Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στην 33η Γ.Α.Σ της ΕΕΤΕ από τον Κώστα Αχτσόγλου.

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλημέρα.

   Είμαι ο Κώστας ο Αχτσόγλου και εκπροσωπώ την ΑΣΕ.

   Θέλουμε από το βήμα της συνέλευσης να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που στείλανε την ΑΣΕ μετά από χρόνια να εκπροσωπείται στα όργανα διοίκησης του σωματείου μας.

   Η ΑΣΕ είναι μια Ανεξάρτητη Αυτόνομη και Ακηδεμόνευτη Συσπείρωση η οποία εδώ και 31 χρόνια παλεύει για τις ιδέες και τις αρχές του ακηδεμόνευτου και αυτόνομου συνδικαλισμού, του μόνου δρόμου που είναι ικανός για φέρει τους εργαζόμενους στο προσκήνιο της ιστορίας.

   Για μας ο συνδικαλισμός δεν είναι επάγγελμα όπως τον έχουν καταντήσει διαχρονικά οι εργατοπατέρες που έχουν χρόνια να κάνουν ένα μεροκάματο αλλά στάση ζωής.

   Συνδικαλιζόμαστε γιατί τα εργατικά δικαιώματα και η αξιοπρέπεια η δική μας είναι συνάρτηση και προϋπόθεση της αξιοπρέπειας όλων των εργαζομένων.

   Συνδικαλιζόμαστε γιατί ο συνδικαλισμός, δηλαδή η συλλογική δράση όλων μας είναι μια ιερή λειτουργία καθαγιασμένη με αγώνες και θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων και στη χώρα μας και σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

   Είναι μια διαχρονική και παγκόσμια δράση ολόκληρης της τάξης μας, όλων των εργαζόμενων που παράγουμε όλο τον πλούτο και παρόλα αυτά τα κλειδιά της ζωής μας τα κρατάνε ή τα παραδίνουμε μόνοι μας στους εργοδότες, στους χρηματιστές, στους πολιτικούς εκπροσώπους τους, στους εισοδηματίες, στα golden boys και σε όλα τα άλλα κοινωνικά παράσιτα που τρέφονται από τη ζωή μας, τη δουλειά μας και το αίμα μας.

   Συνδικαλιζόμαστε γιατί είμαστε και μείς θυμωμένοι και αηδιασμένοι, με όσα συμβαίνουν όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και δίπλα μας μέσα στην επιχείρηση, μέσα στο ίδιο μας το σωματείο.

   Γιατί το μεροκάματο, ο μισθός, το ωράριο, τα εργατικά δικαιώματα ή θα τα παλεύουμε, θα τα κερδίζουμε και θα τα περιφρουρούμε όλοι μαζί ή θα τα χάνουμε όλοι μαζί όπως γίνεται σήμερα που δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλα όσα λέγαμε και για όσα προειδοποιούσαμε τόσα χρόνια πριν.

   Όσοι είχαν αυταπάτες ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξουνε τα πράγματα σε ότι αφορά την εργατική τάξη, νομίζω πήραν ένα μάθημα και θα ακολουθήσουν περισσότερα μαθήματα.

   Μιας και ο Αλέξης Τζίφρας και το επαναστατικό επιτελείο του αντί να σχίσει τα μνημόνια όχι μόνο δεν τα έσκισε αλλά γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων το τεράστιο ΟΧΙ του το 62% του ελληνικού λαού υπέγραψε το 3ο και χειρότερο «αριστερό» μνημόνιο του οποίου τις καταστροφικές συνέπειες θα τις βιώσουμε πολύ σύντομα με πετσόκομμα σε μισθούς , σε συντάξεις , με αλλαγές στο ασφαλιστικό, με νέο ΕΝΦΙΑ και πάει λέγοντας.

