Άρθρο του Σ.Φασάκη στο περιοδικό ΔΡΟΜΟΙ τον Μάιο του 2002

 Συνδικαλιστικό πραξικόπημα στην ΠΕΤ-ΟΤΕ

«Διότι δεν συνεμορφόθην προς τας υποδείξεις.»

   Στις ΔΕΚΟ την δεκαετία του 80 αποθεώθηκε  ο κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΑΣΚΕ. Η γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας που σήμερα αναζητείται από πολλούς σαν ανάχωμα, τότε μπορούσε να δώσει και κάποια ψίχουλα στους εργαζόμενους.

   Σήμερα τα συνδικαλιστικά πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Κυρίαρχη γραμμή είναι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός μ’ όλα του τα χαρακτηριστικά: Το καλό της επιχείρησης, το απόρρητο της επιχείρησης, νέοι τρόποι αμοιβής (μπόνους, πριμ, ωρομίσθια), νέες εργασιακές σχέσεις (εργολαβίες, υπεργολαβίες, εποχιακοί, νοικιασμένοι εργαζόμενοι, δουλεμπόριο), συρρίκνωση κάθε εργατικού δικαιώματος, στον βωμό της μείωσης του εργασιακού κόστους για να γίνουμε «ανταγωνιστικοί», επαγγελματίες κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές που όραμα έχουν μια Διευθυντική θέση, χαρακτηρίζοντας σαν υπονομευτές της επιχείρησης όσους αντιδρούν στα παραπάνω.

   Οι οδηγίες της ΕΟΚ από το 1995 στην σύνοδο του ΕΣΣΕΝ έχουν καθορίσει την γραμμή πλεύσης κυβέρνησης, εργοδοτών και εργοδοτικών συνδικαλιστών για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την φορολόγηση των  επιχειρήσεων, κλπ.

   Στα πλαίσια αυτά εξελίχθηκαν τα γεγονότα στην ΠΕΤ-ΟΤΕ. Στις 24-1-2002 ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων (ΑΣΕ), καθαιρέθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή (προεδρείο) αντιδεοντολογικά, αντικαταστατικά, παράνομα και παράτυπα, από την πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ με την ανοχή του ΣΥΝ.

   Η συμμετοχή της κάθε παράταξης στην 11 μελή ΕΕ προβλέπεται από το καταστατικό της ΠΕΤ-ΟΤΕ. Η ΕΕ στην πράξη λειτουργεί ουσιαστικά σαν ΔΣ. Όταν το ΔΣ γίνεται πλέον κάθε 2 μήνες, είναι υποβαθμισμένο, συνήθως χωρίς εισηγήσεις, χωρίς προβληματισμό, ασχολείται σχεδόν μόνο με την ενημέρωση στα τρέχοντα θέματα και το «φροντιστήριο» των κάθε λογής μάνατζερ του ΟΤΕ και των θυγατρικών του, στους συνδικαλιστές του ΔΣ.

   Τους ενοχλεί η δράση μας

   Η πρόφαση που επικαλέσθηκαν ότι δηλαδή δημοσιοποιήσαμε την λίστα με τα πριμ 1 έως 8 εκ που μοίρασε αυθαίρετα η Διοίκηση σε συμφωνία με τα συνδικάτα στους εκλεκτούς του μηχανισμού. Ο πραγματικός όμως λόγος είναι ότι τους ενοχλεί η δράση μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, τις εργολαβίες, το δουλεμπόριο, κλπ. Γιατί σπάμε και δημοσιοποιούμε τα παιχνίδια του μηχανισμού με τους κάθε είδους προμηθευτές και εργολάβους. Γι αυτό άλλωστε έχουμε κατηγορηθεί δημόσια από τον κ Μανασή, τους Διευ/ντες Βασιλάκη και Γρεβενίτη παλιότερα, αλλά και τους πρόεδρο και γραμματέα της ΠΕΤ-ΟΤΕ, ότι υπονομεύουμε την επιχείρηση !!!

