Άρθρο του Σ. Φασάκη στην εφημερίδα ΠΡΙΝ την Κυριακή 18 Μαίου 2004.

Οι Ζίπις είναι εχθροί μας;

 

Πριν μερικά χρόνια κάποιοι περίμεναν στην Ελλάδα, μεγάλες επενδύσεις του Ευρωπαϊκού και του Αμερικάνικου κεφαλαίου λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας, όμως ο Γκορμπατσόφ άνοιξε την Αν. Ευρώπη και οι μεγάλες επενδύσεις δεν ήλθαν ποτέ στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως η Κίνα, η Ινδία, η Μαλαισία και άλλες χώρες της Άπω Ανατολής απορρόφησαν σχεδόν όλες τις επενδύσεις των  Ευρωπαϊκών, Ιαπωνικών και Αμερικανικών εταιρειών.

Έτσι τα κράτη υβρίδια, «κομμουνισμού»-ελεύθερης οικονομίας της Κίνας, εθνικισμού – φιλελευθεροποίησης της οικονομίας της Ινδίας δείχνουν το πιο  σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού, που σφίγγει απειλητικά την εργατική τάξη στα νύχια του, αφαιρώντας ακόμα και τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει στις χώρες αυτές.

Στις μητροπολιτικές χώρες του καπιταλισμού σε Αμερική, Ιαπωνία και Ευρώπη, κάθε μέρα και εκβιαστικά με το πρόσχημα του ανταγωνισμού τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων συνεχώς πιέζονται με την απειλή της εργοδοσίας, ότι θα μεταφέρει την εταιρεία στην Άπω Ανατολή.

Μεταφορά θέσεων εργασίας

Μέχρι το 2014, θα έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό ιδιαίτερα σε Κίνα και Ινδία, τουλάχιστον 3,3 εκ θέσεις εργασίας από την Αμερική, που η ανεργία σήμερα έχει φθάσει στο 5,6%. Μόνο τα τέσσερα τελευταία χρόνια 2,3 εκ Αμερικανοί έχουν χάσει την δουλειά τους, ενώ το 21% των εργαζομένων φοβούνται μήπως την χάσουν. Την ίδια στιγμή όμως, μόνο στην Κίνα κάθε χρόνο γίνονται 7-9 εκ απολύσεις εργαζομένων από τις προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις.

Στους εργαζόμενους, Ευρώπης, Αμερικής και Ιαπωνίας, σαν λύση στο πρόβλημα προτείνουν την μετεκπαίδευση για να καταλάβουν θέσεις εργασίας με υψηλότερες αμοιβές. Όμως καθημερινά έχουμε φαινόμενα που ένας εργαζόμενος ή μια ομάδα εργαζομένων Αμερικανών ή Ευρωπαίων να εκπαιδεύουν τους Ασιάτες αντικαταστάτες τους.

Όταν η ΙΒΜ ανακοίνωσε την μεταφορά 4.730 θέσεων εργασίας υψηλόβαθμων στελεχών στην Ινδία, όλοι κατανόησαν ότι πλέον δεν μεταφέρονται μόνο θέσεις χαμηλής ειδίκευσης ή ανειδίκευτης εργασίας.

Η μόνιμη επωδός: Το κάνουν οι ανταγωνιστές μας και πρέπει να ακολουθήσουμε, ως δικαιολογία δεν πείθει πλέον κανέναν εργαζόμενο.

Ζίπις

Στις ΗΠΑ οι σχολές μηχανικών βγάζουν στην παραγωγή  200.000 νέους μηχανικούς κάθε χρόνο, όταν η Ινδία, η Κίνα , η Ν. Κορέα και η Ταϊβάν δίνουν διπλώματα σε πάνω από 650.000 νέους μηχανικούς.

Παρά πολλές θέσεις εργασίας λογιστών, υπηρεσιών υποστήριξης, μηχανικών, νομικών και προγραμματιστών Η/Υ έχουν ήδη μετακομίσει στην Ασία.

