Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στην 34η Γ.Α.Σ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ από τον Κώστα Αχτσόγλου.

 2016 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλημέρα.

  Είμαι ο Κώστας  Αχτσόγλου οργανωτικός γραμματέας της Ένωσή μας και εκπροσωπώ την Ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΤΕ την ΑΣΕ-ΟΤΕ.

   Η 34η συνέλευση της Ένωσής μας πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τον Βόλο τιμώντας όπως γράφει και στην αφίσα τους αγώνες της εργατικής τάξης του Νομού μας αφού από εδώ πριν από 100 χρόνια ξεκίνησε το πρώτο οργανωμένο κίνημα στην Ελλάδα με την ίδρυση του πρώτου εργατικού κέντρου της χώρας.

   Η σημερινή 34η συνέλευση, μας βρίσκει σαν εργαζόμενους με τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα να συνεχίζουν να κτυπιούνται αλύπητα, με τον ΟΤΕ να έχει πουληθεί ολοκληρωτικά μαζί με όλο τον δημόσιο πλούτο ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΥΑΘ, Αεροδρόμια, Λιμάνια κ.λ.π. που στήθηκε με τον ιδρώτα τον εργαζομένων και του ελληνικού λαού και έβγαλε στο σφυρί η νέα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

  Είδατε τι έγινε και με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλα  έταζε και άλλα έκανε.

   Όλα αυτά βέβαια είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού. Καπιταλισμό έχουμε και εμείς εδώ και τον διαχειρίζονται, άλλοι συμπολιτευόμενοι και άλλοι αντιπολιτευόμενοι μοιράζοντας την εργατική τάξη σε κομμάτια ανάλογα με τις παρατάξεις.

   Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, αν υπήρχε ένα στοιχειωδώς ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα τίποτε από αυτά δεν θα είχε περάσει.

   Εμείς χρόνια τώρα παλεύουμε για την πραγματική αυτονομία του εργατικού κινήματος, την ενότητα της εργατικής τάξης συνολικά, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε με αλληλεγγύη, με συνέπεια, με αγώνες.

   Όπως προαναφέραμε η σημερινή συνέλευση, μας βρίσκει με το τελευταίο κομμάτι που είχε το κράτος στον ΟΤΕ δηλαδή το υπόλοιπο 5% να έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και στους δανειστές με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για τα τιμολόγια των πολιτών-χρηστών, για το απόρρητο των επικοινωνιών κ.λ.π. και με την ηγεσία του συνδικαλιστικού μας κινήματος να παρακολουθεί σαν θεατής τις εξελίξεις.

   Μετά απ’ όλα αυτά η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να προβληματιστεί και να βγάλει τα συμπεράσματά της για όλες τις κυβερνήσεις που ξεπούλησαν τον ΟΤΕ και όχι μόνο.

   Σήμερα οκτώ χρόνια μετά την αρχική παράδοση του ΟΤΕ στην κρατικών συμφερόντων γερμανική D.T αν κάναμε ένα απολογισμό για το τι κέρδισε η χώρα από αυτή την παράδοση ο απολογισμός είναι ότι όχι απλά δεν κέρδισε αλλά αντιθέτως έχασε πάρα πολλά.

   Όπως αποδεικνύεται καθημερινά όχι μόνο σαν επενδυτές δεν ήρθαν όπως υποσχόταν όλες οι κυβερνήσεις που παρέδωσαν τον ΟΤΕ αλλά για να τον λεηλατήσουν και όταν αποφασίσουν να φύγουν θα έχουν αφήσει πίσω τους ένα  κουφάρι.

   Όπως πολύ σωστά έγραφε σε πρωτοσέλιδό του το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ «Ο γερμανικός ΟΤΕ διαλύει την Ελληνική οικονομία».

   Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε.

   Από τις αποεπενδύσεις στα βαλκάνια, από το χάσιμο πάνω από 6000 σταθερών θέσεων εργασίας με τις διάφορες εθελουσίες, από το κλείσιμο 300 και πλέον καταστημάτων,  από το δουλεμπόριο μέσω των δουλεμπορικών  θυγατρικών, από τους εργαζόμενους 3 και πλέον ταχυτήτων, από την εντατικοποίηση και την τεράστια αύξηση των εργατικών ατυχημάτων ή από το έργο μας που φεύγει καθημερινά σε εργολάβους με κορύφωση το περιβόητο πρόγραμμα consolidation που βάζει την ταφόπλακα σε όλο το τεχνικό προσωπικό κ.λ.π.

