ΦΩΝΗ των ΤΕΧΝΙΚΩΝ Ν:205

ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ

Διπλά κέρδη από την δυστυχία μας

Συνάδελφοι μετά το αποτέλεσμα του έκτακτου συνεδρίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ που 120 σύνεδροι ΠΑΣΚΕ, ΑΣ, αποφάσισαν να παει το ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ και καταψήφισαν την πρόταση για ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, (να αποφασίσουν άμεσα οι εργαζόμενοι), έχουν προκύψει αρκετά ερωτήματα και έχουν μπει πολλά διλήμματα στους εργαζόμενους.

Συμβάλλοντας στην πληροφόρηση των εργαζομένων για να έχουν σαφή εικόνα όσων συμβαίνουν γύρω τους, για να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να μας κρίνουν ΟΛΟΥΣ, παραθέτω ορισμένα πολύ χρήσιμα στοιχεία.  

Η αλήθεια δεν κρύβεται

Σοκάρουν οι δηλώσεις στον Οικονομικό Ταχυδρόμο του Π Ψωμιάδη προέδρου του ομίλου ΑΣΠΙΣ και μέλους της Διοίκησης των Ασφαλιστικών Εταιρειών.

«Πολύ σύντομα η κρατική ασφάλιση θα είναι συμπληρωματική της ιδιωτικής». «Η μείωση των εισφορών στο ΙΚΑ απελευθερώνει τεράστια ποσά, αυτό αφήνει τεράστια περιθώρια στον εργαζόμενο και την εταιρία να συνάψουν και ατομική αλλά και ομαδική ασφάλεια».

Διπλά κέρδη από την δυστυχία μας

Οι εργοδότες και το κράτος στην Δυτ. Ευρώπη εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με διάφορους τρόπους, όμως αυτό που συμβαίνει με την ασφάλιση είναι ο πλέον επαχθείς. Επιβάλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στους εργαζόμενους να πληρώνουν για κοινωνική ασφάλιση και ιδιωτική ασφάλιση για τις ίδιες παροχές. Έτσι ενώ όλοι πληρώνουν κοινωνική ασφάλιση σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurostat , τα συμβόλαια ζωής αυξήθηκαν 70%  με ετήσια κατά κεφαλή δαπάνη 350.000 δρχ το 1998 κατά μέσο όρο στην ΕΕ, με την  Μ Βρετανία στην πρώτη θέση με 1 εκ ετησίως.

Όσο η σοσιαλδημοκρατία γκρεμίζει ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, η ανασφάλεια για μια αξιοπρεπή σύνταξη τείνει να γίνει όνειρο απατηλό. Επίσης με τέτοιες διαδικασίες, όσο οι εργαζόμενοι θα φτωχαίνουν, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα θησαυρίζουν.

Η αλληλεγγύη των γενεών

Η λεγόμενη αλληλεγγύη των γενεών και η επίκληση της ρήσης «είμαστε λίγοι εργαζόμενοι & πολλοί συνταξιούχοι» (δημογραφικό πρόβλημα) που επικαλούνται ορισμένοι είναι ένα παραμύθι, για να δίνουν άλλοθι σε κράτος και εργοδότες, και να αιτιολογούν την κυβερνητική-εργοδοτική πολιτική της συνδικαλιστικής ηγεσίας.

Γιατί δεν θέλουν να διεκδικήσουν τα χαμένα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης.

Γιατί δεν δείχνουν στην κοινωνία, στους εργοδότες, το κράτος και τους εργαζόμενους ότι μας χρωστάνε, ενώ εμείς οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε σε κανέναν.

Λένε ότι λύση είναι να βρούμε άλλους νέους εργαζόμενους να χρηματοδοτήσουν εμάς στην σύνταξη, όπως εμείς χρηματοδοτήσαμε την προηγούμενη γενιά. Δηλαδή κρύβουν ποιος μας έφαγε τα αποθεματικά άρα από πού να τα διεκδικήσουμε.

Τέλος υπονοούν ότι τα λεφτά πήγαν στους παλιότερους εργαζόμενους και τώρα πρέπει να βρούμε νέους εργαζόμενους δηλαδή πρέπει να βρούμε νέα κορόιδα να πληρώσουν εμάς.

Οι εργαζόμενοι ξέρουν  πολύ καλά ότι από την πρώτη μέρα που έπιασαν δουλειά πληρώνουν κανονικά στο ΤΑΠ-ΟΤΕ και τα υπόλοιπα ταμεία. Άρα όταν φθάνουν στην σύνταξη έπρεπε να υπάρχουν τα χρήματα μας ανατοκισμένα να τους δώσουν την σύνταξη τους.

Η ευθύνη ότι σήμερα δεν υπάρχουν αποθεματικά είναι της κυβέρνησης και των κυβερνήσεων που διόριζαν Διοικήσεις στα ταμεία και των εργοδοτών, τραπεζιτών που καρπώθηκαν τα υπερκέρδη, γιατί μας έδιναν για πολλά χρόνια επιτόκιο 0% ή 4% όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με 25%.

Μ. Βρετανία, 30% κάτω οι συντάξεις

       Στην Μ. Βρετανία οι ιδιωτικές ασφάλειες θα δώσουν σε 8 εκ Βρετανούς 30% μικρότερες συντάξεις γιατί έχασαν 60 δις ευρώ μόνο το 2001. Στοιχεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16/6/02.

                                 ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2001

 

Ταμείο

Έχασε δις δρχ

%

αποθεματικών του

1

ΤΑΠ Εμπορικής Τράπεζας

43,9

– 52,9

2

ΟΓΑ

30,4

– 43,9

3

ΤΣΑΥ

31,3

– 40,8

4

ΤΣΕΜΔΕ

30,3

– 35,6

5

ΤΣΠ ΕΤΕ

27,6

– 44,9

6

Ταμείο Νομικών

15,6

– 46,2

7

Ταμείο Αρωγής ΟΤΕ

13,1

– 32,8

8

ΤΣΠ Τράπεζας Ελλάδος

14,5

– 46,2

9

ΙΚΑ

7,7

– 9,3

Από τα παραπάνω οι εργαζόμενοι σαφώς καταλαβαίνουν τι τους περιμένει με τα χρηματιστηριακά κόλπα γύρω από την ασφάλιση, που κάνουν: ΟΜΕ-ΟΤΕ, ΠΕΤ-ΟΤΕ, ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ, , ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΙΚΑ και η Κυβέρνηση.

 

ΦΑΣΑΚΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ  ΔΣ  ΠΕΤ-ΟΤΕ

Διαβάστε Επίσης

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚΆΛΠΗ;

Να παροτρύνουμε τους συναδέλφους να ψηφίσουν στην φυσική κάλπη και όχι ηλεκτρονικά, βάζοντας φυσική κάλπη …