Ανακοίνωση – καταγγελία το 2008 για το σπαστό ωράριο!

ΚΑΝΟΥΝ   ΠΛΑΤΕΣ   ΣΤΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ;

 

Συναδέλφισσες-φοι:

Ενώ η Διοίκηση του ΟΤΕ έχει σκοπό να μας οδηγήσει σε ένα νέο εργασιακό καθεστώς με την εφαρμογή του σπαστού ωραρίου, το οποίο ως φαίνεται κρύβει από πίσω το ωράριο 9:00 – 17:00 και κυλιόμενο ως τις 21.00.

Η ηγεσία του ΠΑΣΕ πλειοψηφία ( ΠΑΣΚΕ ) και στο Δ.Σ καθώς και στη συνάντηση που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο, αντί να χαράξει ξεκάθαρη πολιτική, παραπέμπει το θέμα στη Γ.Α.Σ.            Ενώ «όπως λέει»  θα κλείσει κάποια καταστήματα (σ’ όλη την Ελλάδα τα πιο κεντρικά) ώστε να φανεί η αντίδραση των εργαζομένων στο νέο καθεστώς, ενώ  τα υπόλοιπα θα παραμείνουν ανοιχτά και θα ακολουθήσουν το ωράριο αγοράς, αφού δεν υπάρχει απόφαση που να κατοχυρώνει τους συναδέλφους σε απεργία.

Με τις ασάφειες  ως προς τις μορφές αντίδρασης και με αυτά τα κολπάκια η ηγεσία του ΠΑΣΕ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να   αφήνει χρόνο στη διοίκηση  να περάσει πολύ πιθανόν    τις ημέρες των γιορτών (και ενώ το σωματείο θα είναι σε κατάσταση λήθης από τις εκλογές) την εφαρμογή του σπαστού ωραρίου. 

Θυμίζουμε πως με παρόμοια τακτική και εν μέσω προηγούμενων εκλογών για το σωματείο η διοίκηση «κατάφερε και  πέρασε ανώδυνα»  τόσο το απογευματινό ωράριο των καταστημάτων, όσο και τη διαφοροποίηση του ωραρίου του προσωπικού μεταξύ των εργαζομένων στα ταμεία και των εργαζόμενων στις πωλήσεις.

Τα συνδικάτα οφείλουν να είναι μπροστά από τις εξελίξεις και όχι να έπονται. Εκτός και εάν μιλάμε για ηθελημένη ολιγωρία από μέρους τους προς όφελος της Διοίκησης.

 Εμείς από την συγκεκριμένη ηγεσία του ΠΑΣΕ  δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη. Άλλωστε είναι η ίδια ηγεσία που «ανέχτηκε»  τα ορθάδικα,  τις στολές και όλα τα παραπάνω σχετικά με τα ωράρια  κ.λ.π.

Γι’ αυτό πριν να είναι αργά εμείς έγκαιρα προτείναμε με επιστολή μας στο Δ.Σ του ΠΑΣΕ να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις και όχι το θέμα να παραμένει ανοιχτό.

Εκτός των όσων προτείναμε στην επιστολή μας, θεωρούμε ότι αν η διοίκηση αποφασίσει για το σπαστό ωράριο θα πρέπει:

  1.  Να υπάρξει απόφαση για κλείσιμο όλων των καταστημάτων στις απογευματινές βάρδιες και δεν είμαστε σύμφωνοι με την αντίληψη της όποιας Διοίκησης ότι κάνοντας απεργία ή στάση εργασίας στρέφουμε τους πελάτες στους ανταγωνιστές, όπως ειπώθηκε. (Ταύτιση με  την ανακοίνωση του κ. Βουρλούμη  όταν κάναμε απεργίες για την πώληση του ΟΤΕ).
  2. Να κλείσουμε ταυτόχρονα  τις αποθήκες στην Πάρνηθα που τροφοδοτούν όλο το δίκτυο των καταστημάτων ΟΤΕ και ΓΕΡΜΑΝΟΣ και παράλληλα να διεκδικηθεί η ισότιμη ένταξη των συναδέλφων μας (πρώην συμβασιούχων) στον ΟΤΕ με την  αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους  και  την καταβολή του επιδόματος ειδικών συνθηκών που ως συμβασιούχοι το έπαιρναν ενώ  τώρα που έγιναν αορίστου το έχασαν.

 

Ακολουθεί το κείμενο που κατατέθηκε έγκαιρα στο Δ.Σ του  ΠΑΣΕ.

