Δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” στις 08-07-2014 για το “μοντέλο” ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, βασισμένο σε στοιχεία της ΑΣΕ.

11003

efimerida ton syntakton

 

Η «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ» ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ.

Π-ΟΤΕ ξανά το ίδιο λάθος.

Η παραχώρηση «πακέτων» μετοχών -όπως σχεδιάζεται και στον τομέα της ενέργειας- της πάλαι ποτέ δημόσιας επιχείρησης έφερε μείωση επενδύσεων, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αντικατάσταση σταθερών θέσεων εργασίας με… εργολάβους, ελλιπή μέτρα ασφαλείας κατά την εργασία, αλλά και πτώση στην ποιότητα των παρεχόμενων.

 

Του Γιάννη Μπασκάκη
Πολύς λόγος γίνεται για τα «οφέλη» από την πώληση της «Μικρής ΔΕΗ», δηλαδή του 30% του παραγωγικού δυναμικού της Δημόσιας Επιχείρησης, που προωθεί η κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αναζητώντας αυτά τα «οφέλη» για την ελληνική κοινωνία, η «Εφ.Συν.» ανατρέχει στον φάκελο μιας άλλης ιδιωτικοποίησης, αυτής του ΟΤΕ.
Εναν φάκελο που -υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς- δεν εμπεριέχει σημαντικές νέες επενδύσεις, αλλά πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών, υποδομών και περιουσιακών στοιχείων. Δεν εμπεριέχει νέες θέσεις σταθερής εργασίας, αλλά μειώσεις των θέσεων αυτών, απασχόληση φτηνών «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων και αναθέσεις σε ιδιώτες εργολάβους. Δεν εμπεριέχει μειώσεις τιμολογίων και κοινωνικά τιμολόγια για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την ακραία λιτότητα. Εμπεριέχει μόνο καθαρά κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που δεν μεταφράζονται σε οφέλη για την κοινωνία.

Ξεπούλημα με δόσεις

Οπως σχεδιάζεται να γίνει και με τη ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ έγινε σταδιακά. Το 2008 η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπέγραψε συμφωνία με την Deutsche Telekom, η οποία απέκτησε το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, ενώ τον επόμενο χρόνο αγόρασε 5% επιπλέον. Το 2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πούλησε στη γερμανική εταιρεία άλλο ένα 10% κι έτσι σήμερα η Deutsche Telekom κατέχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και το Ελληνικό Δημόσιο μόλις το 10%.
Σύμφωνα με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΤΕ, οι επενδύσεις του ΟΤΕ το 2008 ήταν ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 ήταν περίπου οι μισές, δηλαδή 158 εκατ. ευρώ. Επίσης το 2008, ο ΟΤΕ πλήρωνε φόρους 83 εκατ. ευρώ και το 2012 μόλις 16 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, η Deutsche Telekom έχει προχωρήσει σε εκποιήσεις των θυγατρικών εταιρειών του ΟΤΕ στη FYROM, στη Σερβία και τη Βουλγαρία, καθώς και του μοναδικού δορυφόρου που είχε η χώρα, της Hellas-Sat. Τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις αυτές υπολογίζονται περί το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ πωλήθηκαν και τέσσερα κτίρια του ΟΤΕ στην Αθήνα. Ακόμη έκλεισαν πάνω από 300 καταστήματα του ΟΤΕ (μεταξύ αυτών και των Εξαρχείων, στο οποίο υπήρχε μνημείο εκτελεσθέντων από τους ναζί), ενώ υπηρεσίες και τεχνικά τμήματα συρρικνώθηκαν.
Παράλληλα, όπως είχε δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.» (05/05/14, «Ιδιώτες εργολάβοι, ταλαιπωρία διαρκείας»), έκλεισε και το συγκρότημα καλωδιακών βλαβών Αττικής για τα υπόγεια δίκτυα και πέρασε στο μεγαλύτερο μέρος του σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίοι απασχολούν ανειδίκευτο προσωπικό, χωρίς να το πληρώνουν υπερωρίες. Αποτέλεσμα είναι οι συνδρομητές να έχουν υποχρεωθεί να περιμένουν για την αποκατάσταση της βλάβης μέχρι και ένα μήνα ή και περισσότερο. Εν τω μεταξύ, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει ήδη επισημάνει με απόφασή της από τις 7/6/2010 τα «ελλιπή μέτρα ασφαλείας κατά την εκτέλεση των έργων του ΟΤΕ από εργολάβους/συνεργάτες/αναδόχους στο δίκτυό του, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο το απόρρητο επικοινωνίας των συνδρομητών της εταιρείας».

