Τριήμερο λουκέτο σε κατάστημα της Πειραιώς για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας

«Μπροστά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας δεν υπάρχουν “μεγάλοι” και “μικροί” παίκτες» τονίζει ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Παναγιώτης Κορφιάτης

Την προσωρινή  διακοπή  λειτουργίας του καταστήματος της Πειραιώς στην οδό Βασιλίσσης Όλγας διέταξε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, εντολή που σήμερα το πρωί επέδωσε η αστυνομία σφραγίζοντας το κατάστημα για τρεις μέρες.

Όπως αναφέρει Το Κόκκινο, η αναστολή της λειτουργίας επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ μετά από την επίδοση περισσοτέρων από τεσσάρων πράξεων επιβολής προστίμων (ύψους μεγαλύτερου από 40.000 ευρώ) για πολύ υψηλής σημασίας παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα για επαναλαμβανόμενη παραβίαση αδήλωτων υπερωριών.

Οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες σε πολλά καταστήματα της Πειραιώς στην Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τα Τρίκαλα και τη Σύρο αλλά η εντολή για προσωρινή διακοπή λειτουργίας, σύμφωνα με το νόμο, επιβάλλεται στο κατάστημα που έγινε ο τελευταίος έλεγχος και διαπιστώθηκε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το νόμο 4488/17 ένα κατάστημα επιχείρησης κλείνει προσωρινά όταν το ΣΕΠΕ βεβαιώσει τουλάχιστον τρεις πράξεις προστίμων υψηλής σημασίας για επανειλημμένη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τη συγκεκριμένη τράπεζα το τελευταίο διάστημα είναι πολύ περισσότερα από τέσσερα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου επιβλήθηκαν περισσότερα από 10.

Το ΣΕΠΕ κατέθεσε την Παρασκευή στο Αστυνομικό Τμήμα της Χαριλάου την εντολή για προσωρινή διακοπή λειτουργίας και ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι απαγορεύεται να εργαστούν για το διάστημα των τριών ημερών. Ωστόσο τις μέρες αυτές θα πρέπει κανονικά να καταβληθεί ο μισθός τους, καθώς λογίζονται ως εργάσιμες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

«Εφαρμόζοντας τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου (4488/17) του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, για τ«ην προστασία των εργαζομένων από την αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επέβαλλε το κλείσιμο υποκαταστήματος της “Τράπεζας Πειραιώς”, στην οδό Β.Όλγας 201 στη Θεσσαλονίκη, για διάστημα τριών ημερών.

Κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενήργησε το ΣΕΠΕ το τελευταίο διάστημα, διαπιστώθηκαν παραβιάσεις του νόμου για αδήλωτες υπερωρίες στα υποκαταστήματα Σερρών, Τρικάλων, Νάξου, Οινοφύτων και Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 33 του Ν.4488/17 ορίζει ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δύναται να επιβάλλει την προσωρινή διακοπή λειτουργίας μίας επιχείρησης έως τρεις ημέρες, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη τρεις πράξεις επιβολής προστίμου για σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε διάστημα δύο ετών.

Ο σεβασμός στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και η προστασία των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Π. Κορφιάτης: Δεν υπάρχουν “μεγάλοι” και “μικροί” παίκτες

«Μπροστά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας δεν υπάρχουν “μεγάλοι” και “μικροί” παίκτες. Πλέον το ΣΕΠΕ διαθέτει τα εργαλεία να αντιμετωπίζει φαινόμενα επανειλημμένης παραβατικότητας και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αντιμετωπιστούν πλήρως» σημειώνει ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Παναγιώτης Κορφιάτης.

Διαβάστε Επίσης

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;“-“Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;”

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;” ή αλλιώς “Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;” Οι επιχειρήσεις και το …