Τι προτείνουμε για την αξιολόγηση.

Τι προτείνουμε για την αξιολόγηση.

   Συναδέλφισσες – φοι:

   Επειδή η ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα  σωματεία δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν απέναντι σε όσα αυθαίρετα κάνει η διοίκηση σε σχέση με την αξιολόγηση,  η ΑΣΕ και τα προηγούμενα χρόνια και φέτος, καλεί τους εργαζόμενους να μην συμμετέχουν στην αξιολόγηση.

   Αποδείχτηκε από τα πράγματα ότι έχουμε δίκιο. Όσοι συνάδελφοι πέρυσι βαθμολογήθηκαν αυθαίρετα κάτω από τη βάση και αντέδρασαν νομικά (με τη βοήθεια της ΑΣΕ) η διοίκηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω την κακή βαθμολογία και να τους δώσει το κλιμάκιο που τους στέρησε.

   Για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο όσους συναδέλφους προβληματίζονται για το τι να κάνουν φέτος απευθυνθήκαμε σε δικηγόρο, ο οποίος προτείνει για όσους θέλουν να έχουν ένα επιπλέον στοιχείο σε περίπτωση που φέτος τους βάλουν κακή βαθμολογία να καταθέσουν το παρακάτω υπόμνημα:

Προς:

1)    Τον κ. Πρόεδρο του Δ.Σ. και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ.

2) Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο του Οργανισμού

( Μέσω των Ιεραρχικά Προϊσταμένων )

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Με την υπ’ αριθμ. 439/46/15.11.2007 εγκύκλιο του κ. Γενικού Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού και της Διεύθυνσης ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού υλοποιείται σύστημα αξιολόγησης προσωπικού με κύριο χαρακτηριστικό του το μονομερή καθορισμό από τον εργοδότη, τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων και την σύνδεση του αποτελέσματος της αξιολόγησης με το μισθό, κατά παράβαση των ισχυουσών ΣΣΕ. Το παραπάνω σύστημα αξιολόγησης έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση των εργαζομένων, των πρωτοβάθμιων σωματείων τους, καθώς και της ΟΜΕ-ΟΤΕ που δίκαια αμφισβητούν την νομιμότητα και τη συνταγματικότητα του νόμου βάσει του οποίου προέκυψε ο νέος ΓΚΠ.

Με την υπ’ αριθμ. 434/3/23.01.2012 εγκύκλιο της κας. Γενικής Διευθύντριας Ανθρωπίνου Δυναμικού και της Διεύθυνσης ανάπτυξης και εκπαίδευσης ανθρωπίνου δυναμικού, η οποία ενσωματώνει την ανωτέρω εγκύκλιο, καθιερώνεται νέα κλίμακα αξιολόγησης μόλις πέντε (5) επιπέδων………….

  Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να καταθέσουν το υπόμνημα, μπορούν ή να το κατεβάσουν από την ιστοσελίδα μας ή να μας τηλεφωνήσουν για να τους το στείλουμε.

   Τηλέφωνα επικοινωνίας:  6978383243,  6982772137  –  VPN: 437433 & 430018 

   Κατά τ’ άλλα θεωρούμε απαράδεκτη και κατάπτυστη τη στάση της ΟΜΕ-ΟΤΕ και των σωματείων που αφήνουν τους συναδέλφους ακάλυπτους.

 

Σχετικά με την μεταφορά στην OTE TV.

   Για τις υποσχέσεις και τις πιέσεις που εφαρμόζουν όσοι προϊστάμενοι και διευθυντές πέρασαν το σεμινάριο ψυχολογικού πολέμου αναφέρουμε το παρακάτω περιστατικό:

   Προϊστάμενος κάλεσε εργαζόμενο και του είπε: Σε επέλεξα να πας στην OTE TV γιατί έχεις ικανότητες και να ξέρεις ότι θα είναι καλύτερα για σένα, θα παίρνεις πιο πολλά λεφτά, θα έχεις αυτοκίνητο, θα έχεις ελεύθερο ωράριο…. (έτσι τους έχουν δασκαλέψει να λένε).

   Η απάντηση του συναδέλφου ήταν αφοπλιστική. Αφού είναι τόσο καλά γιατί δεν πηγαίνεις ο ίδιος για να ανελιχτείς και να παίρνεις περισσότερα.

