Η τοποθέτηση της ΑΣΕ τον Ιούνιο του 2007 στη ΓΑΣ του ΠΑΣΕ.

ΠΑΣΕ-ΟΤΕ     ΓΑΣ  ΙΟΥΝΗΣ 2007

Κωτσιαντή Μαρία  ΑΣΕ

Συνάδελφοι η ιδιωτικοποίηση του Ο.Τ.Ε. έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν με τις δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να ροκανίζουν κομμάτια του οργανισμού. Οι προσκείμενες και κυρίαρχες στην ομοσπονδία μας, σε αυτές παρατάξεις όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν καμία ουσιαστική αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική. Έτσι φτάσαμε σήμερα στον διοικητικό απολογισμό του συλλόγου μας να αναφέρονται όλες οι προσπάθειες για την ανακοπή τις κυβερνητικής πολιτικής και να καταλήγουμε ότι ο αντεργατικός νομός για την ιδιωτικοποίηση του Ο.Τ.Ε. ψηφίστηκε.

Ευτυχώς τα σχέδια τις κυβέρνησης έχουν βαλτώσει γιατί δεν υπάρχεί αυτή την στιγμή ο στρατηγικός επενδυτής που να ενδιαφέρεται να μας αγοράσει όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στον απολογισμό. Συνάδελφοι δεν υπάρχει πιο ευθεία ομολογία αποτυχίας της πολιτικής που ακολούθησε το Σ.Κ. . Για άλλη μια φορά απέδειξε ότι καθοδηγείται από την πολιτική εξουσία. Δεν έχει καμία σχέση αυτή η συνδικαλιστική ηγεσία με τα καθημερινά προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Αν θέλουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που να κατοχυρώνει και να προασπίζει της εργασιακές κατακτήσεις πρέπει με τους αγώνες μας να κερδίσουμε ουσιαστικές νίκες.

Η ανησυχία όλων μας αν θα πάρουμε σύνταξη τι σύνταξη θα πάρουμε και πότε ειδικά σε νέους ανθρώπους σαν και μένα που έχουμε μπει στο ασφαλιστικό σύστημα με όριο ηλικίας τα 65-67 δεν το έχουν ακόμα υπογράψει, είναι δεδομένη.

Σήμερα στο ασφαλιστικό είναι ανάγκη να αποδείξουμε στον εαυτό μας στους εργαζομένους αλλά και στην κοινωνία ότι το κράτος και η εργοδοσία μας χρωστάνε: τα χαμένα αποθεματικά, τα κλεμμένα αποθεματικά, τα αξιοποιημένα αποθεματικά. Είναι προδοσία των εργαζομένων, το Σ.Κ να μπαίνει σε διάλογο με κράτος και εργοδοσία για την διαχείριση της σημερινής κρίσης, για λύση εκ των ενόντων. Δεν είναι ο δικός μας ρόλος σαν ΣΚ  να εξοικονομήσουμε λεφτά στην εργοδοσία βοηθώντας την να πληρώνει λιγότερες εργοδοτικές εισφορές.

Θέλουμε

Ενημέρωση των εργαζομένων για να μην μας πάνε στο ΙΚΑ

Μπλοκάρισμα των διαδικασιών που μας οδηγούν στο ΙΚΑ.

Ένα ενιαίο ταμείο ασφάλισης για όλες τις ΔΕΚΟ, με αναβάθμιση και ένταξη του ΙΚΑ σε αυτό.

Στις εργασιακές σχέσεις στον οργανισμό το σύγχρονο δουλεμπόριο καλά κρατεί. Εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου ασφαλισμένοι στο Ι.Κ.Α. έρχονται να καλύψουν τις θέσεις των συναδέλφων που έφυγαν με την εθελουσία και όλες τις νέες ανάγκες των καταστημάτων και των τεχνικών υπηρεσιών. Οι συνάδελφοί αυτοί χωρίς καμία ασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον είναι όμηροι της διοίκησης και των κομματικών συνδικαλιστών. Εμείς εδώ χθες παραδεχτήκαμε ότι δεν ξέρουμε πια πόσοι διαφορετικοί τύποι συμβάσεων υπάρχουν μέσα στον Ο.Τ.Ε. Είναι τυχαίο άραγε που τόσα χρόνια δεν έχει φτιαχτεί ένας σύλλογος συμβασιούχων;

