Ανακοίνωση – Καταγγελία!

Συνδικάτα  για  τους  εργαζόμενους

ΟΧΙ για το κράτος, την εργοδοσία και τους συνδικαλιστές

5-5-2005

Κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι αντιδημοκρατικής νοοτροπίας από τα προεδρεία του ΠΣΥΠ, ΠΕΠΑΣΥ, ΑΤΣ, ΠΣΕΠ, (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΣ), προσπαθούν από τα πάνω να φτιάξουν ένα σωματείο με καταστατικό έκτρωμα και να μας φέρουν πίσω από τον Ν.1264/82, στην εποχή του Ν.330 του Λάσκαρη, του Παπαγεωργίου, του Καρακίτσου, του Μακρή και του Θεοδώρου.

Συνάδελφοι

Το πρόβλημα στα συνδικάτα δεν είναι οργανωτικό ώστε αν λυθεί αυτό όλα να πάνε καλά. Σήμερα στα συνδικάτα δεν υπάρχουν διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, δεν υπάρχει στρατηγική & τακτική, είναι συνδικαλισμός κρατικός, εργοδοτικός, κομματικός, που δεν εκπροσωπεί τους εργαζόμενους. Μάλιστα πολλές φορές ούτε κάνουν προσπάθεια να τους εκπροσωπήσουν πχ ΤΕΚ.

Οι απλοί εργαζόμενοι θέλουν ένα σωματείο δίπλα τους στους χώρους δουλειάς με στρατηγική νίκης και αγωνιστική τακτική, με συνδικαλιστές εργαζόμενους και όχι διευθυντές-προϊστάμενους.

Απορία δημιουργεί:

   1. Πως επαναφέρουν σαν νέες τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές διατάξεις με χουντικά χαρακτηριστικά (που αμφισβητούν ακόμα και την ισότητα της ψήφου) και έχει καταργήσει ο Ν.1264/82;

   2. Πως όλα αυτά τα ανέχονται και τα στηρίζουν τα ΔΣ των άλλων σωματείων ΠΕΠΑΣΥ, ΠΣΕΠ, ΑΤΣ και δεν ενημερώνουν τα μέλη τους;

   3. Πως για όλα αυτά δεν βρίσκει ένα λόγο η ΟΜΕ-ΟΤΕ, που φιλοδοξεί να καθοδηγήσει τους εργαζόμενους όλων των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών;

Για τους εργαζόμενους το βέβαιο είναι ότι, ο κρατικοποιημένος συνδικαλισμός, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, το κομματικοποιημένο σωματείο, το κομματικό συμφέρον (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) και των συνδικαλιστών-κομματαρχών τους είναι πράγματα αντίθετα με τα συμφέροντα των μελών και των 4 σωματείων.

Όλοι αυτοί των οικουμενικών προεδρείων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ) θέλουν να συνεχίσουν να καλοπερνάνε χωρίς να πηγαίνουν στη δουλειά, με τα ταξιδάκια τους, τα χαριεντίσματα με προϊστάμενους, Δ/ντές, Γεν. Δ/ντές, Διοίκηση, με διορισμούς σε ΔΣ θυγατρικών & Διευθυντικές θέσεις, πάντα μακριά από τους χώρους δουλειάς και τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων.

Η ΑΣΕ-ΟΤΕ και παλιότερα είχε προτείνει ένα σωματείο εργαζομένων ΟΤΕ ανά νομό και μια ΟΜΕ-ΟΤΕ, τότε όμως οι κομματικοί συνδικαλιστές κάθονταν αναπαυτικά στις καρέκλες των προεδρείων σε 13 σωματεία και απολάμβαναν την θέα.

Το 2002 ο φόβος τους μήπως χάσουν τις καρέκλες και πάνε για δουλειά, τους ανάγκασε στις μαζικές μεταγραφές από τον ΠΕΠΑΣΥ στον ΠΣΥΠ-ΟΤΕ.

Σήμερα για τους ίδιους λόγους (μειώνονται πολύ τα μέλη λόγω «εθελουσίας») μιλάνε για 2 μεγάλα σωματεία στον ΟΤΕ.

Η εξέλιξη αυτή των 2 μεγάλων σωματείων στον ΟΤΕ που προωθούν για τους δικούς τους λόγους οι κομματάρχες (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΣ) μπορεί να εξετασθεί. Αρκει το νέο που θα προκύψει, να μπορεί να προσφέρει κάτι καλύτερο στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, όχι να αυγατίζουμε τους εργοδοτικούς, κομματικούς συνδικαλιστές που θα παραμένουν μακριά από τους χώρους δουλειάς και τους εργαζόμενους, που θα συνωστίζονται στα γραφεία της Διοίκησης, των Περιφερειαρχών, Διαμερισματαρχών, που τετραγωνίζοντας τον κύκλο θα κάνουν ταυτόχρονα τον συνδικαλιστή και τον Διευθυντή.

Η ΑΣΕ ποτέ δεν πίστεψε στην στείρα αντιπολίτευση & στον συνδικαλισμό-επάγγελμα, έχει και εδώ να καταθέσει κάποιες πρώτες σκέψεις και προτάσεις που αφορούν το  καταστατικό του νέου σωματείου.