   Επιπλέον όπως λενε τους έθιξε ότι δημοσιοποιήσαμε στους εργαζόμενους και ονομαστικά όλους τους συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, των προεδρείων ΠΕΤ-ΠΣΥΠ-ΠΕΤΕΜ και ΟΜΕ-ΟΤΕ, σαν αρχιτέκτονες και στυλοβάτες της πολιτικής των πριμ. Την τακτική αυτή η ΑΣΕ την ξαναχρησιμοποίησε με επιτυχία, όταν η συνδικαλιστική γραφειοκρατία υπόγραψε 2ετη ΣΣΕ, που δεν έδινε πραγματική αύξηση, ενώ συνδέσανε τον μισθό με τα πριμ, δραχμοποίησαν τα επιδόματα και έκοψαν στην πράξη το εκτός έδρας.

  Αυτή η τακτική μας τους δημιουργεί πρόβλημα γιατί οι εργαζόμενοι τους καταλογίζουν ευθύνες και ατομικά, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από το κόμμα την παράταξη, τις πλειοψηφίες, κλπ.

   Το μεγαλύτερο τους πρόβλημα και το πιο σοβαρό είναι ότι σήμερα η ΑΣΕ εκφράζει την δίκαιη αγανάκτηση όλων των εργαζομένων στον ΟΤΕ σ’ όλη την Ελλάδα. Ενώ δραστηριοποιούμαστε μόνο στην ΠΕΤ-ΟΤΕ, σε μας απευθύνονται πολλά μέλη όλων των σωματείων αλλά και εργαζόμενοι της μερικής απασχόλησης και του δουλεμπόριου για τα προβλήματά τους.

   Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα γι’ αυτούς είναι ότι δουλεύουμε μέσα στα συνδικάτα αλλά και έξω από αυτά, αυτόνομα, υποκαθιστώντας τα με επιτροπές αγώνα, πρωτοβουλίες εργαζομένων, κλπ. για τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων για όσα δεν «θέλουν» ή δεν μπορούν να δουν και να παλέψουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές.

Το πραξικόπημα

   Απειλές για καθαίρεση από την Ε.Ε είχαμε δεχθεί άλλες δύο φορές μέσα σε 2 χρόνια για τον εκφοβισμό μας.

   Η ΑΣΕ στο ΔΣ στις 24-1-2002, κατήγγειλε την καθαίρεση σαν αντικαταστατική, αντιδεοντολογική, παράνομη και παράτυπη και δεν συμμετείχε στην διαδικασία. Το ίδιο έκανε και η ΕΣΚ (ΚΚΕ). Στην διαδικασία συμμετείχαν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που υπερψήφισαν και η ΑΣ (ΣΥΝ) που καταψήφισε !!

   Πριν το ΔΣ, με ανακοίνωση ενημερώσαμε τους εργαζόμενους: «όχι στο πραξικόπημα». Από την επόμενη μέρα η δράση μας επικεντρώθηκε στους εργαζόμενους που ενημερώσαμε στους χώρους δουλειάς και τα συνεργεία σ’ όλη την Αττική, αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις, μαζεύοντας υπογραφές, που καταδίκαζαν την ενέργεια της καθαίρεσης και ζητούσαν την ανάκλησή της. Χαρακτηριστικό σ’ αυτή την διαδικασία είναι ότι υπογράφουν όλοι οι εργαζόμενοι ακόμα και συνδικαλιστές και συνδικαλιζόμενοι από όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, αλλά και η καταδίκη αυτής της απόφασης από Τοπικά παραρτήματα της ΠΕΤ-ΟΤΕ πχ Άρτας, Ρόδου, Σερρών, κλπ,

   Η δημοσιοποίηση της καθαίρεσης στα ΜΜΕ ήταν ένας άλλος τομέας που η ΑΣΕ έδωσε την μάχη. Έτσι πολλές φορές βγήκαμε ζωντανά στο ΣΚΑΙ, το ΤV Μακεδονία, επίσης για το θέμα έγραψαν οι εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΝΕΑ, ΠΡΙΝ, ΕΛ. ΤΥΠΟΣ, ΑΥΓΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, κλπ.