Όσα αφορά τους συναδέλφους πού έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου η ομοσπονδία δεν ανησύχησε ότι θα αλλάξουν οι εργασιακές μας σχέσεις όταν το καλοκαίρι του 2005 δέχτηκε να υπάρχουν δύο κατηγορίες εργαζόμενων αυτοί που θα υπάγονται σε όλες τις διατάξεις του Γ.Κ.Π και αυτοί που θα εξαιρούνται από κάποιες διατάξεις του. Πριν από μερικά χρόνια ο σύλλογος βεβαίωνε τους εργαζόμενους ότι δεν θα αλλάξουν οι εργασιακές μας σχέσεις. Και σε όλους εμάς που ανησυχούσαμε και λέγαμε ότι υπάρχουν και άλλοι νόμοι που μπορούν να καλύψουν την διοίκηση για να πάρει τέτοιες αντεργατικές αποφάσεις η απάντηση ήταν μια: «μην ανησυχείτε είμαστε καλυμμένοι νομοθετικά από το Γ.Κ.Π. που έχει ισχύ νόμου». Όπως φαίνετε συνάδελφοι δεν είμαστε πλέον καλυμμένοι γιατί ένας νόμος αλλάζει απλά με έναν άλλο νόμο.

Με βάση όλα αυτά συνάδελφοί γιατί πρέπει να μας φαίνετε περίεργο που φτάσαμε στο τέλος του 2006 να ψηφιστεί ο νομός που προβλέπει την κατάργηση του Γ.Κ.Π. –ΟΤΕ και την αντικατάσταση του από τον ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Έναν κανονισμό εργασίας που προβλέπει για τους νέους συναδέλφους μη καταβολή επιδομάτων , χρονοεπιδόματος και οικογενειακού επιδόματος, διαφορετικές διατάξεις για την απόλυση (διευθυντικό δικαίωμα ) και την συνταξιοδότηση όπως και για τις άδειες απουσίας.

Συνάδελφοι εμείς σαν ΑΣΕ καταγγέλλουμε την τροπολογία της Ν.Δ. που καταργεί το Γ.Κ.Π. Διεκδικούμε ο Γ.Κ.Π να ισχύσει για όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους του Ομίλου. Και για το δίκτυο του ΓΕΡΜΑΝΟΥ που αγόρασε πρόσφατα ο Όμιλος Ο.Τ.Ε. Όχι στις διαφορετικές σχέσεις εργασίας μέσα στο ΟΤΕ π.χ. cosmote ote plus και Γερμανός. Ο εργοδότης μας είναι ένας και οι διεκδικήσεις μας απέναντι του είναι κοινές για όλους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν διεκδικήσουμε καλύτερες σχέσεις εργασίας και για τους υπόλοιπους συναδέλφους σε λίγο καιρό θα έχουμε και εμείς τις δικές τους εργασιακές σχέσεις. Η πολιτική του κεφαλαίου είναι ξεκάθαρη: εξίσωση προς τα κάτω τον μισθών και κατάργηση των εργασιακών διεκδικήσεων. Μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν :αγώνας μέσα από τα συλλογικά μας όργανα για να ισχύσει ο Γ.Κ.Π. για όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε στον ΠΑΣΕ πρόταση να τροποποιηθεί το καταστατικό του έτσι ώστε να μπορούν να γραφτούν και οι συνάδελφοι που δεν έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου. Να γραφτούν και οι συνάδελφοι που δεν καλύπτονται από κάποιο συλλογικό όργανο και δουλεύουν σε όλες τις θυγατρικές του Ομίλου π.χ. οι συνάδελφοι από την ΟΤΕ PLUS και του δικτύου του Γερμανού. Μην παίζουμε τα παιχνίδια της διοικητικής νομενκλατούρας που χειρίζεται το δίκτυο του Γερμανού ανάλογα με το τι την συμφέρει. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει είναι το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων απέναντι στις αυθαιρεσίες του κεφαλαίου.

 Έτσι πρέπει να λειτουργήσει και ο σύλλογος μας και όχι σαν σύλλογος μόνο των συναδέλφων με τις ευνοϊκές σχέσεις εργασίας. Εάν δεν το κάνουμε αυτό και αν δεν υπερασπιστούμε το δικαιώματα και τον τελευταίου συμβασιούχου fots ή όπως αλλιώς λέγεται σε λίγο θα είμαστε εμείς στις θέσεις τους. Γιατί άραγε εδώ χθες συζητούσαμε πόσο λιγότερο είναι το κόστος των εργαζομένων στο δίκτυο του γερμανού από αυτό του δικτύου του ΟΤΕ. Μήπως αυτός δεν είναι έμμεσος τρόπος να μας δείξουν το μέλλον μας;

Η πολιτική των πριμ και των κινήτρων πώλησης είναι εργαλείο της εργοδοσίας για το καλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Τα πριμ έχουν σαν στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας την αμοιβή με το κομμάτι την κατάργηση των συλλογικών σχέσεων εργασίας το σπάσιμο κάθε συλλογικότητας και συναδελφικότητας. Η πολιτική του κεφαλαίου έχει πάντα σαν στόχο την διαίρεση των εργαζομένων. Τα πριμ αποτελούν βασικό όργανο για την επιτυχία αυτής της πολιτικής. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι: θέλουμε καθαρές εργασιακές σχέσεις, μείωση των ωρών εργασίας, καμία παραβίαση του ωραρίου αύξηση των μισθών και εργασιακή αλληλεγγύη και συναδελφικότητα.

