Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στην 37η Γ.Α.Σ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ από τον Νίκο Άνθη.

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλησπέρα. Είμαι ο Νίκος ο Άνθης και εκπροσωπώ την ΑΣΕ.

    Η σημερινή 37η Γ.Α.Σ πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά το νόθο εκλογικό συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ και μια μέρα μετά την σύσταση του νέου προεδρείου στην ΟΜΕ-ΟΤΕ.

   Ένα Συνέδριο που ουσιαστικά ούτε ξεκίνησε, ούτε συζητήθηκε κανένα θέμα, αλλά εξαντλήθηκε σε παρασκηνιακό παζάρι, σε μια βρώμικη συναλλαγή και στο τέλος σ’ ένα πρωτοφανές  συνδικαλιστικό πραξικόπημα.

   Το έγκλημα στο πρόσφατο έκτακτο εκλογικό συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ είχε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

   Φυσικοί αυτουργοί και πραξικοπηματίες ήταν η ετερόκλητη συμμαχία (Δ)ΑΚΕ και ΕΣΚ οι οποίοι αν και μειοψηφία στα συνέδριο αποφάσισαν να καταργήσουν την ίδια την εργατική δημοκρατία, τις συνδικαλιστικές διαδικασίες και να διαγράψουν από σύνεδρο έναν αντιπρόσωπο της ΑΣΕ ο οποίος όχι μόνο είχε εκλεγεί κανονικά αλλά είχε εκλεγεί από το 44ο τακτικό εκλογικό συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ στο Δ.Σ της ΟΜΕ-ΟΤΕ πριν από 2 χρόνια από τους ίδιους αντιπροσώπους, συμμετείχε κανονικά και στο επόμενο 45ο τακτικό συνέδριο χωρίς να μπει καμία αμφισβήτηση και κανένα θέμα γι’ αυτόν ή για όποιον άλλο εκλεγμένο αντιπρόσωπο της ΑΣΕ ή από οποιαδήποτε άλλη παράταξη.

   Ηθικοί αυτουργοί ήταν η πλειοψηφία των συνέδρων την οποία αποτελούσαν σύνεδροι της ΠΑΣΚΕ(ΣΥΝ 1), της  Αγ. Συνεργασίας – Ενωτικής και ανεξαρτητοποιημένοι της (Δ)ΑΚΕ η οποία αφού κατέθεσε ένα κείμενο με υπογραφές ότι δεν νομιμοποιούν τις παράνομες διαδικασίες αποχώρησε… αφήνοντας την μειοψηφία (Δ)ΑΚΕ και ΕΣΚ να κάνουν την βρώμικη δουλειά.

   Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ενώ κατέθεσαν ενστάσεις και κείμενο με υπογραφές και που το συνυπέγραψε στο τέλος και η ΑΣΕ, ότι δεν νομιμοποιούν τα τετελεσμένα, που σημαίνει ότι άμεσα πρέπει να προσφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα και να ανατρέψουν το πραξικόπημα, ποτέ δεν προσέφυγαν, παρόλο που δυο σωματεία του χώρου, ο ΠΑΣΕ και το δικό μας η ΕΕΤΕ ήταν αυτοδύναμα και οι αντιπρόσωποί τους συμμετείχαν στο κείμενο και στην πλειοψηφία. Τίποτε λοιπόν δεν κάνατε σαν σωματείο για να αποτρέψετε αυτό το πραξικόπημα.

   Μ’ αυτό το πραξικόπημα οι πραξικοπηματίες είχαν διπλά οφέλη. Και την ΑΣΕ χτύπησαν και την απαλλαγή τους εξασφάλισαν και τα παζάρια τους ολοκλήρωσαν και κυρίως ικανοποίησαν τα αφεντικά της D.T που κάθε τόσο τους παραπονιούνται για την δράση της ΑΣΕ και τους ζητούν φορτικά και με ανταλλάγματα να πάρουν μέτρα εναντίον μας.

   Μέρες τώρα φωνάζουμε ότι αν αυτό νομιμοποιηθεί, τότε κάθε συγκυριακή πλειοψηφία ή μειοψηφία, θα καταργεί ετσιθελικά και θα διαγράφει αντιπροσώπους ή και παρατάξεις ολόκληρες -χωρίς προσχήματα όπως αυτή την φορά- θα καταργούν την δημοκρατία και κάθε έννοια συνδικαλιστικής διαδικασίας στα συνδικάτα αλλά φωνή βοώντος εν’ τη ερήμω..