   ΔΕΝ είμαστε όλοι το ίδιο όπως λένε ή όπως έγραφε η λεζάντα στην διαφημιστική καμπάνια «ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ» και ότι είμαστε μια επιχείρηση που ο ένας στηρίζεται στον άλλο.

   Αλλά μια επιχείρηση που από τη μια είναι τα κέρδη της πολυεθνικής εταιρείας που κοιτάζει πώς να τα αυξήσει και από πού θα τα αρπάξει με τα δεκάδες golden boys με τις τεράστιες αποδοχές, και από την άλλη είμαστε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι που βιώνουμε τις επιπτώσεις από αυτές τις επιλογές, με μείωση των θέσεων εργασίας, με μειώσεις μισθών, με καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και της εργατικής νομοθεσίας, με εντατικοποίηση, με τρομοκρατία κ.λ.π.

   Μια εταιρεία που στην πιο βαθιά κρίση του συστήματος εμφανίζει τεράστια κερδοφορία και στην κατάταξη μεταξύ των 20 πρώτων εταιρειών της χώρας σε κερδοφορία με κέρδη EBITDA 10,8 δις (καταγράφονται τα κέρδη μίας επιχείρησης πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι, και απόσβεση)  βρίσκεται στην τρίτη θέση! 

   Μπορεί λοιπόν τα νούμερα να δείχνουν κέρδη αλλά τα κέρδη δεν τα καρπωνόμαστε εμείς.

   Και δεν είναι μόνο το consolidation και οι εργολαβίες, φεύγει και η εξειδίκευση.

   -Είναι η σταδιακή κατάργηση των Η/Μ, Η/Π, Ρ/Η κ.λ.π. 

   –Είναι η ασφάλιση όλων των τεχνικών στο ΙΚΑ σαν υπάλληλοι γραφείου.

   -Είναι η υποβάθμιση των τεχνολόγων μηχανικών και η αντικατάστασή τους από golden boys και από την «παρέα» των κολεγίων με τεράστιες αμοιβές και μπόνους.

  -Είναι η υποβάθμιση των τεχνικών και όλων των συναδέλφων βάσης με πρόσχημα την κρίση μέχρι την οριστική απαξίωση του τεχνικού προσωπικού.

  Αυτό που ενδιαφέρει  σήμερα, δεν είναι το μακροπρόθεσμο όφελος για την επιχείρηση να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να είναι και μετά από χρόνια και δεκαετίες όπως έκανε τόσα χρόνια και έφτασε μέχρι δω, αλλά το πρόσκαιρο κέρδος για την εταιρεία και ταυτόχρονα το πρόσκαιρο κέρδος και τα τεράστια μπόνους για την γραφειοκρατία, τα Golden boys και τους διευθύνοντες, αγνοώντας ότι με αυτές τις πολιτικές πυροβολούν την επιχείρηση και στην ουσία κόβουν το πόδι από την καρέκλα  που κάθονται.

  Γιατί όλα αυτά μπορεί να αυξάνουν πρόσκαιρα τα κέρδη του ΟΤΕ που κατευθύνονται προς το Βερολίνο μεσοπρόθεσμα όμως και σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις (κατάργηση περιαγωγής κ.λ.π.) κινδυνεύει το στρατηγικό μέλλον της επιχείρησης.

   Η δίψα τους για περισσότερα μπόνους, χρήμα και πρόσκαιρα κέρδη τους οδήγησε να φτιάξουν το περιβόητο σε όλους CONSOLIDAΤION.

Τι είναι λοιπόν το Consolidation;

   Consolidation σημαίνει ενοποίηση. ΕΡΓΟΛΑΒΟΠΟΙΗΣΗ όμως πρέπει να λέγεται.

   Με το πρόγραμμα αυτό δρομολογούν την παράδοση όλου του τεχνικού έργου στους εργολάβους. «Σποραδικά & Ολοκληρωμένα έργα σταθερής, Έργα δικτύου πρόσβασης Κινητής, Έργα μετάδοσης Κινητής & Σταθερής, Δομικές Εργασίες Κινητής & Σταθερής, Η/Μ εργασίες Κινητής & Σταθερής, Διορθωτική & Προληπτική Συντήρηση του Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου, Η/Μ Υποδομών ΟΤΕ & COSMOTE».

