Η κεντρική τοποθέτηση της ΑΣΕ στο 45ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ από τον Θ. Φωλιά.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλησπέρα.

   Δυστυχώς σε συνέχεια των προηγούμενων συνεδρίων, το 45ο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ λαμβάνει χώρα σε μία ακόμη πιο δύσκολη χρονικά στιγμή τόσο για όλους τους εργαζόμενους της χώρας όσο και για το εργατικό δυναμικό του ομίλου ΟΤΕ και μετά από τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις.

   Σε μία παρατεταμένη και συνεχιζόμενη μνημονιακή διακυβέρνηση η οποία αλλάζει χέρια και χρώμα αλλά ουσιαστικά ο μηχανισμός της τροφοδοτείται από τις ίδιες ιδεολογίες και τις ίδιες εξουσιαστικές πολιτικές που έχουν επιφέρει κοινωνική εξαθλίωση και εκμηδενισμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

   Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες μας δεχόμαστε την τελική επίθεση από την εργοδοσία, το κεφάλαιο (γερμανικό και ντόπιο) που θέλουν να μας ισοπεδώσουν.

   Το δυστύχημα είναι ότι δεν είναι μόνο τα κόμματα και η εργοδοσία η αιτία για τις εργασιακές, οικονομικές και κατ’ επέκταση κοινωνικές συνθήκες τις οποίες βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Ο πραγματικός τραγέλαφος είναι η εκφυλισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, πραγματικές κομματικές μαριονέτες, που έχουν συναινέσει σε όλες αυτές τις αντεργατικές και εργοδοτικές πολιτικές προς ίδιον όφελος.

   Μας λέτε συνεχώς γιατί σας κάνουμε κριτική γιατί σας λέμε εξωνημένους και ξεπουλημένους και ότι δήθεν δεν κάνουμε αντίστοιχη κριτική στη διοίκηση αποκρύπτοντας βέβαια σκόπιμα ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαστε οι μόνοι που κάνουμε σκληρότατη κριτική όχι μόνο με ανακοινώσεις αλλά με δράσεις κατά την εργοδοσίας.

   Η διοίκηση συνάδελφοι κάνει αυτά που κάνει και είναι ξεκάθαρη για το τι θέλει και τι ετοιμάζει προασπίζοντας τα δικά της συμφέροντα. 

   Το ερώτημα είναι εμείς σαν συνδικαλιστικό κίνημα και σαν εργαζόμενοι τι κάνουμε για να προστατεύουμε τα δικά μας συμφέροντα.

   Η απάντηση είναι ότι όχι μόνο δεν κάνετε τίποτε αλλά βρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία ξεπουλάτε για ίδιο όφελος κατακτήσεις και εργατικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες από τις προηγούμενες γενιές.

     Τα τελευταία χρόνια με το πρόσχημα της δήθεν διασφάλισης των θέσεων εργασίας ενώ ξέρατε ότι με τόση κερδοφορία ο ΟΤΕ είναι αδύνατον και δεν μπορούσε καν να κάνει ομαδικές απολύσεις γιατί αν μπορούσε θα το είχε κάνει και δεν θα πλήρωνε τόσα εκατομμύρια για να διώξει κόσμο με τις συνεχείς εθελουσίες των τελευταίων ετών.

   Πήγατε μ’ αυτό το πρόσχημα εξαπατώντας συνειδητά τους συναδέλφους λέγοντας τους ότι πήρατε την διασφάλιση και είναι διασφαλισμένοι από απολύσεις και σε αντάλλαγμα δημιουργήσατε δυο κατηγορίες εργαζομένων με διαφορετικά μισθολόγια και ωράρια και ταυτόχρονα παραδώσατε μια σειρά από κεκτημένα και κατακτήσεις όπως είναι οι άδειες ασθενείας, οι βάρδιες,  το πλαφόν στην αποζημίωση απόλυσης, οι 9 μισθοί, τα κλιμάκια, 12% μείωση των αποδοχών μας κ.λ.π.

   Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι θέσεις εργασίας διασφαλίζονται μόνο όταν διασφαλιστεί το έργο, το έργο όμως το αφήνατε να φεύγει και δεν κάνατε απολύτως τίποτε για να σταματήσετε την εργολαβοποίηση με το consolidation, το  at your servis, με τις καθαρίστριες και τους φύλακες που αντικαθιστούνταν σταδιακά και μεθοδευμένα από εργολαβικές δουλεμπορικές εταιρείες κ.λ.π. Ούτε μια προσφυγή σε μια επιθεώρηση εργασίας δεν κάνατε.

