Άρθρο του Σ. Φασάκη στο περιοδικό: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Ν:173, ΑΠΡΙΛΗΣ 2001.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

Η πορεία των εταιρειών τηλεπικοινωνίας στην Ευρώπη δείχνει έναν προβληματικό κλάδο που μέχρι πρότινος είχε εκθρέψει μεγάλες ελπίδες …

Η πορεία των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, όπως αποτυπώνεται από την πορεία των μετοχών τους, δείχνει την κατρακύλα ολόκληρου του κλάδου που ήταν μέχρι πριν ένα χρόνο ακόμη, στην κορυφή των Ευρωπαϊκών πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Ο ανταγωνισμός με τις Αμερικάνικες εταιρείες αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις μαζί με την πλήρη απελευθέρωση που προωθείται με τις οδηγίες της ΕΕ σαν πανάκεια, πολύ γρήγορα έδειξαν το αδιέξοδο και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Είχαμε αυξήσεις και τεχνολογική απαξίωση των υπηρεσιών που απευθύνονται στην μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Τα όσα συνέβησαν στην Καλιφόρνια που η ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας κρατάει μια πολιτεία των ΗΠΑ στα όρια του μπλακ άουτ επί 2 μήνες δείχνουν ανάγλυφα τα πολυθρύλητα οφέλη της ιδιωτικοποίησης.

Η πολλά υποσχόμενη νέα οικονομία απογοήτευσε όλους εκείνους που είχαν πιστέψει και επενδύσει επάνω της πολλά, θεωρώντας την ως μοναδικό δρόμο για το άμεσο μέλλον. Στον απόηχο των θριαμβολογιών βλέπουμε το χρηματιστήριο NASDAQ στην Αμερική και τα αντίστοιχα χρηματιστήρια νέας οικονομίας στις Ευρωπαϊκές χώρες να γκρεμοτσακίζονται το 2000, χάνοντας από 30% η Βρετανική Τέλεμαρκ και η Γερμανική Νόιε Μάρκετ, 39% το Αμερικάνικο Nasdaq έως 60% η Ισπανική Νουόβο Μερκάτο. Ένα δημοσίευμα των Times για τις αγωγές Αμερικανού δικηγόρου εναντίον εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ήταν αρκετό για να ρίξει τον Ευρωπαϊκό δείκτη του κλάδου κατά 1,3%.

Ταυτόχρονα οι πολυδιαφημισμένες νέες ευκαιρίες για αυτοαπασχόληση μέσω του διαδίκτυου, αποδεικνύονται λόγια του αέρα, όταν το 30% των εταιρειών αυτών δεν έχουν κέρδηκαι όταν οι αυτοαπασχολούμενοι μέσα στο 1999 στις ΗΠΑ μειώθηκαν . κατά 9,9% !

Στα παραπάνω πλαίσια στην Ευρώπη οι μετοχές των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Ο δείκτης τους με 300 κορυφαίες Τηλεπικοινωνιακές Εταιρείες μέσα σ’ ένα χρόνο (από τις αρχές του χρόνου εως σήμερα), έχει χάσει το 50% της αξίας του γράφει η Financial Times στις 8-2-2001. Η μετοχή της Ολλανδικής ΚΡΝ έπεσεκατά 80%, της Φιλανδικής Sonera κατά 77%, η Γερμανική DTκατά 50%. Η Β Τ ρευστοποιεί περιουσιακά της στοιχεία και πουλάει θυγατρικές της εταιρείες, ενώ η France Telecomκαι άλλες εταιρείες εκδίδουν ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές για φθηνή άντληση κεφαλαίων.

Η δυσκολίες χρηματοδότησης έχουν μεγαλώσει μετά την προειδοποίηση από τις κεντρικές τράπεζες Γαλλίας και Βρετανίας, την Siemens, την Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών BIS και τον διεθνή αξιολογητή Moody’ s, για ιδιαίτερη προσοχή στις δανειοδοτήσεις των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, που ήδη χρωστάνε 136 διςδολάρια, 90 δις από αυτά τα δανείστηκαν στους 9 πρώτους μήνες του 2000.