   Το πραξικόπημα αυτό δεν κτυπάει μόνο την ΑΣΕ.

   Η ΑΣΕ και το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, δεν φοβάται ούτε την εργοδοσία ούτε τους υποτακτικούς εργατοπατέρες. Είμαστε μέσα στους εργαζόμενους, μας στηρίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, δεν κάνουμε συνδικαλισμό για να παίρνουμε απαλλαγές γιατί φοβόμαστε την δουλειά όπως όλοι αυτοί… αντιθέτως και όταν έχουμε απαλλαγές δεν τις χρησιμοποιούμε γιατί είμαστε εργαζόμενοι συνδικαλιστές, ούτε φοβόμαστε μήπως χάσουμε τους συνδικαλιστικούς μισθούς γιατί δεν παίρνουμε συνδικαλιστικούς μισθούς.

   Το πραξικόπημα αυτό πυροβολεί τα συνδικάτα!  Αυτοί οι κρετίνοι δηλαδή, για μια απαλλαγή και ένα ψήφο που πήραν από την ΔΑΚΕ για να βγάλουν αντιπρόσωπο στην ΓΣΕΕ μ’ αυτή την καραμπινάτη συναλλαγή, πριόνισαν όχι μόνο το κλαδί που κάθονται πάνω αλλά καταρράκωσαν τις βασικές αρχές που λειτουργούν τα συνδικάτα.  Έσπειραν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες.

   Τέτοια γεγονότα είχε να ζήσει το συνδικαλιστικό κίνημα από τις μαύρες εποχές της Μακρηθεοδωρικής περιόδου ή από την εποχή που απήγαγε η αστυνομία τους ταξικούς αντιπροσώπους, τους έκλεισε σε ένα καράβι για να μην ψηφίσουν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ και αφού τελείωσε το συνέδριο τους άφησε ελεύθερους και τις πλήρωσε τόσο ακριβά το ταξικό εργατικό κίνημα.

    Απ’ ότι φαίνεται η διαλυτικότητα και η σήψη που ξεκίνησε από το εκλογικό συνέδριο της ΓΣΕΕ, ο παραγοντισμός, τα παζάρια, ο καρεκλοπόλεμος και ο εκφυλισμός διαχύθηκε προς τα κάτω σε όλες λίγο πολύ τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

   Η ΟΜΕ-ΟΤΕ που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε προϊούσα διάλυση δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

   Γι’ αυτό η εντατικοποίηση, η εργοδοτική αυθαιρεσία και η τρομοκρατία κτυπάνε κόκκινο, τα εργατικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα, η μαύρη εργασία, το outsorsing και οι εργολαβίες κυριαρχούν γιατί τα συνδικάτα έχουν εκφυλιστεί.

     Μιας και σήμερα έχουμε την ΓΑΣ ας δούμε το σωματείο μας, η Ένωσή μας, η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ πως πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια σαν σωματείο; Ποια είναι τα αποτελέσματα σήμερα; Αφού έβγαλε διαχρονικά Βουλευτές, Υπουργούς, διευθυντές θυγατρικών και πολλούς προϊσταμένους σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας των τεχνολόγων μηχανικών είμαστε υποβαθμισμένοι με μισθούς κουτσουρεμένους ενώ τις θέσεις ευθύνης τις έχουν πάρει διοικητικοί του ΠΑΣΕ της COSMOTE και από την αγορά.  

   Σε ότι αφορά της δράσεις της Ένωσής μας για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών μας, είναι ολοφάνερο ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει να επιδείξει καμία δράση. Πέρα από ανούσιες και ανέξοδες διαπιστώσεις δεν προχώρησε σε καμία καταγγελία στις επιθεωρήσεις εργασίας σχετικά με τα απανωτά εργατικά ατυχήματα  και τις συνεχείς παραβιάσεις του ωραρίου, ούτε ποτέ είδε ανεπίβλεπτους εργολάβους να παραβιάζουν το απόρρητο και να προβεί σε καταγγελίες στην ΑΔΑΕ ούτε φυσικά είδε προϊστάμενους να εκβιάζουν, να απειλούν και να τρομοκρατούν εργαζόμενους κ.λ.π.

   Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ηγεσίας του σωματείου για όσα βιώνουμε από την ανάλγητη γερμανική διοίκηση της D.T όπως είναι:

  • Η διαχρονική υποβάθμιση των Τεχνολόγων Μηχανικών.
  • Η εντατικοποίηση και το σύνδρομο
  • Τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα.
  • Η ασφάλιση όλων των τεχνικών στο ΙΚΑσαν υπαλλήλους γραφείου.
  • Η κατάργηση και η υποβάθμιση των πτυχίων μας….
  • Οι μισθοί πείνας κ.λ.π. χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίδραση σε όλα αυτά.

   Δεν υπήρξε ούτε μια αντίδραση ακόμα και όταν, όλους εμάς στην OTE TV μας μετέφεραν από το ΤΑΠ-ΟΤΕ στο χρεωκοπημένο ταμείο των δημοσιογράφων, ακόμη και τότε ήταν εκκωφαντική η σιωπή σας.

   Για να καλύψετε την αδράνεια σας πάντα ρίχνατε και ρίχνετε το φταίξιμο στην ΟΜΕ λέγοντας μας ότι για όλα αυτά φταίει η ΟΜΕ και όχι εσείς που έχετε την απόλυτη αυτοδυναμία και την τύχη του σωματείου στα χέρια σας.  

  Έχετε λοιπόν και σεις και όχι μόνο η ΟΜΕ-ΟΤΕ τεράστια συμβολή σ’ αυτό το εργασιακό Νταχάου που έχει δημιουργηθεί από την D.T.

   Δυστυχώς δεν είναι μόνο η Ενωτική και η Αγωνιστική Συνεργασία που χρόνια τώρα έχουν την ηγεσία του σωματείου και που στην ουσία είναι μια παράταξη και που δεν κάνανε δράσεις αλλά και οι άλλες παρατάξεις ήταν στο ίδιο μοτίβο χωρίς καμία ουσιαστική δράση. Κατά τ’ άλλα επέστρεψαν στο σωματείο για να το «αναβαθμίσουν»….

  Αλήθεια, πόσοι ακόμη συνάδελφοι πρέπει να σακατευτούν για να προσφύγετε σαν σωματείο στις επιθεωρήσεις εργασίας και να επιβάλετε τα διπλά συνεργεία στο δίκτυο;

   Πόσο περισσότερο τεχνικό έργο πρέπει να φύγει για να αφυπνιστείτε και να κάνετε μια ουσιαστική δράση όπως προσφυγή στην ΑΔΑΕ, στην δικαιοσύνη , συνέντευξη τύπου, αγωνιστικές κινητοποιήσεις  κ.λ.π;  Καλό είναι το fb  και οι φωτογραφίες αλλά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα…

    Επειδή λέτε συνέχεια ότι σας κάνουμε κριτική και ότι έχετε δράσεις θέλουμε να μας πείτε έστω μια δράση που κάνατε. Πέστε μας λοιπόν μια ουσιαστική δράση που κάνατε;

    Το μόνο που κάνατε και συνεχίζετε να κάνετε και μάλιστα πολύ καλά όλοι μαζί είναι  διαπιστώσεις, διαπιστώσεις, διαπιστώσεις!!!

   Πως γίνεται να προσλαμβάνονται τεχνολόγοι μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων με 300, με 500 και 600 ευρώ χωρίς καμία αναγνώριση του πτυχίου και των δεξιοτήτων μας στον ΟΤΕ και να μην αντιδρά το σωματείο;

   Δεν έπρεπε να έχετε κάνει τα αδύνατα δυνατά για να κατοχυρώσετε έστω ένα βασικό μισθό για τους τεχνολόγους μηχανικούς; Να μην μπορεί δηλαδή ο εργοδότης ούτε στην μητρική, ούτε στις θυγατρικές, ούτε στις δουλεμπορικές εταιρείες που χρησιμοποιεί, να προσλαμβάνει τεχνολόγους μηχανικούς χωρίς αξιοπρεπή βασικό μισθό και αναγνώριση πτυχίου;

   Εδώ και ένα χρόνο βλέπουμε τους εργολάβους να παίρνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μας και ακούμε για την δημιουργία θυγατρικών και την μεταφορά όλων των τεχνικών εκεί και καθόμαστε απαθείς να έρθει το μοιραίο!

