία και ανοχή κατάφερε η διοίκηση να περάσει όλα αυτά τα μέτρα.

   Όπως με τη δική σας συνεργασία 4 χρόνια τώρα εφαρμόζει το κατάπτυστο αξιολόγιο.

   Όπως επίσης αν δεν είχε τη δική σας συνεργασία και στήριξη δεν θα μπορούσε να περάσει και να επιβάλει:

   -Το δουλεμπόριο εργαζομένων που γίνεται από τον ΟΤΕ  μέσω των δυο δουλεμπορικών  θυγατρικών OTEplus και Hellascom.

   -Την παραμονή ακόμη στην ομηρία δεκάδων συμβασιούχων!

   -Την μονιμοποίηση των πρώην συμβασιούχων χωρίς κανένα επίδομα!

   -Την ασφάλιση όλων των εργαζομένων του ΟΤΕ στο ΙΚΑ σαν υπαλλήλους γραφείου! 

   -Την μείωση των θέσεων εργασίας από την παραχώρηση έργου του ΟΤΕ στους  εργολάβους (δίκτυο, καθαριότητα κ.λ.π.).

   Ειδικά στην καθαριότητα το δουλεμπόριο που γίνετε μέσα στον ΟΤΕ δεν περιγράφεται.

   Έχουμε εργαζόμενες να αμείβονται με μισθούς πείνας.

   Έχουμε εργαζόμενες να εργάζονται αρκετά χρόνια και να χάνουν όλες μαζί τη δουλειά τους όπως έγινε στο Νύμα γιατί άλλαξε ο εργολάβος. κ.λ.π.

   Έχουμε απολυμένη που απολύθηκε προχθές από το μέγαρο  χήρα με 2 παιδιά που σπουδάζουν. 

    Σας ρωτάμε σαν ηγεσία της ΟΜΕ –ΟΤΕ , έχετε η δεν έχετε ευθύνες για όλα αυτά;

   Δυστυχώς δεν είστε αντάξιοι των καιρών και δεν είσαστε αντάξιοι για πολλούς  λόγους.

   Πρώτον γιατί με μυστικές συμφωνίες με τη διοίκηση κοιτάζατε πρώτα το προσωπικό και ατομικό σας  συμφέρον και μετά των εργαζομένων. 

   Δεύτερον γιατί εσάς το ωράριο δεν σας επηρεάζει γιατί οι περισσότεροι έχετε χρόνια να πάτε στη δουλειά.

   Τρίτον γιατί κανένα επίδομα δεν χάσατε,  αντιθέτως την ώρα που οι εργαζόμενοι ειδικά οι τεχνικοί αιμορραγούν οικονομικά, εσείς συνεχίζετε να απολαμβάνετε τους συνδικαλιστικούς σας μισθούς.

   Μπορεί τόσα χρόνια που είσαστε εργατοπατέρες να έχετε πάθει ανούσια, όμως δεν μπορείτε και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να παίζετε με τις οικογένειες τις δικές μας και των συναδέλφων.

   Ευθύνες για τα παραπάνω δεν έχουν μόνο ο πρόεδρος και γραμματέας αλλά και όλοι όσοι μαζί συναποφασίζετε και με την ψήφο σας στηρίζετε τις αποφάσεις και τα πεπραγμένα τους.

   Εμείς βλέποντας με ποιους έχουμε να κάνουμε και που θα οδηγηθούν τα πράγματα καταθέσαμε έγκαιρα τον Οκτώβρη πρόταση μομφής κατά του προέδρου και του γραμματέα.

   Όσοι τους στηρίξατε τότε και όσοι συνεχίζετε ακόμη να τους στηρίζετε, για μας είσαστε το ίδιο συνυπεύθυνοι.

   Αντίστοιχες ευθύνες έχουν και οι «αριστερές» παρατάξεις και λοιποί , που συναποτελούσαν και συναποτελούν την διαπαραταξιακή ομάδα,  συνδιαλασόμενοι  μαζί τους με μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για μια καρέκλα στην εκτελεστική αφήνοντας την ΑΣΕ εκτός προεδρείου.

   Τελευταία για να πετάξετε για μια ακόμη φορά την μπάλα στη εξέδρα μιλάτε συνεχώς για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

   Και εμείς την θέλουμε την ανασυγκρότηση και πάγια θέση μας είναι να έχουμε ένα σωματείο στον ΟΤΕ και μια Ομοσπονδία στον κλάδο. 

Όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες, αν πραγματικά θέλατε να παλέψετε για τους εργαζόμενους θα το είχατε κάνει και δεν σας φταίει η ανασυγκρότηση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι:  

   Όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας αλλά και ειδικά εμείς οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ δεχόμαστε απανωτές ήττες.

   Όλα τα πειράματα της εκάστοτε κυβέρνησης πρώτα στον ΟΤΕ εφαρμόζονται.

   Δεν είναι τυχαίο που πρώτος ο ΟΤΕ ξεπουλήθηκε, η μονιμότητα για τους νέους πρώτα από τον ΟΤΕ άρθηκε , το οκτάωρο πρώτα στον ΟΤΕ εφαρμόζεται με αποκορύφωμα τις απολύσεις στην κερδοφόρα Cosmote και στο Γερμανό. 

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν μπορούμε να σωθούμε.

   Εμείς πιστεύουμε πως είναι αδύνατο να σωθούμε με αυτή τη συνδικαλιστική ηγεσία που ευθύνεται για τις απανωτές ήττες και δεν είχε κανείς τους στοιχειωδώς την τσίπα να παραιτηθεί.

   Είναι αδύνατο λοιπόν με τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες παρατάξεις και τα ίδια μυαλά να πορευτούμε σε νίκες.

   Γι’ αυτό και στην τελευταία μας ανακοίνωση σας προκαλέσαμε.

   Αν δεν θέλετε, δεν μπορείτε ήτο χειρότερο δεν έχετε καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος σας, η μόνη ανασυγκρότηση που πρέπει να κάνετε και η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε είναι να: 

Παραιτηθείτε!

   Ένα να ξέρετε όμως πως οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν και δεν θα αφήσουμε κανέναν να ξεπουλήσει εμάς και τα παιδιά μας για να βολέψει τα δικά του.

   Όσο και αν προσπαθείτε να μας φιμώσετε όπως επιχειρήσατε τελευταία στο μέγαρο και στο Νύμα και δεν σας πέρασε.

   Όσο και αν προσπαθείτε να μας φιμώσετε αφήνοντας μας εκτός εκτελεστικής με τα διάφορα τερτίπια σας.        

   Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, δεν θα συνθηκολογήσουμε και δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε:

  • Κάτω η κατοχική κυβέρνηση 
  • Έξω η D.T από τον ΟΤΕ.                      

Σας ευχαριστώ. 

Διαβάστε Επίσης

ΑΣΕ-ΟΤΕ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ CTS 2024

Η περίοδος πριν από την 24η Μαΐου 2024, ημέρα των εκλογών του σωματείου μας (Σωματείο …