Ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες του απορρήτου των επικοινωνιών;

Ανακοίνωση – Δελτίο τύπου

Ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες

του απορρήτου των επικοινωνιών;

  • Το ΚΚΕ καταγγέλλει νέες «τηλεφωνικές συνακροάσεις» παρόμοιες μ’ αυτές που κατήγγειλε πριν 4 μήνες. Επισημαίνει επίσης την απαράδεκτη καθυστέρηση που παρατηρείται από τις αρμόδιες αρχές στην έκδοση πορίσματος.
  • Από τις 16 Ιουνίου 2016 έχουμε καταθέσει στην Α.Δ.Α.Ε έναν ογκώδη φάκελο σχετικά με το σχέδιο consolidation του ΟΤΕ που μπήκε σε εφαρμογή από τις 24 Μαΐου 2016 χωρίς να έχει καμία νομιμοποίηση και χωρίς να έχει καμία έγκριση και άδεια από την Α.Δ.Α.Ε. Ούτε ενημέρωσε όπως όφειλε, ούτε την Βουλή, ούτε τις δικαστικές αρχές, ούτε φυσικά τα εκατομμύρια των τηλεπικοινωνιακών χρηστών για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ρηξικέλευθα “project” του.
  • Στο φάκελο περιέχονται πλήθος τεκμηριωμένων στοιχείων που περιλαμβάνουν αναλυτικά το πρόγραμμα του ΟΤΕ, συλλήψεις εργαζόμενων εργολαβικών εταιρειών που δούλευαν παράνομα στο δίκτυο του ΟΤΕ, φωτογραφίες, πορίσματα από αστυνομικά τμήματα, επιθεωρήσεις εργασίας κ.λ.π. χωρίς μέχρι σήμερα να έχει παρθεί κανένα μέτρο από την Α.Δ.Α.Ε.

Έκτοτε το φαινόμενο προσέλαβε πανελλαδικές διαστάσεις. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, υπεργολάβοι κ.λ.π. εργολαβικών εταιρειών αλωνίζουν καθημερινά στα καφάο, στους κατανεμητές, στο τηλεφωνικό δίκτυο και στα κτίρια του ΟΤΕ χωρίς κανέναν έλεγχο και επίβλεψη. Το θράσος της διοίκησης του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom  είναι τέτοιο ώστε «πιστοποίησαν» ανθρώπους του εργολάβου σαν να είναι δημόσια αρχή για την διασφάλιση και διαχείριση του απορρήτου των επικοινωνιών!

  • Στις 22 Ιουνίου 2016 επανήλθαμε με επιπλέον στοιχεία τα οποία καταθέσαμε στην Α.Δ.ΑΕ. Επίσης στις 25 Ιουλίου 2016 και στις 25 Οκτωβρίου 2016.

Ακόμα δεν έχει βγει κανένα πόρισμα, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο, δεν έχουμε πάρει καμία ουσιαστική απάντηση από τον πρόεδρο της Α.Δ.Α.Ε για την τύχη των καταγγελιών μας.

  • Στις 14 Ιουλίου 2016 ο ανεξάρτητος Βουλευτής Στάθης Παναγούλης έκανε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το τεράστιο αυτό ζήτημα. Οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομίας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ήταν η συνήθης. Δεν είμαστε αρμόδιοι, δεν γνωρίζουμε και ουσιαστικά δεν έδωσαν καμία απάντηση ούτε έκαναν καμία ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
  • Στις 20 Δεκεμβρίου 2016 μετά την πρώτη καταγγελία του ΚΚΕ (01-12-2016) και αφού απέτυχαν όλες οι άλλες παρεμβάσεις μας προς την διοίκηση του ΟΤΕ, με ανακοινώσεις, με δημοσιεύματα στον τύπο, με παρεμβάσεις σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια, καταφύγαμε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καταθέτοντας όλα τα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε.

   Δεν έχουμε αποδείξεις αν η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο δίκτυο από την διοίκηση του ΟΤΕ με το consolidation συνδέεται με τις καταγγελίες για συνακροάσεις του ΚΚΕ, από μόνο του όμως το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια τεράστια παρανομία. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κληθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα για να τεκμηριώσουμε τις καταγγελίες μας.

   Παρόμοιες καταγγελίες -όχι όμως σε τέτοια τεράστια έκταση- είχαμε κάνει και στο παρελθόν προς την προηγούμενη διοίκηση της Α.Δ.Α.Ε και στις περισσότερες περιπτώσεις η Α.Δ.Α.Ε δραστηριοποιήθηκε, έβγαλε πορίσματα, επέβαλε πρόστιμα προς τον ΟΤΕ και περιόρισε το φαινόμενο των αυθαιρεσιών στο δίκτυο.