Έτσι σήμερα στην μητρόπολη του καπιταλισμού τις ΗΠΑ έχουμε μηδενική αύξηση θέσεων εργασίας, σχεδόν μηδενικές αυξήσεις μισθών και μείωση στην καταναλωτική ζήτηση. Στις 49 από τις 52 πολιτείες το 2003, οι απώλειες θέσεων εργασίας στην βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας έφθασαν τις 540.000. Η ανεργία στους νέους μηχανικούς από 2,4% το 2001 έφθασε στο 4,2% το 2002, ενώ στους προγραμματιστές Η/Υ από 4,5% το 2001 στο 6,2% το 2002.

Στην Ινδία το 54% του πληθυσμού είναι κάτω των 25 χρόνων δηλαδή 555 εκ άνθρωποι. Μέσα από αυτή την νεολαία, βγαίνουν κάθε χρόνο περίπου 200.000 νέοι μηχανικοί και πολλοί άλλοι εξειδικευμένοι στις νέες τεχνολογίες, οι Ζίπις όπως ονομάζονται οι νεαροί Ινδοί 15-25 ετών που κυκλοφορούν με ένα Zip drive στην τσέπη.

Πολλοί από τους Ζίπις έχουν στελεχώσει ή περιμένουν να στελεχώσουν τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, που θα επενδύσουν στην χώρα τους. Σήμερα το 60% των νοικοκυριών της Ινδίας έχουν τουλάχιστον ένα Ζίπι.

Όλα τα παραπάνω ζήλεψαν και κάποιοι στη Ελλάδα όταν σχεδίασαν να φτιάξουν στις Αφίδνες σε μια έκταση 450 στρεμμάτων την Ελληνική «Silicon valley» με την στέγαση 234 εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών με προοπτική να γίνουν 200 μέχρι το 2006.

Εργατικό κίνημα παγκόσμιο, ενότητα και επίθεση

Είναι σαφές ότι το εργατικό κίνημα σ’ όλο τον πλανήτη πρέπει ενιαία να δει το πρόβλημα αυτό του πισωγυρίσματος της εργατικής τάξης πριν το Σικάγο. Είναι παραπάνω από επίκαιρο και αναγκαίο να προβληθούν επιθετικά αιτήματα, για λιγότερες ώρες εργασίας, για δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία, για πολιτισμό, για ξεκούραση.

Δεν μπορεί σήμερα να κρατάμε άμυνα στο 8ωρο, στην κουτσή κοινωνική ασφάλιση, στην λειψή κοινωνική πρόνοια, καταναλώνοντας τα προϊόντα της πολιτιστικής υποκουλτούρας του κεφαλαίου και δουλεύοντας 2-3 δουλειές για να τα φέρουμε βόλτα.

Σήμερα δεν είναι εχθρός μας ο εργάτης από την Ασία όπως δεν είναι εχθροί μεταξύ τους οι άνεργοι με τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και αυτούς που έχουν μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας. Όλοι μαζί αποτελούμε την εργατική τάξη του πλανήτη μας όλοι μαζί έχουμε κοινό εχθρό το κεφάλαιο και την εργοδοσία, όλοι μαζί ενωμένοι θα κάνουμε την επίθεση στο κεφάλαιο και την εργοδοσία.

Για ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία Ελλάδα, Ινδία, Κίνα και Άπω Ανατολή, με παγκοσμιοποίηση του αγώνα της εργατικής τάξης κόντρα στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου.

 

Το όραμα της εργατικής τάξης είναι η απελευθέρωση της.

Ο αγώνας μας είναι το εργαλείο και η διαθεσιμότητά μας, δίνει την ελπίδα για την τελική νίκη

 

ΦΑΣΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ  ΔΣ ΠΕΤ-ΟΤΕ

 

Στοιχεία από: ΗΜΕΡΗΣΙΑ 18-3-04, 28-3-04

                      ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 23-11-03

                      ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 4-7-03

Διαβάστε Επίσης

Απόφαση Δικαστηρίου για την παράνομη και αντικαταστατική εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συλλόγου Εργαζομένων της CTS στις εκλογές του Ιουλίου 2021

Η ΑΣΕ-ΟΤΕ από την γέννηση της, 40 χρόνια τώρα, χαρακτηρίζεται για την καθαρότητά της και …