Καταδίκη της Orange (France Telecom) για τις μαζικές αυτοκτονίες της δεκαετίας του 2000.

Καταδίκη της Orange για τις μαζικές αυτοκτονίες της δεκαετίας του 2000.

 

Ο γαλλικός πάροχος τηλεφωνίας και ίντερνετ Orange κηρύχθηκε ένοχος για μια σειρά αυτοκτονιών εργαζομένων της εταιρείας. Δικαστήριο του Παρισιού επέβαλε σήμερα πρόστιμο 75.000 ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για αποζημίωση σε μια εμβληματική δίκη που αφορούσε αυτοκτονίες τη δεκαετία του 2000, όταν η επιχείρηση περνούσε μια φάση δύσκολης αναδιάρθρωσης.Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος, Ντιντιέ Λομπάρντ, καταδικάστηκε επίσης σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, ενώ άλλα διευθυντικά στελέχη καταδικάστηκαν επίσης σε ποινές φυλάκισης. Όλοι αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για τις αυτοκτονίες ανθρώπων που δεν γνώριζαν. Ο Λομπάρντ και οι συνεργάτες του κατηγορούνται ότι ακολούθησαν μια «πολιτική αποσταθεροποίησης», καθώς έπρεπε να περικόψουν 22.000 θέσεις εργασίας τη δεκαετία του 2000.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι τόσο οι ίδιοι όσο και η εταιρεία ήταν υπεύθυνοι θεσμικής ηθικής παρενόχλησης και εκφοβισμού.

Αρκετοί εργαζόμενοι αυτοκτόνησαν κατά τη διάρκεια αυτής της «αναδιάρθρωσης». Η δίκη αφορούσε 39 περιπτώσεις μεταξύ 2006 και 2009: 19 αυτοκτονίες, 12 απόπειρες αυτοκτονίας και οκτώ περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης. Άλλες  περιπτώσεις αυτοκτονιών εργαζομένων δεν μπόρεσαν να συνδεθούν ευθέως και αποκλειστικά με τον χώρο δουλειάς.

Η Orange είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία της Γαλλίας που καταδικάζεται μ’ αυτήν την αιτιολογία, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο.

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr

Διαβάστε Επίσης

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;“-“Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;”

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;” ή αλλιώς “Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;” Οι επιχειρήσεις και το …