Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στην 37η Γ.Α.Σ του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΤΕ Ν.Αττικής από την Μαρία Σκαφίδα.

   Αγαπητοί συνάδελφοι:

   Η σημερινή 37η Γ.Α.Σ είναι η πρώτη που γίνεται μετά τις εκλογές στο πολιτιστικό.

   Όπως είναι ήδη γνωστό στις  εκλογές του Πολιτιστικού Κέντρου ξαναψηφίστηκε η προηγούμενη ανεκδιήγητη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) η οποία χρεοκόπησε και διέλυσε το Πολιτιστικό και προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμια της, απέλυσε  παράνομα τους 8 υπαλλήλους του Π.Κ !

  Η συρρίκνωση των μελών του Πολιτιστικού Κέντρου και η απογύμνωσή του από εργαζόμενους του προσωπικού βάσης τεχνικούς, νέους κ.λ.π. δεν αποτελεί άλλοθι για κανέναν.

   Η αλήθεια είναι ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του πολιτιστικού, όπως έχει συρρικνωθεί, αποτελείται από το παρασιτικό τμήμα της υπηρεσιακής καμαρίλας (διευθυντές, προϊστάμενους, υπηρεσιακές και κομματικές σεκρετέρες κ.λ.π).

   Η στήριξη τους όμως  και η υπερψήφιση της προηγούμενης διοίκησης -αν και κατανοητή από μας- δεν τους απαλλάσσει από το άγος των κατάπτυστων ενεργειών αυτών που ψήφισαν.

   Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών -παρόμοιο λίγο πολύ μ’ αυτά των σωματείων- επιβεβαιώνει ότι, ΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ & ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ!

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

   Οι μέρες που διανύουμε είναι ζοφερές. Φτώχεια, ανεργία, πόλεμοι, προσφυγιά και απολύσεις ακόμα και στον υπερκερδοφόρο ΟΤΕ.

   Ζούμε σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, μετά από 8 μνημονιακά χρόνια  με τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα να συνεχίζουν να χτυπιούνται αλύπητα από όλες τις εθελόδουλες μνημονιακές κυβερνήσεις και από την γερμανική εργοδοσία της Deutsche Telekom.

   Ο πολιτισμός σε τέτοιες εποχές ιστορικά μεγαλουργεί γιατί εκφράζει αυτήν την πραγματικότητα και γιατί είναι πιο αναγκαίος από ποτέ.

   Χρειαζόμαστε το Πολιτιστικό Κέντρο όσο ποτέ για να δημιουργεί πολιτισμό και ταυτόχρονα να ψυχαγωγεί τους εργαζόμενους και να ανακουφίζει…

   Όμως είναι το Πολιτιστικό Κέντρο όπως το χρειάζονται οι εργαζόμενοι;

    Το δυστύχημα είναι ότι ο χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου ο οποίος έσφυζε από ζωή τώρα έχει νεκρώσει.

   Ο κόσμος που ερχότανε, που έπινε έναν καφέ που βρισκόταν με τις παρέες τους, οι φωνές και τα γέλια που αντηχούσαν τώρα δεν υπάρχουν.

   Ο χώρος κυριολεκτικά έχει ερημώσει!

   Εκεί το καταντήσατε το πολιτιστικό όλοι εσείς που διαχρονικά είσαστε στα προεδρεία έχοντας την ευθύνη του πολιτιστικού!!!

    Πολύ φοβόμαστε ότι, με τις πράξεις σας και τις παραλήψεις σας, (για να μην  πούμε σκόπιμα) οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια το πολιτιστικό σ’ αυτό που διακαώς επιθυμούσε η διοίκηση, δηλαδή στην πώληση του κτιρίου φιλέτου της 3ης Σεπτεμβρίου που βρίσκεται το πολιτιστικό.

   Ακόμα και τα μέλη μας που συμμετάσχουν στα τμήματα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη θλιβερή αυτή εικόνα και πραγματικότητα και όλοι τους αναπολούν την εποχή που το Π.Κ. αποτελούσε γι’ αυτούς σημείο αναφοράς χωρίς να λείπουν καθημερινά από όλους τα παράπονα και οι παρακλήσεις για την επαναλειτουργία του κυλικείου.