   Με το σχέδιο αυτό:

  1. Μοίρασαν την Ελλάδα σε τέσσερα κομμάτια και τα έδωσαν σε ισάριθμες εταιρείες: στην EDIL, στην ΕΡΓΑΤΗΚΑΤ, στην ERICSSON/ARTEMIS και στην INTRAKAT.
  1. «Πιστοποίησαν» πάω από 350 εργαζόμενους των εργολαβικών εταιρειών να διαχειρίζονται το απόρρητο, οι οποίοι με την σειρά τους θα δίνουν πρόσβαση σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούν οι εταιρείες.

   Τους έδωσαν μαγνητικές κάρτες εισόδου για να μπαίνουν  στα κτίρια,  κλειδιά καφάο, τους κωδικούς των ΣΕΥΚ και VPN τηλέφωνα για να ανοίγουν τα καφάο και laptops με το σύστημα WFM, χρήζοντας τους στην ουσία κανονικούς τεχνίτες του ΟΤΕ!

   Η «πιστοποίηση» είναι αυθαίρετη και παράνομη. Ο ΟΤΕ δεν είναι καμία αρχή η οποία πιστοποιεί εργαζόμενους εργολαβικών εταιρειών να μπορούν να παρεμβαίνουν στο ενεργό δίκτυο του ΟΤΕ χωρίς πιστοποιημένο υπάλληλο του οργανισμού.

  1. Χώρισαν τα κέντρα, τα καφάο και όλο το ενεργό δίκτυο σε δυο κατηγορίες. Σε «κρίσιμα» και σε μη «κρίσιμα». Τα «κρίσιμα» είναι 90 και τα μη «κρίσιμα» 1900.

   Ο διαχωρισμός αυτός είναι προσχηματικός, αυθαίρετος αλλά και παράνομος. Τα «κρίσιμα» κέντρα είναι ελάχιστα και τα μη «κρίσιμα» η συντριπτική πλειοψηφία. 

   Αλλά και τα «κρίσιμα» δεν διασφαλίζονται, αν δεχόμασταν ότι τα διαχωρίζει μ’ αυτό το στόχο. Γιατί ένα «κρίσιμο» τηλεφωνικό κέντρο (κατανεμητής) δίνει γραμμές σε εκατοντάδες καφάο. Τα καφάο αυτά όμως δεν είναι «κρίσιμα». Άλλα και το αντίθετο. Ένα Καφάο μπορεί να χαρακτηριστεί κρίσιμο, ο κατανεμητής όμως μπορεί να χαρακτηρίζεται μη «κρίσιμος».

   Δηλαδή, ένας που θέλει να βάλει κοριό θα μπορεί να το κάνει στο καφάο, στο εσχαλίτ, στο Βοξ ή και στο φρεάτιο.

   Στα «κρίσιμα» λοιπόν σημεία οι άνθρωποι του εργολάβου συνοδεύονται από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο τεχνικό του ΟΤΕ. Στα μη «κρίσιμα» θα δουλεύουν οι άνθρωποι του εργολάβου ανεξέλεγκτοι χωρίς καμία επίβλεψη.

  1. Προχώρησαν μάλιστα τόσο πολύ ώστε, οι εργολαβικές εταιρείες για να μην προκαλούν υποψίες στους πελάτες και στους διερχόμενους πολίτες κυκλοφορούν ήδη με αυτοκίνητα που είναι βαμμένα πανομοιότυπα όπως τα αυτοκίνητα του ΟΤΕ, χρησιμοποιούν ίδιο ρουχισμό με το λογότυπο του ΟΤΕ, σκάλες του ΟΤΕ, ακόμη και ομπρέλες με τα χρώματα και το λογότυπο του ΟΤΕ.
  1. Γι’ αυτές τις αποφάσεις του CONSOLIDATION ούτε έχει υποβληθεί κανένα αίτημα από την πλευρά του ΟΤΕ, ούτε έχει δοθεί και μια άδεια π.χ από την ΑΔΑΕ, ούτε μπορεί να δοθεί τέτοια άδεια που να επιτρέπει τέτοιες αυθαιρεσίες, εκτός αν αλλάξει όλο το νομικό οπλοστάσιο που προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών.

   Εμείς από τις επισκέψεις και τις καταγγελίες  που κάναμε για το παραπάνω σχέδιο στην ΑΔΑΕ, μας διαβεβαίωσαν κατηγορηματικά ότι, δεν έχουν δώσει τέτοια άδεια.

