2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.

2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως την  «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία»,

με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 23 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟE, 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.

Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.

440.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες. Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, 6.000 κάθε ημέρα. Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται ετησίως στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.

H παγκόσμια αυτή ημέρα εστιάζει φέτος, σε διεθνές επίπεδο, στην πρόληψη και αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους, με στόχο την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Διεθνή Ημέρα Μνήμης Εργατών, αναδεικνύει το μείζον θέμα των συνθηκών εργασίας στη χώρα μας συνολικά και ιδιαιτέρως στην εποχή της υγειονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού.

Σήμερα οι σκέψεις μας είναι με τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σουπερμάρκετ, στις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερυ και σε όλους αυτούς που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή εν μέσω  καραντίνας και κρατούν όρθια την κοινωνία. Επιβάλλεται η επίβλεψη των συνθηκών εργασίας τους, καθώς είναι εκτεθειμένοι και σε υγειονομικούς κινδύνους.

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων,  επισημαίνουμε την ανάγκη αυξημένης προστασίας των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να τους παρέχουν ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) και να μεριμνούν για την επίτευξη  ασφαλών υγειονομικών συνθηκών στους χώρους δουλειάς.

Παράλληλα φυσικά με την εφαρμογή όλων όσων προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Στον έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει  το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, την ενίσχυση του οποίου το ΕΚΑ  έχει αναδείξει διαχρονικά.  Τώρα όμως είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.

ΠΗΓΗ: ΕΚΑ

Διαβάστε Επίσης

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;“-“Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;”

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;” ή αλλιώς “Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;” Οι επιχειρήσεις και το …