   Κλιμάκωση των απειλών

   Όλα αυτά εξόργισαν τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, που πρότειναν πλέον στην πρώτη  ΕΕ χωρίς την ΑΣΕ, την διαγραφή του μέλους της ΑΣΕ από το σωματείο, ενώ μετά από λίγες μέρες έβγαλαν ανακοίνωση 2 σελίδων του σωματείου για «το περιβόητο θέμα Φασάκη» που είχε την λέξη συνάδελφος σε εισαγωγικά. Δηλαδή, το ίδιο το συνδικάτο απέλυσε από τον ΟΤΕ εργαζόμενο συνδικαλιστή πριν από τον εργοδότη !!

   Η ΑΣΕ ενημέρωσε για το θέμα με φαξ όλα τα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά,

    Επίσης  συνεχίζουμε να στέλνουμε κάθε 2-3 μέρες νέες υπογραφές εργαζομένων σε ΠΕΤ-ΟΤΕ, ΟΜΕ-ΟΤΕ, ΕΚΑ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ.

   Αυτό που τους εξοργίζει και κλιμακώνουν τις απειλές τους είναι ότι η πολιτική τους για τα πριμ, το εκτός έδρας, την ΣΣΕ, κλπ, δεν περνάει πλέον, ούτε στα κομματικά τους μέλη, την καταδικάζουν πολλά τοπικά τμήματα της ΠΕΤ-ΟΤΕ, πχ Ευβοίας, Δωδεκανήσων, Άρτας, Καλαμάτας, Κιλκίς, Άμφισσας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, κλπ. Επίσης όταν βλέπουν στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ που στηρίζει η ΑΣΕ, να συμμετέχουν, να δουλεύουν, να στηρίζουν και να συσπειρώνονται δυνάμεις από όλους τους εργαζόμενους και όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις.

   Όταν όλο και περισσότερα τοπικά τμήματα καταδικάζουν την πολιτική τους και συσπειρώνονται δίπλα στην ΑΣΕ, νοιώθουν να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Έτσι προσδένονται ακόμα περισσότερο στην εργοδοσία, κάνοντας όμως ταυτόχρονα και λεκτικούς ακροβατισμούς υπέρ των εργαζομένων, για να μην απομονωθούν τελείως και εναποθέτουν τις ελπίδες τους να ξαναμαζέψουν τους ψηφοφόρους τους, στην κομματική συσπείρωση λόγω δημοτικών και βουλευτικών εκλογών.

   Με οριζόντια διασύνδεση

   Η δουλειά της ΑΣΕ στους εργαζόμενους συγκεκριμενοποιείται και αποκρυσταλλώνεται με την δημιουργία τοπικών συσπειρώσεων σε κάθε πόλη, με οριζόντια διασύνδεση μεταξύ τους (ότι ανακοίνωση κυκλοφορεί η συσπείρωση μιας πόλης αποστέλλεται σ’ όλες τις άλλες συσπειρώσεις ή άτομα)

   Στόχος, σκοπός, το σύνθημα μας είναι: το μέτωπο των εργαζομένων κόντρα και ενάντια στον εργοδοτικούς συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ.

   Χαρακτηριστικό είναι το κλείσιμο άρθρου μας για το ασφαλιστικό. «Με τέτοιους συνδικαλιστές και τέτοια συνδικάτα, η εργατική τάξη δεν μπορεί να παλέψει, να διεκδικήσει και να κερδίσει.

   Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές που λειτουργούν σαν δούρειος ίππος, το καλύτερο που έχουν να προσφέρουν στους εργαζόμενους είναι να ξαναγυρίσουν στο μεροκάματο.

   Οι εργαζόμενοι είναι σίγουρο ότι θα βρούνε μόνοι τους την ηγεσία που θα τους οδηγήσει σε νικηφόρους αγώνες και την τελική νίκη, την ανατροπή του συστήματος της μισθωτής σκλαβιάς.».

Φασάκης  Σταύρος

ΔΣ ΠΕΤ-ΟΤΕ

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΕΡΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ;

Και να που η ηγεσία της ΓΣΕΕ άνοιξε για λίγο το μάτι από το λήθαργο …