Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στην 36η Γ.Α.Σ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ από τον Κ. Αχτσόγλου.

   

 

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλησπέρα.

   Η σημερινή ΓΑΣ πραγματοποιείται μόλις 2 μέρες μετά την απεργία της ΓΣΕΕ μιας απεργίας που αποτυπώνει περίτρανα την κατάντια και τον πλήρη εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

   Ενός κινήματος που αντί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πορευτεί ενωμένο και δυνατό και να δώσει την δική του απάντηση απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές προασπίζοντας τα εργασιακά και εργατικά δικαιώματα και να διευρύνει τις κατακτήσεις των εργαζομένων συνεχίζει να διασπάται και να φυλλορροεί.

   Από τις χωριστές συγκεντρώσεις και πορείες του ΠΑΜΕ, φτάσαμε στις χωριστές απεργίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ λες και τα αιτήματα και τα προβλήματα δεν είναι ίδια και κοινά.

    Μπορεί να έχουμε γίνει κουραστικοί να επαναλαμβάνουμε ότι αν υπήρχε στοιχειωδώς ένα ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα είχε περάσει. Ούτε στην χώρα γενικότερα με τα μνημόνια κ.λ.π. ούτε στον ΟΤΕ. Όμως αυτή είναι η αλήθεια ότι το συνδικαλιστικό κίνημα εκφυλίστηκε.

   Η σημερινή συνέλευση μας βρίσκει σαν εργαζόμενους μετά από 8 μνημονιακά χρόνια με τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα να συνεχίζουν να χτυπιούνται αλύπητα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και με τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος να παρακολουθούν όπως είπαμε και παραπάνω σαν θεατής τις εξελίξεις.

   Τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ τα ίδια ακριβώς παρατηρούνται και στα δικά μας σωματεία και την ομοσπονδία του ΟΤΕ αφού οι παρατάξεις και οι ηγεσίες είναι ίδιες και απαράλλακτες.

  Γι αυτό η εντατικοποίηση, η εργοδοτική αυθαιρεσία και η τρομοκρατία κτυπάνε κόκκινο, τα εργατικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα, η μαύρη εργασία, το outsorsing και οι εργολαβίες κυριαρχούν.

   Eνα μεγάλο κομμάτι των εργαζόμενων είναι έξω από τα συνδικάτα, στις τηλεπικοινωνίες που μιλάμε. Εργολάβοι, μετανάστες, ξένοι εργάτες, εργαζόμενοι μέσα από δουλεμπορικές εταιρείες όπως είναι η E-Value, η Mellon, η Manpaouerκ.λ.π. δουλεύουν για μας στις τηλεπικοινωνίες.

   Και εδώ, το προσωπικό που είναι συνδικαλισμένο και έχει μια σχέση εργασίας με την μαμά εταιρεία όσο πάει και μαζεύεται και το άλλο το μαύρο όλο και διευρύνεται.

   Το σωματείο μας, η Ένωσή μας, η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ όλα αυτά τα χρόνια πως πορεύτηκε σαν σωματείο; Ποια είναι τα αποτελέσματα σήμερα; Αφού έβγαλε διαχρονικά Βουλευτές, Υπουργούς, διευθυντές θυγατρικών και πολλούς προϊσταμένους σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας των τεχνολόγων μηχανικών είμαστε υποβαθμισμένοι με μισθούς κουτσουρεμένους ενώ τις θέσεις ευθύνης τις έχουν πάρει διοικητικοί του ΠΑΣΕ της COSMOTE και από την αγορά.

   Τα τελευταία χρόνια στο σωματείο μας κυριαρχούν οι δύο παρατάξεις, η Ενωτική και η Αγωνιστική Συνεργασία. Στην ΟΜΕ-ΟΤΕ όμως εμφανίζονται με την συσκευασία 2 σε 1 και έτσι κλέβουν μια έδρα στο προεδρείο από την ΑΣΕ και βρισκόμαστε έξω από την διαπραγματευτική ομάδα.

   Πριν αναφερθούμε στην κυρίαρχη πλειοψηφία του σωματείου δεν μπορεί παρά να επισημάνουμε την πολιτική των άλλων παρατάξεων ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ – ΕΣΚ οι οποίες πριν μερικά χρόνια έδωσαν εντολή στα μέλη τους και έφυγαν από το σωματείο και πήγαν στα άλλα «καλά» σωματεία ΠΕΤ, ΠΑΣΕ κ.λ.π. και τώρα ξαναγύρισαν για να σώσουν δήθεν το σωματείο που έκαναν τα πάντα για να διαλυθεί.

   Όλα για την καρέκλα, την προσωπική βόλεψη  και το κόμμα.

