Άρθρο του Σ. Φασάκη στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου Κρήτης στις 2 Ιουνίου 2006..

Τι δεν λένε σήμερα για τον ΟΤΕ

 

Τις μέρες αυτές το ζήτημα του ΟΤΕ είναι στην πρώτη γραμμή των τηλεοράσεων, των ραδιοφώνων και των εφημερίδων. Ασχολούνται μ αυτό ο πρωθυπουργός, πολλοί υπουργοί, τέως υπουργοί, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, οι αρχηγοί των κομμάτων, η ΓΣΕΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, κλπ. Όλοι αποδέχονται ότι το σχέδιο Βουρλούμη είναι η λύση για να βγει ο χρεοκοπημένος ΟΤΕ από την κρίση και ερίζουν για το ποιος θα πληρώσει το κόστος της εθελουσίας.

Εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε ότι: Για να βγει ο ΟΤΕ από την κρίση χρειάζεται να αυξήσει τις πωλήσεις του σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο νέος μάγος του ΟΤΕ κ Βουρλούμης περιορίζεται σε 2 “κόλπα”: Την απόλυση 6.000 εργαζομένων μέσο εθελουσίας και την Οργανωτική αναδιάρθρωση με απλή σύμτιξη των υπαρχόντων λειτουργιών και μονάδων.

Μ αυτά τα “κόλπα” απευθύνεται μόνο στα χρηματιστήρια για να ανεβάσει την  τιμή της μετοχής, η πωλήσεις ομως δεν θα ανέβουν ούτε ένα (1) ευρώ, η τεχνική υποστήριξη δεν θα βελτιωθεί. Γιατί η αναδιοργάνωση δεν είναι λειτουργική, δεν είναι ουσιαστική, δεν αλλάζει την αποτυχημένη εμπορική πολιτική της κ Εβανς, δεν ανεβάζει την ποιότητα της τεχνικής υποστήριξης. Γιατί με την απόλυση 6.000 εργαζομένων, κρίσιμο έργο του ΟΤΕ θα δοθεί σε ιδιώτες εργολάβους με σίγουρο αποτέλεσμα την κακή ποιότητα υπηρεσιών πώλησης και τεχνικής υποστήριξης και με αμφίβολο οικονομικό κόστος.

Μέχρι σήμερα οι εργολαβίες στον ΟΤΕ στοιχίζουν πολύ περισσότερα από τα  λίγα ψίχουλα που δίνονται στους εργαζόμενους για την ίδια δουλειά πχ Εργολαβίες για τις Νέες Συνδέσεις στην Αττική.

Ο ΟΤΕ για να βγει από την κρίση χρειάζεται: Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τώρα. Αλλαγή της αποτυχημένης εμπορικής πολιτικής της κ Εβανς. Άμεση, αξιόπιστη, πανελλαδική και ποιοτική τεχνική υποστήριξη. Λειτουργική αναδιοργάνωση σύμφωνα με τις προτάσεις των εργαζομένων.

Τέλος γνωστό είναι ότι: Οι εταιρείες συμβούλων που επί ΠΑΣΟΚ έδωσαν  λανθασμένες και αποτυχημένες λύσεις (εκ του αποτελέσματος) και οδήγησαν τον ΟΤΕ στην σημερινή κρίση, δεν μπορούν σήμερα με την ΝΔ να δώσουν την λύση, απλώς για άλλη μια φορά θα γεμίσουν της τσέπες τους με εκατομμύρια.

Επίσης εάν πραγματικά περισσεύει στον ΟΤΕ 6.000 μόνιμο προσωπικό, τότε κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν, γιατί συνεχίζουν να απασχολούν χιλιάδες συμβασιούχους, γιατί συνεχίζουν να δίνουν έργο σε ιδιώτες εργολάβους.

ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ -ΣΥΝ: ΕΒΑΛΑΝ την ταφόπλακα στους εργαζόμενους

Ζητωκραυγάζει η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ότι κατατρόπωσε Βουρλούμη και Κυβέρνηση, παρουσιάζοντας την πιο επαίσχυντη συμφωνία στην ιστορία του Συνδικαλιστικού Κινήματος, σαν νίκη των εργαζομένων, κάνοντας σκόνη τις πρόσφατες μεγαλόστομες δηλώσεις της ΓΣΕΕ για “κοινό μέτωπο στις ΔΕΚΟ για να μην περάσουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις”.

Έτσι μετά την αρωγή στην κυβέρνηση του Πολυζογώπουλου στο ασφαλιστικό, σήμερα έχουμε την αρωγή της ΟΜΕ-ΟΤΕ (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ) στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Οι διαπραγματευτές της ΟΜΕ-ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ) για λίγα αργύρια και το πιστόλι στον κρόταφο, σ΄ αυτούς που θα φύγουν, “εθελουσία”,  δίνουν στον εργοδότη, όμηρους τους 12.000 εργαζόμενους που θα παραμείνουν, όσους θα προσληφθούν στο μέλλον και τους χιλιάδες συμβασιούχους με μια μπάλα στο πόδι.

