Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στο 37ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στο 37ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Από τον Θανάση Φωλιά.

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλησπέρα.

    Είμαστε εδώ σήμερα σε ένα εκλογικό συνέδριο και αντί να συζητάμε και να προβληματιζόμαστε γιατί η εργατική τάξη δέχεται ανεπάλληλα κτυπήματα.

    Αντί να εξετάσουμε σαν εργαζόμενοι γιατί βρεθήκαμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια με την πλάτη στον τοίχο δεχόμενοι απανωτές ήττες.

    Αντί να αναμετρηθούμε με τα λάθη μας και να προβληματιστούμε γιατί δεν μπορέσαμε και δεν μπορούμε να κρατήσουμε όπως οφείλαμε τις κατακτήσεις που μας άφησαν οι προηγούμενες γενιές οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας που με αγώνες και αίμα κατέκτησαν ορισμένα πράγματα για να μπορεί ο εργαζόμενος να είναι με ψηλά το κεφάλι και ιδιαίτερα εμείς εδώ στον ΟΤΕ.

    Δεν βλέπουμε να συζητάμε και να προβληματιζόμαστε για όλα αυτά αλλά να ασχολείστε μόνο με ψηφοθηρία και παζάρια με στόχο και σκοπό τη διατήρηση της καρέκλας σας και τίποτε άλλο, παρατηρώντας σαν θεατές το τσουνάμι που σάρωσε και σαρώνει τα πάντα.  Μισθούς , συντάξεις, υγεία, παιδεία, εργασιακά δικαιώματα κ.λ.π.

    Εμείς έγκαιρα σας καλέσαμε να συναισθανθείτε το βάρος των ευθυνών σας, να αλλάξετε πορεία και νοοτροπία για να μπορέσουμε όλοι μαζί να παλέψουμε ενωτικά και να προστατέψουμε τους συναδέλφους από τα δεινά και τις επιθέσεις μιας ανάλγητης εργοδοσίας και των Δοσίλογων Κυβερνήσεων που μας επιβάλουν τον εργασιακό καιάδα αλλά εσείς για μια ακόμη φορά ακλουθήσατε την πεπατημένη.

    Κοιτάξατε πρώτα το προσωπικό σας συμφέρον το πώς δηλαδή θα διορίσετε κανέναν παιδί και συγγενή, για το πώς θα κρατήσετε τις καρέκλες σας και πως θα κουβαλήσετε ψήφους στα κόμματά σας.

   Tώρα που τα κόμματά σας που δουλικά υπηρετήσατε κατρακυλάνε μαζί με το σάπιο σύστημα που καταρρέει, βρίσκεστε να έχετε χάσει τη γη κάτω από τα πόδια σας.

   Ποιο ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την ΠΑΣΚΕ, και ποιος ομφάλιος λώρος μπορεί να δένει τώρα την παράταξη της ΠΑΣΚΕ ή της ΔΑΚΕ με τα κόμματά τους.

    Το πρώτο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλετε δεν είναι να ψάξετε να βρείτε κάποια άλλα κόμματα, άλλοι προς το ΣΥΡΙΖΑ  άλλοι προς  καινούργια κόμματα ή άλλοι να γίνετε χιτλερικοί και να πείτε ότι έχετε πολιτική έκφραση αν και δεν πιστεύω πως υπάρχει κανένας εδώ μέσα που έχει αυτές τις αποκρουστικές απόψεις και αντιλήψεις.

    Το πρώτο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλετε είναι αυτό που παλεύουμε εμείς εδώ και τόσα χρόνια κόντρα σε καιρούς, κόντρα σε θύελλες, κόντρα σε τσουνάμι.

    Το ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα.

    Αυτό μπορεί να αρθρώσει αντίσταση, αυτό μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις, αυτό μπορεί να αποδειχτεί μέσα στα αποκαΐδια  της ιστορίας και στη σαπίλα των γεγονότων εκεί που οδήγησαν την κοινωνία.

    Άρα σας καλούμε να υπερβείτε τις διαχωριστικές γραμμές να αφήσετε πίσω το παλιό και να προχωρήσουμε στη συγκρότηση αυτόνομων συνδικάτων, αυτόνομης ομοσπονδίας η οποία να προστατεύσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία.