    Με την δίκη σας στήριξη και τις δίκες σας πλάτες η εντατικοποίηση, η εργοδοτική αυθαιρεσία και η τρομοκρατία έχουν γιγαντωθεί. Τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Οι εργολαβίες το outsourcing και άλλες υπηρεσίες με ευφάνταστους τίτλους, όπως το “at your service” κυριαρχούν και μεταφέροντας το έργο εκτός εταιρείας με άμεσο κίνδυνο να μείνουν οι συνάδελφοι άνευ αντικειμένου.

   Αυτά κάνατε τα τελευταία χρόνια. εξαπατούσατε συνειδητά τους συναδέλφους και βάζατε πλάτη έναντι ευτελών ανταλλαγμάτων να περάσει η διοίκηση ότι ήθελε όπως και πέρασε το δουλεμπόριο, τις πολλές ταχύτητες εργαζομένων, το κατάπτυστο αξιολόγιο, τα Jop families, την κατάργηση των ειδικοτήτων, τις απολύσεις με το άρθρο 13  και τώρα τις ομαδικές απολύσεις αρχής γεννωμένης με τους φύλακες.

   Σε αγαστή συνεργασία με την γερμανική διοίκηση σαν καλοί συνεργάτες των γερμανών που είσαστε, δημιουργήσατε στον ΟΤΕ αυτό το εργασιακό Νταχάου που βιώνουν καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι και γι’ αυτό παλιοί και νέοι σε ένα τόσο όμορφο κόσμο του ΟΤΕ των ίσων ευκαιριών κ.λ.π. σε κάθε εθελουσία στριμώχνονται στην έξοδο και κοιτάνε πως θα φύγουν.

   Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος το 10% των συναδέλφων έκαναν αίτηση και μπήκαν στο πρόγραμμα των εθελούσιων απολύσεων για να φύγουν αλλά ούτε αυτό σας προβληματίζει.

   Οι γερμανοί ιδιοκτήτες ούτε λίγο ούτε πολύ, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν στον ΟΤΕ με την δική σας ανοχή το ίδιο ακριβώς μοντέλο που εφάρμοσαν και στην franche Telekom μετά την ιδιωτικοποίηση της  οι αντίστοιχοι μανατζαραίοι κατά την διάρκεια της οποίας χάθηκαν 22.000 θέσεις εργασίας και 14.000 εργαζόμενοι άλλαξαν πόστο οδηγώντας στην αυτοκτονία 35 εργαζόμενους! Και τώρα ο  τότε πρόεδρος και 4 διευθυντικά στελέχη κάθονται στο σκαμνί και δικάζονται γι αυτά τα εγκλήματα.

   Το ίδιο “management του τρόμου”, το ίδιο εργασιακό bullying και την ίδια «τερατώδη φοβία» βιώνουμε και μείς σαν εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ από το 4ο τηλεπικοινωνιακό Ράιχ και δεν μιλάει κανένας. Ούτε οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι παρατάξεις, ούτε τα κόμματα, ούτε τα ΜΜΕ παρά τα δελτία τύπου που τους στέλνουμε ούτε φυσικά η αδέκαστη κατά τ’ άλλα ελληνική δικαιοσύνη!

   Εδώ βέβαια δεν είναι Γαλλία για να δικαστούν οι υπεύθυνοι, εδώ είναι γερμανική αποικία! Εδώ υπάρχει Siemens και ένα τεράστιο διαφημιστικό πακέτο που μπουκώνει και κρατάει ερμητικά κλειστά όλα τα στόματα. 

    Αυτόν τον «εργασιακό παράδεισο» εννοούσαν και μας υπόσχονταν ότι θα ζήσουμε οι εθελόδουλες κυβερνήσεις και τα κόμματα σας που ξεπούλησαν τον ΟΤΕ στην γερμανική κρατικών συμφερόντων D.T.  

    Όσον αφορά τα φτηνά τιμολόγια που θα απολαμβάναμε σαν κοινωνία, μόλις πρόσφατα από μια έρευνα της κομισιόν πληροφορηθήκαμε ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες από 35% έως 317% περισσότερο από τους άλλους ευρωπαίους και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση ως πιο ακριβή χώρα μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε, πολύ ακριβότερη από το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Σουηδία και την Γαλλία!!!

   Όσο για τις περιβόητες επενδύσεις που θα γινόντουσαν αυτές και αν έγιναν.