   Και σαν να μην έφτανε αυτό μετά τον Γιωργάκη που έταζε ότι θα πάρει πίσω τον ΟΤΕ και παρέδωσε και το μάνατζμεντ, όχι απλά δεν τον πήρε ούτε αυτός πίσω, αλλά με την ψήφιση του 3ου μνημονίου εκχώρησε στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση και το τελευταίο ποσοστό του 10% που είχε απομείνει στο κράτος και επιτρέπει στη γερμανική διοίκηση ακόμη και την αλλαγή του ονόματος από ΟΤΕ σε COSMOTE.

   Για τέτοια συνθηκολόγηση μιλάμε!

   Δεν πέρασαν τρεις μέρες από τις εκλογές και η γερμανική διοίκηση επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της, ανακοίνωσε την αλλαγή του Brand Name από ΟΤΕ σε Cosmote, για να ξεχάσει πολύ γρήγορα η κοινωνία ότι η χώρα μας είχε δικές της τηλεπικοινωνίες και Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος που μετά τα αποκαΐδια του 3ου Ράιχ στήθηκε, ανδρώθηκε και μεγαλούργησε με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων και το ελληνικού λαού.

   Το νέο πράσινο και μπλε λογότυπο COSMOTE είναι σύγχρονο, δυναμικό και πολυδιάστατο. Έτσι λανσάρουν στην κοινωνία την αλλαγή του ονόματος.

    Aπ’ ότι φαίνεται για τους γερμανούς επικυρίαρχους το όνομα της Cosmote είναι πιο βαρύ από του ΟΤΕ.

   Γι αυτές τις αλλαγές και τις πιθανές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους επικρατεί πλήρη αφωνία από όλα τα κόμματα και τους εργατοπατέρες όλων των παρατάξεων τόσο του σωματείου μας όσο και από την ΟΜΕ.

   Από καιρό φωνάζαμε ότι στο σωματείο μας, την ΕΕΤΕ-ΟΤΕ, αν και στα λόγια οι Συριζεύουσες παρατάξεις, Ενωτική και Αγωνιστική Συνεργασία, παρουσίαζαν μια διαφοροποίηση απέναντι στις αντεργατικές εργοδοτικές επιλογές -πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση- δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αντισταθούν και να προστατέψουν τα δικαιώματά μας.

    Στα μεγάλα ζητήματα, όπως για την επαναφορά του ΟΤΕ στο δημόσιο, τις αποεπενδύσεις κ.λ.π. έδειξαν έμπρακτα ότι έχουν αναλάβει το ρόλο του -καλού παιδιού- και δίνουν εξετάσεις απέναντι στους γερμανούς εργοδότες της D.T και κατ’ επέκταση στο γερμανικό κεφάλαιο ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτε σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, όπως και τελικά έγινε.

   Πριν από ένα χρόνο είχαμε εκλογές στο σωματείο μας και οι συνάδελφοι έδωσαν στην Ενωτική 71,6% και στην Αγωνιστική Συνεργασία 19,4%.
    Στο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ όμως η Ενωτική εντάχτηκε για δεύτερη φορά μέσα στο ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συνεργασίας και εμφανίζονται στην ΟΜΕ σαν μια παράταξη.    

   Ο λόγος και αυτής της «συγχώνευσης» ήταν:
    α) Για να εξασφαλίσουν μια καρέκλα στην Ε.Ε της ΟΜΕ-ΟΤΕ.
    β) Να αποκλείσουν μ’ αυτό τον ανίερο τρόπο την ΑΣΕ από την Ε.Ε κλέβοντας της την έδρα.    

   Αυτή ήταν η κύρια μεθόδευση από την πλευρά της διοίκησης και διαφόρων άλλων… εργατοπατερικών και δημοκρατικών δυνάμεων.   

   Το ερώτημα είναι, γι’ αυτό τους ψηφίσατε συνάδελφοι;

   Από τη μια εμφανίζονται στο σωματείο σαν διαφορετικές παρατάξεις, κατεβαίνουν αυτόνομες ζητώντας την ψήφο των συναδέλφων και από την άλλη στην ΟΜΕ ενοποιούνται και γίνονται μια παράταξη και όλα αυτά για την καρέκλα και την απαλλαγή.

