Η τοποθέτηση της ΑΣΕ στο 40ο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ από τον Θαν. Φωλιά.

   Συναδέλφισσες, φοι:
   Είναι το πρώτο μας συνέδριο μετά την αλλαγή της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας που βύθισε όλους τους εργαζόμενους την κοινωνία ολόκληρη, στην ανεργία, στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.

   Μπορεί εδώ και λίγους μήνες να άλλαξε η κυβέρνηση, όμως οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε να βιώνουμε την ίδια τραγική κατάσταση της εξαθλίωσης και των μισθών – πείνας, της ανεργίας του 30%, των συντάξεων που απειλούνται με εξαφάνιση, των 10ωρων και περισσότερο για χιλιάδες εργαζόμενους, των σύγχρονων δουλεμπορικών εργασιακών σχέσεων, ακόμη και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

   Στο σβέρκο μας κάθονται ακόμα οι «θεσμοί» και μας απειλούν με νέες «συμφωνίες» και νέα μέτρα.

   Δυστυχώς μέχρι σήμερα, οι ηγεσίες τόσο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ όσο και των ομοσπονδιών συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας δεν έβγαλαν κανένα δίδαγμα με όσα καταστροφικά έγιναν σε βάρος της τάξης μας και όλων των εργαζομένων τα τελευταία 5 μαύρα μνημονιακά χρόνια.

   Το κεφάλαιο σάρωσε όλα τα εργατικά δικαιώματα χωρίς να ανοίξει μύτη.

   Γιατί;

   Ένα τεράστιο γιατί πλανάται και θα τους βαραίνει μαζί και σας ιστορικά για πάντα.

   Όχι μόνο την μνημονιακή φάλαγγα ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ (με τους κολαούζους τους) που έβαλαν πλάτη να διαλυθούν τα εργατικά δικαιώματα αλλά και στους αντιμνημονιακούς της Αγ. Συνεργασίας (ΕΜΑ) που αδρανοποίησαν το κίνημα και βλέπουμε τα κοινοβουλευτικά αποτελέσματα σήμερα, αλλά και τους δήθεν «ταξικούς» της ΕΣΚ που η μόνη τους «αντικαπιταλιστική» δράση ήταν η επαναστατική διαδρομή Ομόνοια – Σύνταγμα δύο-τρείς φορές το χρόνο!

   Όσο περνάνε οι μέρες φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι αν δεν αναβαθμιστεί το εργατικό κίνημα και δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας εμείς οι εργαζόμενοι, καμιά λύση και καμία ελπίδα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

   Οι ανάγκες μας δεν χωρούν στην πληρωμή του χρέους στους δανειστές και τις ξένες τράπεζες, στα νέα και τα παλιά μνημόνια, στα δεσμά της ΕΕ και του Ευρώ, στη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης που τάζει η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

   Στο χέρι μας είναι να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι ήρθε η ώρα για τη δική μας εργατική αντεπίθεση και να παλέψουμε για την αναγέννηση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη και αναζητούν οι εργαζόμενοι, νέοι και παλιοί.

   Γιατί υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής!

   Αν υπήρχε στοιχειώδη αξιοπρέπεια και ταξική συνείδηση κανονικά αυτό το εκλογικό συνέδριο θα μπορούσε να γίνει η αρχή της εργατικής αντεπίθεσης για να ανασάνουν οι εργαζόμενοι και να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας άρπαξαν, σε εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις όσο και σε χρήματα απο τις τεράστιες μειώσεις των μισθών και από τα διάφορα κουρέματα και τις λεηλασίες στα ταμεία κ.λ.π.

   Δυστυχώς με αυτά που βιώσαμε χθες αποδείχτηκε περίτρανα ότι είναι ένα ακόμη συνέδριο παζαριού, συναλλαγής, παρασιτισμού με ίντριγκες από το παρασκήνιο και με συνεργασίες χωρίς αρχές, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς δεσμεύσεις απέναντι στους εργαζομένους και έρχεται να δικαιώσει γι’ αυτό που φωνάζαμε εδώ και χρόνια ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ και ιδιαίτερα την περίοδο που μας πέρασε έχει εκφυλιστεί πλήρως.

   Για το μόνο που ενδιαφέρονται οι παρατάξεις από το συνέδριο αυτό, δεν είναι για να συζητήσουμε για τα προβλήματα των εργαζομένων και να χαράξουμε στρατηγική για την προσεχή τριετία -οποία διοίκηση εκλέγει- αλλά ποιος θα πάρει ένα κουκί παραπάνω από τον άλλο.

   Όλα αυτά γιατί το πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο των περισσοτέρων που βρίσκεστε στις ηγεσίες βρίσκεται στα τάρταρα.

