ΦΩΝΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ N-162 Σεπτέμβριος 95.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη μέσα από τις νέες τεχνολογίες είναι μια διαδικασία που θα γίνει ούτως ή άλλως, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Με την τεχνολογία και την έρευνα στα χέρια του Κεφαλαίου χρησιμοποιούνται για την μεγιστοποίηση του κέρδους.

Σήμερα δεν καθορίζει η αγορά την γραμμή παραγωγής, γίνεται το αντίθετο η γραμμή παραγωγής καθορίζει την αγορά γι’αυτό έχουμε απαξίωση μέσων παραγωγής που δεν έχουν κάνει αποσβέσεις (δεν έχουν βγάλει τα ψωμιά τους π.χ. συμβατικά κέντρα).

Τα αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξης για τους εργαζόμενους είναι δεδομένα.

Εντατικοποίηση της εργασίας, λιγότερες θέσεις εργασίας (ανεργία), μικρότερο κόστος εργασίας (φτώχεια και εξαθλίωση) ελαστικές εργασιακές σχέσεις (μερική απασχόληση, τηλεργασία, δουλειά με το κομμάτι, δουλειά όποτε υπάρχει παραγγελία κ.λ.π).

Βεβαίως όλα αυτά χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου για να υπονομεύουν τα συνδικάτα και κάθε μορφή συλλογικού αγώνα.

Στα πλαίσια αυτά αναπτύσσονται οι “σύγχρονες” ιδέες:

“Θα κερδίσουμε κάτι αν δουλέψουμε πιο πολύ, αν ανεβάσουμε την παραγωγικότητα αν είμαστε ήσυχοι, αν πάει η επιχείρησή μας καλά για να πάει η χώρα καλύτερα, αν δεν χάσουμε το τρένο της ΣΟΚ, αν μάθουμε να ζούμε με λιγότερα γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, αν βάλλουμε κι εμείς την πλάτη για να σωθεί η Εθνική Οικονομία, αν μειώσουμε τις απαιτήσεις ιδιαίτερα τώρα που έχουμε εθνικά προβλήματα”.

Εάν λάβουμε υπ’υπόψη μας την εξατομίκευση και τις ατομικές λύσεις για το πρόβλημα που προωθείται σαν κυρίαρχη ιδεολογία τα πράγματα γίνονται χειρότερα για το Σ.Κ.

Ανησυχίαόμως στους εργαζόμενους προκαλεί η ενασχόληση του Σ.Κ. με την ανάπτυξη και του εκσυγχρονισμού διατρέχει ένα μεγάλο κίνδυνο. Ν’ απομακρυνθεί από τις θέσεις και την σχέση που πρέπει να έχει σαν Σ.Κ. με τον καπιταλισμό και το κεφάλαιο, που είναι ο αντίπαλος της εργατικής τάξης. Ο ταξικός αντίπαλος.

Στόχος και σκοπός του Σ.Κ. ήταν και θα είναι η διεύρυνση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

Όσο για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό, έχει σημασία ν’απαντηθεί πρώτα το ερώτημα:

Από πότε η χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών, το πάγωμα ή μείωση των μισθών, η καταστροφή των συνταξιοδοτικών κατακτήσεων, σημαίνουν ΑΝΑΠΤΥΞΗ και όχι το αντίθετο;

Άραγε τι ανάπτυξη έχουν χώρες π.χ. Φιλλιπίνες με βιομηχανίες μικροηλεκτρονικών υλικών με εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα. Πιστεύουν ότι ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ για το ΕΡΓΑΤΙΚΌ ΚΊΝΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ;

Το Σ.Κ. πρέπει να κατοχυρώσει και να αυξήσει τον μισθό του εργαζόμενου, να κατοχυρώσει και να διευρύνει τις θέσεις εργασίας να αυξήσει τον ελεύθερο χρόνο να μην επιτρέψει αλλαγή των εργασιακών σχέσεων εις βάρος των εργαζομένων.

ΜΙΣΘΟΣ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Είναι βασικά ζητήματα απασχόλησης για τους εργαζόμενους και το Σ.Κ.

Με εργαλεία: Τις συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς με μορφές άμεσης δημοκρατίας με επιτροπές αγώνα, απεργιακές επιτροπές με αιρετούς και ανακλητούς εργατικούς εκπροσώπους μέσα από την παραγωγή.

Με διεκδικητικό πλαίσιο καθαρό που θα έχει στόχους και αιτήματα πραγματικά μαχητικά που θα έρχονται σε ρήξη με την συντηρητική πολιτική, την εργοδοσία και το κατεστημένο.

Για αγώνες που θα φέρουν και νίκες για τους εργαζόμενους. Αγώνες με αποφασιστικότητα, διάρκεια, κλιμάκωση και ευρύτερο συντονισμό.

Ας τολμήσουμε λοιπόν ας υπερβούμε τους εαυτούς μας με νέες μορφές οργάνωσης, με ενίσχυση των διαδικασιών που ενεργοποιούν τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.

Ας κόψουμε όλα τα νήματα και τους μηχανισμούς που υποτάσσουν τα συνδικάτα στην εργοδοσία, το κράτος, το κόμμα για ταξική ανεξαρτησία του Σ.Κ.

Το Σ.Κ. στον ΟΤΕ να βάλει τις ταξικές του θέσεις σ’όλα τα ζητήματα να παρεμβαίνει και να πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή και να μην έχει σαν κύρια ενασχόληση το επιχειρησιακό έργο του οργανισμού. Ας αφήσει στη Διοίκηση και στην Κυβέρνηση το επιχειρησιακό και διευθυντικό “δικαίωμα” για τα οποία θα λογοδοτήσουν ούτως ή άλλως.

-Η στήριξη δημιουργίας θυγατρικών με τους συγκεκριμένους όρους και συμφέροντα.

-Η μετοχοποίηση του ΟΤΕ, πως θα γίνει, πότε θα γίνει, ποιά μετοχοποίηση είναι καλύτερη του 6-8% , 25% ή του 40%.

Είναι έξω από τα καθήκοντα εκπροσώπων των εργαζομένων και του Σ.Κ.

Στόχος και σκοπός του Σ.Κ. ήταν και θα είναι η διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Για έναν ΟΤΕ 100% Δημόσιο με κοινωνικό χαρακτήρα για ανάπτυξη σε όφελος των εργαζομένων, για εκσυγχρονισμό χωρίς μείωση των αποδοχών, με διαφύλαξη και επέκταση των θέσεων εργασίας, με διαφύλαξη και επέκταση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων χωρίς απολύσεις, χωρίς θυγατρικές.

Διαβάστε Επίσης

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚΆΛΠΗ;

Να παροτρύνουμε τους συναδέλφους να ψηφίσουν στην φυσική κάλπη και όχι ηλεκτρονικά, βάζοντας φυσική κάλπη …