   Ελπίζουμε την ίδια απάντηση να δώσετε όλοι όσοι καλείστε και να μην τσιμπήσετε το τυράκι και βρεθείτε στη φάκα.

ΑΣΕ

  Αθήνα: 26-03-2013

 

Σας παραθέτουμε ολόκληρο το υπόμνημα το οποίο μπορείτε να το κάνετε αντιγραφή και επικόληση και να το καταθέσετε στην γραμματεία της  υπηρεσία σας, παίρνοντας αριθμό πρωτοκόλλου.

Για τυχόν διευκρινήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα.

Π Ρ Ο Σ:

1)    Τον κ. Πρόεδρο του Δ.Σ. και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ

2) Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο του Οργανισμού

( Μέσω των Ιεραρχικά Προϊσταμένων )

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Με την υπ’ αριθμ. 439/46/15.11.2007 εγκύκλιο του κ. Γενικού Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού και της Διεύθυνσης ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού υλοποιείται σύστημα αξιολόγησης προσωπικού με κύριο χαρακτηριστικό του το μονομερή καθορισμό από τον εργοδότη, τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων και την σύνδεση του αποτελέσματος της αξιολόγησης με το μισθό, κατά παράβαση των ισχυουσών ΣΣΕ. Το παραπάνω σύστημα αξιολόγησης έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση των εργαζομένων, των πρωτοβάθμιων σωματείων τους, καθώς και της ΟΜΕ-ΟΤΕ που δίκαια αμφισβητούν την νομιμότητα και τη συνταγματικότητα του νόμου βάσει του οποίου προέκυψε ο νέος ΓΚΠ.

Με την υπ’ αριθμ. 434/3/23.01.2012 εγκύκλιο της κας. Γενικής Διευθύντριας Ανθρωπίνου Δυναμικού και της Διεύθυνσης ανάπτυξης και εκπαίδευσης ανθρωπίνου δυναμικού, η οποία ενσωματώνει την ανωτέρω εγκύκλιο, καθιερώνεται νέα κλίμακα αξιολόγησης μόλις πέντε (5) επιπέδων. Προβλέπεται δε, ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της συνολικής αξιολόγησης είναι του επιπέδου «Χρειάζεται βελτίωση» ή «Μη ικανοποιητική απόδοση», ήτοι κατώτερο του επιπέδου 3, αυτόματα ο εργαζόμενος αποκλείεται από το σύστημα επιβράβευσης της εταιρείας ενώ ταυτόχρονα δε λαμβάνει την προβλεπόμενη μισθολογική προαγωγή. Συγχρόνως, με την από 28.02.2012 επιστολή της, η κα. Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού ενημερώνει τους εργαζομένους ότι ακόμα και σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της στοχοθεσίας, άρα απόλυτα επαρκούς και αποτελεσματικής εργασίας εκ μέρους των εργαζομένων, η αξιολόγησή τους δε θα ξεπερνάει τη βαθμίδα 3, ήτοι «καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις», με ανώτατη βαθμίδα το 5. Προαναγγέλεται δηλαδή, ξεκάθαρα, ότι ανεξάρτητα από την απόδοσή μας, θα βαθμολογηθούμε με βαθμό μικρότερο από ότι θα έπρεπε, με όποιες αρνητικές συνέπειες μπορεί αυτό το γεγονός να έχει για τη θέση μας μέσα στην εταιρεία μετά την αξιολόγηση, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν προκειμένου να γίνουν μειώσεις μισθών, δυσμενείς μετακινήσεις, ακόμα και απολύσεις. Αυτό φυσικά καταστρατηγεί κάθε έννοια αντικειμενικής και αμερόληπτης αξιολόγησης και προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά μας, ενώ μας δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για τις σκοπιμότητες που ενδεχομένως βρίσκονται πίσω από αυτή την απόφαση.

