Εκλογές ΠΑΣΕ-ΟΤΕ 2008.

Θα τους ξαναψηφίσεις;

   Συνάδελφοι και συναδέλφισσες:

   Οι εκλογές του  ΠΑΣΕ – ΟΤΕ διεξάγονται σε μια περίοδο εξαιρετικής σοβαρότητας για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο.

   Τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνουν μονότονα σε όλα τα “meeting” το βασικό σλόγκαν της πλύσης εγκεφάλου:

   «Δεν είναι καλός μάνατζερ αυτός που εφαρμόζει τις εντολές της Διοίκησης, αλλά αυτός που κάνει τον εργαζόμενο να κάνει αυτό που θέλει, πιστεύοντας ότι είναι δικιά του ιδέα και απόφαση»!

   Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε η συνδικαλιστική μας ηγεσία. Μας επέβαλλαν, μερικοί το αποδέχτηκαν συνειδητά, την καθημερινή παραβίαση των ωραρίων μας, την εντατικοποίηση, τα ορθάδικα, τις στολές, το ΠΡΙΜ, το Αξιολόγιο, την υποβάθμιση των διπλανών μας, μόνιμων και συμβασιούχων και σιγά – σιγά, προσπαθώντας να τσιμπήσουμε το τυράκι της εργοδοσίας κινδυνεύουμε να πιαστούμε όλοι μαζί στην ίδια φάκα.

   Μέσα σ’ ένα τεράστιο εργασιακό Γκουαντάναμο χωρίς δημόσιο ΟΤΕ, χωρίς μονιμότητα, χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

   Η Διοίκηση του ΟΤΕ πότε με το καρότο, πότε με το μαστίγιο προσπαθεί να τα πάρει όλα. Για να αυξήσει την κερδοφορία της, για να κυριαρχήσει στον «ανταγωνισμό», για να πιάσει τους «στόχους», για να φουσκώσει τις κάρτες και τα μπόνους των στελεχών δεν σέβεται πια ούτε τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις, ούτε τις ανάγκες μας, ούτε την ίδια μας την αξιοπρέπεια.

   Τί έκανε, τί κάνει, τί θα κάνει για όλα αυτά η ηγεσία του ΠΑΣΕ και οι παρατάξεις που τη συναποτελούν;

   Ότι και να λένε σήμερα, ότι κι αν υπόσχονται, γιατί είναι μανούλες στο να τάζουν προεκλογικά, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν. Ιδιαίτερα η ΠΑΣΚΕ που είχε την αυτοδυναμία και τον έλεγχο του σωματείου τόσα χρόνια το ίδιο και η ΔΑΚΕ που θέλει να πάρει τη σκυτάλη.

   Οι αποφάσεις της Διοίκησης ήταν διαταγή για το Προεδρείο του ΠΑΣΕ. Η Διοίκηση αποφάσιζε κι αυτοί εκτελούσαν.

   Δεν είναι μικρότερες όμως και οι ευθύνες των άλλων δυο παρατάξεων που έπαιζαν συμπληρωματικό ρόλο σε όλα αυτά.

    Ποτέ δεν όρθωσαν το ανάστημά τους, ποτέ δεν αντιτάχθηκαν, ποτέ δεν είχαν την παραμικρή συμβολή για την λύση των προβλημάτων μας.

   Σε όλες τις βασικές επιλογές που ήταν προϋποθέσεις για να πουληθεί ο ΟΤΕ και να απειλούνται τα εργασιακά μας δικαιώματα, είχαν την ίδια θέση. ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αγ. Συνεργασία:

  1. Συμφώνησαν και συνδιαμόρφωσαν το επαίσχυντο σχέδιο της «Εθελουσίας».
  2. Αποφάσισαν σε συνέδριο της ΟΜΕ – ΟΤΕ και στη συνέχεια πρότειναν στο υφυπουργό Σπυρόπουλο να πάμε εθελοντικά στο ΙΚΑ!
  3. Δέχτηκαν και ανέχτηκαν να δουλεύουν δίπλα μας Συμβασιούχοι χωρίς δικαιώματα με όλες τις μορφές μαύρης εργασίας ΟΤΕ – PLUS, out sourcing, founds, 4ωρα, 3ωρα, shop in the shop,       8 μηνα κλπ.

 Σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση έχει και η ΕΣΚ με το μοναχικό της δρόμο, την απουσία της από τις καταλήψεις και τις ξεχωριστές τις συγκεντρώσεις με μόνο στόχο την ψηφοθηρία του κομματικού της φορέα.

   Όλοι έκαναν ότι δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Η ΑΣΕ πάλευε και φώναζε:

Αν δεν εντάξουμε την μαύρη εργασία στη σταθερή, η πρώτη θα καταπιεί την δεύτερη.

   Δεν τους έγραφαν ούτε μέλη του σωματείου. Τώρα που δραπέτευσαν με την Εθελουσία, ακόμα και οι ηγέτες των παρατάξεών τους ( οι εθελοδότες συνταξιούχοι της Αγ. Συνεργασίας τους καθοδηγούν ακόμα, γιατί τα παιδιά είναι άπειρα) γράφουν μέλη όποιον περνάει έξω από τον δρόμο.

   Ο λόγος είναι απλός: Με κάτω από 5.000 μέλη χάνουν την συνδικαλιστική απαλλαγή και θα γυρίσουν στη δουλειά. Παρ’ όλ’ αυτά θα τους συγχωρούσαμε τα πάντα αν δήλωναν ότι μετά τις εκλογές όλοι οι απαλλαγμένοι θα πιάσουν δουλειά στα ορθάδικα και στα ταμεία για να καταλάβουν τί καθεστώς βιώνει ο μέσος εργαζόμενος που οι ίδιοι συνδιαμόρφωσαν.

