Αν είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη (και την αντιπαράθεση που υπήρξε ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση), που έχει ουσία είναι ένα:

Στους ένστολους, δικαστικούς και καθηγητές πανεπιστημίου θα τους δοθούν τα αναδρομικά από 1.1.2012 μέχρι την 30.12. 2018…!

Αυτά υπολογίζονται σε ένα δις Ευρώ περίπου, όπως ανακοινώθηκε… Σημειώνουμε ότι τα μισά αναδρομικά τους είχαν δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γι’ αυτό το ζήτημα υπήρξε απόλυτη ομοφωνία από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Κανένας δεν το σχολίασε, θεωρήθηκε εντελώς φυσιολογικό!

Δηλαδή όλοι αυτοί που αποτελούν κατά τον ποιητή τον «εθνικό κορμό»  ή κατ’ άλλους το »βαθύ  κράτος» όχι μόνο μένουν στις συντάξεις που είχαν πριν το 2012 αλλά με την ολοκλήρωση του νέου μισθολογίου και του ν. Κατρούγκαλου οι συντάξεις τους δεν πρόκειται να περικοπούν!

Κι εμείς οι άλλοι συνταξιούχοι δεν διαφωνούμε βέβαια με  αυτή  τη ρύθμιση,  καλό θα ήταν όμως να γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματικότητα, τι συμβαίνει με τις  δικές μας συντάξεις και να αναρωτηθούμε γιατί όλοι μαζί (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) δεν συζητάνε για αυτό το μεγάλο ζήτημα αλλά στρέφουν τη συζήτηση στο αν θα εφαρμοστεί η προσωπική διαφορά από 1.1.2019…

Για να είμαστε πιο σαφείς  σας ενημερώνουμε ότι τα αναδρομικά που πήραν οι παραπάνω κατηγορίες είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τον καθένα… Πως γίνεται όμως  αυτές τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ να τις δικαιούνται αυτοί και να τους αποδίδονται αλλά για  όλους εμάς τους υπόλοιπους να μη γίνεται καμιά συζήτηση;

Οι λόγοι για αυτό το παράδοξο φαινόμενο είναι δύο:

  1. Το ότι τα εκατοντάδες σωματεία των συνταξιούχων όχι μόνο είναι πλήρως κομματικοποιημένα αλλά ευθυγραμμίστηκαν πλήρως και αποδέχτηκαν τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεών μας χωρίς καν να καταφύγουν σε δικαστικές διεκδικήσεις, για να προστατεύσουν τα μέλη τους, όπως έκαναν τα σωματεία των ένστολων κλπ. Για όσους νομίζουν ότι οι κατηγορίες αυτές κέρδισαν μόνο γιατί έχουν τα «μέσα», τους θυμίζουμε ότι έκαναν άγριες κινητοποιήσεις και μάλιστα σε μία απ’ αυτές μπουκάρισαν και κατέλαβαν το πεντάγωνο!
  2. Γιατί όλοι εμείς οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δυστυχώς όχι μόνο αναθέσαμε στα κόμματά μας να μας λύσουν το πρόβλημα – κι αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί – αλλά το ίδιο κάναμε ψηφίζοντας τις κομματικοποιημένες και συμβιβασμένες διοικήσεις των σωματείων. Έτσι λοιπόν, αφού βγήκε και για όλους εμάς ότι οι περικοπές από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές, από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους μόνο 1972 είχαμε προσφύγει μέχρι τον Ιούνιο του 2015… Η επόμενη απόφαση του ΣτΕ – εδώ πράγματι οι δικαστές ευλόγησαν τα γένια τους – αναφέρει ότι μόνο αυτοί δικαιούνται αναδρομικά!!! Δηλαδή αν τα σωματεία μας είχαν κάνει το ίδιο, θα παίρναμε και όλοι εμείς τα ίδια αναδρομικά…!!!

Δεν θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας (κι εμείς) αλλά από τους 1972 που προσέφυγαν οι περισσότεροι είναι μέλη του Κινήματος Συνταξιούχων! Εμείς φωνάζαμε, κινητοποιηθήκαμεπροειδοποιούσαμε αλλά για τους πολλούς «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»!

Δυστυχώς, όσο παραμένουμε με αυτή τη νοοτροπία, θα συνεχίσουν οι περικοπές με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα αν επιλέξουμε το μοντέλο Κατρούγκαλου ή το μοντέλο της Χιλής του Πινοσέτ!

Για το πότε θα πάρουμε εμείς οι 1972 όλα τα αναδρομικά και οι υπόλοιποι εκατοντάδες χιλιάδες ένα μέρος από 10.6.2015 μέχρι τέλους του 2018 θα αποφασίσουν τα δικαστήρια και μόνο για όσους προσέφυγαν και όσους θα προσφύγουν μέχρι τέλους του χρόνου. Σε επόμενη ανάρτησή μας θα σας ενημερώσουμε για το πού βρίσκονται οι δικαστικές μας προσφυγές και τι πρέπει να κάνει όποιος συνάδελφος δεν έχει προσφύγει ακόμα για να διεκδικήσει ένα μέρος των αναδρομικών.