«Δουλεύουμε 50 Άτομα σε 75 τ.μ.» – Ο Κορονοϊός Δεν Κλείνει τις Εταιρείες Τηλεπωλήσεων.

«Δουλεύουμε 50 Άτομα σε 75 τ.μ.» – Ο Κορονοϊός Δεν Κλείνει τις Εταιρείες Τηλεπωλήσεων.

Μια μαρτυρία εργαζόμενου σε call center στην Αθήνα.

Κείμενο Κώστας Κουκουμάκας
17 Μάρτιος 2020, 10:53am

 

 

«Οι άνθρωποι μας βρίζουν. Μας λένε, “εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσείς πουλάτε συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος και πακέτα κινητής τηλεφωνίας”». Ακουγόταν πολύ κουρασμένος στο τηλέφωνο. Δεν ήταν τόσο το εξουθενωτικό ωράριο. Οι υπάλληλοι στις εταιρείες τηλεπωλήσεων παραμένουν «αόρατοι», ακόμη και στα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορονοϊό.

Καμία κυβερνητική απόφαση των τελευταίων 24ωρων δεν προβλέπει κάτι για τους ανθρώπους στα τηλεφωνικά κέντρα, που συνεχίζουν να δουλεύουν κατά δεκάδες στην ίδια αίθουσα. «Είμαστε 50 άτομα σε μια αίθουσα 75 τετραγωνικών μέτρων. Δουλεύουμε ο ένας πάνω στον άλλον. Υπάρχουν και μεγαλύτερες εταιρείες, με πολλαπλάσια άτομα. Ούτε κι αυτές έχουν κλείσει. Φοβάμαι μη χάσω τη δουλειά μου, όμως σε εμπιστεύομαι», μου είπε.

Ο Α.* επανέλαβε πολλές φορές ότι φοβάται να μη χάσει τη δουλειά του. Χρειάζεται τα 450 ευρώ που παίρνει για να κρατά οκτώ ώρες ένα τηλέφωνο μπροστά σε μια οθόνη, κάπου στην Αθήνα. Πουλάει κυρίως συμβόλαια εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πακέτα τηλεφωνικής τηλεφωνίας.

Η σύμβασή του λέει ότι πρέπει να κάνει 300 τηλεφωνήματα στη βάρδια, δηλαδή κάτι λιγότερο από 40 την ώρα. «Ελεγχόμαστε πόσο μιλάμε, καταγράφονται όλα και φυσικά υπάρχει μεγάλη πίεση για περισσότερες πωλήσεις», είπε. Οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου είναι ελληνικές. «Στο συμβόλαιό μου δεν υπάρχει κάτι άλλο ακραίο, δεν θέλω να είμαι άδικος. Στο προηγούμενο call center που δούλεψα, όμως, δεν μας άφηναν ούτε στην τουαλέτα να πάμε κι από πάνω μείναμε απλήρωτοι για μήνες».

Μετά την έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο Α. συνεχίζεται να βρίσκεται καθημερινά στη θέση του. «Μας αποκλείουν να κλείσει η εταιρεία, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τίποτα για τα τηλεφωνικά κέντρα. Μας είπαν μόνο ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Ποιοι κανόνες, όμως, σε έναν χώρο 75 τετραγωνικών για 50 άτομα;», αναρωτήθηκε. Απολύμανση δεν έγινε στο γραφείο, γάντια και μάσκες δεν φορά κανείς. «Μια κοπέλα έφυγε προχθές, χωρίς να ξέρουμε τι έχει», είπε.

Μου εξήγησε με ένταση ότι οι τηλε-πωλήσεις είναι μια δουλειά, που την κάνουν όσοι δεν μπορούν να βρουν κάτι άλλο. «Κανείς δεν τόλμησε να πει κάτι στον εργοδότη, μεταξύ μας τα συζητάμε γιατί υπάρχει φόβος», είπε. Γέλασε πικρά στην ερώτηση αν υπάρχει σωματείο εργαζομένων. «Είναι εταιρείες-πλυντήρια ανθρώπων», είπε.

Η κυβέρνηση έχει αναστείλει τα τελευταία 24ωρα τη λειτουργία μιας σειράς επιχειρήσεων και καταστημάτων, όπου συναθροίζονται εργαζόμενοι και πελάτες και οι συνθήκες είναι επικίνδυνες για την εξάπλωση του κορονοϊού και τη δημόσια υγεία. Τα μέτρα θεωρούνται αυστηρά, σε βαθμό που η Αστυνομία εκδίδει σε καθημερινή βάση ενημερωτικό δελτίο με τον αριθμό των συλλήψεων όσων τα παραβιάζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περασμένη Πέμπτη έως το βράδυ της Κυριακής είχαν συλληφθεί σε ολόκληρη τη χώρα συνολικά 127 άτομα, τα περισσότερα το Σαββατοκύριακο. Εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες κομμωτηρίων, καφέ, εστιατορίων κλπ, δηλαδή χώρων για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Για τα γραφεία τηλε-πωλήσεων δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Η κυβέρνηση ενημερώνει ότι λειτουργεί ο πενταψήφιος αριθμός 15512 της Επιθεώρησης Εργασίας. Το πρωινό της Δευτέρας ο αυτόματος τηλεφωνητής ενημέρωνε πως οι «γραμμές είναι κατειλημμένες». Μετά το μεσημέρι, το ηχητικό μήνυμα επαναλάμβανε ότι η υπηρεσία λειτουργεί ως τις 15:00.

Οι εταιρείες τηλε-πωλήσεων έχουν πολλές φορές απασχολήσει τις ελεγκτικές αρχές και τα συνδικάτα για μια σειρά παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει ότι δεν έχουν λάβει αντίγραφο των συμβάσεων που υπέγραψαν, ότι όροι συμβάσεων μετατρέπονται στα κρυφά και με μειωμένες απολαβές ή ότι αναγκάζονται να κάνουν απλήρωτες υπερωρίες. Στην πράξη, επίσης, έχει αναφερθεί «ανακύκλωση» εργαζόμενων.

* Τα αληθινά στοιχεία δεν αναφέρονται για λόγους προστασίας της πηγής.

ΠΗΓΗ! https://www.vice.com/gr

Διαβάστε Επίσης

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;“-“Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;”

“ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ;” ή αλλιώς “Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;” Οι επιχειρήσεις και το …