Όμως όσο μοιράζονται χρήματα σε διάφορες ομάδες μέσα στον ΟΤΕ εμείς θα αγωνιστούμε και πρέπει να πετύχουμε

Την κατάργηση των ΠΡΙΜ

ΣΣΕ για τα λεφτά του πριμ 2007 των 5,5 εκ ευρώ. Τα λεφτά να μοιραστούν μόνο στους εργαζομένους μονίμους και συμβασιούχους ΙΣΟΠΟΣΑ.

Και φυσικά συνάδελφοι συμφωνούμε αντί για πριμ ή όπως αλλιώς θέλετε ονομάστε το, να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους μέσα στα καταστήματα ποσοστό 5%του μισθού τους μέσα από ΕΣΣΕ. Όμώς όλα αυτά τα χρόνια τι έχει πετύχει ο σύλλογος προς αυτή την κατεύθυνση;

Συνάδελφοι μπορούμε να κερδίσουμε το σπάσιμο της πολιτικής των πριμ αν εμείς οι ίδιο σταματήσουμε να την αποδεχόμαστε. Σας φέρνω σαν παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση των συναδέλφων σε διάφορες τεχνικές περιοχές να μην δεχτούν την πολιτική των πριμ που προσπαθεί να τους επιβληθεί και να μοιράσουν μόνοι τους ισόποσα τα λεφτά σε όλους μόνιμους και συμβασιούχους.

Μιλήσαμε εδώ όλοι και περιγράψαμε την κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα. Δεν υπάρχει συνάδελφος που να μην συμφωνεί ότι η κατάσταση είναι τραγική. Τί είναι όμως αυτό το που προσπαθεί να μας επιβάλλει η διοίκηση; Η διοίκηση του οργανισμού έχει ασπαστεί το μοντέλο του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης και για τα καταστήματα .Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα τέτοιο μοντέλο εργαζόμενών στρατιωτών είχε επιβληθεί και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Έτσι με βάση αυτό το μοντέλο προσπαθούν να πετύχουν μέσα στα καταστήματα την εντατικοποίηση της εργασίας και την στρατιωτικοποιήσει μας. Δουλεύουμε με εξοντωτικούς ρυθμούς σε ένα τελείως απάνθρωπο περιβάλλον. Κάμερες παρακολουθούν την κάθε μας κίνηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε συνεχώς όρθιοι και να ακολουθούμε τον πελάτη. Είμαστε ντυμένοι όλοι ομοιόμορφα σαν στρατιώτες για να ξεχωρίζουμε αμέσως. Όλα αυτά είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση και αξιοπρέπεια και δημιουργούν μόνο απελπισμένους εργαζόμενους και δυσαρεστημένους πελάτες.

Επιθυμούμε ένα άλλο μοντέλο και όχι αυτό του καπιταλισμού για τα καταστήματα. Ένα κατάστημα με ανθρώπινο περιβάλλον οικολογικό και για τους εργαζόμενους και για τους πελάτες μας. Όχι αυτό το μοντέρνο φουτουριστικό ορθάδικο που το μόνο που σου θυμίζει είναι τους εξοντωτικούς ρυθμούς και την μαυρίλα των μεγαλουπόλεων. Προσηλωμένο στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και όχι στις ανάγκες μέσα σε εισαγωγικά του κέρδους του χρηματιστηρίου. Όχι στην στολή – προσωπείο που μας έχουν επιβάλλει και είναι ενάντια στην ανθρώπινη υπόσταση και το μόνο που πετυχαίνει είναι η ιδρυματοποίηση μας. Όσο αναφορά τις βάρδιες πρωί απόγεμα δεν λέμε όχι αν είναι προς το όφελος του κοινωνικού συνόλου. Αρκεί βέβαία να έχουμε εξασφαλίσει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα στο κατάστημα 8άρο, επαρκές και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, σωστές συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας κ.τ.λ.

Αν δεν διεκδικήσουμε την ανατροπή του μοντέλου που προσπαθούν να μας επιβάλουν να ξέρετε πως τα πράγματα μόνο θα χειροτερεύουν μέσα στα καταστήματα. Δεν πρέπει να συζητάμε την βελτίωση αυτού του μοντέλου γιατί αυτό δεν βελτιώνεται. Χειρότερο μόνο γίνεται όπως λειτουργεί στα καταστήματα του ανταγωνισμού.