   Στην ουσία, το πρόγραμμα αυτό βαφτίζει την εργολαβοποίηση σε consolidation, τους εργολάβους σε συνεργάτες και στη συνέχεια «πιστοποιημένους», δηλαδή σε «νόμιμους υπάλληλους» του ΟΤΕ που θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ευαίσθητους χώρους (Κέντρα, κατανεμητές, Καφάο, Εσχαλίτ, Βοχ,  κ.λ.π. ) που πρέπει να προστατεύεται το απόρρητο.

   Όπως γράφουν και τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, με το σχέδιο αυτό, «πολύ σύντομα οι παρακολουθήσεις θα εξελιχθούν σε ένα ευρέως διαδεδομένο σπορ……..».

   Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν όμως το απόρρητο και τα κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών δεν μας εκπλήσσει. Η D.T έχει προϊστορία σ’ αυτό, όταν αποκαλύφτηκε από το Spiegel (26-05-2008) ότι παρακολουθούσαν εκατοντάδες χιλιάδες τηλέφωνα εργαζόμενων και δημοσιογράφων!

  Φυσικά, ο στόχος του σχεδίου αυτού που ονόμασαν consolidation δεν είναι για να κάνουν παρακολουθήσεις οι εργολάβοι.

   Θέλουν να μεταφέρουν όλο το τεχνικό έργο του ΟΤΕ σε εργολαβικές εταιρείες (Outsourcing).  Το έργο θα παράγεται μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εργοληπτικών και υπεργολαβικών εταιρειών που θα χρησιμοποιεί μαύρη και ανειδίκευτη εργασία.

  1. Για να μειώσουν το εργασιακό κόστος που σημαίνει ότι στη συνέχεια θα μπορούν να προχωρήσουν σε πιθανές απολύσεις και εκβιαστική μεταφορά εργαζομένων τεχνικών του ΟΤΕ στις εργολαβικές εταιρείες.
  1. Το κόστος αυτό καταγράφεται σαν επένδυση και όχι σαν εργασιακό κόστος.

   Από την εμπειρία μας και την καθημερινή επαφή στους χώρους δουλειάς διαπιστώνουμε καθημερινά ότι, παρά την παραχώρηση του έργου στις 4 εργολαβικές εταιρείες το έργο συνεχίζεται και εκτελείται μέσω υπεργολαβιών από άλλες μικρότερες εταιρείες όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίες καλούνται πέρα από το δικό τους κέρδος να βγάλουν τις μίζες και τον αέρα όλων των ενδιάμεσων και για να ανταπεξέλθουν χρησιμοποιούν ευκαιριακούς, κακοπληρωμένους και στην πλειονότητά τους ανασφαλίστους εργαζόμενους, συνταξιούχους του ΟΤΕ κ.λ.π.

   Οι μάνατζερ και όσοι σχεδιάζουν σήμερα με βραχυπρόθεσμο στόχο το άμεσο κέρδος και τα μπόνους όταν φανούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα  αυτοί θα φύγουν αλλά η ζημιά που θα έχει προκληθεί στον ΟΤΕ θα είναι μη αντιστρέψιμη.

   Παρόμοια εμπειρία είχαν στο παρελθόν και άλλες εταιρείες με συνέπεια να αναθεωρήσουν τη στάση τους ως προς αυτό το κορυφαίο ζήτημα της εργολαβοποίησης και του outsourcing.

  Έχει ξανασυμβεί αυτό ή είναι κινδυνολογία της ΑΣΕ;

   Η ΕΡΓΟΛΑΒΟΠΟΙΗΣΗ είναι κανόνας και στόχος όλων των εταιρειών και σε όλους τους κλάδους, το ίδιο έγινε και στην ROMTELEKOM (του ομίλου ΟΤΕ) όπου ο εκεί Διευθύνων Σύμβουλος μεταφέροντας το τεχνικό έργο σε εργολάβους, από 18.000 εργαζόμενοι έμειναν 3.000 εκ’ των οποίων μόνο οι 150 καλύπτονται με ΣΣΕ!!!

   Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το περιβόητο consolidation.

   Όλα λοιπόν όσα ισχυρίζεται η διοίκηση είναι έωλα και αποπροσανατολιστικά.

     Εμείς που δουλεύουμε καθημερινά στο δίκτυο έχουμε άμεση γνώση για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι μας περιμένει αν το αποδεχτούμε και δεν αντιδράσουμε άμεσα.