    Αυτό το δρόμο εμείς σας προτείνουμε και αυτός ο δρόμος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνυπάρχει μαζί με όλη τη σαπίλα που έχει παραχθεί μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα στα συνδικάτα, την οποία βιώνουμε καθημερινά και όσο περνάει ο καιρός μυρίζει ακόμα περισσότερο.

    Το παράδειγμα της αισχρότητας που συμπεριφερθήκατε στην ΑΣΕ φτάνοντας στο σημείο να κλέψετε μια έδρα από την ΑΣΕ με βρώμικο τρόπο και στο ότι κατάπιατε εν ονόματι των σκοπιμοτήτων νομίζοντας ότι θα διαλύσετε και θα κτυπήσετε την ΑΣΕ.

    Ο τρόπος που συγκροτούνται τα προεδρεία όπως έγινε στην ΠΕΤ-ΟΤΕ και στο πολιτιστικό.

    Δείχνει ότι έχει πεταχτεί και το φύλλο συκής που υπήρχε, ιδεολογικό πολιτικό ή έστω διαχωρισμό ανάλογα με κόμματα και ταυτίζονται όλοι μαζί όποιοι παίζουν τους ηγετίσκους εδώ πέρα με το συμφέρον το προσωπικό και διαφόρων άλλων ποταπών σκοπιμοτήτων.

    Ήρθατε εδώ σήμερα να κάνετε απολογισμό.

    Ποιον απολογισμό να κάνετε λοιπόν και τι κερδίσατε που μπορεί να σας κάνει υπερήφανους.

   -Για τη ΣΣΕ που υπογράψατε που εκτός από τον μισθό μας που πετσοκόψατε, πετσοκόψατε και το λογαριασμό νεότητας δηλαδή βάλατε χέρι και στα λεφτά των παιδιών μας.

   -Για τους συμβασιούχους που παραμένουν ακόμα συμβασιούχοι μετά από τόσα χρόνια δουλειάς.

   -Για τα 140 καταστήματα που έκλεισαν.

   -Για το επίδομα οδήγησης που χάθηκε μετά από 30 χρόνια.

   -Για τις ενοικιάσεις, τις μετατάξεις, εφεδρείες, εθελούσιες απολύσεις.

   -Για το σπαστό ωράριο που εφαρμόζεται στα καταστήματα.

   -Για το αξιολογιο των απολύσεων που εφάρμοσε η διοίκηση και που οι προιστάμενοι-αρβυλοφύλακες βαθμολόγησαν γύρω στους 1000 συναδέλφους με 2 και με 1;

   -Ή για τα γραφεία καταδόσεως που έστησε η διοίκηση στα πρότυπα του 3ου ράιχ με τον κώδικα δεοντολογίας.

    Αν είσαστε περήφανοι για όλα αυτά τότε μπράβο σας.

    Είχατε μια χρυσή ευκαιρία όταν τα κόμματα σας παρέδωσαν τον ΟΤΕ στο μοντέρνο Δ’ ΡΑΙΧ της Μέρκελ να συντονίσετε αγώνες με όλους τους εργαζόμενους του ΟΤΕ και της χώρας και να αντισταθούμε σ’ αυτό το ξεπούλημα και αυτή την παράδοση και την πετάξατε..

    Παρόλο που ήταν καθαρό ξεπούλημα, παρόλο που παραχωρήθηκε αντί πινακίου φακής  παρόλο που αφορούσε τη δουλεία μας και το μέλλον μας.

    Εσείς όχι απλά δεν αντισταθήκατε αλλά τρέξατε και συνθηκολογήσατε γιατί αυτή ήταν η γραμμή που σας είχαν δώσει τα κόμματά σας.

    Ούτε τα προσχήματα δεν κρατήσατε γιατί πολύ πριν παραδοθεί ο ΟΤΕ βγάλατε από τα πανό τη διεκδίκηση του ΟΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο.

    Ποτέ δεν γράψατε ούτε σε πανό, ούτε σε καμία ανακοίνωση έξω η DeutscheTelekomαπό τον ΟΤΕ. Γιατί;;;;

    Φωνάζαμε για τα 390 εκ που παραδόθηκε ο ΟΤΕ ότι ήταν καθαρό ξεπούλημα, ότι ήταν οι διαφημίσεις 2 ετών και δικαιωθήκαμε.

    306 εκ ήταν τα κέρδη μόνο το πρώτο τρίμηνο. Άραγε η γερμανική διοίκηση έκανε ήδη απόσβεση..…

    Φωνάζαμε για την ΣΣΕ να μην πάτε να υπογράψετε γιατί τίποτε δεν διασφαλίζει και εσείς τρέξατε και υπογράψατε.

