51 αθωώσεις και 7 καταδίκες στη δίκη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

51 αθωώσεις και 7 καταδίκες στη δίκη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Δικαστήριο

 

Η υπόθεση των επίδικων επιχορηγήσεων της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ τα έτη 2008, 2009 και 2010 έκλεισε με την ομόφωνη αθώωση της συντριπτικής πλειονότητας από τους 58 κατηγορούμενους και την καταδίκη επτά πρώην συνδικαλιστών.

Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων έκρινε αθώους τους 51 και ένοχους 7 πρώην συνδικαλιστές για το αδίκημα της απάτης, απαλείφοντας την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου που τους είχε αποδοθεί με την άσκηση δίωξης.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους ενόχους, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, ο πρώην αρχισυνδικαλιστής, Ρίζος Ρίζος, και η κόρη του, Χριστιάννα Ρίζου, ξεκινούν από τα 3 χρόνια φυλάκιση και φτάνουν έως τα 5 χρόνια κάθειρξη.

Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και τους επιβλήθηκαν ποινές και δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση με αποτέλεσμα να είναι ελεύθεροι.

Για την υπόθεση λογοδότησαν πρώην πρόεδροι και στελέχη της ΔΕΗ όπως και συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ, σχετικά με χρηματοδοτήσεις που αφορούν συνολικά ποσά που φέρεται να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Ανά περίπτωση οι κατηγορούμενοι ήταν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’εξακολούθηση και της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ.

Η σχετική δικογραφία σχηματίστηκε μετά από εισαγγελική έρευνα με αφορμή πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και αφορά χρηματικά ποσά που εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν από την ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ τα οποία φαίνεται είτε να μην χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν είτε να αφορούσαν υπερκοστολογημένες δραστηριότητες.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα περιλαμβάνεται επίσης και δάνειο της Επιχείρησης προς το συνδικαλιστικό σωματείο, ύψους 500.000 ευρώ, το οποίο κατά την δικογραφία, δεν επεστράφη στην ΔΕΗ. Το ποσό φέρεται να έχει επιστραφεί τελικά στην ΔΕΗ λίγο πριν η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο.

Η σημερινή ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν αντίθετη στην πρόταση του Εισαγγελέα Έδρας, που είχε ζητήσει την ενοχή των 56 κατηγορουμένων.

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr

Διαβάστε Επίσης

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;“-“Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;”

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;” ή αλλιώς “Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;” Οι επιχειρήσεις και το …