   Από τότε που ανέλαβε η Deutsche Telekom τον ΟΤΕ μέχρι σήμερα ξεπούλησε όλες τις θυγατρικές του ΟΤΕ στα Βαλκάνια στην Αλβανία, στην Σερβία, στην FYROM, στην Βουλγαρία -ετοιμάζονται να φύγουν και από την Ρουμάνια-, τον μοναδικό δορυφόρο που είχε η χώρα τον Hellas Sat, μείωσε πάνω από 8.000 τις σταθερές θέσεις εργασίας, έκλεισε πάνω από 250 καταστήματα ενώ ανακοίνωσαν ότι θα τα κλείσουν όλα και βγάζει στο σφυρί την τεράστια ακίνητη περιουσία του ΟΤΕ κτίρια και οικόπεδα.

   Αν βγουν στην επιφάνεια οι αφανείς χρεώσεις, τα ψιλά γράμματα και οι άπειροι τρόποι που χρησιμοποιούν όλες οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να κλέβουν τους πελάτες τους, τότε θα αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα καλά της ιδιωτικοποίησης – γερμανοποίησης  κ.λ.π των τηλεπικοινωνιών της χώρας.

   Όπως γράψαμε και πρόσφατα σε δελτίο τύπου η επένδυση της D.T στον ΟΤΕ κακοφόρμισε. Αλλά τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά.

    Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι γερμανοί ιδιοκτήτες επέλεξαν με διαρροές μέσα από το καθεστωτικό πρακτορείο του Αλαφούζου της Καθημερινής (όπου σταβλίζεται και ο πολύς Βουρλούμης) να μας επικοινωνήσουν που πήγαν… τα προσεχή σχέδια του ΟΤΕ για τις… νέες επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας που είχαν υποσχεθεί και στους προηγούμενους και στον τωρινό πρωθυπουργό που όλοι μαζί διαδοχικά, ξεπούλησαν και παρέδωσαν την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.

   Αγνοώντας τους επιδεκτικά και μάλιστα προεκλογικά και τον Τσίπρα και τον διαστημικό υπουργό του Ν. Παππά όπως και όλη την άλλη «συμπολιτευόμενη» αντιπολίτευση, Μητσοτάκη, Γεννηματά και λοιπές δημοκρατικές και μη δυνάμεις. Όχι πως θα είχαν αντίρρηση αλλά τους γράφουν κανονικά.  

   Τι μας ετοιμάζουν λοιπόν οι γερμανοί ιδιοκτήτες;

   Η καινούργια ανασυγκρότηση που μας μεταφέρουν τα παπαγαλάκια της Deutsche Telekom και του Τσαμάζ προβλέπει:

  1. Μεταφορές – απομακρύνσεις δηλαδή απολύσεις 7.000 εργαζομένων και στον ΟΤΕ θα μείνουν το πολύ000 εργαζόμενοι. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο που εφάρμοσε στη Ρουμανία ο Θεοχαρόπουλος.
  2. Δημιουργία 4 ή και περισσότερων δουλεμπορικών εταιρειών όπως η evalue κ.λ.π

   Στον νέο ΟΤΕ που ετοιμάζουν Θα έχουμε 2.000 Μανδαρίνους με φαραωνικούς μισθούς απ’ τον ΟΤΕ που θα διατάζουν και 20.000 κούληδες στις δουλεμπορικές θα δουλεύουν!

    Όπως ξέρετε εμείς δεν κρύβουμε τα λόγια μας, σας είπαμε πολλές φορές τι σκοπεύει να κάνει η διοίκηση του ΟΤΕ. Μόνο εξωνημένοι ή ηλίθιοι  συνδικαλιστές δεν θα καταλάβαιναν τι μας ετοιμάζουν. 

    Εμείς σαν ΑΣΕ απέναντι στη  νέα ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα και προτείναμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις με καταλήψεις, συνέντευξη τύπου κ.λ.π και να κλιμακώσουμε με μαζική απεργία διαρκείας:

  • Μέχρι να πάρουν τις απολύσεις πίσω!
  • Μέχρι να υπογράψουν Σ.Σ.Ε που θα δώσουν πίσω όσα μας έκλεψαν τα προηγούμενα χρόνια!
  • Να κλείσουν όλες οι δουλεμπορικές του ΟΤΕ!

