Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στο 38ο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ από τον Θαν. Φωλιά.

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλημέρα.

   Αυτό που ζούμε και βιώνουμε τελευταία στη χώρα μας με αφορμή την καπιταλιστική κρίση δεν είναι απλά ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας που προσπαθούν να μας επιβάλουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο αλλά ζούμε καθαρά έναν ολοκληρωτικό φασισμό του 4ου Ράιχ.

    Γιατί δεν είναι μόνο οι συλλογικές συμβάσεις που καταργούνται, ο βασικός μισθός που καταποντίζεται, η ανεργία που έχει ξεπεράσει με επίσημα στοιχεία το 27%, ο μισός πληθυσμός που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι συντάξεις που συρρικνώνονται και τα κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία και παιδεία που παύουν να είναι δημόσια και δωρεάν.     

  Το κυριότερο απ’ όλα είναι τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και οι ελευθερίες που καταπατιούνται ασύστολα από τα ανδρείκελα που απαρτίζουν την τρικομματική κυβέρνηση των εθελόδουλων.

   Μιας και οι άθλιοι συγκυβερνώντες για να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα δεν διστάζουν να ολισθαίνουν στον αυταρχισμό, να επιστρατεύουν απεργούς, να καταπατούν το σύνταγμα, και να οδηγούν τη χώρα στον ολοκληρωτισμό.

   Στην αρχή ήταν οι καταλήψεις και οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι. Μετά οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ και οι ναυτεργάτες. Έπειτα οι Σκουριές και οι αγωνιζόμενοι/ες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, τώρα οι καθηγητές.

   Όποιος τολμήσει να αντισταθεί απέναντι στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της ζωής του, αυτομάτως επιστρατεύεται από την κατοχική κυβέρνηση.

   Όλα αυτά τα κάνουν γιατί τρέμουν και την παραμικρή παρασάλευση του κλίματος υποταγής, αφασίας, απόγνωσης και φόβου που επιβάλλουν μαζί με τα ΜΜΕ και με τα χρυσαυγίτικα τάγματα θανάτου στους δρόμους.

   Έτσι, εύκολα τα δολοφονικά μνημόνια με τις 4.000 αυτοκτονίες μέχρι σήμερα θα εντείνουν την εξαθλίωση της κοινωνίας.

   Το έχουμε ξαναπεί ότι δεν ξεπουλάνε για να μειώσουν τα χρέη, αλλά για να ενισχύσουν την κερδοφορία της ολιγαρχίας, παραδίδοντάς της, για να ξεζουμίσει, ότι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία.

   Αυτός είναι ο στόχος τους και όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε ότι ζούμε σε καθεστώς απροκάλυπτης δικτατορίας, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να τους ανακόψουμε.

   Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα τίποτε δεν θα μπορούσε να περάσει καμία κυβέρνηση, αν υπήρχε στοιχειωδώς ουσιαστική αντιπολίτευση από την αριστερά και αν υπήρχε οργανωμένο και ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

   Όμως δυστυχώς για μια ακόμη φορά και ιδιαίτερα η συστημική αριστερά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

   Όμως και πάλι θα μπορούσε να μπει ένας φραγμός και χωρίς την αριστερά αν όλοι μαζί οι εργαζόμενοι προτάσσαμε την αλληλεγγύη μας.

   Αν όλοι μαζί ενωμένοι φωνάζαμε ένα βροντερό “ΟΧΙ!,  Ένα Φτάνει πια!” θα μπορούσαμε από μόνοι μας να τους σταματήσουμε.

   Μόνο και μόνο αν είχατε διαλύσει τις κομματικές σας παρατάξεις και οργανώναμε τους αγώνες μας μέσα από ένα ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα με μόνο γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων κάτι το όποιο πρεσβεύει η ΑΣΕ εδώ και 29 χρόνια και κατεβαίναμε όλοι μαζί στους δρόμους σε έναν αγώνα διαρκείας ήταν πολύ εύκολο να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές.

