9 ΜΑΗ 1945. Η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

9 ΜΑΗ 1945. Η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

 

Από το προσκλητήριο της μεγάλης Νίκης εναντίον του φασισμού, απουσίαζαν ογδόντα εκατομμύρια άνθρωποι (από τους οποίους 57 εκ. πολίτες). Μεταξύ αυτών 30.000.000 Σοβιετικοί, 17.500.000 Κινέζοι,   6.000.000 Εβραίοι,  2.500.000 Ινδοί, 1.000.000 Σέρβοι, 600.000 Έλληνες…

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1938 σφραγίζεται η αιματοβαμμένη μοίρα της ανθρωπότητας για την επόμενη επταετία.

Συμφωνία του Μονάχου. Χίτλερ – Τσάμπερλαιν – Νταλαντιέ υπογράφουν τον Β΄ ΠΠ. Η πολιτική του κατευνασμού. Με κάθε τρόπο η Γερμανία να στραφεί προς ανατολάς.

Νταλαντιέ, καθώς τον επευφημούν οι Γάλλοι μετά την υπογραφή της συμφωνίας:

«Αν ήξεραν τι υπογράψαμε θα μας καθάριζαν».

Η ΕΣΣΔ είχε προτείνει να στηρίξει την Τσεχοσλοβακία με την προϋπόθεση να περάσουν στρατεύματά της από Πολωνία και Ρουμανία. Όχι μόνο αρνήθηκαν, αλλά η Πολωνία εγείρει αξιώσεις επί της Τσεχοσλοβακίας. Η ΕΣΣΔ πρότεινε, επίσης, να στηρίξει την Γαλλία εάν υπερασπιζόταν την Τσεχοσλοβακία. Αρνήθηκαν και πάλι.

Στην διάσκεψη του Μονάχου, ο Τσεχοσλοβάκος πρόεδρος, παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης σε διπλανό δωμάτιο. Η Τσεχοσλοβακία «πέφτει» ανυπεράσπιστη. Είχε προηγηθεί η Αυστρία.

Στις 17 Απριλίου του 1939 απορρίπτεται και η πρόταση της Σοβιετικής Ένωσης διά του Στάλιν, για κοινό μέτωπο κατά του άξονα.

Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ. Η ανάγκη της ΕΣΣΔ να κερδίσει χρόνο. Ηττάται η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ολλανδία. Η ίδια η Γαλλία.

Η Ευρώπη γεμίζει νεκρούς και στρατόπεδα θανάτου. Άουβιτς, Κέλμνο, Μαϊντάνεκ, Μάλυ Τρόστενετς, Μπέλζεκ, Μπίρκεναου, Νταχάου, Σομπιμππόρ… «Η τελική λύση». Μονοξείδιο του άνθρακα και Zyklon B. Κρεματόρια. Εβραίοι, Κομμουνιστές, Ρομά και Σίντι, Ομοφυλόφιλοι, άτομα με ειδικές ανάγκες…

Το τέρας του ναζισμού στρέφεται ανατολικά. Χίτλερ: «Θα εξοντώσουμε τη Ρωσία ώστε να μην μπορέσει ποτέ πια να σηκωθεί». Οι Αμερικανοί ειδικοί προβλέπουν πως η ΕΣΣΔ θα αντέξει ένα έως τρεις μήνες.

Μπαρμπαρόσα. Ο τάφος των ναζί. Στο Σοβιετογερμανικό μέτωπο η χιτλερική Γερμανία έχασε το 80% της δύναμής της.

Λένινγκραντ, Στάλινγκραντ, Μόσχα, Οδησσός… Ασύλληπτος, απαράμιλλος ηρωισμός του Σοβιετικού Λαού και του Κόκκινου Στρατού. Οι νότες της συμφωνίας του Λένινγκραντ του Σοστακόβιτς, ηχούν ως απόκοσμη προφητεία θανάτου, στ’ αφτιά των γερμανών που πολιορκούν την πόλη. Στο Στάλινγκραντ σε μια ώρα ο νεοσύλλεκτος καθίσταται βετεράνος. Δρόμο με το δρόμο, σπίτι με το σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο. Να το κρατήσουν, να το χάσουν κι ύστερα πάλι να το κερδίσουν για να το ξαναχάσουν κι αργότερα να το καταλάβουν και πάλι. Κρατάνε και στη Μόσχα. Ακολουθεί το Κουρσκ. Εκατομμύρια νεκροί, χιλιάδες πόλεις και χωριά αφανίστηκαν, χιλιάδες βιομηχανίες ισοπεδώθηκαν.

Η ΕΣΣΔ αντέχει. Η τελική επίθεση του Κόκκινου Στρατού στις 12/1/1945. Οι αγγλικές εφημερίδες: «Είναι ίσως η πιο μεγάλη επίδειξη στρατιωτικής δύναμης που έχει δει ποτέ ο κόσμος». Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων: «Ποτέ δεν έγινε στην πολεμική ιστορία μια τέτοια επίθεση».

Το τέρας του φασισμού εξολοθρεύεται.  Η 1η Μάη του 1945 ξημερώνει με την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο να κυματίζει στο Ράιχσταγκ.

Στην πρώτη παρέλαση της Νίκης, στις 24η Ιουνίου του 1945, ο Κόκκινος Στρατός με επικεφαλείς τους Στρατάρχες Γκεόργκι Ζούκοφ και  Κωνσταντίν Ροκοσόφσκυ, αποθέτει τα κατακτημένα λάβαρα του ναζισμού, μπροστά από το Μαυσωλείο του Λένιν, στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης και στον ΓΓ του ΚΚΣΕ Ιωσήφ Στάλιν.

Στο βίντεο που ακολουθεί η μεγάλη παρέλαση στις 24 Ιουνίου του 1945, στη Μόσχα:

 

ΠΗΓΗ: https://www.imerodromos.gr

Διαβάστε Επίσης

να γιατί ΔΕΝ πρέπει να ψηφίσουμε ΑΣΕ

– Ναι αλλά , “εμείς έχουμε το θάρρος και υπογράφουμε συμβάσεις, ενώ η ΑΣΕ μόνο …