Επίσης σαν συσπείρωση εργαζομένων που κάνουμε τα πρώτα βήματα μας στον ΠΑΣΕ ζητάμε από το σύλλογο να μας δώσει βήμα και χώρο στο περιοδικό μας. Για να μπορέσει να εκφράζετε και μια άλλη άποψη και με την διεύρυνση της πολυφωνίας να ενισχυθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες του συλλόγου.

Τέλος θα ήθελα να κάνω με αυτές τις μικρές δυνάμεις που έχουμε σαν συσπείρωση ανοικτή πρόταση συνεργασίας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων. Μέτωπο ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία για την αναγέννηση του Σ.Κ. και την επανακατάκτηση όλων των χαμένων εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Συνάδελφοι το Σ.Κ μπορεί και θα ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του.

Για μας η αυτοοργάνωση είναι μονόδρομος.

Η πάλη των εργαζόμενων ήταν και είναι η διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Συνάδελφοι

Πρέπει να καταγγείλουμε εδώ και τώρα τον κανονισμό της COSMOTE και να επιβάλουμε τον προηγούμενο Γ.Κ.Π. σε όλο τον όμιλο του Ο.Τ.Ε.

Πρέπει άμεσα να ανοίξουμε και να εντάξουμε στο σωματείο όλους τους εργαζομένους.

Πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων, με την μονιμοποίηση όλων. Πρώτα όσων έχουν το 22μήνο και μετά όλων των άλλων.

Πρέπει να καταγγείλουμε και να σταματήσουμε εδώ και τώρα τις δουλεμπορικές συμβάσεις της ΟΤΕ-PLUS.

Πρέπει να σταματήσει αυτή η χυδαία κατάσταση που έχει δομηθεί στα ΤΕΚ από την διοίκηση και την συνδικαλιστική ηγεσία με τα κίνητρα των πωλήσεων. Εφόσον υπάρχουν κίνητρα πωλήσεων αυτά να μοιράζονται σε όλο το προσωπικό των ΤΕΚ και να μην τα μοιράζονται μεταξύ τους ο προϊστάμενος και δύο τρεις κολλητοί του.

Για να έχουμε μόνιμη και σταθερή εργασία σε όλα τα ΤΕΚ αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες του ΟΤΕ όπως είχαμε τόσα χρόνια.

Για να πάρουμε και εμείς που απομείναμε πίσω μετά την προδοτική εθελουσία, σύνταξη από το ταμείο μας και όχι από τις ουρές του ΙΚΑ.

Όλα τα παραπάνω όμως δεν γίνονται με ευχολόγια.

Αν το συνδικαλιστικό κίνημα δεν ανασυγκροτηθεί και δεν εντάξει την μαύρη εργασία στην σταθερή.

Αν δεν παλέψουμε για την ένταξη στη σταθερή εργασία και του τελευταίου FOTS είναι σίγουρο ότι πολύ γρήγορα η μαύρη εργασία θα καταπιεί την σταθερή.

Αν δεν αποβάλουμε από ανάμεσά μας τους συνδικαλιστές προϊστάμενους τότε δεν έχουμε καμία τύχη και καμία ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Προϊστάμενος και συνδικαλιστής είναι ένα επικίνδυνο Μείγμα που τις περισσότερες φορές έκτος από εργοδοτικά λειτουργεί και απεργοσπαστικά.

Αν δεν αφήσουμε στην άκρη τα κόμματα και τις κομματικές παρατάξεις και δεν συσπειρωθούμε όλοι μαζί γύρω από τα προβλήματα που μας απασχολούν δεν έχουμε καμία τύχη και καμία ελπίδα για το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας.

Συνάδελφοι

Η ΑΣΕ συνεχίζει να παλεύει και να αγωνίζεται σταθερά και αταλάντευτα πάνω από 20 χρόνια στις ίδιες αρχές και αξίες.

Για μας που είμαστε στη ΑΣΕ ο συνδικαλισμός είναι στάση ζωής με συνέπεια λόγων και έργων.

Εμείς αυτό τον δρόμο μάθαμε. Τον δρόμο της αντίστασης και του αγώνα. Και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε. Παλεύουμε μέσα από τα σωματεία αλλά όταν χρειάζεται και έξω από αυτά, μαζί με τους εργαζόμενους, με επιτροπές αγώνα και με κάθε μορφή πάλης.

Σε αυτό τον δρόμο σας καλούμε για άλλη μια φορά όλους σας.

Για έναν ΟΤΕ δημόσιο και σύγχρονο.

Για ίσες αποδοχές για ίση εργασία.

Για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Για μόνιμη και σταθερή εργασία σε όλους τους εργαζόμενους του ΟΤΕ.

Για την εξασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΕΡΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ;

Και να που η ηγεσία της ΓΣΕΕ άνοιξε για λίγο το μάτι από το λήθαργο …