Απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του ορίου υπερωριών και περικοπές στο δώρο Χριστουγέννων

Απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του ορίου υπερωριών και περικοπές στο δώρο Χριστουγέννων

Η επίθεση του υπουργείου Εργασίας σε στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, με πρόσχημα την πανδημία, καταγράφεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει απλήρωτες υπερωρίες μίας ώρας τη μέρα για εργαζόμενους που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα χωρίς να είναι εφικτή η τηλεργασία, παράταση της κατάργησης του ανώτατου ορίου υπερωριών, αλλά και υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων με βάση την αποζημίωση των 534 ευρώ για όσους εργαζόμενους τέθηκαν οποιαδήποτε στιγμή σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση υποχωρεί μερικώς στο πρωτοφανές σχέδιο των έως και τριών ωρών απλήρωτων υπερωριών ανά εργάσιμη μέρα, ωστόσο το σχέδιο για απλήρωτες υπερωρίες διατηρείται. Εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να «απασχολεί» τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του συμβατικού ωραρίου του, κατά μία ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζομένου μέχρι τη συμπλήρωση του ημιίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες μέρες παραμονής σε αυτόν.

Όπως ξεκαθαρίζεται στο σχέδιο νόμου, αυτές οι υπερωρίες δεν λογίζονται… ως υπερωρίες, ενώ ο εργαζόμενος δεν δικαιούται καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία. Κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής καραντίνας, ο εργοδότηες καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η ρύθμιση ισχύει από τον τρέχοντα μήνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με επόμενο άρθρο, ορίζεται ότι καταργείται, μέχρι το τέλος του έτους, το ανώτατο όριο υπερωριών. Εως και 31/12/2020, εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους, μπορούν να τους απασχολήσουν επιπλέον υπερωριακά χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του Υπουργού Εργασίας, η έκδοση της οποίας απαιτεί γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Η εν λόγω υπερωριακή απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα ημερήσια όρια εργασίας.

Σε άλλο σημείο που προκάλεσε αντιδράσεις αυτήν την εβδομάδα, επισημοποιείται το σχέδιο της κυβέρνησης να περικόψει το δώρο Χριστουγέννων για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς αυτό θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό τους μισθού, αν η σύμβασή τους είχε τεθεί σε αναστολή. Το μέρος του δώρου που αντιστοιχεί στους μήνες της αναστολής καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εργοδότες οφείλουν να καταβάλλουν το δώρο κανονικά, έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Σε άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ορίζεται ότι:

  • Παρατείνεται η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μ,έχρι το τέλος του έτους
  • Αναβάλλεται για το 2021 η συζήτηση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού
  • Για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν πενήντα ημέρες εργασίας
  • Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού,  των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους για τον Οκτώβριο.
  • Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού  είναι για το χρονικό διάστημα από 1/9/2020 έως 31/10/2020 οι κ) Καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι έως 15/10/2020 στην ειδική πλατφόρμα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ξεναγοί  υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ και  τουριστικοί συνοδοί.

«Δεν υπάρχει περίπου εργασιακός Μεσαίωνας»

Τα κυβερνητικά σχέδια έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με την τομεάρχη Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για «μένος της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους» και τον βουλευτή και πρώην υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη, να σχολιάζει ότι πρόκειται για «τη σημαντικότερη ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων που έχει γίνει από το 1974.»

«Ο κ. Βρούτσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την άνευ προηγούμενου αντεργατική ρύθμιση που προωθεί, οπισθοχωρεί μερικώς αλλά επιμένει στις απλήρωτες υπερωρίες για λιγότερες ώρες», ανέφερε την Τετάρτη η Έφη Αχτσιόγλου. Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας «σχεδιάζει την επίσημη περικοπή του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή» και σχολιάζει πως «φαίνεται ότι η αντεργατική εμμονή συνδυάζεται με περίσσευμα αλαζονείας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη». Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει, επίσης, ότι «δεν υπάρχει περίπου εργασιακός μεσαίωνας, η θέσπιση απλήρωτων υπερωριών είναι νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας είτε πρόκειται για μία είτε για τρεις ώρες την ημέρα».

«Κατατέθηκε πριν λίγες ώρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Πρόκειται για τη σημαντικότερη ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων που έχει γίνει από το 1974» αναφέρει ο Χριστόφος Βερναρδάκης και εξηγεί:

Γιατι:
– Θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού δικαίου η απλήρωτη υπερωρία.
– Καταργείται το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης.
– Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναβάλλεται για το 2021 (και αν).
– Το Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή εργασίας θα υπολογιστεί με βάση το επίδομα των 530 € που έλαβαν και όχι με βάση τον κανονικό τους μισθό (πρόκειται δηλαδή για περικοπή από 15-35%).
– οι εποχικες επιχειρήσεις αποκτούν το δικαίωμα απόλυσης χωρίς αποζημίωση,
– Παρατείνονται και για τον Οκτώβριο οι αναστολές συμβάσεων στον Πολιτισμό, Αθλητισμό, Μεταφορές, Τουρισμό και Επισιτισμό, με τους εργαζόμενους στους κλάδους αυτούς να έχουν πια επείγον πρόβλημα επιβίωσης.

ΠΗΓΗ: https://thepressproject.gr

Διαβάστε Επίσης

Απόφαση Δικαστηρίου για την παράνομη και αντικαταστατική εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συλλόγου Εργαζομένων της CTS στις εκλογές του Ιουλίου 2021

Η ΑΣΕ-ΟΤΕ από την γέννηση της, 40 χρόνια τώρα, χαρακτηρίζεται για την καθαρότητά της και …