      Στόχος είναι οι θέσεις εργασίας μας οι οποίες ήδη συρρικνώνονται σταδιακά (οι προσλήψεις που είχαν υποσχεθεί δεν έγιναν) και η αντικατάστασή τους με τους «συνεργάτες».

  Συναδέλφισσες και συνάδελφοι:

   Όλοι μαζί ΠΕΤ, ΕΕΤΕ και ΟΜΕ-ΟΤΕ αντί να αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά και να το σταματήσουμε, αποφάσισαν να στήσουν ένα παρατηρητήριο με το οποίο θα παρατηρούν τι κάνουν οι εργολάβοι… 

   Εμείς από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε ότι ξεκινάει το consolidation κάναμε τα αδύνατα δυνατά, με προσφυγή στην ΑΔΑΕ, με ανακοινώσεις, δημοσιεύματα, με συλλήψεις ανεπίβλεπτων εργολάβων ακόμη και ανοιχτή επιστολή μοιράσαμε στους μετόχους για να το σταματήσουμε.

   Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι η ΑΣΕ έχει καταθέσει στην ΑΔΑΕ ένα τεράστιο εμπεριστατωμένο φάκελο και αποδείξεις για όλες τις παρανομίες του ΟΤΕ και των ανεξέλεγκτων συνεργείων των εργολάβων.  Με στοιχεία, με διευθύνσεις και ονόματα.

   Στοιχεία τα οποία προστίθενται καθημερινά με καινούργιες παρανομίες οι οποίες προκύπτουν από την ασυδοσία που επικρατεί στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο όλης της χώρας και τα οποία διερευνούνται από την ΑΔΑΕ.

   Πέστε μας ποιοι άλλοι έχουν κάνει κάποιες ενέργειες για να το σταματήσουν;

   Η μόνη ενέργεια που έγινε κι αυτή για ξεκάρφωμα ήταν η επίσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΜΕ-ΟΤΕ τον Οκτώβριο στην ΑΔΑΕ.

   Δεν μας είπαν όμως, τι καταγγελίες πήγαν να κάνουν στην ΑΔΑΕ για το consolidation; Ποιος είναι ο φάκελος που κατάθεσαν για το αυθαίρετο αυτό project του ΟΤΕ;

   Ποιες συγκεκριμένες καταγγελίες έκαναν για να αποδείξουν τις παρανομίες του ΟΤΕ και την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών;

   Εξήγησαν γιατί, ενώ το πρόγραμμα κυοφορούνταν εδώ και δυο χρόνια και ενώ άρχισε να εφαρμόζεται από τον Μάιο αυτοί επισκέφτηκαν την ΑΔΑΕ τον Οκτώβριο;

   Τέλος, μας εμπαίζουν όλους μαζί τους εργαζόμενους του ΟΤΕ και μας καλούν άμα βλέπουμε παρανομίες….. να τους ενημερώνουμε γιατί έχουν στήσει παρατηρητήριο για τις εργολαβίες!

   Δεν μας λένε όμως όπως και εσείς που συνταχτήκατε μ’ αυτήν την επιλογή ποιες θεωρείτε παρανομίες; 

   Γιατί πράγμα να σας ενημερώνουν οι εργαζόμενοι;

   Καλέσατε ποτέ τους εργαζόμενους να τους ενημερώσετε για το τι θεωρείται απόρρητο, για το ποια νομοθεσία προβλέπει το απόρρητο των επικοινωνιών,  σε ποιες περιπτώσεις έχουμε παραβίαση, για το τι πρέπει να κάνουν όταν διαπιστώνουν παραβίαση κ.λ.π.

   Η απάντηση είναι όχι, ποτέ δεν τους καλέσατε ούτε εσείς αλλά ούτε και κανένα άλλο σωματείο αλλά ούτε και η ΟΜΕ.

   Δεν θα έπρεπε να έχουμε καλέσει τα μέλη μας σε μια μεγάλη αίθουσα να τους ενημερώσουμε διεξοδικά και να ακούσουμε και τη γνώμη τους.

   Δεν θα έπρεπε να τους είχατε ενημερώσει έστω και τώρα μέσα από τις γενικές συνελεύσεις;  Όσοι γυρνάτε στις συνελεύσεις τους ενημερώσατε; 

   Δεν θα έπρεπε να ενημερωθεί ο κόσμος για τα περί απορρήτου;  Πως τους καλείτε λοιπόν να καταγγέλλουν και τι ακριβώς να καταγγέλλουν αφού οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.