   Σε ότι αφορά της Ένωσής μας, της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ, είναι ολοφάνερο ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει να επιδείξει καμία δράση. Πέρα από ανούσιες και ανέξοδες διαπιστώσεις δεν προχώρησε σε καμία καταγγελία στις επιθεωρήσεις εργασίας σχετικά με τα απανωτά εργατικά ατυχήματα και τις συνεχείς παραβιάσεις του ωραρίου, ούτε ποτέ είδε ανεπίβλεπτους εργολάβους να παραβιάζουν το απόρρητο και να προβεί σε καταγγελίες στην ΑΔΑΕ ούτε φυσικά είδε προϊστάμενους να εκβιάζουν, να απειλούν και να τρομοκρατούν εργαζόμενους κ.λ.π.

   Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ηγεσίας του σωματείου για όσα βιώνουμε από την ανάλγητη γερμανική διοίκηση της D.T όπως είναι:

  • Η διαχρονική υποβάθμιση των Τεχνολόγων Μηχανικών.
  • Η εντατικοποίηση και το σύνδρομο Burnout.
  • Τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα.
  • Η ασφάλιση όλων των τεχνικών στο ΙΚΑ σαν υπαλλήλους γραφείου.
  • Η κατάργηση των πτυχίων μας…. Οι μισθοί πείνας κ.λ.π. χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίδραση σε όλα αυτά.

   Για να καλύψετε την αδράνεια σας πάντα ρίχνατε και ρίχνετε το φταίξιμο στην ΟΜΕ και στον πρόεδρο της λέγοντας μας ότι για όλα αυτά φταίει η ΟΜΕ και όχι εσείς που έχετε την απόλυτη αυτοδυναμία και την τύχη του σωματείου στα χέρια σας.

  Δυστυχώς δεν είναι μόνο η Ενωτική και η Αγωνιστική Συνεργασία που στην ουσία είσαστε μια παράταξη και που δεν κάνατε δράσεις αλλά και οι άλλες παρατάξεις ήταν στο ίδιο μοτίβο χωρίς καμία ουσιαστική δράση.

   Για όλα αυτά τα ζητήματα εμείς είχαμε δράσεις. Μπείτε στην ιστοσελίδα μας, δείτε τις ανακοινώσεις, τα δελτία τύπου και τα δημοσιεύματα και θα καταλάβετε.

   Αν όλες οι δυνάμεις αυτές που παριστάνουν τους εκπροσώπους και τους φίλους των εργατών, δεξιές ή αριστερές είχαν συντονιστεί μαζί μας σήμερα θα βρισκόμασταν σε άλλη πολύ καλύτερη θέση για να παλέψουμε για μια Σ.Σ.Ε που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες όλων των εργαζόμενων του ομίλου ΟΤΕ.

  Επειδή λέτε συνέχεια ότι σας κάνουμε κριτική και ότι έχετε δράσεις θέλουμε να μας πείτε έστω μια δράση που κάνατε. Πέστε μας λοιπόν μια ουσιαστική δράση που κάνατε;

  Το μόνο που κάνατε και συνεχίζετε να κάνετε και μάλιστα πολύ καλά όλοι μαζί είναι  διαπιστώσεις, διαπιστώσεις, διαπιστώσεις!!!

   Είναι ατελείωτα τα γιατί!

   Γιατί δεν έκανε τίποτε η πλειοψηφία του Δ.Σ. του σωματείου μας για τα κύρια ζητήματα;

   Γιατί δεν υπάρχει καμία κατοχύρωση για τα επαγγελματικά δικαιώματα και το βασικό μισθό του τεχνολόγου μηχανικού του ΟΤΕ;

   Πως γίνεται να προσλαμβάνονται τεχνολόγοι μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων με 300, με 500 και 600 ευρώ χωρίς καμία αναγνώριση του πτυχίου και των δεξιοτήτων μας στον ΟΤΕ;

   Γιατί αφού η πλειοψηφία του σωματείου βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με το κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αξιοποιήσατε έστω αυτούς τους δεσμούς για να κατοχυρώσετε έστω ένα βασικό μισθό για τους τεχνολόγους μηχανικούς; Να μην μπορεί δηλαδή ο εργοδότης ούτε στην μητρική, ούτε στις θυγατρικές, ούτε στις δουλεμπορικές εταιρείες που χρησιμοποιεί, να προσλαμβάνει τεχνολόγους μηχανικούς χωρίς αξιοπρεπή βασικό μισθό και αναγνώριση πτυχίου;