Οι διαπραγματευτές τα τελευταία χρόνια προχωρούν από παραχώρηση σε παραχώρηση, έτσι επί 1 χρόνο «πάλεψαν σκληρά» για να συμφωνήσουν τελικά στις θέσεις της ΕΕ-Κυβέρνησης-Βουρλούμη, βάζοντας πλάτη για να περάσουν τις θέσεις, απόψεις, πολιτικές, κυβέρνησης-εργοδότη-κεφάλαιου στους εργαζόμενους.

Από την αρχή ο κ Βουρλούμης ήθελε την σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, για να εξασφαλίσει την επιβολή της πολιτικής του στους εργαζόμενους και για να μην έχει  πολιτικό κόστος η κυβέρνηση.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό το «σχέδιο εξυγίανσης»  του ΟΤΕ, χαρακτηριστική είναι η δήλωση των Αλογοσκούφη και Λιάπη ότι θα το εφαρμόσουν «Όχι μόνο στον ΟΤΕ αλλά και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις»Γιατί όμως θέλουν ντε και καλά να το εφαρμόσουν, το κρύβουν όλοι μαζί από τους εργαζόμενους.

Τι κρύβουν και τι παραχώρησαν:

Παραχώρησαν τις εργασιακές σχέσεις μας στο έλεος της κυβέρνησης της εργοδοσίας και του κεφαλαίου. Η εργοδοσία αμέσως μετά το «πρόγραμμα» θα αρχίσει τις αυθαίρετες απολύσεις όπου και σε όποιον κλάδο θέλει. Η συμφωνία αυτή είναι πιλότος για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ και το Δημόσιο. Την άρση της μονιμότητας. Την πώληση του ΟΤΕ σε στρατηγικό-θεσμικό επενδυτή. Την παραχώρηση του έργου σε εργολάβους. Την κατάργηση 6.000 θέσεων εργασίας στον ΟΤΕ. Την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Γνωστό σ΄ όλους είναι ότι τα εργατικά δικαιώματα στις ΔΕΚΟ είναι φάρος και ελπίδα για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η πάλη του ΣΚ ήταν να επεκταθούν τα δικαιώματα των ΔΕΚΟ στον ιδιωτικό τομέα και όχι το αντίθετο.

Όμως οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ συμφωνούν ιδεολογικά με την λογική Βουρλούμη-ΝΔ υπογράφοντας πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια για εθελουσία έξοδο, κάνοντας πλάτες στον εργοδότη για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με τους χιλιάδες συμβασιούχους, την κατάργηση θέσεων εργασίας με τις εργολαβίες σε ιδιώτες εργολάβους και εργολάβους θυγατρικές, κλπ.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων (ΑΣΕ) από το Αύγουστο απαίτησε αλλαγή στρατηγικής και καμιά συμμετοχή σε τέτοιες διαπραγματεύσεις. Προειδοποιώντας για την φάκα όταν όλοι έβλεπαν μόνο το τυρί. Στο στο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ στην Θεσσαλονίκη προτείναμε να προταχθεί σαν πρώτο και κύριο θέμα η ΣΣΕ που υπέγραψε το προεδρείο, όμως η πρόταση μας απορρίφθηκε μη αποδεχόμενη την ουσιαστική συζήτηση και κρίση των ενεργειών της.  Κατόπιν αυτού αποχωρήσαμε από το συνέδριο αρνούμενοι να νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία που μεθοδευμένα θα οδηγούσε στην επικύρωση της αντεργατικής επιλογής του προεδρείου.

Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής στον ΟΤΕ, πιστεύουν ότι κανένα μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν έχει δικαίωμα ηθικό, συνδικαλιστικό, πολιτικό να συμφωνήσει μια τέτοια ΣΣΕ, με την Κυβέρνηση-Βουρλούμη, εξ άλλου δεν τους εξουσιοδότησε για κάτι τέτοιο κανένας εργαζόμενος.

Κύριοι της ηγεσίας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ, δεν έχετε δικαίωμα να φέρετε τον εργασιακό μεσαίωνα στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, των ΔΕΚΟ και όλου του δημόσιου τομέα. Δεν έχετε καμιά νομιμοποίηση να συμφωνείτε και να δημιουργείτε τετελεσμένα ερήμην δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Την λύση θα δώσουν οι εργαζόμενοι με καθολική ψηφοφορία μέσα από Γενικές Συνελεύσεις που θα γίνουν την ίδια μέρα πανελλαδικά.

Δεν δεχόμαστε την κοροϊδία και τον εμπαιγμό Κυβέρνησης-Βουρλούμη-ΟΜΕ-ΟΤΕ, που ζητωκραυγάζουν για την επιτυχία τους εναντίον μας.

 

ΦΑΣΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Συνδικαλιστής ΟΤΕ

Διαβάστε Επίσης

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚAΛΠΗ ;

Να παροτρύνουμε τους συναδέλφους να ψηφίσουν στην φυσική κάλπη και όχι ηλεκτρονικά, βάζοντας φυσική κάλπη …