   Όταν ο κύριος σκοπός τους είναι η καρέκλα και ο αποκλεισμός της ΑΣΕ γιατί η δράση μας ενοχλεί τα κόμματά τους (πριν το ΠΑΣΟΚ για την Ενωτική και κατόπιν ο ΣΥΡΙΖΑ) και την εργοδοσία, πώς να νοιαστούν για τους εργαζομένους και τα προβλήματα τους.

   Βέβαια αυτά τα φαινόμενα εκφυλισμού δεν είναι πρωτοφανή μιας και χρόνια τώρα στην ΟΜΕ όλοι μαζί σαν μια καλή παρέα «αριστεροί» και δεξιοί αλληλοψηφίζoνταν, αντάλλασαν καρέκλες και συνέβαλαν τα μέγιστα να χαθούν πάνω από 6.000 σταθερές θέσεις εργασίας με τις διάφορες εθελουσίες αφήνοντας τη διοίκηση ανενόχλητη να γιγαντώνει το δουλεμπόριο μέσω των δουλεμπορικών θυγατρικών δημιουργώντας εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.

   Θέλω να καταγγείλω από το βήμα της συνέλευσης ότι οι δυο παρατάξεις που έχουν την ευθύνη του σωματείου και που στην ΟΜΕ ενώθηκαν σε μια διαχειρίζονται το σωματείο σαν να είναι τσιφλίκι τους.

   Παρόλο που εδώ και ένα χρόνο είμαι ο οργανωτικός γραμματέας του σωματείου μέχρι σήμερα δεν άσκησα τα καθήκοντα μου, όπως σαφέστατα προβλέπεται από το καταστατικό, αφού ποτέ δεν μου παραδόθηκε το αρχείο ούτε μου ανέθεσαν τις αρμοδιότητες του οργανωτικού.

   Παρόλα αυτά εκπροσωπώντας την ΑΣΕ στο Δ.Σ του σωματείου προσπάθησα να συμβάλω όσο το δυνατόν στην ενότητα και στην επίλυση πολλών προβλημάτων που ταλανίζουν το σωματείο και τα μέλη μας.

   Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα και σε όλα τα διοικητικά συμβούλια έβαζα επιτακτικά το θέμα των μονοπρόσωπων συνεργειών με τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα, της εντατικοποίησης της εργασίας, των κωδικών στο ΙΚΑ που είμαστε ασφαλισμένοι σαν υπάλληλοι γραφείου, των δεκάδων συνταξιούχων που απασχολούνται παράνομα στον ΟΤΕ, τον παροπλισμό των τεχνολόγων μηχανικών, το έργο που δίνεται καθημερινά στους εργολάβους και για το χρόνιο αίτημά μας για την αναγνώριση των πτυχίων και της προϋπηρεσίας, ζητώντας επιτέλους από την ηγεσία του σωματείου να αφυπνιστεί και να προστατέψει τα μέλη του σωματείου όπως σαφέστατα προβλέπεται από το καταστατικό.

    Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός της Ένωσης. Η προστασία και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

   Εμείς σαν ΑΣΕ για όλα τα παραπάνω ζητήματα και όχι μόνο, δεν μείναμε μόνο στις διαπιστώσεις και στην καταγραφή των προβλημάτων αλλά με τις μικρές μας δυνάμεις στο σωματείο και στην ομοσπονδία κάναμε παρά πολλά.

   Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα:

• Αντιταχτήκαμε σε όλες τις εθελουσίες με τις οποίες χάθηκαν χιλιάδες σταθερές θέσεις εργασίας με τα εκλεγμένα στελέχη μας να μην κάνουν χρήση.

   • Για την ένταξη των συναδέλφων μας της OTEplus στο τακτικό προσωπικό του ΟΤΕ προσφύγαμε επανειλημμένως στην ΑΔΑΕ καταγγέλλοντας τον ΟΤΕ για παραβίαση απορρήτου αναγκάζοντας τον ΟΤΕ να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα και να τους εντάξει στο τακτικό προσωπικό.

