Θα κάνουμε αγωγές για τα κλιμάκια;

Θα κάνουμε αγωγές για τα κλιμάκια;

   Συνάδελφε και συναδέλφισσα:

   Σχετικά με το θέμα των κλιμακίων όπως και με τα άλλα μας προβλήματα που βαλτώνουν, η λύση είναι  όπως πάντα μία. Η συνδικαλιστική διεκδίκηση.

Όπου όμως λείπει ο συνδικαλισμός πανηγυρίζουν οι δικηγόροι.

   Η πρωτοφανής για τα συνδικαλιστικά χρονικά ενέργεια και μεθόδευση όλων των παρατάξεων όχι μόνο να αναθέσουν σε συγκεκριμένο δικηγόρο το πρόβλημα των κλιμακίων αλλά να γίνουν η γραμματειακή και ταμειακή υπηρεσία του και μάλιστα του έμμισθου δικηγόρου της ΠΕΤ και ΟΜΕ-ΟΤΕ ξεπερνά κάθε συνδικαλιστικό προηγούμενο.

  1.  Μπορούμε να κερδίσουμε τα κλιμάκια χωρίς αγωγές;

   Φυσικά και μπορούμε αρκεί να υπάρχει η βούληση από την ΟΜΕ-ΟΤΕ και με συνδικαλιστικές δράσεις να πιεστεί η διοίκηση και να υπογραφεί ειδική Σ.Σ.Ε η οποία:

   α) Θα αποκαταστήσει κάθε εργαζόμενο στο κλιμάκιο που θα έπρεπε να βρίσκεται με τον ανάλογο μισθό και χρονοεπίδομα.

   β) Θα πληρώσει όλα τα αναδρομικά που αντιστοιχούν από το 2012 που τα πάγωσε μέχρι σήμερα.  Αν το κάνουν αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσφύγουμε σε κανένα δικηγόρο.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, ακόμα και αν κερδηθούν δικαστικά τα αναδρομικά, η διοίκηση μπορεί να αρνηθεί να μας δώσει τα κλιμάκια και να συνεχίζονται αγωγές επί αγωγών εις το διηνεκές και να μοιραζόμαστε τα λεφτά μας με τους δικηγόρους όπως γίνεται με το οικογενειακό, τις υπερωρίες και τόσα άλλα θέματα που τα αφήνουν να σέρνονται τόσα χρόνια.

  1.  Υπάρχει δυνατότητα να επιλυθεί δικαστικά;

   Δυστυχώς όπως αντιλαμβάνεστε και όπως ομολογούν οι ίδιοι, δεν πρόκειται να παλέψουν και να λύσουν το θέμα συνδικαλιστικά.  Προτείνουν σαν μονόδρομο την δικαστική διεκδίκηση.

Τώρα, αν κερδίσουμε ή όχι τα κλιμάκια μ’ αυτό τον τρόπο θα αποδειχτεί στο μέλλον.

   Τι προβλήματα δημιουργούνται μ’ αυτή:

   α) Η δικαστική εξέλιξη των κλιμακίων «αν είναι ευνοϊκή» θα λυθεί όταν τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο, δηλαδή μετά από 5 χρόνια το λιγότερο.

   β) Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως με την δικαστική διεκδίκηση είναι ότι, το κύριο νομικό και βάσιμο επιχείρημα που επικαλούνται οι δικηγόροι είναι ότι γίνεται αξιολόγηση του προσωπικού και ότι τα κλιμάκια δεν είναι χρονοεπίδομα. Άρα δεν ισχύει γι αυτά η 6 Π.Υ.Σ του 2012. Δηλαδή η ΟΜΕ-ΟΤΕ νομιμοποιεί από το παράθυρο την αξιολόγηση την οποία δεν αναγνώριζε, καλούσε τους εργαζόμενους να την απαξιώσουν και εφαρμόζεται από την διοίκηση μονομερώς.

   Να ένας ακόμα σοβαρός λόγος για να πιεστούν και να λύσουν άμεσα το θέμα των κλιμακίων αλλά και της αξιολόγησης με τα τόσα προβλήματα με Σ.Σ.Ε άμεσα.

