Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά.

Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά.

Από τη Δευτέρα οι συνταξιούχοι που θέλουν να κάνουν αίτηση για την επιστροφή των αναδρομικών τους, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης), καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θα δέχονται τις έντυπες αιτήσεις παρά μόνο για ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων. Μέχρι στιγμής οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τα αναδρομικά ξεπερνούν τις 370.000. Διαβάστε τα βήματα που απαιτούνται για την υποβολή αιτήσεων.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των συνταξιούχων για τα αναδρομικά θα γίνεται πλέον μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, με εξαίρεση συγκεκριμένες ομάδες συνταξιούχων.

«Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά, οι αιτήσεις για τις μειώσεις οι οποίες έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.

Με προτεραιότητα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποκλειστικά μέσω διαδικτύου κρίθηκε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και την απρόσκοπτη εκτέλεση του συνόλου των εργασιών του Φορέα.  Έντυπες αιτήσεις θα παραλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Η  ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία στο διαδικτυακό ιστότοπο του Φορέα διευκολύνει καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, απαλλάσσοντάς τους από μετακινήσεις και αναμονή. Επιπλέον, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης».

Υποβολή δήλωσης μέσω 12 βημάτων

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, στην τρίτη στήλη της πρώτης του «σελίδας», με τον διακριτικό υπέρτιτλο ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος είναι τα ακόλουθα:

– Κατ’ αρχήν πληκτρολογείτε την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Στη δεξιά πλευρά της οθόνης υπάρχει η στήλη που αναγράφει «ηλεκτρονική αίτηση συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τις μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη».

– Στη συνέχεια θα μεταφερθείτε στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ, για να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς πρόσβασης που έχετε για το TAXISnet.

– Στη συνέχεια, θα μεταφερθείτε και πάλι στην εφαρμογή, όπου θα σας ζητηθεί να πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας. Εφόσον αυτοί ανταποκρίνονται σε ασφαλισμένο του ΕΦΚΑ, η είσοδος επιτρέπεται.

– Προσοχή! Τα βασικά στοιχεία σας έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα και αντλούνται από το Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.  Στην περίπτωση που ο Αριθμός του Δελτίου Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου) σας ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμοί τηλεφώνου και email) έχουν μεταβληθεί, μπορείτε να τα αλλάξετε και να υποβάλετε την αίτηση με τα στοιχεία που επιθυμείτε. (Σημείωση: η ενέργεια αυτή δεν θα μεταβάλει τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Η ενέργεια αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής Ατομικά στοιχεία.)

– Η αίτηση απευθύνεται προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

– Για την υποβολή αίτησης προς τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να συμπληρώσετε την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΦΚΑ στην οποία απευθύνετε την αίτησή σας, καθώς και τον Αριθμό Μητρώου σας σε αυτήν.

– Η εφαρμογή έχει ήδη αναγνωρίσει τους αριθμούς μητρώου σας στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και βρίσκονται σε λίστα επιλογής που συνοδεύει τη λίστα επιλογής με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες.

– Εάν θέλετε να απευθύνετε την αίτησή σας σε περισσότερες υπηρεσίες, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα κατάλληλα ζεύγη Περιφερειακής Υπηρεσίας και Αριθμού Μητρώου από τις λίστες επιλογής.

– Εάν για κάποιο λόγο, δεν βρείτε τον αριθμό μητρώου σας στη λίστα, μπορείτε να τον πληκτρολογήσετε στο πεδίο που βρίσκεται δεξιά της.

– Για την υποβολή αίτησης προς το ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να επιλέξετε τους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης, στους οποίους απευθύνετε την αίτησή σας, από λίστα επιλογής τιμών. Δηλαδή, θα βρείτε όλα τα πρώην επικουρικά ταμεία που ενσωματώθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ, όπως είναι το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ κτλ.

– Η αίτηση διαθέτει επίσης πεδίο ελεύθερου κειμένου, για ό,τι άλλο επιθυμείτε να συμπληρώσετε.

– Για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί «Αποστολή αίτησης». Εφόσον όλα τα απαιτούμενα πεδία έχουν συμπληρωθεί ορθά, η αίτησή σας υποβάλλεται οριστικά και διατίθεται προς εκτύπωση.

ΠΗΓΗ: https://www.thepressproject.gr

Διαβάστε Επίσης

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;“-“Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;”

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;” ή αλλιώς “Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;” Οι επιχειρήσεις και το …