   Ο σημερινός πρόεδρος της Α.Δ.Α.Ε και πρώην υπάλληλος του ΟΤΕ κ. Χ.Ζαμπίρας δήλωσε στην Βουλή όταν τοποθετήθηκε ότι, «παρακολουθήσεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται!» Την ίδια ατάκα επανέλαβε όταν ξανακλήθηκε στην αρμόδια επιτροπή στην Βουλή μετά τις καταγγελίες του ΚΚΕ η οποία διακόπηκε μέχρι να προσκομίσει περισσότερα στοιχεία. Αν βρει μιμητές η λογική αυτή θα ακούσουμε και τον Αρχηγό της Αστυνομίας αύριο να λέει ότι… εγκλήματα γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται! Εμείς στην πρώτη συνάντηση που κάναμε μαζί του δεν αποκομίσαμε την εντύπωση ότι θα σπεύσει να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα.

   Ανάλογη τύχη είχαν και οι καταγγελίες μας στις 16 Ιουνίου 2016 στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που αφορούσαν αντίστοιχες πρακτικές του ΟΤΕ μέσα στα OTEshop και στα κτίρια του ΟΤΕ που οι κάμερες σημαδεύουν παράνομα πελάτες και υπαλλήλους του ΟΤΕ. Φαίνεται το ανεξάρτητες το εκλαμβάνουν οι αρχές αυτές σαν συνώνυμο του ανεξέλεγκτες, το να μην δίνουν δηλαδή λογαριασμό σε κανέναν, ούτε σε θεσμούς ούτε σε πολίτες.

   Σήμερα μετά τις καταγγελίες του ΚΚΕ ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Ν.Παππάς δήλωσε ότι: «Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει ένα συνολικό και λεπτομερές σχέδιο για την οριστική αντιμετώπιση του χρονίζοντος ζητήματος, το οποίο θα παρουσιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η συνολική παρέμβαση, η οποία αφορά στην προστασία τόσο των κυβερνητικών και κομματικών Επικοινωνιών όσο και αυτών που έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα, έχει στόχο τη ρύθμιση των σχετικών δικτύων, ώστε να επανακτηθεί συνολικά το απόρρητο των Τηλεπικοινωνιών.»

   Φοβόμαστε -και οι φόβοι μας ενισχύονται από την μακρόχρονη κυοφορία των αρμόδιων αρχών σχετικά με τις καταγγελίες μας- ότι η καινούργια νομοθεσία για το απόρρητο που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση θα νομιμοποιεί όλες τις αυθαιρεσίες  που υπάρχουν στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο διαχέοντας την ευθύνη σε δεκάδες παρόχους και εκατοντάδες εργολαβικές εταιρείες χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί ποτέ κανένας ένοχος υποκλοπής.

   Αυτό επιβάλουν όχι μόνο οι πρακτικές τους βαθέως κράτους αλλά κυρίως τα συμφέροντα της εταιρείας που παραχωρήθηκε ο ΟΤΕ. Δηλαδή και εδώ, όπως και στα άλλα σοβαρά ζητήματα,

οι γερμανοί αποφασίζουν (εδώ η D.T) και η κυβέρνηση νομοθετεί!

   Την αντίληψη μας αυτή ενισχύει και ο ανέμυαλος τρόπος των Βουλευτών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην τελευταία συνεδρίαση τους για τις συνακροάσεις στο ΚΚΕ. Από το 1998 που μας κάλεσαν στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής και ενώ τους εξηγούσαμε από πού και με ποιο τρόπο γίνονται οι παρακολουθήσεις και δεν καταλάβαιναν ούτε ήθελαν να καταλάβουν τίποτα… σαν να μην πέρασε μια μέρα.  Ο μιθριδατισμός σχετικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων που υπάρχει όχι μόνο σε Βουλευτές αλλά και σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας,  δυστυχώς είναι η χαρά του κάθε θεσμικού ή ατομικού υποκλοπέα.

   Η διασφάλιση όμως του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου αποτελεί ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα για κάθε πολίτη.

   Καλούμε όλους τους φορείς αλλά κυρίως τα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις να αφυπνιστούν και να δραστηριοποιηθούν για την θωράκιση και εξασφάλιση του αναφαίρετου αυτού δικαιώματός μας.

   Ακούει κανείς;;;

ΑΣΕ

Αθήνα: 06-04-2017

Υ.Γ: Δεν περιμένουμε βέβαια από τα διαπλεκόμενα κανάλια να προβάλουν τις καταγγελίες μας. Η διαφήμιση του ΟΤΕ που ανέρχεται σε 113,6 εκ. ευρώ το χρόνο, μπουκώνει όλα τα στόματα και την υποτιθέμενη δημοσιογραφική δεοντολογία των διαμορφωτών της κοινής γνώμης.

Διαβάστε Επίσης

ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Αύριο απεργούμε για εμάς, για την Ελλάδα, για τα παιδιά μας. Αύριο βγαίνουμε ξανά στους …