Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στο 34ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στο 34ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

από τον Θανάση Φωλιά.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι:

   Η αλλαγή της ιδιοκτησίας του ΟΤΕ συμπίπτει με το ξέσπασμα της μεγαλύτερης κρίσης του καπιταλισμού μετά το κραχ του 29.

   Ο εκρηκτικός αυτός συνδυασμός δεν προμηνύει τίποτα καλό για το μέλλον μας αν δεν προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τις αιτίες των φαινομένων και δεν χαράξουμε προοπτική σύμφωνα με τις ανάγκες μας  και αντίστοιχη με τη σοβαρότητα των συνθηκών.

   Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο ότι παρά τις αβυσσαλέες διαφορές μεταξύ των διαμορφωμένων και υπό διαμόρφωση μπλοκ, παρά τις αντιθέσεις μεταξύ των εκμεταλλευτών κάθε χώρας από τους λήσταρχους των ΗΠΑ μέχρι τους ψωφοειδείς κλεφτοκοτάδες της χώρας μας, όλοι μαζί συμφωνούν σ’ ένα πράγμα.

   Στο να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα τονώσουν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ τους με κοινό στόχο τους εργαζόμενους όλων των χωρών και κυρίως εκείνους που βρίσκονται σε κινητικότητα ή αντιστέκονται ενεργά.

   Η ανησυχία με την οποία αντιμετώπισαν τον Ελληνικό Δεκέμβρη οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής ένωσης, αποτελεί ένα μικρό μόνο παράδειγμα του πανικού που τους διακατέχει.

Φοβούνται μήπως οι εργαζόμενοι αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους και την «παλαιά τάξη πραγμάτων» χειραφετηθούν και εξεγερθούν.

   Οι ίδιοι κύκλοι μιλάνε για αλλαγές αρκεί να μην αλλάξει τίποτα, να παραμείνει το ίδιο σύστημα που γεννάει κρίσεις, την εκμετάλλευση και δεν θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα, χωρίς να αποκλείονται και οι πόλεμοι αν χρειαστεί, προκειμένου να διατηρήσουν την κυριαρχία τους.

   Σήμερα αντιμετωπίζουμε και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ αλλά και οι εργαζόμενοι γενικότερα μια κατάσταση που επιγραμματικά θα μπορούσε να διατυπωθεί ως «τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν είναι όπως παλιά».

   Η στρατηγική της D.T στον ΟΤΕ που ανοίγει την αυλαία της επόμενης μέρας με πρόσληψη «τεχνοκρατών διαχείρισης σε περιόδους αλλαγής και ανάπτυξης» και όσα προηγήθηκαν την τριετία που πέρασε δεν φαίνεται να βρίσκει από την αντίπερα όχθη ένα εργατικό μέτωπο ικανό να αντισταθεί και να αντιπαρατεθεί σε ότι έχουν αποφασίσει.

   Θα μπορούσε να πει κανένας ότι όσο πιο πολύ ισχυροποιείται το εργοδοτικό μέτωπο από τη μια πλευρά τόσο πιο πολύ η διαλυτικότητα, ο παραγοντισμός και οι προσωπικές τακτικές κυριαρχούν στις καθεστωτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις.

   Όλο και περισσότερο οι κυρίαρχες παρατάξεις απομακρύνονται από τα προβλήματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των καιρών.

   Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ξεκινάει τις εργασίες του το εκλογικό συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ.            

   Δεν αποτελεί απλή σημειολογία που ταυτόχρονα οι δηλητηριώδες αναθυμιάσεις του σκανδάλου της Siemens συγκλονίζουν το εκφυλισμένο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

   Ούτε το ότι ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους παρήλασαν μέσα από προηγούμενα συνέδρια της ΟΜΕ-ΟΤΕ και σήμερα περιμένουν να περάσουν την πόρτα του ανακριτή.

   Αποτελεί ειρωνεία της ιστορίας αλλά και μια ακόμη απόδειξη για τη συμπληρωματικότητα  του καθεστωτικού συνδικαλισμού του ΟΤΕ στην υπηρεσία του κεφαλαίου και των διαπλοκών του.

   Ο ρόλος των επίγονων όμως έχει τόσο υποβαθμιστεί και κινδυνεύουν να μην τους χρειάζονται ούτε σαν απλούς κομπάρσους της D.T.  Αυτός είναι μάλλον ο λόγος που συσπειρώνονται – αλληλοσπαρασσόμενοι όλοι μαζί προσπαθώντας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νέα αφεντικά την επόμενη μέρα.

