ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ;

“Το μέλλον δεν θ’ αλλάξει από μονάχο του έτσι νέτο, σκέτο αν δεν πάρουμε μέτρα και μεις”

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες στο συνέδριο του Συλλόγου Εργαζομένων της CTS την άνοιξη, αλλά και στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ.,

καταθέσαμε τις προτάσεις της ΑΣΕ για το τι θεωρούμε πως πρέπει να διεκδικήσουμε στην διαπραγμάτευση για νέα συλλογική σύμβαση.

Η πρόταση της ΑΣΕ για το διεκδικητικό πλαίσιο της Σ.Σ.Ε. σε Σ.Ε. CTS:

 • 1000 € καθαρός, κατώτατος μισθός για όλους
 • Αναγνώριση 3ετιων προϋπηρεσίας.
 • Αυξήσεις 12% (λόγω  πληθωρισμού) + 3% /έτος, για όλους & εκτός προσωπικής διαφοράς.
 • Επαναφορά του 5μελούς πειθαρχικού οργάνου με αρεοπαγίτη και μη εφαρμογή του άρθρου 13. (κατάργηση διευθυντικού δικαιώματος)
 • 35ωρη, πενθήμερη εργασία με 7ωρο.
 • Αναγνώριση τίτλων σπουδών.
 • Όχι stand by στους τεχνικούς πεδίου και αντικατάσταση αυτού στις υπηρεσίες που ήδη υφίσταται, με βάρδιες και προσλήψεις προσωπικού.
 • δέσμευση πως μετά την υπογραφή της σύμβασης, θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τη μορφή του αξιολογίου που θα είναι εργαλείο εντοπισμού αδυναμιών και βελτίωσης του εργαζόμενου και όχι μέσο εκβιασμού και απόλυσης. Κατάργηση από την αξιολόγηση των πωλήσεων και της στοχοθεσίας και αποσύνδεση του από οποιαδήποτε αυτοματοποιημένη διαδικασία αξιολόγησης που δεν συνυπολογίζει όλες τις παραμέτρους και τα συστημικά προβλήματα που έχουν γίνει καθημερινότητα για τους τεχνικούς
 • Επαναφορά του λογαριασμού νεότητας και του ταμείου αλληλοβοήθειας.
 • Αναρρωτική άδεια για όλους με ότι ίσχυε πριν το 2021 για τους παλιούς.
 • Τηλεργασία πάνω σε πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με το σωματείο και καλύπτει τα έξοδα της υγείας και της ασφάλειας απομακρυσμένης εργασίας κι όχι μονομερώς ότι θέλει η διοίκηση.
 • 250 € για τους παιδικούς σταθμούς και τη φύλαξη τέκνου.
 • Ένταξη στα Β.Α.Ε. όσων ειδικοτήτων προβλέπονται από το νόμο (εναερίτες , καλωδιακοί).
 • Επαναφορά επιδόματος οδήγησης και ελέγχου του οχήματος.
 • Επιδότηση ενοικίου σε εργαζόμενους που δεν κατέχουν ιδιοκτησία στον τόπο εργασίας τους.

Οπως διαπιστώνετε, βασικό και ξεκάθαρο στοιχείο των προτάσεών και των διεκδικήσεών μας είναι οι γενναίες αυξήσεις σε όλους, πάνω από την προσωπική διαφορά. Γενναίες οριζόντιες αυξήσεις, που θα επαναφέρουν το εισόδημά μας στις σύγχρονες ανάγκες, ύστερα από τις μείωσεις και το πάγωμα της τελευταίας δεκαετίας, που έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα του προσωπικού στα όρια της φτώχειας.

Κάτι ανάλογο όμως δεν υπάρχει στην πρόταση της Ενιαίας Δύναμης, που πέρασε πλειοψηφικά με την αυτοδυναμία της.

Μια πρόταση που μιλάει γενικά κι αόριστα για “εξίσωση των μισθών και των δικαιωμάτων προς τα πάνω”, μη ξεκαθαρίζοντας τι μπορεί να σημαίνει αυτό κι αν θα μπει κάτι στην τσέπη μας, λόγο της προσωπικής διαφοράς.

Αυτή ήταν η βασικότερη διαφορά των δύο προτάσεων και ο λόγος που δεν ψηφίσαμε την πρόταση της πλειοψηφίας (και ψηφίσαμε την δική μας) παρά την διάθεση μας να συναδιαμορφωθεί μια κοινή.

Συνάδελφοι στο τέλος του χρόνου λήγει η προδοτική σύμβαση που υπέγραψε μόνη της παραμονή 28ης Οκτώβρη, η Ενιαία Δύναμη με όλες τις απώλειες της, που έχουμε βιώσει  μέχρι σήμερα.

Και τότε όπως και σήμερα, η Ενιαία Δύναμη πριν την υπογραφή κατέβαινε με τυμπανοκρουσίες και ταρατατζούμ μιλώντας για “ενιαία σύμβαση για όλους, με εξισωση των μισθών και των δικαιωμάτων προς τα πάνω κ.α.”. Το αποτέλεσμα ήταν να υπογράψει το έκτρωμα της συλλογικής-ατομικής, μια “σύμβασης βάση” όπως λέγανε παρουσιάζοντάς το σαν επιτυχία.

Για να μην πάμε και φέτος σε μια σύμβαση που θα είναι μικρότερη των αναγκών μας και της ακρίβειας που μας έχει κατακλύσει, μία είναι λύση.

Η πίεση από κάτω. Ολοι μαζί & μέσα από συνελεύσεις και αποφάσεις τοπικών επιτροπών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και προσωπικά ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να πιέσουμε την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου,  αλλά και την εταιρεία για ουσιαστικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό & την προσωπική διαφορά και επιστροφή των δικαιωμάτων που άδικα χάθηκαν από προηγούμενες συμβάσεις. Να μην αφήσουμε προέδρους, γραμματείς και φαρισαίος μετά από  “θεσμικές” διαβουλεύσεις να μας φορέσουν άλλη μια σύμβαση στα μέτρα που καθορίζει η διοίκηση. Ήδη οι παρατάξεις, η εκτελεστική επιτροπή μα και το Δ.Σ. μαθαίνουν για τις συναντήσεις μόνο από κάποιες ανακοινώσεις.

Συνάδελφοι Ο κ. Θεοχαρόπουλος μοίρασε στο προσωπικό για άλλη μια φορά “ευχαριστώ” και “μπράβο” που δεν έχουν κανένα κόστος, για αυξήσεις όμως ούτε λόγος.

Έφτασε η ώρα αυτό το φτωχοποιημένο προσωπικό που “πέφτει στην φωτιά και κολυμπάει στην πλημμύρα” να τους δείξει πως ξερει να απαιτεί και διεκδικεί μια καλύτερη ζωή, απέναντι στην απληστία της διοίκησης της DT και των μετόχων για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία. 

ΑΣΕ-ΟΤΕ

30/10/2023

 

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΕΡΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ;

Και να που η ηγεσία της ΓΣΕΕ άνοιξε για λίγο το μάτι από το λήθαργο …