   Συνάδελφοι, ξέρετε ότι από το 2008 όλους εμάς τους τεχνολόγους μηχανικούς και τους άλλους τεχνικούς του ΟΤΕ μας ασφαλίζουν από τότε στο ΙΚΑ σαν υπαλλήλους γραφείου; Και καλά οι άλλοι (ο σ. Σπυρόπουλος), αυτοί τι έκαναν; Τι έκανε όσο ήταν υπουργός ο «συναγωνιστής» και πολυπράγμων Στρατούλης;

   Γιατί ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Δούκας δεν μας αποκατέστησε σαν τεχνικούς; Ποιες οι ενέργειες του σωματείου να ενταχτούμε στις ειδικότητες μας και στα Β.Α.Ε όσοι δουλεύουν στα Η/Μ, στο δίκτυο κ.λ.π; Γιατί δεν κάνατε τίποτα;

   Γιατί ανέχεστε το consolidation; Γιατί ανέχεστε όλα αυτά και δεν βάλατε βέτο στην ΟΜΕ-ΟΤΕ; 

   Διαβάζοντας την θεματολογία της ΓΑΣ μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση να επαναφέρετε σαν θέμα το consolidation το όποιο το είχατε σαν κύριο και μοναδικό θέμα πριν από 2 χρόνια στην ΓΑΣ του Βόλου.

   Για να το ξαναβάζετε πάλι σαν θέμα ένα από τα δυο συμβαίνει ή τώρα συνειδητοποιήσατε τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει στις θέσεις εργασίας η πλήρης εφαρμογή του και επιτέλους θέλετε να πάρετε μέτρα ή μας θεωρείτε εντελώς χαζούς.

   Όσον αφορά τα άλλα θέματα όπως είναι η 4Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ , ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ και το ΑΞΙΟΛΟΓΙΟ με την ατομική στοχοθεσία, πράγματι είναι μεγάλα θέματα και θα πρέπει να δούμε πως θα τα αντιμετωπίσουμε σοβαρά και υπεύθυνα.

   Πρέπει όμως άμεσα και πρώτα απ όλα σαν σωματείο να βάλετε βέτο στην ΟΜΕ να σταματήσει την επιτροπή για την τηλεγρασία άμεσα και κυρίως να μην υπογράψει καμία Σ.Σ.Ε για τηλεργασία.

   Σχετικά με το νέο αξιολόγιο και την ατομική στοχοθεσία θα πρέπει επίσης σαν ένωση να αναλάβουμε δράσεις για την απαξίωση του και την οριστική απόσυρσή του. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι εμείς σαν ΑΣΕ έχουμε προσφύγει ήδη σε νομικούς και περιμένουμε την γνωμάτευση τους για την νομιμότητα αυτού του νέου κατάπτυστου αξιολογίου.

   Σε ότι έχει να κάνει με το άλλα μεγάλο θέμα την υπογραφή της νέας Σ.Σ.Ε  σαν ΑΣΕ οι θέσεις μας ήταν και συνεχίζουν να είναι ξεκάθαρες.


Διεκδικούμε:

  • 1000€ βασικό κατώτερο μισθό για όλους τους εργαζόμενους μόνιμους, συμβασιούχους, μερικής απασχόλησης κ.λ.π. που δουλεύουν για τον όμιλο ΟΤΕ. Απαιτούμε και επιμένουμε να εξασφαλίσουμε μισθούς που να μπορούμε τουλάχιστον να επιβιώσουμε.
  • Κανένας μισθός για κανέναν δεν θα υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.
  • Μια Σ.Σ.Ε που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν για τον ΟΤΕ με ενιαίο μισθολόγιο (του παλιού ΟΤΕ πριν τις περικοπές) για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου.
  • Την Επαναφορά των κλιμακίων και όλων των επιδομάτων που αυθαίρετα μας έκοψε η διοίκηση, όπως π.χ το επίδομα οδήγησης, λογαριασμό νεότητας κ.λ.π.
  • Την Αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των πτυχίων.
  • Την Χορήγηση φοιτητικών αδειών σε όλους τους εργαζόμενους που σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Την Ένταξη στο ΙΚΑ στις ειδικότητες και στα Β.Α.Ε.
  • Την κατάργηση του άρθρου 13 που δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να απολύει όποιον θέλει.

   Αυτές τις θέσεις είχαμε και για την προηγούμενη Σ.Σ.Ε και φυσικά οι ίδιες παραμένουν και για την νέα Σ.Σ.Ε.

   Τέλος, όσον αφορά την θέση μας για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και αυτή ήταν πάντα ξεκάθαρη για ένα σωματείο στον ΟΤΕ και μια Ομοσπονδία στον κλάδο.

Διαβάστε Επίσης

ΑΣΕ-ΟΤΕ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ CTS 2024

Η περίοδος πριν από την 24η Μαΐου 2024, ημέρα των εκλογών του σωματείου μας (Σωματείο …