   Όμως αντί λοιπόν να παραδειγματιστούμε από τους αγώνες του παρελθόντος και να παλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και του συστήματος, βλέπουμε τον κάθε κλάδο να αφήνεται να απεργεί μόνος του και μέσα από τον κοινωνικό αυτοματισμό που προωθεί η κυβέρνηση, να τσιμπάμε, και ο ένας κλάδος να επιτίθεται στον άλλο και πάει λέγοντας σαν να τους λέμε καλά μας κάνετε.

   Δυστυχώς όλα αυτά γίνονται γιατί όπως σάπισε το πολιτικό σύστημα έτσι και το συνδικαλιστικό κίνημα εκφυλίστηκε.

    Θα περίμενε κανείς μετά από τόσα μνημόνια από τις εθελόδουλες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με μπαλαντέρ τον Καρατζαφύρερ και τώρα τον Κουβέλη  και τις τόσες ήττες για το εργατικό κίνημα ότι αυτές οι κομματικές παρατάξεις θα διαλυόταν ή έστω θα βρισκόταν κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραιτηθούν.

   Αλλά που να βρεθεί τσίπα, ποιος να αφήσει την καρέκλα και τα οφίτσια. 

   Όχι μόνο κανείς σας δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί και καμία κομματική παράταξη δεν διαλύθηκε, αλλά πήγατε και βγάλατε και πάλι για πρόεδρο της ΓΣΕΕ τον Παναγόπουλο, έναν πρόεδρο που κρύβεται και που είναι ντροπή για το εργατικό κίνημα και Γραμματέα τον Κιουτσιούκη που επέστρεψε στο μαντρί της ΝΔ,  δείχνοντας απροκάλυπτα με ποιανού το μέρος είστε.

   Τρανταχτό παράδειγμα η μη στήριξη των εκπαιδευτικών από τις εκφυλισμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και η τελευταία ΣΣΕ που ετοιμάζεται να υπογράψει με τη γερμανική διοίκηση, η εκφυλισμένη ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ  με την πλήρη στήριξη της Αγ. Συνεργασίας και τα ήξεις αφίξεις της ΕΣΚ που συμφωνεί με το κείμενο, αλλά ψηφίζει λευκό.

   Μια σύμβαση που είναι συνέχεια της κατάπτυστης του 2005 που πήρε την μονιμότητα για τους νέους συναδέλφους, ερχόμενη τώρα αυτή να πάρει την μονιμότητα και των παλιών.

   Γιατί αυτό αποφασίσατε να υπογράψετε καταργώντας ουσιαστικά το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό που λειτουργούσε σαν εφετείο με τον αεροπαγίτη. Και σε συνδυασμό με την αλλαγή του κανονισμού μεταθέτοντας όπου θα μπορεί να σε μεταθέτει όχι μόνο στην OTE TV που πήγε παράνομα πολλούς συναδέλφους και είναι στα δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα αλλά όπου θέλει, θα μας τελειώσει όλους.

·        Δίνετε και τα τελευταία οχυρά άμυνας για να πάρετε τι;

·        Τα οικονομικά που σας αφήνει μέχρι τέλους του 2014 εφόσον είναι σύννομο;    

   Αυτοί είσαστε και γι’ αυτό οι άθλιοι συγκεβερνώντες συνεχίζουν ανερυθρίαστα με το δόγμα του ΣΟΚ το καταστροφικό τους έργο.

   Γιατί γνωρίζουν πως για ότι κάνουν έχουν την πλήρη στήριξη των εργατοπατέρων και την ανοχή των υπολοίπων κομμάτων.

  Μάλιστα μας δουλεύουν και από πάνω λέγοντας μας ότι προσπαθούν να σώσουν τη χώρα, ποιοι, αυτοί που ρήμαξαν τη χώρα και τα κόμματα τους.

   Τελευταία για να ξεπουλήσουν ότι έχει απομείνει βαφτίζουν τα ξεπουλήματα με δήθεν επενδύσεις και καθημερινά μας παπαγαλίζουν και μας ζαλίζουν με τα χρυσοπληρωμένα παπαγαλάκια τους των ΜΜΕ ότι αν πουληθεί η ΔΕΗ, το Νερό  κ.λ.π. θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

   Ήδη προχθές ανακοίνωσαν την πώληση της ΔΕΗ.