Στην Ελλάδα παρότι η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ έφθασε στην χαμηλότερη τιμή των τριών τελευταίων χρόνων, ενώ ετοιμάζουν να εισάγουν στο ΧΑΑ και άλλες θυγατρικές πέραν της Cosmoteπχ OTE Net. Τα τιμολόγια του ΟΤΕ αυξήθηκαν για πολλοστή φορά. Για να κάνουν άραγε πιο ελκυστική την τιμή της μετοχής μπας και ξεκολλήσει από τη λάσπη; Ταυτόχρονα ο ΟΤΕ ετοιμάζει ομολογιακό δάνειο με διαχειριστή τη νέα θυγατρική του OTE – PLC.

Άμεσος στόχος διοίκησης και κυβέρνησης, είναι η βελτίωση κάποιων βασικών οικονομικών μεγεθών όπως κέρδη ανά υπάλληλο και τηλεφωνικές συνδέσεις ανά υπάλληλο, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η πώληση του στο στρατηγικό επενδυτή.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αναβάλλονται τα ραντεβού της Διοίκησης με τους εν δυνάμει στρατηγικούς επενδυτές που έχουν δήξει ενδιαφέρον όπως είναι η Telecom Italiaκαι η Telefonika. Όσα λέγονται για πούλημα του ΟΤΕ κάτω από το τραπέζι σε μεγαλομέτοχο των Μινωικών Γραμμών και τον Ελληνοαμερικανό συνεταίρο του, μάλλον είναι ράδιο αρβύλα.

Η συνέντευξη του κ Μανασή στο Βήμα 18-2-2001, τις παραπάνω αγωνίες κυβέρνησης–Διοίκησης του ΟΤΕ, εξέφρασε διαλαλώντας ότι τα κάνει όλα μπας και μπορέσει να πουλήσει.

Τα παραπάνω παιχνίδια σαφώς δεν προσφέρουν τίποτα στους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες, όταν μειώνουν το προσωπικό τους με απολύσεις, με κίνητρα αποχώρησης, με εργολαβίες και υπεργολαβίες, με αντικατάσταση των μόνιμων θέσεων εργασίας με την μερική απασχόληση και το δουλεμπόριο.

Ούτε και στους καταναλωτές-συνδρομητές-πελάτες, των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο όταν τα λαϊκά τιμολόγια (αστική μονάδα) αυξάνονται υπέρογκα, όταν οι επενδύσεις πλέον γίνονται με μοναδικό γνώμονα το κέρδος.

Το μόνο που κάνουν όλα τα παραπάνω είναι να γεμίζουν τις τσέπες των μεγαλοεπενδυτών, των προμηθευτών, των εργολάβων και όσων από τις διοικήσεις των εταιρειών και τους κυβερνητικούς παράγοντες διαπλέκονται μαζί τους .

Για μας τους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες όλης της Ευρώπης ο δρόμος είναι ένας. Ο συντονισμένος αγώνας για:

  • Αύξηση των μόνιμων θέσεων εργασίας, ενάντια στην μερική απασχόληση και το δουλεμπόριο, τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες.
  • Αύξηση και ενιαιοποίηση των μισθών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Φθηνά τιμολόγια, για όλο τον λαό.
  • Κοινωνικό χαρακτήρα των τηλεπικοινωνιών.
  • Κατοχύρωση του απορρήτου των επικοινωνιών ως βασικού δημοκρατικού δικαιώματος.
  • Κοινωνική ασφάλιση, ασφαλιστικά δικαιώματα, για να πάρουμε όλοι σύνταξη.
  • Δωρεάν υγεία και παιδεία.
  • Ελεύθερο χρόνο και πολιτισμό.

10-2-2001

Φασάκης Σταύρος

Αν. Οργαν. Γραμ. ΠΕΤ-ΟΤΕ

 

Διαβάστε Επίσης

Δημοσίευμα της ΑΣΕ στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ σχετικά με την νέα Σ.Σ.Ε στη C.T.S.

Cosmote Technical Services: Συλλογική σύμβαση στα «μέτρα» της Deutsche Telekom. 26/12/2021 Δημήτρης Σταμούλης ▸ Ελαστική …