  1. Υπάρχουν άλλες δικηγορικές προτάσεις και ποιές;

   Αφού το θέμα της προσφυγής έγινε μονόδρομος, εμείς πέρα από τις δράσεις και καταγγελίες μας για όλο αυτό το σκάνδαλο κάναμε μια έρευνα σε αρκετά δικηγορικά γραφεία για το τι συμβαίνει και διαπιστώσαμε τα εξής:

  • Όλοι ευελπιστούν ότι υπάρχει νομική βάση και ότι μπορεί να κερδηθούν.  
  • Τα εργολαβικά που προτείνουν οι διάφοροι δικηγόροι έχουν κοινά χαρακτηριστικά.

   Σημειώνουμε ότι, ότι γράφει το εργολαβικό ισχύει για τις αγωγές. Αυτά που ανακοινώνει η ΟΜΕ-ΟΤΕ για συμψηφισμό της προκαταβολής των 75 ευρώ κ.λ.π. σαν να είναι γραφείο τύπου του δικηγόρου είναι «έπεα πτερόεντα» και μάλιστα μετά από 5 χρόνια ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.

   Με τον δικηγόρο υπογράφουμε ατομικό συμβόλαιο και όλοι οι όροι για τις αμοιβαίες υποχρεώσεις πρέπει να διατυπώνονται με σαφήνεια.

   Τα κοινά χαρακτηριστικά είναι:

   α) Όλοι παίρνουν ποσοστό από τα μεικτά ποσά που θα επιδικαστούν, γι’ αυτό στο τέλος καταλήγουν στην τσέπη μας (μαζί με την εφορία) σχεδόν τα μισά.

   β) Με καλυμμένο τρόπο αναφέρουν ότι θα γίνουν αγωγές για τα κλιμάκια του 2013 και 2014, δηλαδή θα γίνουν αγωγές για τα 2 χρόνια και μετά θα ξαναγίνουν αγωγές ξανά-πληρώνοντας για τα υπόλοιπα, ενώ μπορεί να γίνουν αγωγές για ολόκληρη την 5ετία;

   γ) Είναι πιθανό να υπάρξουν αντικρουόμενες αποφάσεις όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΜΕ. Ειδικά μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και πολλά δικηγορικά γραφεία προχωρούν σε αγωγές για το θέμα. Άλλωστε, κανένας δεν μας διασφαλίζει ότι οι αγωγές μέσω του προτεινόμενου δικηγόρου της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα κερδηθούν. Μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Όλα τα δικηγορικά γραφεία έχουν την νομική επάρκεια για να τεκμηριώσουν το ζήτημα. Οι αποφάσεις εμπεριέχουν και την υποκειμενική κρίση του κάθε δικαστή. Γι’ αυτό, αλλά και την σίγουρη περίπτωση που ο εργοδότης θα κάνει έφεση  λέμε ότι, η υπόθεση θα τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο μετά από πολλά χρόνια.

   δ) και σημαντικότερο. Όλα επίσης όσα κυκλοφορούν έχουν τον απαράδεκτο για μας όρο, ότι σε περίπτωση που λυθεί το πρόβλημα με Σ.Σ.Ε ή με νόμο, ο δικηγόρος θα πάρει τα ποσοστά του επειδή κατέθεσε την αγωγή και η οποία μας δεσμεύει.

   Ένας τέτοιος όρος αν και νόμιμος δεν θα έπρεπε με τίποτα να γίνει αποδεκτός από ένα συνδικάτο που συμφώνησε μ’ ένα δικηγόρο όπως στην περίπτωση μας η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

   Όχι μόνο για την οικονομική επιβάρυνση αλλά κυρίως γιατί ακυρώνει την συνδικαλιστική δράση. …αλλά τι συζητάμε τώρα.