   Γι’ αυτό δεν έχετε ούτε στρατηγική, ούτε τακτική για το εργατικό κίνημα.

   Πρώτα αποφασίζει η εργοδοσία για το τι θέλει και μετά εσείς τρέχετε να εκτελέσετε τις εντολές της.

   Τι έγινε με την ΣΣΕ; Αν δεν μπορείς να καταλάβεις ποια είναι η στρατηγική και οι στοχεύσεις της εργοδοσίας είναι αδύνατο να χαράξεις στρατηγική, απλώς άγεσαι και φέρεσαι ανάλογα με τις συνθήκες και τη συγκυρία που δημιουργούν άλλοι.

   1. Οι γερμανοί ήθελαν και θέλουν να διασφαλίσουν την επένδυση τους στην Ελλάδα, και για οικονομικούς και για γεωπολιτικούς λόγους (μην ξεχνάμε ότι η D.T είναι κρατικών συμφερόντων εταιρεία). Γι’ αυτούς τους λόγους έπρεπε να κλείσουν την ΣΣΕ πριν από τις εκλογές γιατί έβλεπαν και ήξεραν ότι θα είχαμε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και φοβούνταν ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να αλλάξουν.

   2. Η στελεχιακή νομενκλατούρα αγωνιούσε επίσης να κλείσει η ΣΣΕ μέχρι 31 Δεκέμβρη για να κατοχυρώσουν και για φέτος τα τεράστια μπόνους.

   3. Στις συνθήκες αυτές όμως υπήρχε ένα ευάλωτο σημείο.
Η ΑΣΕ είχε καταφέρει να αποκαλύψει και στους εργαζόμενους και στην κοινωνία ότι η D.T παρανομούσε με το τεράστιο δουλεμπόριο που είχε δημιουργήσει με τη δουλεμπορική OTEplus.

   Αυτή η παρανομία είχε πιστοποιηθεί από την αρμόδια αρχή την ΑΔΑΕ αλλά και συστημικά μέσα, εφημερίδες, περιοδικά κ.λ.π. και γι’ αυτό αποφάσισαν να κλείσουν αυτό το παραμάγαζο που μπορούσε να τους δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα ρισκάροντας την επένδυσή τους.

   Γι’ αυτό η εδώ διοίκηση σε συνεννόηση φυσικά με το Βερολίνο αποφάσισε να κλείσει άρον- άρον την OTEplus και να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα.

   Και ενώ τα γνωρίζατε όλα αυτά, αντί να πιέσετε περισσότερο, να διεκδικήσετε αυξήσεις και να εντάξετε τους νέους συναδέλφους της OTEplus στα ίδια μισθολογικά κλιμάκια των παλιών και με τα ίδια δικαιώματα, τρέξατε και υπογράψατε την ΣΣΕ παραμονές Χριστουγέννων με περαιτέρω μειώσεις για τους παλιούς και εντάξατε τους νέους σαν εργαζόμενους Β’ κατηγορίας ανοίγοντας τη κερκόπορτα να πάνε πολύ γρήγορα όλους τους εργαζόμενους σ’ αυτά τα μισθολόγια.

   Αφήνοντας για μια φορά εκτός τους συναδέλφους με δικαστικές αποφάσεις και 900 συναδέλφους της ΟΤΕpluς από τα Call center που αφού τους περισσότερους τους γράψατε προεκλογικά στον ΠΑΣΕ τάζοντάς τους μονιμοποίηση, τους πήρατε την ψήφο και μετά τους πετάξατε στην δουλεμπορική E-value.

   Ούτε νοιαστήκατε για τους 14 της ΟΤΕplus που δεν τους ενέταξε ο ΟΤΕ όπως όλους τους άλλους και βρέθηκαν ξαφνικά μετά από χρόνια δουλειάς στο δρόμο απολυμένοι.

   Αυτή ήταν η περιβόητη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των συναδέλφων με την νέα ΣΣΕ που υπογράψατε και διαλαλούσατε ότι δεν θα είχαμε απολύσεις στον ΟΤΕ και κανείς δεν πρέπει να φοβάται για τίποτε.

   Τέτοιες συμφωνίες κάνατε, πέρα του ότι τους βάλατε σε κατηγορίες και θα φτάσουν στον βασικό μισθό του ΟΤΕ όταν θα φύγουν σε σύνταξη, δεν εξασφαλίσατε ούτε ότι θα μείνουν στη δουλειά!

   Αλλά τι σας νοιάζει, εσείς το συγγενολόι σας που βάλατε ρουσφετολογικά στον ΟΤΕ ξεπουλώντας όλους τους εργαζομένους φροντίσατε και το τακτοποιήσατε.