   Και ενώ ο κόσμος ήταν έτοιμος και σε συντριπτική πλειοψηφία στήριξε τις απεργίες και περίμενε κλιμάκωση του αγώνα, εσείς αντί αυτού πήγατε και αποκλιμακώσατε τους αγώνες γιατί δεν θέλατε σύγκρουση για δυο λόγους:

   Πρώτον γιατί ξεχρεώνετε γραμμάτια και σας κρατάει η διοίκηση και δεύτερον γιατί σας το επέβαλαν τα κόμματα σας όπως και στην στην εργοδοσία αντίστοιχα γιατί δεν γίνεται να υπάρχει απεργία και αναβρασμός στην πολυδιαφημιζόμενη ως καλύτερη αποκρατικοποίηση της χώρας και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο και έπρεπε να το μαζέψετε..

    Γι αυτό σταματήσατε και ξεπουλήσατε τους αγώνες χωρίς να έχουμε κερδίσει τίποτε και χωρίς να έχετε πάρει ούτε μια επίσημη δέσμευση με υπογραφή. Γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν βάλατε πάνω απ όλα το συμφέρον των εργαζομένων πάντα βάζατε μπροστά το προσωπικό και κομματικό συμφέρον.

   Γι αυτό και η διοίκηση αναγκάστηκε και «μάζεψε» το πρόγραμμα τις εθελουσίας να μην φανεί στην κοινωνία ότι το 10% του προσωπικού του πολυδιαφημιζόμενου ΟΤΕ «φεύγει και τρέχει άρον-άρον να σωθεί».

   Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι πριν ακόμα αποκλιμακώσετε είχατε ήδη υποστείλει την σημαία του αγώνα και δεν εφαρμόσατε ούτε ένα από αυτά που αποφασίσατε να κάνετε και το ανακοινώσατε στο δελτίο τύπου.

  • Ούτε παραστάσεις έξω από καταστήματα του Ομίλου και σε άλλες υπηρεσίες καθώς και ενημέρωση του κοινού από εκπροσώπους εργαζομένων κάνατε.
  • Ούτε προσφυγή στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας).
  • Ούτε τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας έγινε.
  • Ούτε Συνέντευξη Τύπου.

   Ούτε φυσικά καμία πορεία ούτε καμία περιφρούρηση εκτός από το Δ. Μέγαρο και αυτό με ανοιχτές τις πόρτες.     

   Και σαν να μην έφταναν όλα τ’ άλλα, ορισμένες παρατάξεις λίγες μέρες πριν την απεργία διοργάνωναν ημερίδες με δικηγορικά γραφεία για να διαχειριστούν τις απολύσεις μας!

   Ενώ κάποιοι άλλοι, παραμονή της 48ωρης έστελναν sms ενημερώνοντας τους συναδέλφους ότι τα βρήκατε με την διοίκηση και δεν θα γίνει η απεργία.

   Οι μόνες ουσιαστικές περιφρουρήσεις που έγιναν και αξίζει να τις επισημάνουμε ήταν από τους συναδέλφους σε διάφορες πόλεις  στην περιφέρεια όπου οι συνάδελφοι με πανό και με λουκέτα έκλεισαν τα κτίρια του ΟΤΕ, κρατώντας ψηλά την σημαία του αγώνα.    

 Το ερώτημα όμως που πλανιέται σε όλους τους συναδέλφους είναι:    

   Γιατί κάναμε την 24ωρη στις 29 Μάρτη και την 48ωρη στις 19 & 20 Απρίλη;

  • Για να πάρουμε πίσω τις απολύσεις των 75 απολυμένων συναδέλφων μας ή για να τους πουλήσουμε;
  • Για να μην κλείσουν και τ’ άλλα καταστήματα όπως έχουν προγραμματίσει ή για να τα σφραγίσουμε και να εγκρίνουμε τις επόμενες απολύσεις;
  • Για να μην τολμήσουν να ξανασκεφτούν ότι μπορούν να μεταφέρουν τους τεχνικούς σε δουλεμπορική εταιρεία ή για να τους δείξουμε ότι αν το αποτολμήσουν θα κάνουμε δυο – τρεις μέρες απεργία και όσοι απομείνουν θα ξαναπιάσουν δουλειά;
  • Ή όπως οι απολυμένοι φύλακες σήμερα και οι απολυμένοι εμπορικοί, διοικητικοί και τεχνικοί αύριο θα κλαίνε την μοίρα τους;

   Γιατί κάνουμε μια απεργία; Για να νικήσουμε ή για να κάνουμε τζάμπα μάγκες τα αφεντικά;

   Μήπως για να δηλώσουμε ότι είμαστε δυσαρεστημένοι;… Αν το κάνουμε γι’ αυτό μπορούμε να κρεμάσουμε ένα πινακιδάκι στις λαιμαργιές σαν αυτό που φοράτε οι περισσότεροι εδώ μέσα, μαζί με το όνομα (όπως κάνουν οι Γιαπωνέζοι)  που να γράφει «είμαι δυσαρεστημένος»!… δεν χρειάζεται να τους χαρίζουμε και μεροκάματα.