Συναδέλφισσες- φοι:

   Αύριο ξημερώνει μια επικίνδυνη και δύσκολη μέρα. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία θα κληθεί να παίξει την τελευταία πράξη του δράματος.

   Ο Βουρλούμης το έχει δηλώσει από καιρό ότι περιμένει το συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ για να διαπραγματευτεί.

   Μετά την περιβόητη Εθελουσία, την κατάργηση του ΓΚΠ, τους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, την ένταξη στο ΙΚΑ, την θεσμοθέτηση προσλήψεων από δουλεμπορικές θυγατρικές και την μαύρη εργασία, η νέα ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε μια καινούργια συμφωνία μιας νέας χειρότερης εθελουσίας που αντί πινακίου φακής θα καταβαραθρώνει όλα όσα δικαιώματα των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ δεν έχουν καταργηθεί.

Συναδέλφισσες-φοι:

   «Η καινούργια εποχή» μας υποχρεώνει να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας.

   Πρέπει να πάψουμε να αναθέτουμε τη λύση των προβλημάτων μας σε τέτοιες ηγεσίες.   

   Πρέπει να ξεπεράσουμε άμεσα τον στρουθοκαμηλισμό μας.

   Κοιτάξτε γύρω σας έχουμε ήδη εκατοντάδες απολύσεις από την INFOTE και τους συμβασιούχους (τηλεφωνήτριες , καθαρίστριες, ΤΕΚ , τεχνικούς κ.λ.π.) και δεν αντιδράσαμε.

   Δίπλα μας δουλεύουν καθαρίστριες και ο εργολάβος – δουλέμπορας περνάει κάθε πρώτη του μηνός και άλλες αποδοχές τις βάζει να υπογράφουν και άλλες λιγότερες αποδοχές τους πληρώνει.

   Δίπλα μας, μαζί  μας δουλεύουν εκατοντάδες τεχνικοί και εμπορικοί συνάδελφοί μας αιχμάλωτοι του βασικού μισθού και των δουλεμπορικών εταιρειών OTE-PLUS – HELLAS-COM  κ.λ.π.

   Στη Θεσσαλονίκη άλλα και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας ανθεί ακόμα το δουλεμπόριο τεχνικών μέσω εργολάβων. Πρόσφατα απολύθηκαν τρεις από αυτούς με δεκαπέντε χρόνια υπηρεσία.  Έχουμε ήδη απολύσεις στην COSMOTE.

    Αν όλα αυτά δεν τα αντιμετωπίσουμε,  ένα τέτοιο ζοφερό μέλλον μας απειλεί όλους.

   Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να παραμένουμε απαθείς περιμένοντας να συνέλθουμε από την αφασία τους οι κυρίαρχες παρατάξεις, μικρές και μεγάλες της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

   Απέναντι στην βαρβαρότητα που μας απειλεί όλους τους εργαζόμενους της χώρας δεν μπορεί να περιμένουμε τη λύση των προβλημάτων μας από την αμαρτωλή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε από την εναλλαγή της διακυβέρνησης από ένα μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ που δηλώνει από τώρα ότι πρέπει να σφίξουμε γερά το ζωνάρι γιατί θα παραλάβει «καμένη γη»  ούτε μπορούμε να περιμένουμε διέξοδο από την κενή συνθηματολογία της καθεστωτικής Αριστεράς που στην καλύτερη περίπτωση συνθηματολογεί ότι «δεν θα πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι» χωρίς να κάνει τίποτα γι’ αυτό.

   Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε καθόλου για το ότι στον χώρο μας, το πιο εκφυλισμένο κομμάτι αυτής της Αριστεράς συμμάχησε  και κατέβηκε στις εκλογές με το περιβόητο Ναζιστικό σύνθημα, η εργασία μας είναι η ιδεολογία μας!

   Σήμερα είναι αναγκαία παρά ποτέ η δημιουργία ενός «ενιαίου εργατικού μετώπου» που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους απλούς εργαζόμενους και όλους όσους συνδικαλιστές αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της περιόδου και θέλουν να αντιπαρατεθούν στις εκφυλισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν το σύστημα και την νέα εργοδοσία.