   Τρέξατε λοιπόν και υπογράψατε μια ΣΣΕ χωρίς να περιμένετε την αλλαγή της κυβέρνησης κάνοντάς την δώρο στη γερμανική εργοδοσία και στον Τσαμάζ που εκείνη την ίδια μέρα του ανανέωσαν τη θητεία για άλλα 3,5 χρόνια για προσωπικά και άλλα ανταλλάγματα, όταν εμείς επιμέναμε να μην υπογράψετε και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

   Φωνάζαμε μην υπογράφετε, να περιμένουμε και την αλλαγή της κυβέρνησης για να κερδίσουμε περισσότερα αλλά ποιος μας άκουγε.

   Τότε βέβαια όλοι εσείς λασπολογούσατε και λεγάτε ότι η ΑΣΕ δεν ψήφισε, αποχώρησε, κάποιοι άλλοι λέγανε ότι απουσιάζαμε και άλλες μπούρδες.

   Άλλα τι σας τα λέμε, στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.

   Το μόνο που σας ενδιέφερε και σας ενδιαφέρει, είναι η προσωπική σας βόλεψη και τίποτε άλλο.

   Εμείς σας γνωρίζουμε πολύ καλά, οι εργαζόμενοι δεν σας γνωρίζουν από την καλή και γι’ αυτό καταφέρατε και τους εξαπατήσατε για μια ακόμη φορά υφαρπάζοντας την ψήφο τους.

   Ειδικά στον ΠΑΣΕ (και αναφερόμαστε στις ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ) όπου εντελώς ξεδιάντροπα γυρίζατε στους χώρους δουλειάς λασπολογώντας κατά της ΑΣΕ εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας τους υποψηφίους μας να μην κατέβουν μαζί μας ενώ ταυτόχρονα θυμηθήκατε και γράψατε στο σωματείο την τελευταία στιγμή για πρώτη φορά πάνω από 350 συναδέλφους στα call centers από την OTEplus τάζοντάς τους μονιμοποίηση, τους βάλατε να ψηφίσουν τους προϊστάμενους τους που γεμίσατε τα ψηφοδέλτια σας, τους πήρατε την ψήφο και μετά τους πετάξατε στην δουλεμπορική E-value, βάζοντας ταυτόχρονα στην ομοσπονδία από την πίσω πόρτα όλους τους διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊσταμένους κ.λ.π. που προέρχονταν από τον ΠΣΕΠΟ και όχι μόνο και που ποτέ δεν ήταν στην ομοσπονδία.

   Τώρα βέβαια για να εξιλεωθείτε ειδικά εσείς της ΠΑΣΚΕ που έχετε απόλυτη αυτοδυναμία στον ΠΑΣΕ εδώ και χρόνια βρήκατε τον αποδιοπομπαίο τράγο και ρίχνετε όλο το φταίξιμο στον Κούτρα, λες και μόνος του αποφάσιζε, λες και δεν συμμετείχατε όλοι μαζί στις αποφάσεις 9 χρόνια τώρα που είχατε σαν ΠΑΣΕ τον πρόεδρο στην ομοσπονδία και ανεχτήκατε και γιγαντώσατε αυτόν τον τεράστιο παρασιτισμό των διοικούντων στο Διοικητικό μέγαρο και αλλού.

   Αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια που εμείς ξανατονίζουμε και εδώ μέσα από το συνέδριο όπου οι κύκλοι του εργοδοτικού συνδικαλισμού και του παρασιτισμού έχουν πάρει το πάνω χέρι και από τις τελευταίες ΣΣΕ που υπογράφηκαν κοίταζαν πως θα αυξήσουν τα μπόνους, τους μισθούς κ.λ.π. σε βάρος του προσωπικού της βάσης, τεχνικών, διοικητικών κ.λ.π. δεν μπορεί να πάει άλλο.

   Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη αυτό το αίσχος όπου οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής και ειδικά οι τεχνικοί με τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα, αλλά και οι συνάδελφοι στα καταστήματα, στα call center, στο ΣΥΠΑ κ.λ.π. που μοχθούν καθημερινά και που παράγουν αυτόν τον τεράστιο πλούτο, από την μια να βλέπουν τους μισθούς και τα επιδόματα τους να πετσοκόβονται και από την άλλη να βλέπουν όλους αυτούς τους χαραμοφάηδες που εσείς στηρίζετε, να ζουν παρασιτικά εις βάρος τους.

   Όπως επίσης δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ο διαχωρισμός σε παλιούς και νέους με τα δυο διαφορετικά μισθολόγια που εσείς δημιουργήσατε.

   Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και σας λέμε ότι αυτή η ομοσπονδία αν συνεχίσει σ’ αυτό το δρόμο -που έτσι δείχνουν τα πράγματα- και σε ακόμα χειρότερα, μπορεί να μην βγάλει την τριετία και να διασπαστεί γιατί δεν μπορεί να υπάρχει μια ομοσπονδία που πρέπει να εκπροσωπεί όλους και να ευνοεί ένα κομμάτι του παρασιτισμού και όλους τους άλλους να τους πετάει στο περιθώριο.

