Τρέξατε! Ο ΟΤΕ προσλαμβάνει κολλητούς. Μέχρι Παρασκευή 15/7 η προθεσμία! Άρθρο του Λ.Βατικιώτη στο UNFOLLOW.

Τρέξατε! Ο ΟΤΕ προσλαμβάνει κολλητούς.

Μέχρι Παρασκευή 15/7 η προθεσμία!

| 14/7/2016

 

Σε πείσμα της νεοφιλελεύθερης μυθολογίας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν ανοιχτές διαδικασίες και αξιοκρατία, οι πρακτικές του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ αποδεικνύουν ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη μυθολογία, ο δημόσιος τομέας είναι βασίλειο νεποτισμού και ευνοιοκρατίας, με τα οφέλη, από τις προμήθειες μέχρι τις προσλήψεις, να μοιράζονται σε ένα στενό φιλικό ή ακόμη και οικογενειακό κύκλο. Άλλωστε, οι ιδιωτικοποιήσεις υποτίθεται προάγουν τον ανταγωνισμό και έχουν ως αποτέλεσμα αντί των «μιλημένων» διαδικασιών να έχουμε διαδικασίες ανοιχτές όπου με καθαρά κριτήρια επιλέγεται ο ανταγωνιστικότερος προμηθευτής. Αν μάλιστα πρόκειται για προσλήψεις τότε προκρίνεται ο αξιότερος υποψήφιος, μέσα από διαδικασίες που κρίνονται τα προσόντα και τίποτα άλλο.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και φαίνεται πώς αυτή μυθολογία δεν μπορεί να περάσει τα στρες-τεστ της. Και το καλύτερο παράδειγμα μάς το δίνει ο ιδιωτικοποιημένος ΟΤΕ. Η θυγατρική της γερμανικής Ντόιτσε Τέλεκομ όπου ο καθένας θα περίμενε ότι οι προσλήψεις μέσα από ανοιχτές, αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες για να επιλεγούν όσοι διαθέτουν τα περισσότερα προσόντα. Αμ δε… Οι Γερμανοί σε αγαστή συνεργασία με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία προωθούν μια διαδικασία προσλήψεων που θα μείνει στην ιστορία της ευνοιοκρατίας και του βολέματος των κολλητών!

Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 7 Ιουλίου ξεκίνησε μια διαδικασία προσλήψεων στον ΟΤΕ που λήγει την Παρασκευή 15 Ιουλίου. Κομμένη και ραμμένη ώστε να προσληφθούν μόνο γόνοι στελεχών της εταιρίας και συνδικαλιστών, αποκλείοντας στην πράξη οποιονδήποτε άλλο μπορεί να ενδιαφέρεται.

Η μεθόδευση ήταν πολύ συγκεκριμένη. Από τη μια, η γνωστοποίηση έγινε μέσω του εσωτερικού διαδικτύου του ΟΤΕ (U-link) και αφορά τεχνικούς πεδίου που θα εργαστούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, χωρίς παραπάνω δημοσιότητα, χωρίς να ακουστεί παραέξω, αποκλείοντας αντικειμενικά ανθρώπους που πιθανώς να είχαν τα προσόντα. Τη βρόμικη δουλειά, ως είθισται, θα φέρει σε πέρας η θυγατρική του οργανισμού E-value, που δραστηριοποιείται στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση στα call centers του ΟΤΕ. Από την άλλη, μπήκε ως σημαντικό προσόν η προϋπηρεσία η εργασία στα call centers του ΟΤΕ. Όμως, από πού κι ως που τα «προσόντα» που απαιτούνται για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση συμπίπτουν με τις εξειδικευμένες γνώσεις που πρέπει να έχει ένας τεχνικός εναέριου καλωδιακού δικτύου; Στην πραγματικότητα βάζοντας την προϋπηρεσία στα call center ως σημαντικό προσόν, απλώς αποκλείουν όσους δεν είχαν εργαστεί εκεί και ας μην αποτελεί αυτό στην πραγματικότητα ουσιαστικό προσόν. Ουσιαστικά, είναι μια μεθόδευση που επιτρέπει σε εργατοπατέρες και στελέχη να μετατρέπουν τα call centers σε προθάλαμους προσλήψεων κολλητών και συγγενών και να βρουν εύσχημες δικαιολογίες που διευκολύνουν την πρόσληψη των δικών τους παιδιών.

ote-2

Στα έργα και τις ημέρες του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ πρέπει να προσθέσουμε και τη φημολογούμενη πώληση του ιστορικού κτιρίου του οργανισμού, στην οδό Σταδίου αρ. 15. Λέγεται μάλιστα πως θα είναι μόνο η αρχή (ομολογουμένως… πανηγυρική) κι ότι θα ακολουθήσουν δεκάδες ακόμη κτίρια μεγάλης αξίας.

Συμπερασματικά, αποδεικνύεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις καθόλου δεν βάζουν τέλος στην ευνοιοκρατία στις προσλήψεις. Το ξεπούλημα και η συρρίκνωση της δημόσιας περιουσίας κάλλιστα μπορούν να συνδυάζονται με αναξιοκρατικές προσλήψεις «ημετέρων».

ΠΗΓ: UNFOLLOW.

Διαβάστε Επίσης

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;“-“Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;”

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;” ή αλλιώς “Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;” Οι επιχειρήσεις και το …