   Πορεύτηκαν με την κοντόθωρη λογική: η Διοίκηση θα παρουσιάζει ( κατά μέσο όρο) μικρότερο εργασιακό κόστος, ο προϊστάμενος – συνδικαλιστής θα έχει μεγάλο ΠΡΙΜ και προφίλ μάνατζερ, οι μόνιμοι θα τσιμπάνε κάνα ψίχουλο που περισσεύει  και εμείς θα παίρνουμε τις ψήφους.

Η εργοδοσία όμως έχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Κατάφερε και θέλει να τα πάρει όλα.                Τώρα σαν τις μωρές παρθένες φωνάζουν και πέσανε με τα μούτρα στη μόνη δουλειά που ξέρουν:

   Να μαζεύουν ψήφους. Τί να τις κάνουν όμως; Τί θα κάνουν με τα προβλήματά μας; Ποιό είναι το πρόγραμμά τους; Κανένα.

   Τί θα κάνουν αν αύριο αρχίσουν οι απολύσεις; Ό τι έκαναν με τις απολύσεις των συμβασιούχων και το ξεπούλημα της INF-ΟΤΕ, οι ίδιοι και τα κόμματά τους, δηλαδή τίποτα.

   Αντί γι’ αυτό μερικοί σπέρνουν φήμες κι απειλούν συναδέλφους. « Μπες στο ψηφοδέλτιό μας για να σε σώσουμε». Ποιοί να σας σώσουν; Αυτοί που πούλησαν τη νέα γενιά; Που μερικοί δεν μπόρεσαν να σώσουν ούτε τα παιδιά τους;

   Τον εαυτό τους θέλουν να σώσουν για ακόμη μια φορά.  Θα τους κάνουμε τη χάρη;

   Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, τα ψέματα τελείωσαν. Μόνο η δραστηριοποίηση, η εγρήγορση και ο κοινός αγώνας όλων μας  μπορεί να μας σώσει.

   Αυτή τη φορά πρέπει να σκεφτούμε και να δράσουμε πιο έξυπνα. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να μην αναθέσουμε τα προβλήματά μας σε κανέναν, ούτε στον κομματάρχη μας ούτε στον προϊστάμενο.

   Οι εργαζόμενοι συνδικαλιστές της ΑΣΕ βρεθήκαμε και παλέψαμε μαζί σας για όλα τα προβλήματα. Πρωτοστατήσαμε σε όλους τους αγώνες, σε όλες τις καταλήψεις, σε όλες τις απεργίες.

   Στείλαμε το μήνυμά μας στο Γερμανό Επενδυτή, αγωνιστήκαμε με όλες τις μορφές για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μέχρι τηλεοπτικό ακτιβισμό στον Αυτιά κάναμε για τις συμβασιούχες καθαρίστριες.

Μόνοι μας όμως δεν φτάνουμε πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Χωρίς διαχωρισμούς ηγεσίας και βάσης, σ’ ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο.

   -Να επαναλειτουργήσουμε το Σωματείο.

   -Να καθιερώσουμε την εργατική δημοκρατία και τις εργατικές συνελεύσεις.

Χωρίς εσάς δεν γίνεται τίποτα. Τρία χρόνια τώρα οι εργατοπατέρες του ΠΑΣΕ αποκλείουν τις απόψεις μας ακόμα και από το περιοδικό!

   Κυρίως όμως πρέπει να επαναδιατυπώσουμε τις θέσεις μας και τα αιτήματά μας.

  • Να παράγουμε για μας και για την κοινωνία.
  • Να απαιτήσουμε 50 % έκπτωση σε όλα τα τιμολόγια για όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
  • Για δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο για όλη τη νεολαία.
  • Να διεκδικήσουμε έναν κοινωνικοποιημένο ΟΤΕ χωρίς στρατηγικούς επενδυτές και έξω από τα χρηματιστήρια.

   Το παγκόσμιο σύστημα με την κατάρρευσή του απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη την ανθρωπότητα. 

   Μόλις αποφάσισαν να δουλεύουμε όλοι και να πληρώνουμε τις μαύρες τρύπες των τραπεζών και των χρηματιστηρίων. Θα τις εξυγιάνουμε μας λένε και θα τις ξαναπαραχωρήσουμε στους ιδιοκτήτες τους!!!

   Υπάρχουν περίοδοι στην ιστορία της ανθρωπότητας που οι εκμεταλλευόμενοι αντιλαμβάνονται σε λίγες μέρες ό τι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν δεκαετίες ολόκληρες.

   Είμαστε ιστορικά αισιόδοξοι και περιμένουμε τα πρώτα σκιρτήματα της μαχόμενης ανθρωπότητας.

   Μ’ αυτές τις διαπιστώσεις, μ’ αυτούς τους προβληματισμούς, μ’ αυτές τις σκέψεις θέλαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας. Με αυτή την προοπτική σας καλούμε:

Ενισχύστε το ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ συντονιστείτε μαζί μας.

Εμείς δεν θα συνθηκολογήσουμε. Ο αγώνας συνεχίζεται.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΑΣΕ

Νοέμβριος 2008

Διαβάστε Επίσης

ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Αύριο απεργούμε για εμάς, για την Ελλάδα, για τα παιδιά μας. Αύριο βγαίνουμε ξανά στους …