Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και έξι στελέχη της France Telecom στο εδώλιο για τις αυτοκτονίες εργαζομένων.

Αφεντικά στο εδώλιο για τις αυτοκτονίες εργαζομένων.

Αριστερά ο Ντιντιέ Λομπάρ (2009)- Δεξιά κινητοποιήσεις εργαζομένων στην France Telecom,την ίδια χρονιά, για τις αυτοκτονίες των συναδέλφων τους.
Αριστερά, ο Ντιντιέ Λομπάρ (2009) – Δεξιά, κινητοποιήσεις εργαζομένων στην France Telecom, την ίδια χρονιά, για τις αυτοκτονίες των συναδέλφων τους. 

17.06.2018, 13:14.   Συντάκτης: efsyn.gr

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και έξι στελέχη της France Telecom είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτοί που έσπρωξαν στην αυτοκτονία τουλάχιστον 19 υπαλλήλους, τη διετία 2008-2009, μια περίοδο που ο γαλλικός κολοσσός εφάρμοζε «μέτρα αναδιάρθρωσης» με περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, συνεχείς μεταθέσεις και αφόρητες πιέσεις για «περισσότερη απόδοση» των εργαζομένων.

Από το 2012 η εισαγγελία είχε θέσει υπό έρευνα τον Ντιντιέ Λομπάρ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2010. Δεν είχε προφυλακιστεί, αλλά είχε πληρώσει εγγύηση 100.000 ευρώ. 

Μαζί με τα ηνία της France Telecom ο Λομπάρ ανέλαβε το 2005 και το έργο της πιο «αποτελεσματικής» αναδιάρθρωσης του Ομίλου και σύμφωνα με τους εισαγγελείς αυτό σήμαινε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, συνεχείς μεταθέσεις για το προσωπικό και αφόρητες πιέσεις και παρενόχληση προς τους εργαζόμενους να «αποδίδουν περισσότερο».   

Ο Λομπάρντ και η εταιρεία -που ιδιωτικοποιήθηκε το 1998- δήλωναν το 2009 ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών στη France Telecom δεν είναι ασυνήθιστος για μια επιχείρηση με 100.000 εργαζόμενους αφού είναι μέσα στα στατιστικά περιθώρια όλης της χώρας.  

Τα συνδικάτα από την άλλη πλευρά υποστήριζαν ότι η πίεση για συνεχή αποδοτικότητα και παραγωγικότητα προκαλούσε ψυχολογικό χάος στο εργατικό δυναμικό – ειδικά στους παλαιότερους εργαζόμενους που απασχολούνταν στη France Telecom από τότε που ο όμιλος ανήκε στον δημόσιο τομέα.

Η «μόδα των αυτοκτονιών»

Από το 1998 και μετά, όταν η France Telecom πέρασε στα χέρια ιδιωτών, χάθηκαν συνολικά 40.000 θέσεις εργασίας και σύμφωνα με τα συνδικάτα ασκήθηκαν πιέσεις σε μεγάλο μέρος των εργαζομένων είτε να αποδεχθούν τις νέες συνθήκες εργασίας είτε να παραιτηθούν.

«Θα τους πετάξω έξω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ή από την πόρτα ή από το παράθυρο», φέρεται να είχε πει ο Λομπάρ στους συνεργάτες του το 2007.

Ορισμένοι πράγματι «έφυγαν» από το παράθυρο… και ο Λομπάρ έκανε λόγο για «μόδα αυτοκτονιών»!

Παρότι η επίσημη γραμμή ήταν ότι οι αυτοκτονίες, που το 2000 ήταν 28, οφείλονταν σε προσωπικούς και όχι εργασιακούς λόγους, αργότερα η εταιρεία αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η νέα «κουλτούρα» στον χώρο εργασίας και οι αλλαγές στο οργανόγραμμά της -όπως απαιτούσε η «μετάβαση της πολυεθνικής στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του ιδιωτικού τομέα»- είναι πιθανόν…. να προκαλούσε «στρες» στο προσωπικό.

Η έρευνα, που ξεκίνησε το 2012, αφορούσε τους θανάτους 30 υπαλλήλων στη διετία 2008-2009.

Πολλοί από τους αυτόχειρες άφησαν σημειώματα με σαφή «κατηγορώ» κατά της εταιρείας, που το 2013 πέρασε στα χέρια της Orange. 

Μεταξύ των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί:

● To 2011, 57χρονος υπάλληλος με 4 παιδιά και πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσίας αυτοπυρπολήθηκε στον χώρο στάθμευσης της εταιρείας 

● Το 2009, μια γυναίκα 32 ετών αυτοκτόνησε πέφτοντας στο κενό από το γραφείο της στο Παρίσι.

● Την ίδια χρονιά, ένας τεχνικός της εταιρείας μαχαιρώθηκε στο στομάχι καταγγέλλοντας στους δημοσιογράφους τις συνθήκες στον χώρο εργασίας του.

● Στην ανατολική πόλη Metz μια άλλη γυναίκα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει όταν έμαθε ότι επρόκειτο να μετατεθεί για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο.

● Ενας άνδρας βρέθηκε νεκρός στα σπίτι του, έχοντας αφήσει επιστολή στην οποία ανέφερε ότι οι συνθήκες δουλειάς του ευθύνονται για τον θάνατό του. 

● Το 2011 ένας 53χρονος υπάλληλος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει φθάνοντας στο γραφείο του κοντά στο Μπορντό. 

Από το 2008 τουλάχιστον 19 εργαζόμενοι του ομίλου αυτοκτόνησαν (πάνω από 30 σύμφωνα με τα συνδικάτα), 12 αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν και 8 υποφέρουν από χρόνια κατάθλιψη και συναφείς ασθένειες. 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών. http://www.efsyn.gr

Διαβάστε Επίσης

ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Αύριο απεργούμε για εμάς, για την Ελλάδα, για τα παιδιά μας. Αύριο βγαίνουμε ξανά στους …