   Για την κατοχύρωση των ειδικοτήτων μας, που μας έχουν σαν υπάλληλους γραφείου, προσφύγαμε στο ΙΚΑ και το υποχρεώσαμε να μας εντάξει στους κατάλληλους κωδικούς.
Ήδη τρία στελέχη μας άνοιξαν το δρόμο και όποιοι συνάδελφοι κάνουν αίτηση είναι υποχρεωμένη η διοίκηση του ΙΚΑ να τους εντάξει.

   • Για τις παραβιάσεις ωραρίου, της εργατικής νομοθεσίας και τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα με τα μονά συνεργεία στο δίκτυο προσφύγαμε σε αρκετές επιθεωρήσεις εργασίας στην Αθήνα, στο Βόλο, στα Γιάννενα, στη Χαλκιδική, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο κ.λ.π. Μάλιστα στο Ρέθυμνο η επιθεώρηση μετά από έλεγχο διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων και έστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα.

   Για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας και να εμποδίσουμε την επαναφορά συνταξιούχων προσφύγαμε στις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον Βόλο, στην Αθήνα, στα Χανιά, στην Κέρκυρα κ.λ.π. ενώ ταυτόχρονα κάναμε και δημοσιεύματα στον τύπο.

   • Για τις κάμερες και τα «νέα συστήματα» παρακολούθησης που είχαν γεμίσει στο Δ. Μέγαρο και στο νέο κτίριο στο Κορωπί προσφύγαμε τον Δεκέμβρη στην Αρχή Διασφάλισης Προσωπικών Δεδομένων και τα αποτρέψαμε.

   Τέλος, αποκαλύψαμε τους τεράστιους και προκλητικούς μισθούς και μπόνους του Τσαμάζ (που για το 2014 οι αποδοχές του έφρασαν κοντά στο 1,5 εκ. ευρώ), όσο και της υδροκέφαλης διοίκησής του που ενώ πετσοκόβουν τους δικούς μας μισθούς αυτοί συνεχίζουν στην κρίση να ζουν σαν κροίσοι!

   Αυτά και αλλά πολλά κάναμε με τις λίγες δυνάμεις που είχαμε, ειδικά στην ΕΕΤΕ, όταν όλοι οι άλλοι δεν τολμούσαν να αποκαλύψουν το παραμικρό.

   Οι δράσεις μας δεν φτάνουν όμως, αν οι ίδιοι δεν ενεργοποιηθείτε και δεν πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας.

   Μιας και σήμερα έχουμε γενική συνέλευση καλό θα ήταν να μας πουν όλοι αυτοί οι δήθεν «αντιμνημονιακοί», που είχαν την ευθύνη του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια, τι έκαναν:

   Για τους δεκάδες τεχνολόγους – μηχανικούς που παρόπλισε η διοίκηση για να τοποθετήσει στη θέση τους στελέχη από τα διάφορα ΙΕΚ και την Cosmote, για την αναγνώριση των πτυχίων, για τον λογαριασμό νεότητας που ετσιθελικά και παράνομα μας πετσόκοψε, για το ελαστικό ωράριο των τεχνικών που διαλύει τον οικογενειακό προγραμματισμό του κάθε συναδέλφου, για τις καθημερινές παραβιάσεις ωραρίου και τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα στο δίκτυο, για τη διάλυση των καλωδιακών, για τους δεκάδες συνταξιούχους που απασχολεί ο ΟΤΕ, για το έργο μας που καθημερινά δίνεται σε εργολάβους κ.λ.π.

    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

   Όπως αποδεικνύεται περίτρανα, οι δύο παρατάξεις Ενωτική- Αγ. Συνεργασία, παρόλο που είχαν τον απόλυτο έλεγχο του σωματείου με μια τεράστια δύναμη, πέρα από καμία ανακοίνωση για ξεκάρφωμα που έβγαζαν και τις διάφορες πίτες που έκοβαν, καμία ουσιαστική και αποτελεσματική ενέργεια για την προάσπιση των μελών μας δεν έκαναν, ούτε μια κινητοποίηση.