    Εκ’ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως τίποτε δεν διασφαλίσατε, αντιθέτως συνεχίζετε να τρώτε τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη…

    Δική σας ήταν η επιλογή…  η ιστορία θα γράψει.

    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

    Η εργατική τάξη βρίσκεται σε επικίνδυνο, σε κρίσιμο, σε  κομβικό σημείο και κινδυνεύει να πεταχτεί τελείως στο περιθώριο και γι αυτό σας καλούμε να συναισθανθείτε την κρισιμότητα των καιρών.

    Επειδή όμως πιστεύουμε ότι ένα μέρος αυτών των ηγετίσκων που παριστάνουν εδώ πέρα διαχρονικά και δρούνε στα πράγματα δεν μπορούν καν να αντιληφθούν γιατί αν αναλαμβανόντουσαν την σοβαρότητα της καταστάσεως θα κάναμε ένα πραγματικό συνέδριο εδώ μέσα θα συζητάγαμε αυτά και όχι να συζητάγαμε ποιος θα ψηφίσει ποιόν και αν τσιμπήσει ένας ένα ψήφο από δω να τον δώσει αλλού και όλο αυτό το παζάρι.

    Μην ψάχνετε να δείτε πιο άλογο είναι καλό, αυτό το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλετε είναι να πάψετε να κουβαλάτε νερό στα διάφορα κόμματα και σχήματα που είσαστε και όχι να ψάχνετε για το καλό κόμμα.   

    Καλό κόμμα δεν υπάρχει..

    Δεν μπορεί καμία αριστερή κυβέρνηση φίλες και φίλοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας να προχωρήσει, αν στα συνδικάτα συνεχίσετε τον ίδιο δρόμο που ακολουθούσατε διαχρονικά, του παζαριού, του συμβιβασμού, της κομματικής παράταξης, τίποτε δεν μπορείτε να προσφέρετε και στο κόμμα σας  και στην ελπίδα που δείχνει να προσφέρει προς την κοινωνία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Μόνο η διαφορετική γραμμή για ανάπτυξη ενός ρωμαλέου εργατικού κινήματος που δεν θα καθοδηγείται από τα κόμματα, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ,  ούτε από κανένα, ούτε από το καλύτερο κόμμα αν μπορούσε να υπάρχει, θα μπορεί να συμβάλει στη στήριξη μιας ηγεσίας που έχει ανάγκη η κοινωνία για να προχωρήσει μπροστά έξω από την κρίση και να ατενίσει ένα μέλλον για τους εργαζόμενους τη νεολαία κ.λ.π.

    Πρέπει να αντιληφτείτε ότι δεν μπορείτε ισχυροποιώντας την παράταξή σας να αναπαράξετε με παλιά υλικά ένα καινούργιο πράγμα ή να γίνετε η καλή αριστερή ΠΑΣΚΕ.

    Δεν είναι μόνο να έχετε στο πρόγραμμα ότι θα πάρετε τον ΟΤΕ πίσω αλλά θα πρέπει να το υποστηρίζετε κιόλας.

    Δεν μπορεί να σας ρωτάνε στα κανάλια αν θα πάρετε τον ΟΤΕ πίσω και εσείς να σφυρίζετε αδιάφορα.

    Βεβαίως και πρέπει να πάρουμε τον ΟΤΕ πίσω, βεβαίως και τον αρπάξανε, ανήκει στον ελληνικό λαό, ανήκει στους εργαζόμενους και μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε ένα άλλο δρόμο για τους εργαζόμενους και τη χώρα.

    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

    Από συγκροτημένο εργατικό κίνημα έχει ανάγκη ο λαός και οποιαδήποτε ηγεσία θέλει να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά.

   Το εργατικό κίνημα πρέπει να ξαναγεννηθεί και μπορεί να ξαναγεννηθεί μόνο με εργατική δημοκρατία, με συμμέτοχη των ίδιων των εργαζόμενων,  με εναλλαγή στα όργανα, με το σταμάτημα του εργατοπατερισμού, να μην μπορεί κανένας να κάθεται τόσα χρόνια να κάνει το συνδικαλιστή δεξιός ή αριστερός ή ότι και να είναι, με αλληλεγγύη, χωρίς διευθυντές και προϊσταμένους στα ψηφοδέλτια και στα Δ.Σ.