Πρέπει να μπουν αιτήματα αντίστοιχα με τις απαιτήσεις των καιρών όπως:

  • Μοίρασμα των θέσεων εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους.
  • Άμεση εφαρμογή του 30ωρου. 5 μέρες επί 6 ώρες τη βδομάδα με παράλληλη αύξηση του μεροκάματου και του μισθού.
  • Κατάληψη όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων και λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο για όλη την κοινωνία.
  • Άμεση μείωση των τιμολογίων του ΟΤΕ πάνω από 30% για τους εργαζόμενους , συνταξιούχους και τη νεολαία.
  • Άμεσες προσλήψεις που αντικαταστήσουν τους 700 και τις άλλες χαμένες θέσεις.
  • Πληρωμή όλων των εργαζομένων σύμφωνα με την πραγματική προϋπηρεσία τους.

      Αισθανόμενη την κρισιμότητα της εποχής και πιστή στις αρχές της και στην εμπιστοσύνη των συναδέλφων που μας ψήφισαν η ΑΣΕ ενημέρωσε τους εργαζόμενους και τις παρατάξεις το ίδιο κάνουμε και εδώ μέσα  σήμερα,  ότι η σημερινή συγκυρία απαιτεί να δημιουργηθεί άμεσα «Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο» που θα αντιπαλέψει, θα αναστείλει και θα ματαιώσει τα αντεργατικά σχέδια και τον εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν με τους εξής άξονες πάλης και θεωρούμε ότι:

  • Η ΟΜΕ-ΟΤΕ να δεσμευτεί ότι δεν θα μπει από δω και πέρα σε καμία συζήτηση για νέα «εθελουσία» κ.λ.π. που μεθοδεύει η εργοδοσία της D.T  και του ΟΤΕ.
  • Οργανωτική ανασυγκρότηση μέσα σ’ αυτή τη θητεία του ΣΚ του ΟΤΕ, με στόχο ένα σωματείο στον ΟΤΕ, μια ομοσπονδία , μια ΣΣΕ στις τηλεπικοινωνίες.
  • ΣΣΕ από την ΟΜΕ- ΟΤΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου μόνιμους και συμβασιούχους ανεξάρτητα από τον εργοδότη.
  • Κατοχύρωση και διεύρυνση όλων των θέσεων εργασίας, διώξιμο όλων των εργολάβων και των δουλεμπορικών εταιρειών.
  • Συνεχής πάλη για έναν ΟΤΕ 100% Δημόσιο και Κοινωνικό με εργατικό έλεγχο σε όλες τις διαδικασίες και  λειτουργίες του κ.λ.π.

    Αυτές τις θέσεις υποστηρίξαμε και στο πρώτο Δ.Σ της ΠΕΤ  και πάνω σ’ αυτές καλούμε  σήμερα όσες δυνάμεις δηλώνουν στα λόγια  ότι συμφωνούν με το παραπάνω ή παρόμοιο «μίνιμουμ» πρόγραμμα να το δείξουν και στην πράξη  με τη δημιουργία αντίστοιχου  προεδρείου στην ΟΜΕ.

  –Όσο αναζητούμε “ομόνοια και σύμπνοια” στις αποφάσεις μας προσπαθώντας να τις κάνουμε όσο πιο “συλλογικές” γίνεται, τόσο χάνουμε το έδαφος που κερδίζουμε.    

   –Όσο παραμένουμε στάσιμοι και εγκλωβισμένοι, τόσο ο εχθρός θα μας πιάνει αδιάβαστους.

   Η ΑΣΕ με βασικό άξονα τις θέσεις που θέσαμε παραπάνω θα συνεχίσει αταλάντευτα το δρόμο του αγώνα και θα παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους παλιούς και νέους, μόνιμους και συμβασιούχους  μέσα και έξω από τα Σωματεία.

   Μαζί με τη μαχόμενη νεολαία, τους φοιτητές , τους άνεργους και  τους όλους τους εργαζόμενους γιατί είναι ο μόνος δρόμος, απέναντι στο κεφάλαιο, την κυβέρνηση, το σάπιο πολιτικό σύστημα και την διεφθαρμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

   Αυτό τον δρόμο μας τον έδειξαν οι μέρες και οι νύχτες του Δεκέμβρη.

Οι μέρες του Δεκέμβρη ζέσταναν την ελπίδα.

Ο αγώνας συνεχίζεται για έναν ΟΤΕ δημόσιο και κοινωνικό.

Για Μονιμότητα και Διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων του ομίλου ΟΤΕ.  Μόνιμων – Συμβασιούχων – Παλιών και Νέων.

Σπάστε τα δίδυμα ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ για να ανασάνει ο κόσμος.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΕΡΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ;

Και να που η ηγεσία της ΓΣΕΕ άνοιξε για λίγο το μάτι από το λήθαργο …