Επίσης σύμφωνα με τις παραπάνω εγκυκλίους καλείται κάθε εργαζόμενος σε διενέργεια αυτοαξιολόγησης πριν την συνέντευξη, η οποία προβλέπεται να διενεργείται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου εκάστου έτους και να αφορά ολόκληρο το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Στη διαδικασία αυτή της αυτοαξιολόγησης εκφράζουμε την διαφωνία μας, πέρα από την συνολική αντίθεση μας με το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης για όσα παραπάνω αναφέραμε και για τους ακόλουθους επιπλέον λόγους :

1) H υποχρέωση αξιολόγησης και «αυτοαξιολόγησης» είναι προφανές ότι βρίσκεται σε πρόδηλη αντίθεση με τις αρχές της αξιοπρέπειας και του σεβασμού της προσωπικότητας μας. Μας ζητείται η σύμπραξη στη μετατροπή μας σε εμπορεύματα, των οποίων θα πρέπει να διαβεβαιώνεται περιοδικά η «διασφάλιση ποιότητας», καθιερώνει τον ανταγωνισμό και αναπτύσσει στο έπακρο την διχόνοια και την σύγκρουση μεταξύ των εργαζομένων.

2) Τόσο στις συμβατικές όσο και στις νόμιμες πηγές διαμόρφωσης των υποχρεώσεων μας στα πλαίσια της εργασιακής μας σχέσης με τον ΟΤΕ  δεν έχουμε αναλάβει καμία υποχρέωση διαδικασίας αυτοαξιολόγησης. Συνεπώς δεν έχετε δικαίωμα να μας τη ζητάτε.

3) Ο ΟΤΕ υποχρεούται να σέβεται την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των εργαζομένων, τυχόν δε αξιολόγηση την οποία αξιώνει να διενεργεί στα πλαίσια της διευθυντικής και του εργοδοτικής θέσης του, δεν νομιμοποιεί άνευ ετέρου το δικαίωμά του να υποβάλλει τους εργαζομένους σε πράξεις οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με την προσωπικότητα τους και θίγουν το βασικό πυρήνα, της προσωπικής τους ελευθερίας και εργασιακής τους υπόστασης.

4) Η διενέργεια αυτοαξιολόγησης δεν υπάγεται στα εργασιακά μας καθήκοντα όπως αυτά καθορίζονται από της συμβάσεις εργασίας μας, τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ΟΤΕ, τις ΣΣΕ και τις λοιπές συλλογικές ρυθμίσεις και τις μέχρι τώρα εργασιακές συνήθειες στον ΟΤΕ.

5) Η απαίτηση της εταιρείας να καθορίζει σύστημα αξιολόγησης των εργαζόμενων δεν μπορεί να εκτείνεται σε καμία περίπτωση στη θέσπιση ρυθμίσεων αυθαίρετων και εκτός του πλαισίου των εργασιακών υποχρεώσεων, ιδίως δε να επιτάσσει την υποταγή στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα συμφέροντα της εταιρείας, τα οποία ανάγει σε υπέρτατο αγαθό και κριτήριο.

6) Η υποχρεωτική υποβολή μας σε αξιολόγηση του εαυτού μας είναι αντίθετη στην ηθική αξίωση από την εργασία μας και συνιστά σοβαρή προσβολή της προσωπικότητας και αξιοπρέπειάς μας.

7) Η τυχόν, παρά τα προαναφερόμενα εμμονή σας στην «αυτοαξιολόγησή» μας συνιστά αυθαίρετη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας μας, δεδομένου ότι απαιτεί εκπλήρωση καθηκόντων τα οποία δεν έχουν αναληφθεί με συμβατικό τρόπο, ούτε επιβάλλονται με τον νόμο και συνεπώς ενέχει καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού εργοδοτικού σας δικαιώματος, αφού υπερβαίνει τα όρια που θέτει η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ο οικονομικός και κοινωνικός σκοπός του.

Γ Ι Α   Τ Ο Υ Σ   Λ Ο Γ Ο Υ Σ   Α Υ Τ Ο Υ Σ

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμπληρώσουμε δελτία αυτοαξιολόγησης, ούτε με οποιονδήποτε τρόπο να συμβάλλουμε στην μετατροπή μας σε αντικείμενο ανταγωνισμού θεωρώντας το ως ελάχιστη προάσπιση της εργασιακής και όχι μόνο αξιοπρέπειας μας. Σας καλούμε να ανακαλέσετε άμεσα τις παραπάνω εγκυκλίους.

Διαβάστε Επίσης

ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Αύριο απεργούμε για εμάς, για την Ελλάδα, για τα παιδιά μας. Αύριο βγαίνουμε ξανά στους …