   Την χρονιά που πέρασε εκτός από την ερήμωσή του ως προς τον κόσμο, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα παρατηρήθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς προβλήματα στα ηλεκτρικά, στα υδραυλικά καθώς επίσης και στην ψύξη και την θέρμανση.

   Το κυριότερο όμως πρόβλημα μετά και την ερήμωση του ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, έχει να κάνει (λόγο και της επικινδυνότητας της περιοχής) τόσο με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων όσο κυρίως με την ασφάλεια των συναδέλφων και των μελών μας που επισκέπτονται το πολιτιστικό για τις διάφορες δραστηριότητες κυρίως τις βραδινές ώρες μιας και δεν υπάρχει πλέον φύλακας.

   Βλέποντας αυτό το τεράστιο πρόβλημα προτείναμε επανειλημμένως να βάλουμε φύλακα, να πιέσουμε την διοίκηση, να κλείσουμε το Π.Κ για διαμαρτυρία, να αναρτήσουμε πανό, να καλέσουμε όλους τους συναδέλφους και να καταγγείλουμε ανοιχτά την διοίκηση, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

   Απ’ ότι φαίνεται η διοίκηση θεωρεί ότι με τα ημίμετρα που πήρε βάζοντας κάγκελα, ένα θυροτηλέφωνο και τον συναγερμό που έχει το κτίριο διασφαλίζει τον κόσμο και τα παιδιά μας.

   Παρόλο που και η ΟΜΕ-ΟΤΕ είναι ενημερωμένη για το σοβαρό αυτό πρόβλημα σφυρίζει αδιάφορα, έχοντας όμως οι ίδιοι εξασφαλίσει για τα δικά τους γραφεία φύλακα. Ίσως γιατί εκεί υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση ειδικά τα βράδια και μεγαλύτερη ανάγκη.

   Ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε την χρονιά που πέρασε ήταν η εκμετάλλευση των τμημάτων από την πλευρά της ΑΚΕ για ίδιον όφελος, προσωπικό και παραταξιακό.

   Συγκεκριμένα, η Παράταξη της Ανεξάρτητης Πολιτιστικής Δράσης αναρτούσε αφίσες και ανακοινώσεις και καλούσε τον κόσμο στο πολιτιστικό σε Ρεμπέτικες βραδιές όχι με την υπογραφή της Προέδρου και της Γραμματέα αλλά με την υπογραφή του υπευθύνου του τμήματος δηλαδή σαν ΑΚΕ.

   Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο πολιτιστικό από καμία παράταξη να χρησιμοποιεί τα τμήματα που έχει για παραταξιακό και προσωπικό όφελος και έπρεπε να σταματήσει.

   Επειδή δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε συμβεί αυτό αλλά επανειλημμένως βάλαμε πρόταση στο Δ.Σ να αφαιρεθεί το τμήμα και να μην ξανασυμβούν αυτά τα έκτροπα από καμία παράταξη. Η αντίδρασή τους ήταν να παραιτηθούν από τα τμήματα που είχαν και από τις θέσεις τους.

   Τα συμπεράσματα δικά σας.

   Εμείς διαχρονικά υπηρετούμε τα τμήματα -γι αυτό μας ψήφισαν οι συνάδελφοι- και ποτέ μέχρι σήμερα δεν τα χρησιμοποιήσαμε  προς όφελος της παράταξης και προσωπικό.

    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

   Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον που βιώνουμε όλοι μας, η ΑΣΕ προσπάθησε να χαράξει το δικό της αυτόνομο δρόμο μιας άλλης πορείας, πολιτιστικής δημιουργίας και αισθητικής.

    Τα τμήματα Ορειβασίας και Υπολογιστών που μας έχουν ανατεθεί σαν ΑΣΕ και που είμαι προσωπικά υπεύθυνη, έχουν αξιόλογη δράση και επιτυχία κάτι που μαρτυρά και η μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων στα τμήματα αυτά.  Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τα δυο αυτά τμήματα.