   Γι’ αυτό η διοίκηση ανενόχλητη παρόπλισε όλους τους τεχνολόγους μηχανικούς, γι’ αυτό τα συνεργεία στο δίκτυο συνεχίζουν και βγαίνουν μονοπρόσωπα και έχουμε δεκάδες εργατικά ατυχήματα, γι’ αυτό από το 2008 είμαστε όλοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ σαν υπάλληλοι γραφείου και χάνονται βαρέα και ανθυγιεινά από τις καλωδιακές και γι’ αυτό το έργο μας φεύγει καθημερινά σε εργολάβους. κ.λ.π.

   Έπρεπε να συμβεί το σοβαρό εργατικό ατύχημα στη Χαλκιδική για να αφυπνιστούν και να κάνουν στοιχειωδώς σαν σωματείο μια δράση και έπρεπε να περάσει ένας χρόνος για να συναντηθούν με τη διοίκηση του ΙΚΑ και να τους εξηγήσουν το πρόβλημα με τους κωδικούς.

   Αυτό που συμβαίνει με το ΙΚΑ είναι τελείως εξωφρενικό.

   Έχουμε μια διοίκηση του ΙΚΑ που καλύπτει τις παρανομίες της γερμανικής εργοδοσίας και που τα τελευταία χρόνια από τον υπεύθυνο υπουργό τον Στρατούλη, τον διοικητή, πριν τον Σπυρόπουλο μετά τον Θεωνά, τον υποδιοικητή Γιάννη Δούκα που παραμένει υποδιοικητής, όλα δηλαδή τα κορυφαία στελέχη να προέρχονται όχι άπλα από τον ΟΤΕ αλλά διατέλεσαν κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου μας και εμείς να παραμένουμε ακόμη ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ σαν υπάλληλοι γραφείου.

   Όλοι αυτοί υποτίθεται ότι πάσχιζαν τόσα χρόνια σαν συνδικαλιστές για τα εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων.

   Όταν έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς!

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

   Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνάμε με την αντεργατική επίθεση και υποβάθμιση των δικαιωμάτων μας που δεχόμαστε όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στην επιφάνεια τις ιδέες και τις αρχές του ακηδεμόνευτου και αυτόνομου συνδικαλισμού, του μόνου δρόμου που είναι ικανός για φέρει τους εργαζόμενους στο προσκήνιο της ιστορίας.

   Εμείς δεσμευόμαστε από την πλευρά μας, παρόλα τα εμπόδια που μας βάζουν, να συνεχίσουμε και μέσα από το σωματείο μας να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση ότι χρειαστεί.

   Επειδή θεωρούμε ότι η θέση των τεχνολόγων μηχανικών και του τεχνικού προσωπικού γενικότερα έχει υποβαθμιστεί τόσο πολύ που δεν πάει άλλο.

   Επειδή δεν μπορεί να ανεχόμαστε άλλο αυτό το τεράστιο άνοιγμα της ψαλίδας, την κυριαρχία και την αποκρουστική κουλτούρα των διάφορων ΙΕΚ Dereeρι.

   Επειδή η αναγνώριση των πτυχίων και της προυπηρεσίας πρέπει επιτέλους να γίνει.

    Πιστεύουμε ότι πέφτει τεράστιο βάρος στις πλάτες της νέας διοίκησης του σωματείου μας να δώσει μάχες για την αναβάθμιση ολόκληρου του τεχνικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις.

   Όπως επίσης μεγάλο μέρος πέφτει στο σωματείο μας που έχει να κάνει με την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, την προάσπιση του έργου και των θέσεων εργασίας μας.

   Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι αν στις προσεχείς μέρες δεν μου παραδοθεί το αρχείο και δεν μου ανατεθούν όλες οι αρμοδιότητες που προβλέπονται από το καταστατικό, στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο θα παραιτηθώ από την θέση του οργανωτικού.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε Επίσης

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚΆΛΠΗ;

Να παροτρύνουμε τους συναδέλφους να ψηφίσουν στην φυσική κάλπη και όχι ηλεκτρονικά, βάζοντας φυσική κάλπη …