   Ουσιαστικά βέβαια οι πρώτες απολύσεις είχαν ξεκινήσει με την απόφαση της διοίκησης για το franchise των καταστημάτων. Η απάντηση από την πλευρά της ομοσπονδίας; Μία ανέξοδη ανακοίνωση για να βγάλει την υποχρέωση.

   Άλλωστε γιατί να ασχοληθεί με τα καταστήματα; Ουδέποτε ασχολήθηκε με αυτά γι αυτό έκλεισαν πάνω από 250. Ούτε με την κυριακάτικη εργασία που επιβάλλεται σε ορισμένα καταστήματα σε αντίθεση με άλλα σωματεία που ασχολούνται, ούτε με τις συνθήκες εργασίας και την καταστρατήγηση του ωραρίου ούτε φυσικά με το σπαστό ωράριο.

   Προφανώς δεν ενδιαφέρεται ούτε και για τα call centers και για τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι εκεί. Κατά τ’ άλλα τους ζητάτε να απεργήσουν και τους αποκαλείτε συναδέλφους μόνο για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

   Συνάδελφοι – συναδέλφισσες.

   Τα εργατικά δικαιώματα, όσα είχαν απομείνει μέχρι σήμερα, δεν μας αντιστοιχούν όχι επειδή τα κληρονομήσαμε από αγώνες παλαιότερων γενιών, αλλά αν σήμερα που είναι κομβική χρονική στιγμή, όλοι μαζί δεν αγωνιστούμε εδώ και τώρα να τα περιφρουρήσουμε!

   Η κατάσταση σήμερα είναι κρίσιμη.

    Όπως αναφέραμε και παραπάνω όλοι εμείς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες μας δεχόμαστε την τελική επίθεση από την εργοδοσία, το κεφάλαιο (γερμανικό και ντόπιο) που θέλουν να μας ισοπεδώσουν.

   Δυστυχώς όμως στην πιο κρίσιμη στιγμή οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουμε, και που έχετε όλοι εσείς εδώ μέσα εκλέξει, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντισταθούν στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε.  

   Δεν μπορούν όμως και δεν πρέπει να τους αφήσουμε άλλο να παίζουν το παιγνίδι της εργοδοσίας. Ως εδώ.

    Ή θα πρέπει να τους ανακαλέσετε στην τάξη και να τους υποχρεώσετε να αλλάξουν ρώτα και να παίξουν τον ρόλο τους ή να τους ανακαλέσετε άμεσα και να άρετε την στήριξη σας στα πρόσωπά τους.

   Διαφορετικά θα βρεθούμε πολύ γρήγορα όλοι μας στις θυγατρικές χωματερές που μας ετοιμάζουν όπως βρέθηκαν πριν από λίγα χρόνια οι 700 συνάδελφοι που μεταφέρθηκαν στοχευμένα ακριβώς με τον ίδιο βίαιο τρόπο και στην λογική της μείωσης του εργασιακού κόστους στην χωματερή της OTETV χωρίς και τότε να υπάρχει ουδεμία αντίσταση από τις εξωνημένες ηγεσίες.   

   Όσο θα υπάρχει αυτή η συνδικαλιστική εργοπατερία στην ηγεσία της ΟΜΕ και όσο οι ξεπουλημένοι εργατοπατέρες θα κυκλοφορούν δωρεάν με τα αυτοκίνητα της διοίκησης και μάλιστα και με δωρεάν ακόμη και την βενζίνα, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα..

   Όταν τους δείτε να τα παραδίνουν τότε ίσως υπάρξει μια ελπίδα φωτός.

   Κλείνοντας, εμείς μετά και τα παραπάνω θα καταψηφίσουμε τόσο τον οικονομικό όσο και τον διοικητικό απολογισμό. 

  Όσον αφορά τις προτάσεις μας για το πρόγραμμα δράσης και τις θέσεις μας για την νέα Σ.Σ.Ε, αυτές θα αναλυθούν διεξοδικά αύριο στο πρόγραμμα δράσης.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε Επίσης

ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Αύριο απεργούμε για εμάς, για την Ελλάδα, για τα παιδιά μας. Αύριο βγαίνουμε ξανά στους …