Σ.Σ.Ε στις τράπεζες με αυξήσεις και όχι απολύσεις.

Σ.Σ.Ε στις τράπεζες με αυξήσεις και όχι απολύσεις.


 

Αυξήσεις μισθών της τάξεως του 4% σε βάθος τριετίας, διασφάλιση των θέσεων εργασίας (όχι απολύσεις) και μείωση του χρόνου συναλλαγών στα τραπεζικά καταστήματα προβλέπει μεταξύ άλλων η συμφωνία τραπεζών-ΟΤΟΕ για την  νέα – τριετούς διάρκειας -Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Το πλαίσιο συμφωνίας εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το  Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ στη σημερινή του συνεδρίαση. Κατόπιν αυτού ματαιώνεται η 24ωρη απεργία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη..

Η συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζών στην πέμπτη συνάντηση των δύο μερών, που έγινε την Παρασκευή.

Τι συμφωνήθηκε

Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ τονίζει ότι οι βασικές διεκδικήσεις του κλάδου έγιναν αποδεκτές και ικανοποιήθηκαν, ενώ παράλληλα ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συμφωνίας ΟΤΟΕ – τραπεζών για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, περιλαμβάνονται τα εξής:

Προστασία της απασχόλησης

Η βελτιωμένη, σε σχέση με τη προηγούμενη, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης – που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ – για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η νέα Κλαδική Σύμβαση, είναι σαφής και κατηγορηματική, αφορά ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις και έχει ως εξής:

Τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο.

* Προστασία του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων με σταδιακή αποκατάσταση μέρους των απωλειών

Μετά από 7 χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της μνημονιακής κρίσης, θα αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών μέσα στη τριετία, στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου. Στελέχη της τραπεζοϋπαλληλικής ομοσπονδίας  εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η “αποκατάσταση απωλειών” θα μεταφρασθεί σε αυξήσεις αποδοχών 4%

* Μείωση του ωραρίου συναλλαγών

Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών

Η συλλογική εκπροσώπηση σε κάθε τράπεζα θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης και συζήτησης για τα σχέδια ψηφιοποίησης που επηρεάζουν τους εργαζόμενους καθώς και για την εκπαίδευση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της ψηφιακής μετάβασης.

* Εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. ρύθμισης – πλαισίου για τα συστήματα αξιολόγησης

* Επιμέρους ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας. Οι εργαζόμενοι-άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου.

Η ΟΤΟΕ αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή της:

“Η νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση της ΟΤΟΕ έχει σημαντική θεσμική, αλλά και ουσιαστική αξία με ευρύτερες συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Είναι όρος αποκατάστασης μιας νέας λειτουργίας των τραπεζών, σε όφελος της πραγματικής οικονομίας, αλλά και της δικής τους ανάπτυξης.

Είναι εφαλτήριο ελπίδας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας, που πρέπει να στηριχθεί στον παράγοντα άνθρωπο και στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε όλα τα επίπεδα”.

ΠΗΓΗ: https://www.sofokleousin.gr

Διαβάστε Επίσης

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;“-“Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;”

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;” ή αλλιώς “Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;” Οι επιχειρήσεις και το …