Εργασία-λάστιχο

Από στοιχεία της ΑΣΕ-ΟΤΕ προκύπτει ότι από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί πάνω από 6.000 σταθερές θέσεις εργασίας. Το τελευταίο «Πρόγραμμα Εθελούσιας Αποχώρησης», στο οποίο προχώρησε η Deutsche Telekom ολοκληρώθηκε το 2013, όταν αποχώρησαν από τον ΟΤΕ 1.827 εργαζόμενοι, επωφελούμενοι από δελεαστικά κίνητρα αποχώρησης που αφορούσαν ευνοϊ­κούς όρους συνταξιοδότησης, τους οποίους προέβλεπε ειδική τροπολογία της κυβέρνησης («Εφ.Συν.» 17/01/14, «Φεύγουν με εθελουσία και επανέρχονται από το παράθυρο»). Κάποιους όμως από τους αποχωρήσαντες ο ΟΤΕ τούς επανέφερε μέσω θυγατρικής με αδιευκρίνιστο εργασιακό καθεστώς. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στον Βόλο, με το Εργατικό Κέντρο της πόλης να κάνει λόγο για «μαύρη εργασία».
Παράλληλα, όπως καταγγέλλει η ΑΣΕ-ΟΤΕ, σήμερα στον ΟΤΕ απασχολούνται πάνω από 3.500 «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, μέσω των θυγατρικών εταιρειών του, οι οποίοι αμείβονται με μισθούς των 255-540 ευρώ, με ελαστικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης η συνδικαλιστική παράταξη του ΟΤΕ κάνει λόγο για «εντατικοποίηση της εργασίας» και για «καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας, όπως οι παραβιάσεις ωραρίου και τα μονά συνεργεία στα δίκτυα, με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, καθώς το 2008 με 12.500 εργαζομένους στον ΟΤΕ είχαμε 28 εργατικά ατυχήματα και το 2013 με 8.500 εργαζομένους είχαμε 31».
Επιχειρείται επίσης στην πράξη κατάργηση των ειδικοτήτων τεχνικών, με υποχρεωτικές αναθέσεις άλλων αντικειμένων από αυτά, στα οποία εξειδικεύονται για δύο και τρεις δεκαετίες. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» (31/03/14, «Ο ΟΤΕ «βάφτισε» τεχνικούς, υπαλλήλους γραφείου»), πάνω από 4.000 τεχνικοί του ΟΤΕ ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ως υπάλληλοι γραφείου, εκ των οποίων οι περίπου 500 δικαιούνταν υπό κανονικές συνθήκες να ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Τα golden boys

Μέσα σε αυτό το εργασιακό τοπίο ο Ομιλος ΟΤΕ το 2013 παρουσίασε καθαρά κέρδη 287,8 εκατ. ευρώ και το 2012 τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 476,4 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι ετήσιες αποδοχές (μισθοί και μπόνους) μόνο του προέδρου και διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, ανήλθαν στο 1.348.675,30 ευρώ το 2013. Πλουσιοπάροχες αποδοχές, επιδόματα θέσης και εταιρικές διευκολύνσεις υπάρχουν κατ’ αναλογία και για τους 20 γενικούς διευθυντές, τους 79 απλούς διευθυντές, τους 248 υποδιευθυντές και τους 814 προϊσταμένους τμημάτων.
Αντιθέτως, για το προσωπικό βάσης του ΟΤΕ έχουν γίνει περικοπές μισθών και επιδομάτων. Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ υπενθυμίζουν μάλιστα ότι, όταν ο Οργανισμός ήταν δημόσιος, είχε μόλις τέσσερις γενικούς διευθυντές και όχι 20, σχολιάζοντας ότι «αν περιορίζονταν οι προκλητικές αμοιβές των golden boys του ΟΤΕ, θα μπορούσαν να ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας και ο πελάτης-συνδρομητής θα είχε καλύτερη εξυπηρέτηση».
«Αν δεν δημιουργηθεί ένα τεράστιο κοινωνικό μέτωπο που να προστατεύσει τον κοινωνικό πλούτο της χώρας, αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι η ΔΕΗ έχει χτιστεί με το αίμα του ελληνικού λαού -ένας πυλώνας και μόνο της ΔΕΗ στοίχισε όσο το κτίσιμο ενός σχολείου και ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στοίχισε όσο 10 προϋπολογισμοί- αν παραμείνουμε παρατηρητές των εξελίξεων όπως έγινε και με τις προηγηθείσες ιδιωτικοποιήσεις, όπως η παραχώρηση του ΟΤΕ στην “κρατικών συμφερόντων” Deutsche Telekom, τότε καμία ιδιοκτησία, κανένα εργατικό δικαίωμα και καμία κατάκτηση των εργαζομένων και ολόκληρου του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να παραμείνει ανέπαφη» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Φωλιάς, στέλεχος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων ΟΤΕ και μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Διαβάστε Επίσης

Απόφαση Δικαστηρίου για την παράνομη και αντικαταστατική εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συλλόγου Εργαζομένων της CTS στις εκλογές του Ιουλίου 2021

Η ΑΣΕ-ΟΤΕ από την γέννηση της, 40 χρόνια τώρα, χαρακτηρίζεται για την καθαρότητά της και …