   Σας ρωτάμε λοιπόν ευθέως. Συμφωνείτε με το consolidation ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

   Αν δεν συμφωνείτε ελάτε να αποφασίσουμε σήμερα ομόφωνα και να πάμε να το σταματήσουμε.

   Με αφορμή λοιπόν την συνέλευση που γίνεται στον Βόλο για τα 100 χρόνια του εργατικού κινήματος τιμώντας με την σειρά μας την πόλη του Βόλου βάζουμε για ψήφισμα στη συνέλευση την ανακοίνωση – καταγγελία που έβγαλε ομόφωνα η ΤΔΕ της ΠΕΤ-ΟΤΕ Βόλου για το Consolidation και ζητάμε από το σώμα να την στηρίξει και να την ψηφίσει.

      Η 34η Γ.Α.Σ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ αποφασίζει:

  1. Σταμάτημα άμεσα του προγράμματος consolidation και να απαιτήσουμε οι μαγνητικές κάρτες, τα κλειδιά καφάο, τα laptop με το WFM και τα VPN κινητά που δόθηκαν στους εργολάβους να επιστραφούν άμεσα από εκεί που παραλήφθηκαν.
  2. Να καλέσουμε σε μαζική ανυπακοή όλα τα μέλη μας απέναντι σ’ αυτές τις παράνομες ενέργειες και πρακτικές της διοίκησης.
  3. Να ενημερώσουμε όλες τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο, Κοινοβούλιο, ΑΔΑΕ, Δικαστική εξουσία) για τους στόχους και τις επιπτώσεις του consolidation.
  4. Να αποφασίσουμε δυναμικότερες μορφές δράσης (απεργίες καταλήψεις κ.λ.π.) αν η διοίκηση δεν υπαναχωρήσει και δεν συμμορφωθεί ανακαλώντας το πρόγραμμα consolidation.
  5. Απαιτούμε άμεσες προσλήψεις που να καλύπτουν όλα τα κενά που δημιούργησε τόσο η τελευταία εθελουσία όσο και οι προηγούμενες.

   Συναδέλφισες και συναδελφοι:

   Εκτός από το consolidation το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για όλο το τεχνικό προσωπικό και για το μέλλον της επιχείρησης έχουμε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα με την εντατικοποίηση και τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα, την διεκδίκηση των κλιμακίων, την ένταξη στο ΙΚΑ στους κατάλληλους κωδικούς και στα ΒΑΕ  και να διαμορφώσουμε τα διεκδικητικό πλαίσιο για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ.

   Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα και σε όλα τα διοικητικά συμβούλια έβαζα το θέμα των μονοπρόσωπων συνεργειών με τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα, της εντατικοποίησης της εργασίας, των κωδικών στο ΙΚΑ που είμαστε ασφαλισμένοι σαν υπάλληλοι γραφείου,  για το χρόνιο αίτημά μας για την αναγνώριση των πτυχίων και της προϋπηρεσίας, των φοιτητικών αδειών, του αξιολογίου, ζητώντας επιτέλους από το την ηγεσία του  σωματείου να αφυπνιστεί και να προστατέψει τα μέλη του όπως σαφέστατα προβλέπεται από το καταστατικό.  

Αυτός είναι άλλωστε και  ο σκοπός της Ένωσης. Η προστασία και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

   Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα η ηγεσία του σωματείου δεν πάλεψε ουσιαστικά για κανένα απ’ αυτά τα θέματα και γι αυτό συνεχίζουν να υφίστανται και να διογκώνονται.

   Αντί να πάρουμε ένα πρόβλημα όπως π.χ την ένταξη στο ΙΚΑ στους κατάλληλους κωδικούς και στα ΒΑΕ και να το παλέψουμε ως το τέλος υπήρχε αναβλητικότητα αφήνατε  όλα τα θέματα όλο και ποιο πίσω και κάποια που προχωρούσαν προς την ΟΜΕ και την διοίκηση το αποτέλεσμα κανένα, αντίδραση καμία.

  Το ίδιο έγινε και με τα κλιμάκια. Ενώ υποτίθεται ξεκινήσαμε πρώτοι την διεκδίκηση για το ξεπάγωμα των κλιμακίων αφήσαμε την πρωτοβουλία στην ΟΜΕ η οποία αντί να ξεκινήσει κινητοποιήσεις αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στείλει τους συναδέλφους στους δικηγόρους -λες και δεν μπορούσαν να πάνε μόνοι τους- και να περιμένουν μετά από 5 χρόνια τι θα πουν τα δικαστήρια!!!