   1.  Απλή αναλογική: Καθιέρωση ως εκλογικού συστήματος της απλής και ανόθευτης αναλογικής και όχι της αναλογικής του νόμου 1264/82.

   2. Γενικές Συνελεύσεις: Θεσμοθέτηση ΓΣ και για τα μέλη της Αττικής που αποτελούν το 50% του συλλόγου.

   3. Εκλογικό μέτρο: Για την εκλογή του ΔΣ υπάρχει ΕΝΑ εκλογικό μέτρο, όχι άλλο εκλογικό μέτρο για Αθήνα και άλλο για περιφέρεια, όπως άλλωστε έχουν όλα τα σωματεία στον ΟΤΕ (πλην του ΠΣΥΠ-ΟΤΕ).

Η πρόσφατη δικαστική απόφαση 11/2/2005 είναι σαφής.

«… με την εφαρμογή των δύο εκλογικών μέτρων, ήρθε σε αντίθεση με την αναγκαστικού δικαίου διάταξη του άρθρου 12 του Ν. 1264/1982, η οποία καθιερώνει το σύστημα της απλής αναλογικής ως υποχρεωτικό εκλογικό σύστημα για την εν λόγω περίπτωση, καθώς ο τρόπος κατανομής των εδρών με την εξαγωγή και χρήση των δύο εκλογικών μέτρων αποτελεί εκλογικό σύστημα διαφορετικό από την απλή αναλογική, …..»  «ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ  …….……….Ακυρώνει την απόφαση της κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία διεξήγαγε τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη οργάνων του εναγομένου σωματείου ( από 9-12-2002 έως 28-1-2003) ως προς την κατανομή των εδρών του ΔΣ του και ανακατανέμει αυτές ως εξής: στην ΠΑΣΚΕ 15 έδρες, στην ΔΑΚΕ 8 έδρες, στην ΑΣ 2 έδρες, στην ΕΣΚ 1 έδρα και στην ΑΣΕ 1 έδρα.»

   4. Ψηφοδέλτιο – Συνδυασμός: Η κατάρτιση ψηφοδελτίου – Συνδυασμού γίνεται χωρίς περιορισμούς και ποσοστώσεις ειδικοτήτων, Αθήνας-Περιφέρειας, κλπ.

Εξ αλλού ο Ν. 1264/82 λεει «Συνδυασμός που περιλαμβάνει υποψήφιους λιγότερους από τις έδρες που του ανήκουν σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο καταλαμβάνει τόσες έδρες ή εκλέγει τόσους αντιπροσώπους, όσοι είναι και οι υποψήφιοι του». Δεν μπορεί το οικουμενικό προεδρείο να εφαρμόζει το νόμο για την εκλογή συνέδρων για Εργατικά κέντρα, ΓΑΣ και ΟΜΕ-ΟΤΕ και να μην τον εφαρμόζει για την εκλογή ΔΣ. Είναι σαφές ότι 2 ή περισσότεροι εργαζόμενοι μπορούν να αποτελέσουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο-Συνδυασμό.

   5. Τα Διευθυντικά στελέχη: Δεν έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη του σωματείου τα Διευθυντικά στελέχη (Διευθυντές, Υποδιευθυντές, Περιφερειακοί, Διαμερισματάρχες, κλπ)

    6. Οι τμηματάρχες προϊστάμενοι: Δεν έχουν το δικαίωμα να εκλέγονται σε κανένα όργανο του σωματείου οι τμηματάρχες προϊστάμενοι υπηρεσιών, ΤΕΚ, κλπ.

    7.  Εφημερίδα του σωματείου: Στην εφημερίδα του σωματείου δημοσιεύουν τις ιδιαίτερες θέσεις και απόψεις τους ΟΛΕΣ οι συνδικαλιστικές κινήσεις, σε μια σελίδα η κάθε μια.

Εμείς οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι γύρω από τους συνδικαλιστές που αγωνίζονται για τον ΟΤΕ και τους εργαζόμενους, μακριά από αυτούς που ενδιαφέρονται για το κόμμα τους αλλά κυρίως για τον εαυτό τους, θα ανατρέψουμε την σημερινή τελματώδη κατάσταση.

Συνάδελφε εργαζόμενε,

  • Ο σύνεδρος από τον χώρο σου, από την πόλη σου, σε εκπροσωπεί;
  • Συμφωνείς με τους συνδικαλιστές που άλλα λένε για να σε παραμυθιάσουν και άλλα ψηφίζουν στα συνέδρια και τα ΔΣ, υπακούοντας στην κομματική γραμμή;
  • Θα συνεχίσεις να στέλνεις σύνεδρους υποτακτικούς της κομματικής γραμμής και της εργοδοσίας;

 Συνάδελφοι της σταθερής και της μαύρης εργασίας. Ψηλά το κεφάλι.

Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας.

Είναι ελάχιστοι και είμαστε χιλιάδες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ μας, με τους εργαζόμενους συνδικαλιστές.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΑΣΕ

Διαβάστε Επίσης

Ένα σύντομο ανέκδοτο, για γέλια και για κλάματα: ΕΚΛΟΓΕΣ CTS

Συνάδελφοι άλλη μια εκλογική διαδικασία έφτασε επιτέλους στο τέλος της. Και δεν εννοούμε τις δυο …