   Δεν έπρεπε σαν σωματείο να κάνουμε ουσιαστικές δράσεις για να σταματήσουμε και να αποτρέψουμε έγκαιρα και άμεσα αυτά τα σχέδια της διοίκησης;

   Για όλα αυτά τα ζητήματα εμείς είχαμε δράσεις. Μπείτε στην ιστοσελίδα μας, δείτε τις ανακοινώσεις, τα δελτία τύπου και τα δημοσιεύματα και θα καταλάβετε. Με πρόσφατη την παρέμβασή μας στα Γιάννενα μετά το σοβαρό εργατικό ατύχημα που είχε ο συνάδελφος και μέλος μας ο Μιχάλης ο Παπάζογλου.

   Αν όλες οι δυνάμεις αυτές που παριστάνουν τους εκπροσώπους και τους φίλους των εργατών, δεξιές ή αριστερές είχαν συντονιστεί μαζί μας σήμερα θα βρισκόμασταν σε άλλη πολύ καλύτερη θέση για να παλέψουμε για μια Σ.Σ.Ε που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες όλων των εργαζόμενων του ομίλου ΟΤΕ.

     Μπροστά μας λοιπόν έχουμε την υπογραφή της νέας Σ.Σ.Ε.  Σαν ΑΣΕ οι θέσεις μας ήταν και συνεχίζουν να είναι ξεκάθαρες.

Διεκδικούμε:

  • 1.000 € βασικό κατώτερο μισθό για όλους τους εργαζόμενους  μόνιμους, συμβασιούχους, μερικής απασχόλησης κ.λ.π. που δουλεύουν για τον όμιλο ΟΤΕ. Απαιτούμε και επιμένουμε να εξασφαλίσουμε μισθούς που να μπορούμε τουλάχιστον να επιβιώσουμε.
  • Κανένας μισθός για κανέναν δεν θα υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ από τον απλό εργαζόμενο μέχρι και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο.
  • Μια Σ.Σ.Ε που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν για τον ΟΤΕ με ενιαίο μισθολόγιο (του παλιού ΟΤΕ πριν τις περικοπές) για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου.
  • Την Επαναφορά των κλιμακίων και όλων των επιδομάτων που αυθαίρετα μας έκοψε η διοίκηση, όπως π.χ το επίδομα οδήγησης, λογαριασμό νεότητας κ.λ.π.
  • Την επαναφορά της αυτόματης αναπροσαρμογής των κλιμακίων και των 9 μισθών που καταργήθηκαν με την τελευταία Σ.Σ.Ε.
  • Την Αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των πτυχίων.
  • Την Χορήγηση φοιτητικών αδειών σε όλους τους εργαζόμενους που σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Την Ένταξη στο ΙΚΑ στις ειδικότητες και στα Β.Α.Ε.
  • Την κατάργηση του Stand Bay και επαναφορά των βαρδιών.
  • Την κατάργηση του σπαστού ωραρίου σε όλα τα καταστήματα.
  • Προσλήψεις διαφανείς διαδικασίες οι οποίες θα προβλέπονται ξεκάθαρα μέσα στην Σ.Σ.Ε και οι οποίες θα γίνονται μέσα από τον ΟΤΕ και όχι μέσα από τις δουλεμπορικές.
  • Την κατάργηση του άρθρου 13 που δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να απολύει όποιον θέλει.

   Τέλος, θα ορίζεται ξεκάθαρα στην Σ.Σ.Ε ότι δεν θα γίνει καμία εκχώρηση έργου και δεν θα μεταφερθεί κανένας εργαζόμενος σε δουλεμπορική θυγατρική.

   Κλείνονταςσ’ ότι έχει να κάνει με το άλλο μεγάλο θέμα την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και αυτή η θέση μας ήταν πάντα ξεκάθαρη για ένα σωματείο στον ΟΤΕ και μια Ομοσπονδία στον κλάδο.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΕΡΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ;

Και να που η ηγεσία της ΓΣΕΕ άνοιξε για λίγο το μάτι από το λήθαργο …