Ορειβατικό Τμήμα.

   Το Ορειβατικό Τμήμα συνέχισε και αυτό το χρόνο δυναμικά να κάνει ορειβατικές εκδρομές σε ορεινές διαδρομές και μονοπάτια δίνοντας την δυνατότητα στα μέλη του Π.Κ που ασχολούνται με το άθλημα και το χόμπι να γνωρίσουν τις αντοχές τους και νέους προορισμούς.

   Οι ορειβατικές εκδρομές μας ήταν μονοήμερες και πολυήμερες σε πολλούς προορισμούς:

   Τον μήνα Μάρτιο το Τμήμα  ταξίδευσε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Μαυροβούνιο (Τίρανα – Ντουμπρόβνικ) 22 – 28/3/2019.

   Διοργανώσαμε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Αθήνας, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου. ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ 16/1/2019 από την ανάβαση των μελών του ΣΕΟ στο Έβερεστ το 2017.

   Το Τμήμα μας θα συνεχίσει το έργο του δίνοντας την δυνατότητα στα μέλη του Π.Κ. για εκείνους που θέλουν να έρθουν σε επαφή με την ομορφιά του βουνού και να νιώσουν τη μαγεία της εξερεύνησης.

Υπολογιστές

   Οι υπολογιστές είναι ένα αρκετά δυναμικό τμήμα με δύο αξιόλογους καθηγητές, τους κυρίους Γιάννη Κωνσταντινίδη και Κώστα Μαρκάκη. Μέλημά μας είναι η γνώση των υπολογιστών και η ενότητα της ομάδας.

   Όπως καταλαβαίνετε, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στις μέρες μας δεν είναι πλέον μόνο για τους λίγους. Δε χρειάζεται να είσαι εξειδικευμένος επιστήμονας για να τους χρησιμοποιείς, γιατί απλούστατα βρίσκονται παντού.       

   Εκτός από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, με υπολογιστή κάποιας μορφής λειτουργεί το κινητό μας τηλέφωνο, η τηλεόρασή μας, το αυτοκίνητό μας κ.λ.π.

   Βέβαια, αναγνωρίζουμε ότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά που θέλαμε και ονειρευόμαστε για το χώρο του Π.Κ. Παρόλα αυτά δεν σταματήσαμε ποτέ να αγωνιζόμαστε και να προσπαθούμε. 

   Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα Π.Κ ενεργών εργαζομένων χωρίς κομματάρχες και διαμεσολαβητές.

   Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και του αθλητισμού.

   Γι αυτό ζητάμε:

  • Να ανοίξουν οι διαδικασίες για την εγγραφή όλων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων του Ομίλου ΟΤΕ της Αθήνας και ιδιαίτερα των νέων εργαζόμενων.
  • Όλα τα μέλη, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα -εκλέγειν και εκλέγεσθαι- χωρίς όρους και προϋποθέσεις όπως γίνεται σ’ όλα τα Πολιτιστικά Κέντρα της χώρας.
  • Την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, την επαναλειτουργία του κυλικείου και την εθελοντική μεταφορά τους, όσων απ’ αυτούς το επιθυμούν, στις υπηρεσίες του ΟΤΕ όπως έγινε με τους εργαζόμενους της ΟΜΕ,  της ΠΕΤ και του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ.
  • Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων.
  • Να καταργηθεί η καρικατούρα της ΓΑΣ, που γίνεται κατευθείαν στην 3η πρόσκληση.
  • Αποκέντρωση των δραστηριοτήτων στο Νομό Αττικής.
  • Να δημιουργηθούν τμήματα νεολαίας για τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα της νεολαίας.

Για ένα Πολιτιστικό Κέντρο πραγματικό κύτταρο δημιουργίας

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΕΡΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ;

Και να που η ηγεσία της ΓΣΕΕ άνοιξε για λίγο το μάτι από το λήθαργο …