  Κλασικό παράδειγμα ξεπουλήματος υπήρξε ο ΟΤΕ που παραδόθηκε αντί πινακίου φακής από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στο γερμανικό ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο και στην κρατικών συμφερόντων γερμανική DeutscheTelekom.

   Όπου και εδώ μας τους εμφάνισαν σαν επενδυτές, θα αυξάνανε τις θέσεις εργασίας και θα φέρνανε ανάπτυξη στον ΟΤΕ και στη χώρα και μόνο σαν επενδυτές δεν ήρθαν.

   Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε:

·        Από ότι παρέλαβαν ένα ΟΤΕ που είχε αναπτυχτεί σε όλα τα βαλκάνια με τις θυσίες και το αίμα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού και αντί να τον αναπτύξουν περισσότερο επιδόθηκαν σε ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα των περισσοτέρων θυγατρικών στα βαλκάνια και του δορυφόρου για να γίνουν υπεραξίες από τη γερμανική διοίκηση.

·        Από τις νέες θέσεις εργασίας που θα άνοιγαν που όχι μόνο δεν άνοιξαν αντιθέτως τις μείωσαν πάνω από 4000 παρά την τεράστια κερδοφορία του. Μόνο το 2012 τα καθαρά κέρδη ήταν 476 εκ. ευρώ.

·        Από το δουλεμπόριο εργαζομένων μέσω των θυγατρικών του που προσλαμβάνει ο ΟΤΕ με μισθούς πείνας των 186, 255 και 586 ευρώ και τους χρησιμοποιεί παράνομα σαν κανονικούς υπαλλήλους του χωρίς να τους αμείβει αντίστοιχα, παραβιάζοντας καθημερινά το απόρρητο των επικοινωνιών.

·        Από τους τεράστιους και παχυλούς μισθούς της διοίκησης που συνεχίζουν να απολαμβάνουν σε περίοδο κρίσης και δεν τους μείωσαν ούτε ένα ευρώ,  ενώ την ίδια ώρα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους.

·        Από την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και συμβατικών υποχρεώσεων όπως είναι ο λογαριασμός νεότητας και το επίδομα οδήγησης.

·        Από το κλείσιμο των 300ων και πλέον εμπορικών καταστημάτων μεταξύ αυτών και της Κωλλέτη και το ξεσπίτωμα δεκάδων συναδέλφων. Αναγκάζοντας αρκετούς να παρατηθούν.

·        Από την ασφάλιση όλων μας στο ΙΚΑ σαν υπάλληλους γραφείου με σκοπό και στόχο να καταργήσουν τις ειδικότητες.

·        Από την εφαρμογή του κατάπτυστου αξιολόγιου όπου με άνωθεν εντολή όλοι οι συνάδελφοι βαθμολογήθηκαν με κλίμακα  από 1 έως 5 γύρω στο 3! Ενώ ταυτόχρονα δόθηκε εντολή να βάλουν κοντά στους 700 κάτω από τη βάση.  

·        Από την εφαρμογή ΣΤΑΝ –ΜΠΑΙ και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα καταστήματα.

·        Από τη μεταφορά 2.600 εργαζομένων στις αγροτικές φυλακές της D.T πολύ έξω από το Κορωπί μέσα στα χωράφια, όπου χιλιάδες συνάδελφοι αναγκάζονται να βρίσκονται όλη μέρα στο δρόμο (αρκετοί ήδη παραιτήθηκαν) γιατί η διοίκηση παρόλο που είχε δικά της ιδιόκτητα κτίρια εντός Αθηνών έκλεισε deal με τον εθνικό κατασκευαστή.

·        Από τη μεταφορά στα πλαίσια της μείωσης του μισθολογικού κόστους  εκατοντάδων συναδέλφων παρά τη θέληση τους στην νέα εργασιακή γαλέρα την «κρυφή» διεύθυνση της ΟΤΕ TV αλλάζοντας τους ετσιθελικά έργο και αντικείμενο.   Στην περίπτωση της OTE TV ζήσαμε και το εξής κωμικοτραγικό. Από τη μια να θέλουν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες της OTE TV και πολύ καλά κάνουν και από την άλλη να ξεπουλάνε τον δορυφόρο και να μεταφέρουν στις νέες υπηρεσίες όλους όσους κατά τη γνώμη τους θεωρούνται «άχρηστοι».