   Δεν θα έπρεπε συναδέλφισσες και συνάδελφοι να έχουμε παλέψει στοιχειωδώς ένα θέμα;

   Εμείς σαν ΑΣΕ για όλα τα παραπάνω έχουμε κάνει δράσεις οι οποίες είναι γνώστες στους συναδέλφους. ΚΑΙ στην ΑΔΑΕ πήγαμε, ΚΑΙ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πήγαμε, ΚΑΙ στο ΙΚΑ πήγαμε, Και στις Επιθεωρήσεις Εργασίας πήγαμε, ΚΑΙ εργολάβους πιάσαμε, ΚΑΙ δημοσιεύματα στον τύπο κάναμε, ΚΑΙ Επίκαιρη Επερώτηση κατέθεσε στην Βουλή ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Στάθης Παναγούλης με τα δικά μας στοιχεία κ.λ.π.

   Ας ελπίσουμε το Consolidation μιας και αποτελεί κύριο θέμα της συνέλευση μας να ενώσουμε όλοι μαζί της δυνάμεις μας και να αποτελέσει την αφετηρία των αγώνων και των διεκδικήσεων.

   Με αφορμή λοιπόν το άνοιγμα των διαδικασιών  για το διεκδικητικό πλαίσιο της νέας ΣΣΕ και για να προλάβουμε τις εξελίξεις θα πρέπει από τώρα με ζύμωση στον κόσμο μέσα από γενικές συνελεύσεις να ανοίξουμε τη συζήτηση φτιάχνοντας το διεκδικητικό πλαίσιο για την νέα ΣΣΕ, ότι διεκδικούμε:

  • Μια ΣΣΕ για όλο τον όμιλο.
  • Ενιαίο μισθολόγιο και ίδια δικαιώματα σε παλιούς και νέους με πάτημα το μισθολόγιο και τα δικαιώματα των παλιών.
  • Αυξήσεις για όλο το προσωπικό.
  • Κλείσιμο όλων των δουλεμπορικών θυγατρικών και ένταξη των συναδέλφων στο βασικό κορμό του ΟΤΕ.
  • Επαναφορά των κλιμακίων και όλων των επιδομάτων που αυθαίρετα μας έκοψε η διοίκηση, όπως π.χ το επίδομα οδήγησης, τον λογαριασμό νεότητας κ.λ.π.
  • Αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των πτυχίων.
  • Χορήγηση φοιτητικών αδειών σε όλους τους εργαζόμενους που σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ένταξη στο ΙΚΑ στις ειδικότητες και στα Β.Α.Ε.
  • Κατάργηση του Stand Bay και επάνδρωση όλων των βαρδιών.
  • Επαναφορά του έργου στον ΟΤΕ και διώξιμο όλων των εργολάβων.
  • Και πρώτα απ’ όλα την κατάργηση του άρθρου 13 που δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να απολύει όποιον θέλει.

   Αυτά κατά την γνώμη μας θα πρέπει να είναι τα κύρια αιτήματά μας, να βάλουμε κόκκινες γραμμές και να ξεκινήσουμε συζητήσεις.

   Θα πρέπει όμως απαραίτητα το συνέδριο αυτό να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις που να δεσμεύει την ΟΜΕ-ΟΤΕ για αυξήσεις και να βάλει τις κόκκινες γραμμές.

   Να στείλουμε δηλαδή το μήνυμα ότι σε περίπτωση που η ΟΜΕ δεν βάλει κόκκινες γραμμές και δεν διεκδικήσει αυξήσεις τότε και εμείς θα επανεξετάσουμε την στάση μας απέναντί τους σαν σωματείο.

  Κλείνοντας, σας καλούμε να υπερψηφίσετε το ψήφισμα που καταθέσαμε για το consolidation και όλοι μαζί ενωμένοι με μπροστάρη το σωματείο μας να πατήσουμε φρένο στην διολίσθηση, στη συρρίκνωση και στη μελλοντική εξάχνωση του ομίλου ΟΤΕ.

  Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΕΡΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ;

Και να που η ηγεσία της ΓΣΕΕ άνοιξε για λίγο το μάτι από το λήθαργο …