ΦΩΝΗ των ΤΕΧΝΙΚΩΝ Ν.208.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα κακά τελείωσαν, έρχονται τα χειρότερα

 

   Οι εργοδότες στις εταιρείες νέων τεχνολογιών και τηλεπικοινωνιών παγκόσμια για να επιστρέψουν στην κερδοφορία ή για να αυξήσουν την κερδοφορία τους τα πρώτα μέτρα που ήδη παίρνουν είναι: Απολύσεις προσωπικού, κλείσιμο εργοστασίων, συγχωνεύσεις εταιρειών, πωλήσεις δραστηριοτήτων, επαναγορά μετοχών τους, μεταφορά δραστηριοτήτων στην Άπω Ανατολή και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στις μητρικές εταιρείες.

Στα πλαίσια αυτά τα πειράματα στον πλήρως ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ συνεχίζονται. Είναι γνωστό ότι το Δημόσιο με το 34% των μετοχών, έχει τον έλεγχο του ΟΤΕ, μέσα στις συνελεύσεις μετόχων με το 80-90% των ψήφων. Έτσι οι κυβερνήσεις περνάνε Διοικήσεις της επιλογής τους και καλύπτουν την πολιτική τους.

Εργασιακές σχέσεις ο πρώτος στόχος

Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων είναι ο πρώτος στόχος των Διοικήσεων-κυβερνήσεων & της Ευρωπαικής Ένωσης. Η δρομολόγηση έχει ξεκινήσει με αποφάσεις της ΕΕ από το 1995 στο Εσσεν και συμπληρώνεται σε κάθε σύνοδο κορυφής. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, την ίδια πολιτική  θα συνεχίσουν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ.

Ακόμα δεν είδαμε τίποτα, τα χειρότερα έρχονται.

Σχέδιο οδηγίας της ΕΕ με τον αθώο τίτλο: Κατάργηση των μισθολογικών διακρίσεων, ίδιες αποδοχές σε μόνιμους και προσωρινά απασχολούμενους «ενοικιαζόμενους», είναι σε εξέλιξη.

Είναι γνωστό ότι η μερική απασχόληση μέσω γραφείων ενοικίασης, στην ΕΕ αυξάνεται με ρυθμό 10% τον χρόνο. Το 1999 είχαμε στην Ευρώπη, κύκλο εργασιών 59 δις Ευρώ με 2,1 εκ εργαζόμενους μέσω γραφείων προσωρινής απασχόλησης.

      Εργαζόμενοι μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης είναι:

Ολλανδία

4%

Πορτογαλία

1%

Λουξεμβούργο

3,5%

Ισπανία

0,8%

Γαλλία

2,7%

Σουηδία

0,8%

Μ. Βρετανία

2,1%

Γερμανία

0,7%

Βέλγιο

1,6%

Δανία

0,7%

                                               Ελ. Τύπος  3/5/02

Όσο το ποσοστό της μερικής απασχόλησης θα μεγαλώνει, με δεδομένη την ανεργία γύρω στο 15% θα προχωράει η εξίσωση των μισθών προς τα κάτω, δηλαδή ο μισθός του μόνιμα απασχολούμενου θα πλησιάζει τον μισθό της μερικής απασχόλησης (ανειδίκευτου εργάτη) και όχι το αντίθετο, όπως θέλουν να μας πείσουν.

Πχ. α) Ήδη στην INFOTE απειλούν τους μόνιμους εργαζόμενους ότι ξεκινάει η κοστολόγηση της εργασίας τους σε σχέση με την εργασία των εκτάκτων.

 β) Στον ΟΤΕ το «αξιολόγιο» που θα συνδέει τον μισθό με την «αξιολόγηση» του προϊστάμενου υπάρχει και ξεπάγωσε με μια εγκύκλιο στις 7-3-2003, υλοποιώντας τα σενάρια για μετρήσιμη εργασία, εσωτερικές εργολαβίες και αμοιβή με το κομμάτι σε όλους τους τομείς, η σύνδεση αμοιβής με τα πριμ μέσα από ΣΣΕ, η μη πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων επί σειρά ετών και η κάλυψη με εποχιακούς όλο και περισσότερων ειδικοτήτων, οι εργολαβίες που γίνονται κυρίως με ανασφάλιστους εργαζόμενους,  είναι στην ίδια κατεύθυνση, μείωσης των μισθών και μείωσης των μόνιμων θέσεων εργασίας.

Στα ίδια πλαίσια επανέρχεται στο ΕΚΟΦΙΝ, η πρόταση Ισπανίας-Ιταλίας-Μ. Βρετανίας που είχε γίνει πριν ένα χρόνο στην σύνοδο της Βαρκελώνης για καθορισμό των μισθών με βάση την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης.

Δηλαδή σε απλά ΕλληνικάΚατάργηση των εθνικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Προώθηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, της εντατικοποίησης, της σύνδεσης των μισθών με την παραγωγικότητα, της μείωσης των μισθών και την κατάργηση ακόμα και αυτών των συνδικαλιστικών ενώσεων, που έχουμε σήμερα.

Η δικαιολογία είναι για να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό των Αμερικάνων και των Γιαπωνέζων. Στην πράξη όμως σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις Αμερικής, Ιαπωνίας και Ευρώπης παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους στην Άπω Ανατολή και την Κίνα (Philips, Siemens, Panasonic, κλπ).

Οι εργοδότες για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα υπερκέρδη τους, στόχο τους έχουν να μας επιβάλουν στην Ευρώπη μεροκάματα Άπω Ανατολής –μερικών δολαρίων-, ασφαλιστική κάλυψη Αμερικάνικου τύπου –όποιος έχει λεφτά θα ζήσει-, εργασιακές σχέσεις και νομοθετική κάλυψη Άπω Ανατολής με Αμερικάνικη «ελαστική» σάλτσα.

Η οδηγίες της ΕΕ που έρχονται θα επισπεύσουν την διαδικασία που γίνεται ούτως ή άλλως στην πράξη, αφού τα συνδικάτα στο όνομα του εργοδοτικού συνδικαλισμού τα αποδέχονται όλα για το καλό της επιχείρησης.

Είναι σαφές πλέον σ όλους τους εργαζόμενους ότι το υπάρχον ΣΚ δεν μπορεί να αντιδράσει στα παραπάνω, γιατί δεν έχει τέτοια στρατηγική, γιατί είναι ο δούρειος ίππος, ΕΕ-κυβέρνησης-κεφάλαιου.

 

ΦΑΣΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ  ΔΣ ΠΕΤ- ΟΤΕ

Διαβάστε Επίσης

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚΆΛΠΗ;

Να παροτρύνουμε τους συναδέλφους να ψηφίσουν στην φυσική κάλπη και όχι ηλεκτρονικά, βάζοντας φυσική κάλπη …