Στο Βέλγιο των 1.800 ευρώ βασικού μισθού απεργούν μαζικά ζητώντας αύξηση μισθών.

Στο Βέλγιο των 1.800 ευρώ βασικού μισθού απεργούν μαζικά ζητώντας αύξηση μισθών.

13/02/2019

Πολλά σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και εμπορικά καταστήματα και αεροδρόμια παραμένουν σήμερα κλειστά στο Βέλγιο, ενώ δεν πραγματοποιούνται κανονικά και τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, εξαιτίας της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει τρία μεγάλα συνδικάτα με αίτημα κυρίως μισθολογικές αυξήσεις.

Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί για ένα 24ωρο από και προς το Βέλγιο καθώς στην απεργία συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

«Έξι ώρες πριν την έναρξη της γενικής απεργίας η εταιρεία δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για το αν θα εργάζεται ικανός αριθμός υπαλλήλων προκειμένου να καλύπτεται ένας περιορισμένος αριθμός κρίσιμων θέσεων. Για τον λόγο αυτό η Skeyes αναγκάζεται να μην επιτρέψει την εναέρια κυκλοφορία από τις 22:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου ως τις 22:00 της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου», ανακοίνωσε η εταιρεία που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

Το αεροδρόμιο Σαρλερουά, το δεύτερο μεγαλύτερο του Βελγίου είχε ανακοινώσει από χθες ότι θα κλείσει.

Η απεργία πρόκειται να επηρεάσει και τη διεξαγωγή της συνόδου των υπουργών Άμυνας των 29 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με κάποιους υπουργούς ενδεχομένως να μην παρίστανται στην έναρξη της συνόδου.

Οι κινητοποιήσεις των τριών μεγάλων συνδικάτων της χώρας –FGTB, CSC και CGSLB– αφορά όλους τους τομείς, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό, σε όλη τη χώρα. Τα συνδικάτα ζητούν κυρίως αύξηση των μισθών, αύξηση των επιδομάτων και των συντάξεων, όπως και καλύτερες συνθήκες κατά την συνταξιοδότηση.

Το Βέλγιο βρίσκεται στη ζώνη των ισχυρών αφού ο κατώτατος μισθός στη χώρα υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ. Τον υψηλότερο κατώτατο μισθό συναντάμε στο Λουξεμβούργο, στα 1.999 ευρώ μεικτά, ενώ ακολουθούν Ιρλανδία (1.614 ευρώ), Ολλανδία (1.614 ευρώ), Βέλγιο (1.563), Γερμανία και Γαλλία  (1.498 ευρώ και στις δύο χώρες) και Βρετανία (1.401 ευρώ).

Αξίζει να αναφέρουμε, πως σε σύγκριση με το 2008, οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη εκτός από την Ελλάδα, όπου μειώθηκαν κατά 14%.

Μεταξύ 2008 και 2017, οι ελάχιστοι μισθοί διπλασιάστηκαν στη Βουλγαρία (+ 109%) και τη Ρουμανία (+ 99%).

Επιπλέον σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβακία (+ 80%), καθώς και στα τρία κράτη-μέλη της Βαλτικής, την Εσθονία (+ 69%), τη Λετονία (+ 65%) και τη Λιθουανία (+ 64%).

ΠΗΓΗ:.http://agonaskritis.gr. 

Διαβάστε Επίσης

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;“-“Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;”

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;” ή αλλιώς “Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;” Οι επιχειρήσεις και το …