   Η ίδια η κατεύθυνση της ομοσπονδίας ο εκφυλισμός και όλη της η πορεία όλο αυτό το διάστημα δημιουργεί αντικειμενικά φυγόκεντρες τάσεις.

   Ανεξάρτητα από προθέσεις παρατάξεων θα βρεθεί ένα κομμάτι όλης της βάσης και ιδιαίτερα των θυγατρικών και όσους πετάξατε στο περιθώριο οι οποίοι θα αντιδράσουν και θα δημιουργήσουν τον δικό τους φορέα ανεξάρτητα από το τι θα κάνουμε εμείς σαν παράταξη.

   Πρέπει να προβληματίσει αυτή η κατάσταση και τα αποτελέσματα των εκλογών κ.λ.π. ότι αυτή η τακτική που εφαρμόζει η αριστερά των αντιπροσωπευτικών προεδρείων, χωρίς κανένα πρόγραμμα απλώς να μοιράζουμε τις καρέκλες, να έχουμε τις απαλλαγές και να πηγαίνει όπως πηγαίνει το καράβι και να λέμε ότι κάνουμε συνδικαλισμό και ότι υπάρχει και ομοσπονδία επίσης δεν μπορεί να πάει άλλο.

   Έχει τελειώσει αυτή η εποχή και πρέπει να περάσουμε σε προγραμματικά προεδρεία.

   Σας καλούμε λοιπόν επάνω σε κάποιες κοινές θέσεις να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα και οποίες δυνάμεις συμφωνούν μ’ αυτό να προχωρήσουμε και σε ένα προγραμματικό προεδρείο το οποίο θα είναι δεσμευμένο σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

   Αυτό λοιπόν σας προτείνουμε. Όσος χρόνος απομένει εδώ στο συνέδριο να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα αυτό και να πάμε σε προγραμματικό προεδρείο.

   Το καταστατικό βέβαια έχει διατάξεις που είναι αντιπροσωπευτικό στο βαθμό που είναι, αλλά οι κύριες θέσεις μπορούν να παρθούν από αυτούς οι οποίοι θα σχηματίσουν μια πλειοψηφία η οποία όμως θα είναι δεσμευμένη πάνω σε μια στρατηγική πάνω σε ένα πρόγραμμα.

   Οι άλλοι, η μειοψηφία, μπορεί να αρκεστεί σε δεύτερες θέσεις, θα έχουν την απαλλαγή τους και ας είναι αντιπολιτευόμενοι.

   Εμείς λοιπόν προτείνουμε ένα πρόγραμμα όπως π.χ:

   α)  Να παλέψουμε για επαναφορά του ΟΤΕ υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων.   

   β)  Να καταγγείλουμε την τελευταία ΣΣΕ της ΟΜΕ-ΟΤΕ και να εντάξουμε όλους τους νέους συναδέλφους στα εισαγωγικά κλιμάκια και με όλα τα δικαιώματα, χρονοεπιδόματα, ωράρια κ.λ.π. που ισχύουν για τους παλιούς εργαζόμενους του ΟΤΕ και να παλέψουμε για μια ΣΣΕ στον όμιλο.

   γ)  Να διεκδικήσουμε αυξήσεις αντίστοιχες με τις τεράστιες επιβαρύνσεις που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια και να ψαλιδιστούν παράλληλα οι προκλητικές αμοιβές και τα προνόμια των διοικούντων.

   δ)  Να παλέψουμε για την ένταξη όλων των συμβασιούχων με δικαστικές αποφάσεις και όσων είναι στις θυγατρικές OTEglobe, E-value κ.λ.π. με πρώτους απ’ όλους αυτούς που εξαπατήσατε.

   ε)  Να διώξουμε όλους τους εργολάβους και να επαναφέρουμε το έργο στον ΟΤΕ.

   ζ)  Να επιβάλουμε την πιστή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

   η)  Να επαναφέρουμε τον λογαριασμό νεότητας στις 10 χορηγίες κ.λ.π.

   Αυτό θα σηματοδοτούσε ένα νέο ξεκίνημα που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι και περισσότερο απ’ όλους οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής.

   Εμείς σ’ αυτό το πλαίσιο καλούμε όσες δυνάμεις συμφωνούμε να πάμε να το παλέψουμε.

   Κλείνοντας, εμείς δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε:

 Έξω η Deutsche Telekom από τον ΟΤΕ!

Ο ΟΤΕ ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το γερμανικό!

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΕΡΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ;

Και να που η ηγεσία της ΓΣΕΕ άνοιξε για λίγο το μάτι από το λήθαργο …