ΠΡΟΣ

Εκτελεστική Επιτροπή ΠΑΣΕ – OTE

Συνάδελφοι:

Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι γνωστά καθώς και η υποβάθμιση που έχουμε υποστεί διαχρονικά (ορθάδικα, στολές) κ.λ.π.  Σαν να μην έφθαναν αυτά έρχεται να προστεθεί και το σπαστό ωράριο.

Οι ειλημμένες αποφάσεις της Διοίκησης μας οδηγούν και μας επιβάλουν να αντιδράσουμε άμεσα.

Είναι καιρός να δικαιολογήσουμε το ρόλο ύπαρξης μας σαν εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Χορτάσαμε από παχιά λόγια και από την ΠΑΣΚΕ, από την Αγωνιστική Συνεργασία και την ΕΣΚ (η ΔΑΚΕ δεν διαφοροποιείται και πολύ από τη γραμμή της διοίκησης).

Εμείς πιστεύουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Είναι ώρα για πράξεις και έργα  και όχι λόγια!

Το θέμα του σπαστού ωραρίου δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει. Δεν είμαστε εργαζόμενοι «εμπορικών καταστημάτων», αλλά εργαζόμενοι του  ΟΤΕ και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να το επιβάλουμε. Δεν ανήκουμε στον εμπορικό σύλλογο αλλά στο σύλλογο εργαζομένων ΟΤΕ.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι με το σπαστό ωράριο, σταματά κάθε είδους προσωπική ή οικογενειακή ζωή (το ίδιο ισχύει και από έναρξη ωραρίου 9 έως τέλος της βάρδιας – συμπλήρωση οκταώρου). Είμαστε εργαζόμενοι και όχι σύγχρονα ζόμπι, ώστε να αρκούμαστε σε λίγα όσα απαραίτητα ίσα να ζούμε και να παράγουμε. Δουλεύουμε για να ζούμε και δεν ζούμε για να δουλεύουμε.

Και επειδή στη θεωρία … όλοι… συμφωνούμε, εμείς καταθέτουμε πρόταση ενάντια στο σπαστό ωράριο.

Προτείνουμε:

  • Να απαντήσουμε στη διοίκηση του ΟΤΕ έμπρακτα  για να πάρει πίσω τα σχέδια για το σπαστό ωράριο.
  • Να προχωρήσουμε σε στάση εργασίας κλείνοντας τα ΤΕΚ- ΟΤΕ στις απογευματινές βάρδιες.
  • Να υπάρχει περιφρούρηση στους χώρους δουλειάς.
  • Οι απεργοί να ενισχυθούν από τα αποθεματικά του σωματείου, όπως έκανε η ΠΕΤ-ΟΤΕ που έδωσε 2 μεροκάματα. 

     Τονίζουμε ότι είναι εφικτό να καταρρίψουμε στην πράξη την απόφαση της Διοίκησης, μια που αυτή η μορφή δράσης, δίνει στους εργαζόμενους  τη δυνατότητα να πάρουν μέρος και να αντέξουν σε μάκρος στην απεργιακή κινητοποίηση μέχρι τη νίκη.

    Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ασχοληθείτε σοβαρά με το πρόβλημα, να το εξετάσετε στο Δ.Σ. και στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΑΣΕ και να το δημοσιεύσετε στο περιοδικό του Σωματείου μας.                                           

Για την ΑΣΕ-ΠΑΣΕ

Τσιώτα Αμαλία μέλος Δ.Σ ΟΜΕ-ΟΤΕ

Συναδέλφισσες-φοι:

     Εμείς εγκαίρως κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου  και  σας προειδοποιήσαμε. Δεν κινδυνολογούμε,  αλλά  πολύ φοβούμαστε πως κατά  την περίοδο των εκλογών στο σωματείο  και μέσα στις γιορτές η διοίκηση θα προσπαθήσει να περάσει και θα περάσει το σπαστό ωράριο.

      Απαιτήστε από όσους ψηφίσατε, στη Γ.Α.Σ να παρθεί δεσμευτική απόφαση για την συγκεκριμένη περίοδο που το σωματείο θα είναι ακέφαλο λόγω των εκλογών στις αρχές Δεκέμβρη.

 

Επαγρυπνείτε και μην εφησυχάζετε.

Εμείς δεν θα συνθηκολογήσουμε.


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΑΣΕ

Αθήνα: 17-09-2008

Διαβάστε Επίσης

ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Αύριο απεργούμε για εμάς, για την Ελλάδα, για τα παιδιά μας. Αύριο βγαίνουμε ξανά στους …