·        Η από τη μαυρίλα των εργολάβων στην καθαριότητα.

   Αυτή συναδέλφισσες και συνάδελφοι ήταν η περιβόητη επένδυση και “ανάπτυξη” που έφεραν οι γερμανοί της D.T στον ΟΤΕ και την οποία βιώνουμε από πρώτο χέρι όλοι εμείς οι εργαζόμενοι σήμερα με τον εργασιακό μεσαίωνα που μας έχουν επιβάλει!

   Όσο για τους συνδρομητές ούτε τα τιμολόγια είδαν να μειώνονται στα πλαίσια του 30% που απαιτεί μειώσεις στους μισθούς της χώρας η Μέρκελ , ούτε κοινωνικά τιμολόγια είδαν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως συνταξιούχοι, άνεργοι και φοιτητές.

   Το μόνο που είδαν είναι, να πληρώνουν την κλίση προς τον ΕΟΠΥΥ που μέχρι πρόσφατα ήταν δωρεάν σαν να είναι ροζ τηλέφωνο, την ανεργία να μεγαλώνει και τους νέους ιδιοκτήτες να συσσωρεύουν τεράστια κέρδη τα οποία πηγαίνουν στη Γερμανία.

   Όλα αυτά όφειλε να τα έχει μάθει η κοινωνία αλλά δυστυχώς καμία κομματική παράταξη και κανένα κόμμα δεν τολμάει να μιλήσει.

   Σας ρωτάμε σύντροφοι της ηγεσίας της Αγωνιστικής Συνεργασίας και της ΕΣΚ εσάς που θεωρείστε δήθεν αριστεροί,  δεν έχετε βουλευτές στη βουλή να κάνουν επερωτήσεις και να αντισταθούν στην πράξη με επιχειρήματα έχοντας σαν παράδειγμα όλα όσα συμβαίνουν στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ εμποδίζοντας τα νέα ξεπουλήματα που ετοιμάζει η κατοχική κυβέρνηση;

   Δεν έχετε εφημερίδες όπως την Αυγή, τον Ριζοσπάστη κ.λ.π. δεν έχετε ραδιόφωνα; Γιατί δεν γράφουν και δεν λένε τίποτε για όσα συμβαίνουν στον ΟΤΕ και γιατί ακόμη και όταν τους στέλνουμε δικά μας δελτία τύπου με καταγγελίες τα πνίγουν;

   Μήπως όπως και εσείς έτσι και τα κόμματά σας Σύριζα και ΚΚΕ έχουν συμβιβαστεί και απλά παραμυθιάζουν τον κόσμο με τις δήθεν αριστερές κόρωνες τους;   

   Ωραία αριστερά αντιπολίτευση έχουμε!!!

 Αλλά τι να περιμένει κανείς όταν συναποφασίζετε και συνυπογράφετε κατάπτυστες συμβάσεις που ξεπουλάνε δικαιώματα και κατακτήσεις.

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι: Όπως έχουμε τονίσει όλα αυτά δεν θα μπορούσε να τα περάσει από μόνη της η γερμανική διοίκηση αν δεν είχε τη στήριξη της κατοχικής κυβέρνησης και των συνεργατών της στα συνδικάτα.

     Γι’ αυτό και μη μπορώντας να κρύψει την χαρά της με την υπογραφή της τελευταίας ΣΣΕ με εσωτερική ενημέρωση της Παπαδοπούλου, σας επιβεβαίωσε απόλυτα ως συνεργάτες της, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «για μια ακόμη φορά η Διοίκηση του ΟΤΕ και η ΟΜΕ-ΟΤΕ συνεργάστηκαν αποτελεσματικά σχεδιάζοντας από κοινού καινοτόμες λύσεις!» 

   Για μια ακόμη φορά γίνατε λαγός του συστήματος και καταφέρατε αυτό που δεν έχει ακόμη επιβάλει στη χώρα, η τρόικα και η τρικομματικη κυβέρνηση, να το υπογράψατε εσείς για όλους τους εργαζόμενους όχι μόνο του ΟΤΕ αλλά και της χώρας, δηλαδή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο τρίμηνο!