   Συνάδελφοι:

   Ψάχνοντας το θέμα και αφού πήραμε όλα τα εργολαβικά που κυκλοφορούν και τα οποία θα αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας για να ενημερωθούν και να συγκρίνουν όσοι συνάδελφοι θέλουν  να προσφύγουν, δηλαδή των κ.κ Καρούζου, Κουφογιάννη, Λυκοκάπη, Φίλη και Ρήγου, θεωρούμε ότι,  μόνο το τελευταίο έχει σημαντικές διαφορές ευνοϊκότερες για μας με όσα προαναφέραμε.

   Δηλαδή, έχει προκαταβολή 35 ευρώ (το οποίο θα αφαιρεθεί από το τελικό ποσό)  και την μικρότερη αμοιβή 5% επί του καθαρού ποσού που θα εκδικαστεί. Επίσης αναλαμβάνουν την υποχρέωση με την ίδια αμοιβή να διεκδικήσουν ολόκληρη την 5ετια.

Το κυριότερο όμως αναφέρει με σαφήνεια (στο εργολαβικό) ότι, σε περίπτωση που λυθεί το πρόβλημα με Σ.Σ.Ε δεν θα κρατηθεί ποσοστό.  

   Εμείς αθεράπευτα ρομαντικοί περιμένουμε και θα πιέζουμε μαζί με σας την ΟΜΕ-ΟΤΕ να λύσει το θέμα συνδικαλιστικά, και έτσι, όχι μόνο θα υπάρξει άμεση αποκατάσταση των αποδοχών μας αλλά και δεν θα τα μοιραστούμε με τους δικηγόρους.

   Όσοι λοιπόν θέλουν να προσφύγουν να το κάνουν ελεύθερα και να επιλέξουν όποιο δικηγόρο θέλουν αφού διαβάσουν πρώτα τα εργολαβικά και τις αμοιβαίες νομικές δεσμεύσεις που εμπεριέχουν.

   Η προσφυγή στην δικαιοσύνη είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα, κανένας εργοδότης δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψουμε να μας το στερήσει. Αν θέλει η διοίκηση του ΟΤΕ να σταματήσει αυτή τη διαχρονική βιομηχανία αγωγών, να σεβαστεί τα εργατικά δικαιώματα και να πληρώνει σύμφωνα με τους νόμους  και τις υποχρεώσεις της, χωρίς να αφήνει νομικά παραθυράκια.     

   Αν κάποιος συνάδελφος έχει άλλο εργολαβικό που κυκλοφορεί και δεν το βρήκαμε ή άλλη πρόταση καλύτερη από δικηγόρο, παρακαλείται να επικοινωνήσει μαζί μας για να την κοινοποιήσουμε ή να το δημοσιοποιήσει ο ίδιος, για να υπάρχουν όσες το δυνατόν περισσότερες επιλογές για τους συναδέλφους που θα προσφύγουν.

   Τέλος, να ξανά-τονίσουμε τα αυτονόητα που οι ανακοινώσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ κρύβουν, ψεύδονται και παραποιούν:

    Η προθεσμία για να μην παραγραφή η 5ετία είναι η 31 Δεκέμβρη 2017 και όχι η 31 Μαρτίου όπως ψευδώς ανακοινώνουν.  Οπότε, ενημερώστε και τους άλλους συναδέλφους να μην τρέχουν και μην πείθονται από τον οποιονδήποτε υπογράφοντας εξουσιοδοτήσεις και εργολαβικά για να προλάβουν!   Έχουμε χρόνο μέχρι 31 Δεκέμβρη.

   Όσοι μάλιστα δεν ήταν να πάρουν κλιμάκιο το 2013 και θα το έπαιρναν το 2014, 2015 κ.λ.π. (η παραγραφή της 5ετίας ) είναι 31 Δεκέμβρη του 2018, 2019 κ.λ.π.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

ΑΣΕ

Αθήνα: 16-03-2017

 

   Υ.Γ:  Τα εργολαβικά θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα μας: www.ase-ote.gr

Διαβάστε Επίσης

ΑΣΕ-ΟΤΕ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ CTS 2024

Η περίοδος πριν από την 24η Μαΐου 2024, ημέρα των εκλογών του σωματείου μας (Σωματείο …