   Άμα δεν έχουμε ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, άμα δεν πετάξουμε έξω όλα αυτά τα πράγματα που μας οδήγησαν στην παρακμή και στη διαλυτικότητα που έχουνε να κάνουν με τα παζάρια, με τον τρόπο που συγκροτούνται τα προεδρεία, με τους συνδικαλιστικούς μισθούς, με τα ρουσφέτια, με τον εργατοπατερισμό, με τους αιώνιους συνδικαλιστές εργατοπατέρες.

    Άμα δεν περάσουμε σε εναλλαγή συνδικαλιστικών στελεχών στα όργανα, επαναφορά γενικών συνελεύσεων και να συμμετέχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με οποιαδήποτε κυβέρνηση τίποτε δεν μπορεί να γίνει παρά συνέχεια να τρώμε σφαλιάρες.

   Και για να έχουμε μια στρατηγική σαν εργατικό κίνημα, εμείς προτείνουμε να βγάλουμε ένα ψήφισμα και να είναι και ομόφωνο που θα απευθύνεται προς όλα τα πολιτικά κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές, να τοποθετηθούν να επανέλθει ο ΟΤΕ σ’ αυτούς που ανήκει. Στην κοινωνία στους εργαζόμενους κ.λ.π.

    Δεν αναγνωρίζουμε τα τετελεσμένα μέσα σ’ αυτή την κυβέρνηση έκτακτων συνθηκών μέσα σ’ όλη αυτή την αυθαίρετη κυβέρνηση που ξεπούλησε τη χώρα και που το πρώτο της βήμα είναι και το έχουνε για να το χειροκροτάνε αυτοί και τα παπαγαλάκια τους από τα mediaήταν που παρέδωσε τον ΟΤΕ κρύβοντας τις δυνατότητες του ΟΤΕ, τα κέρδη του ΟΤΕ.

    Τα 306 εκ κέρδη που είχε στο τρίμηνο ο ΟΤΕ  είναι το κόψιμο των συντάξεων!

    Διαλύουν, πτωχεύουνε τον κόσμο, για να πάρουν  300 εκ και ξεχνούν πως  άμα ο ΟΤΕ λειτουργούσε προς όφελος της κοινωνίας τα 300 εκατ που τους έλειπαν και αναγκάστηκαν να κόψουν τις συντάξεις θα τα παίρνανε από τον ΟΤΕ.

    Μέσα σ’ αυτά που περνάει ο λαός και η νεολαία είναι απαραίτητο να γίνει μια γενναία  μείωση των τιμολογίων.

    Για μας δεν ήταν νομιμοποιημένη η κυβέρνηση που παρέδωσε τον ΟΤΕ στην DeutscheTelekom.

    Αυτή είναι η θέση μας και οι εργαζόμενοι, όλες αυτές οι γενιές  που μεταπολεμικά έφτιαξαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας όλο αυτόν τον ΟΤΕ δεν εξουσιοδότησαν κανέναν να τον πουλήσει.

    Κανένας λοιπόν δεν είχε το δικαίωμα να τον παραχωρήσει και δεν είναι νομιμοποιημένος ο ιδιοκτήτης ο οποίος τον έχει.

    Σας καλούμε να προβληματιστείτε απέναντι στα σοβαρά αυτά ζητήματα και να μην συνεχίσετε το παζάρι και τα διάφορα τερτίπια.

    Αν και πολύ φοβόμαστε ότι τουλάχιστον οι παρόντες εδώ δεν πρόκειται να βγάλετε συμπεράσματα γιατί 30 και πλέον χρόνια τον ίδιο δρόμο ακολουθείτε.

    Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε αταλάντευτα το δρόμο που έχουμε χαράξει πεπεισμένοι ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, ότι θα χαράξει ελπίδα για το μέλλον της εργατικής τάξης των εργαζόμενων και της κοινωνίας γενικότερα και σ’ αυτό το δρόμο σας καλούμε όλους τους σύνεδρους και να μην ξεχνάμε ότι η πιο σκοτεινή στιγμή είναι αυτή πριν από το ξημέρωμα.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε Επίσης

Ένα σύντομο ανέκδοτο, για γέλια και για κλάματα: ΕΚΛΟΓΕΣ CTS

Συνάδελφοι άλλη μια εκλογική διαδικασία έφτασε επιτέλους στο τέλος της. Και δεν εννοούμε τις δυο …