   Μια ακόμη κατάπτυστη ΣΣΕ ντροπή για το συνδικαλιστικό κίνημα, που ήρθε να προστεθεί στις προηγούμενες κατάπτυστες που υπογράψατε, όπως αυτή με την εθελοντική μείωση των μισθών μας, με το ΣΤΑΝ –ΜΠΑΙ, με το δανεισμό εργαζομένων μεταξύ OTE και COSMOTE. Και με αυτή που θα υπογράψετε τώρα.   

   Μια ζωή και για όλα ήσασταν πιλότος!!!

    Γι’ αυτό σας καλούμε συνεχώς να παραιτηθείτε γιατί δεν είσαστε απλά εργοδοτικοί αλλά είσαστε επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους.

   Αυτά κάνετε και ύστερα μας λέτε γιατί σας αποκαλούμε συμβιβασμένους, εκφυλισμένους και εξωνημένους.

   Από το θεσμικό σας ρόλο εσείς που έχετε την ευθύνη της ομοσπονδίας και των σωματείων, οφείλετε όπως σαφέστατα αναφέρουν όλα τα καταστατικά, να αγωνίζεστε και να παλεύετε για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας και όχι της εργοδοσίας.

   Δεν είναι δικά σας τα σωματεία ούτε οι οικογένειες μας για να παραχωρείτε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις ανταλλάσοντάς τα με δικά σας προσωπικά οφέλη.

Δεν είναι δικές σας αυτές οι κατακτήσεις και δεν έχετε αυτό το δικαίωμα να τις ξεπουλάτε.

 Έχουν γίνει αγώνες και έχει χυθεί αίμα για όλα αυτά για να μην μπορούν να σε μεταθέτουν όπου γουστάρουν και για να μην μπορούν να σε απολύουν όποτε θέλουν.  Η πλατεία Κλαυθμώνος ήταν γεμάτη παλιότερα.  

   Οφείλετε να βγείτε στον κόσμο και μέσα από γενικές συνελεύσεις να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αν θέλουν αυτή τη σύμβαση.

  Σας το ξαναλέμε για μια ακόμη φορά μην τολμήσετε και υπογράψετε καμία σύμβαση που να παραχωρεί κεκτημένα, αρκετά ξεπουλήσατε.

     Αν τελικά υπογράψετε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πέρα από τη συνδικαλιστική μας δράση, για την καταπάτηση των καταστατικών των σωματείων θα αναζητήσουμε και τυχόν ποινικές ευθύνες.

  Εμείς για όλα αυτά και όχι μόνο, θα καταψηφίσουμε τόσο τον διοικητικό όσο και τον οικονομικό απολογισμό, καλώντας ταυτόχρονα και τους άλλους συνέδρους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν το ίδιο.

   Θα πρέπει συνάδελφοι σύνεδροι να γνωρίζετε ότι ακόμη και οι ηγεσίες να είναι αυτές που είναι, αν δεν είχαν τη στήριξή σας, δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτά που κάνουν και όσοι συνεχίζετε να στηρίζετε αυτές τις ηγεσίες και αυτές τις πολιτικές είσαστε το ίδιο συνυπεύθυνοι.

   Γι’ αυτό λοιπόν σας καλούμε να απεμπλακείτε από τα κόμματα και από όλες τις κομματικές παρατάξεις και από αυτές τις ηγεσίες που τόσα δεινά μας έχουν φέρει να τους καταψηφίσετε και να πάμε σε εκλογές.

   Διαφορετικά μ’ αυτές τις ηγεσίες ο εργασιακός μεσαίωνας δεν θα έχει τελειωμό και δεν αφορά μόνο εμάς, πρωτίστως αφορά τα παιδιά μας.

Διαβάστε Επίσης

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚΆΛΠΗ;

Να παροτρύνουμε τους συναδέλφους να ψηφίσουν στην φυσική κάλπη και όχι ηλεκτρονικά, βάζοντας φυσική κάλπη …